Test de sange CPK: Ce inseamna daca ai nivel crescut de CPK

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 375
 •  
 • 1
 •  
  376
  Shares

Un test de sange CPK verifica nivelurile de creatinafosfokinaza (sau creatin-kinaza) in sange. Creatinele sunt eliberate din muschi sau tesuturi daca sunt ranite si deteriorate. Nivel crescut de CPK poate insemna ca un tesut a fost deteriorat datorita unui atac de cord, accident vascular cerebral sau leziuni ale capului. Nivelurile CPK crescute intr-un test de sange poate sa apara, de asemenea, daca o persoana are hipotiroidie sau are o afectiune autoimuna.

Medicii, de obicei, organizeaza un test de sange pentru CPK intr-o situatie de urgenta, de exemplu dupa un atac de cord suspectat pentru a identifica amploarea leziunilor musculare. Cu toate acestea, nivelurile CPK pot fi, de asemenea, mai mari decat in ​​mod normal din cauza sportului intens si a inflamatiei muschilor. Testele specifice CPK pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica daca leziunile musculare sau ale tesutului sunt in inima, in creier sau in muschii scheletici.

In acest articol, veti afla ce inseamna daca rezultatele testului de laborator arata niveluri ridicate ale CPK. Desigur, medicul dumneavoastra va efectua mai multe teste pentru a diagnostica motivele care stau la baza creatinkinazei, care sunt la nivele anormale. Veti afla, de asemenea, despre modalitati de mentinere a sanatatii inimii, oaselor si creierului pentru a preveni problemele de sanatate care pot determina cresterea nivelului CPK peste nivelul normal.

 

Ce insemna un test de sange CPK?

Testarea nivelurilor ridicate de CPK intr-o analiza de sange este o modalitate importanta pentru medicii de a evalua leziunile musculare din organism.

Cercetatorii de la Universitatea din Rochester spun ca creatin kinaza (CK) sunt proteine ​​in celulele corpului care pastreaza functionarea celulelor in mod corespunzator. Deteriorarea muschilor sau tesuturilor va duce la eliberarea acestor enzime in sange si va aparea un nivel crescut de CPK.

Medicii vor verifica, de obicei, nivelurile anormale ale creatin-kinazei daca o persoana prezinta semne de infarct miocardic. Cu toate acestea, testul de sange CPK poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea cauzelor tulburarilor musculare (de exemplu, distrofie musculara), dureri musculare cronice sau inflamatii ale muschilor.

Testul de sange CPK arata, de obicei, nivelurile totale ale creatinkinazei in sange, precum si procentele de izoenzime care pot ajuta la identificarea locurilor in care au avut loc daune. Cartea Clinical Methods spune ca aceste teste de sange pentru CK sunt impartite in 3 parti, dupa cum urmeaza: 2

CK-MM. In general, nivelurile CK-MM sunt mai mari decat cele normale si apar dupa leziuni ale muschilor cardiaci, leziuni scheletice, inflamatii musculare sau tulburari musculare.

CK-MB. Aceasta enzima se gaseste in muschiul inimii si este, de obicei, apare dupa un atac de cord. Acest lucru poate, de asemenea, ajuta medicii de a prezice riscul unui al doilea atac de cord. Nivelurile ridicate de CK-MB apar, de asemenea, intr-un test de sange, daca exista alte motive pentru deteriorarea inimii.

CK-BB. Aceasta este o enzima specifica creierului care produce niveluri crescute de CK daca creierul a suferit un prejudiciu. Acest lucru se poate datora unui accident sau unei caderi, accident vascular cerebral, inflamatie a creierului sau soc sever.

Care sunt valorile CPK normale?

Este important sa retineti ca rezultatele testelor de sange arata, de obicei, o anumita cantitate de creatinkinaza in ser. Acest lucru se datoreaza faptului ca corpul inlocuieste in mod constant si reinnoieste celulele moarte.

Potrivit medicilor de la Mayo Clinic, barbatii tind sa aiba niveluri normale de CPK care sunt mai mari decat ala femei. Acest lucru se datoreaza faptului ca barbatii au mai multa masa musculara decat femeile. Nivelul CPK normal este masurat in unitati pe litru (U / L) si este dupa cum urmeaza:

Valoare normala CPK pentru barbate: Intre 39 si 308 U / L.

Intervalul normal CPK pentru femei: Intre 26 si 192 U / L.

Deoarece varsta, istoricul sanatatii, nivelurile de activitate fizica si rasa pot afecta rezultatele CPK, medicul va diagnostica ceea ce inseamna rezultatele testelor de sange pentru CPK pentru dvs.

CPK crescut – Ce cauzeaza nivel ridicat de CPK?

Sa analizam in detaliu ce inseamna un nivel anormal de crescut CPK si cum medicii pot interpreta rezultatele.

Infarct

Valorile CPK pot fi excesiv de mari daca o persoana a suferit un atac de cord care a dus la afectarea musculaturii inimii.

Western Journal of Medicine raporteaza ca un numar crescut de CPK-MB apare de obicei, dupa un infarct miocardic acut (atac de cord). Aceste niveluri crescute de kinaze creatina pot, de asemenea, sa ofere medicilor informatii despre amplorea distrugerii musculaturii si sa recomande cel mai bun tratament.

Medicul, de asemenea, poate sa verifice daca exista simptome de boala cardiovasculara pentru nivelurile CPK anormale. Problemele se sanatate, cum ar fi arterele blocate, stresul puternic si tensiunea arteriala ridicata, pot pune o presiune suplimentara asupra inimii si pot provoca leziuni ale tesutului muscular. Simptomele de avertizare a bolilor cardiace pot include:

 • Sentiment de presiune sau stoarcere in piept
 • Greata si varsaturi
 • Oboseala si sentiment de lumina slaba

La sfarsitul acestui articol, veti afla modalitati carea va ajuta sa va mentineti sanatatea inimii si sa preveniti aparitia bolilor cardiace .

Miocardita

Miocardita este inflamatia muschiului cardiac si va determina, de asemenea, un nivel ridicat de CPK.

Medicii raporteaza ca orice anomalie a muschiului cardiac, cum ar fi inflamatia sau deteriorarea, va determina cresterea nivelului seric al CPK.

Cel mai frecvent motiv pentru miocardita este o infectie virala sau bacteriana care poate provoca inflamatie in muschiul inimii. Dr. James Beckerman, expert in sanatatea cardiovasculara la Centrul Medical din St. Vincent din Portland, spune ca miocardita este rareori fatala. Cu toate acestea, poate provoca simptome ingrijoratoare, cum ar fi:

 • Dureri in piept care provoaca dureri de umar si dureri de gat
 • Ameteala
 • Lipsa de respiratie cand stati jos
 • Oboseala generala
 • Semnele unei infectii, cum ar fi febra, durere in gat, dureri de cap si dureri musculare

Orice tip de leziune a capului sau deteriorarea tesutului creierului poate ridica nivelurile de creatin kinaza in sange.

Journal of Neurosurgery a raportat ca leziunile craniene severe pot provoca niveluri mai mari CK si CK-BB in testele de sange. Testarea nivelurilor ridicate de CPK in cadrul unui test de sange poate ajuta medicii sa determine gravitatea leziunilor craniene si, prin urmare, sa recomande cel mai bun tratament.

Accident vascular cerebral

Medicii pot verifica nivelurile de creatinkinaza care depasesc intervalul normal daca suspecteaza ca o persoana a suferit un accident vascular cerebral.

Diferitele teste de sange pot ajuta medicii sa determine deteriorarea creierul si tesuturilor dupa un accident vascular cerebral. Jurnalul Stroke spune ca persoanele care sufera de accident vascular cerebral au adesea niveluri ridicate de CK. Prin testarea nivelurilor de troponina (proteina care este de obicei ridicata dupa un atac de cord), medicii pot identifica posibilitatea ca aceasta sa aiba un accident vascular cerebral si nu o problema cardiaca.

Alte rapoarte sugereaza ca nivelurile ridicate de CK din serul de sange dupa un accident vascular cerebral pot ajuta la determinarea celei mai bune modalitati de a trata pacientii care au suferit recent un accident vascular cerebral.

Exista multe schimbari pozitive privind stilul de viata pe care le puteti face pentru a preveni un accident vascular cerebral . Consumul unei diete sanatoase, exercitii fizice si evitarea obiceiurilor care va pot afecta creierul sunt doar cateva sugestii practice.

Soc electric

Un soc electric poate provoca afectiuni musculare si scheletice care pot determina cresterea CPK care poate indica severitatea afectarii tesutului sau a muschilor.

Journal of Medicine and Life rapoarteaza care electrocutarea poate duce la leziuni musculare si chiar poate fi fatal. Medicii iau in mod regulat teste de sange pentru a verifica nivelurile de creatin-kinaza pentru a monitoriza leziunile musculare.

Hipotiroidismul

Nivelurile CK care sunt prea mari ar putea insemna ca suferiti de o problema cu tiroida in care tiroida nu produce suficient hormoni.

O tiroida subactiva inseamna ca nivelul hormonului tiroidian din organism este prea mic. Acest lucru poate avea un impact asupra functiei musculare scheletice si poate sa elibereze enzimele CK in sange. Jurnalul Hormone Research a raportat ca hipotiroidismul sever este asociat cu niveluri ridicate de CPK. Monitorizarea creatinkinazei in testele de sange poate ajuta medicii sa determine cel mai bun tratament pentru hipotiroidism.

Boala intestinului inflamator

CPK crescut este adesea observat in rezultatele testelor de laborator la persoanele care sufera de boala inflamatorie intestinala (BII).

Colita ulcerativa si boala Crohn sunt boli inflamatorii care pot afecta tractul digestiv. Conform revistei Clinical Chemistry , nivelurile CPK sunt adesea crescute daca ati avut inflamatie cronica a intestinului cauzata de colita ulcerativa. Acest lucru poate cauza rezultate mai mari decat cele normale CK-MB intr-un test de sange.

Afectiunile intestinale inflamatorii cauzeaza, de asemenea, multe simptome inconfortabile in tractul digestiv. Medicii de la Mayo Clinic spun ca unele simptome comune ale unui sistem digestiv care nu functioneaza cum trebuie pot include:

 • Diaree si, uneori, scaune sangeroase
 • Dureri abdominale si dureri sub coaste
 • Lipsa poftei de mancare
 • Pierderea in greutate nedorita

Nasterea

In timpul nasterii, este normal ca nivelurile CPK sa fie mult mai mari decat in ​​mod normal datorita afectarii musculaturii si a tesutului in timpul travaliului.

Motivul pentru care medicii pot verifica nivelurile ridicate de CPK este ca durerea toracica sau disconfortul in timpul travaliului sunt adesea confundate cu un atac de cord. In timpul travaliului, creatin kinaza este eliberata de placenta si uter care determina cresterea nivelului CK-MB. Chiar daca izoenzima CK-MB este asociata cu leziuni cardiace, medicii au descoperit ca intelegerea tipurilor normale ale acestor enzime in ser in timpul travaliului, impiedica diagnosticarea gresita a problemelor legate de inima.

Utilizarea statinelor

Utilizarea pe termen lung a statinelor poate insemna ca rezultatele testelor de sange arata un nivel crescut al CPK datorita leziunilor musculare cauzate de statine.

Muscle, Ligaments, and Tendons Journal a raportat ca distrugerea tesutului muscular (rabdomioliza) se poate intampla cu utilizarea statinelor pentru o perioada lunga de timp. Leziunea musculara este cauzata de faptul ca statinele sunt folosite pentru a reduce colesterolul, care este necesar pentru a construi muschii scheletici. Statinele pot provoca, de asemenea, o deficienta de coenzima Q10 care afecteaza, de asemenea, tesutul muscular.

Nivelurile ridicate de LDL sau colesterolul “rau” pot duce la blocarea arterelor si a bolilor de inima. Prin urmare, este important sa scadeti colesterolul in mod natural inainte de a fi nevoie sa utilizati statine pentru controlul colesterolului.

Sport intens

Una dintre cauzele rezultatelor CPK crescute intr-un test de laborator este sportul intens. Nu va faceti griji pentru ca nivelurile ridicate de CPK vor reveni la normal dupa terminarea exercitiilor.

Jurnalul Deutsches Ärzteblatt International a raportat ca nivelurile CK mai ridicate decat cele normale sunt in general vazute la sportivi profesionisti sau competitivi. De asemenea, exercitiile de forta si viteza pot provoca mai multe enzime creatin kinazice in sange. Cu toate acestea, deoarece nivelurile de CPK sunt in mod constant ridicate in atleti, poate fi dificil pentru medici sa utilizeze markeri CPK pentru a diagnostica alte conditii de sanatate.

Boli autoimune

Un test de sange CPK care arata niveluri ridicate de creatinkinaza ar putea fi un indicator al unei afectiuni autoimune .

Cercetatorii de la Johns Hopkins Medicine spun ca nivelurile de CK-MB sunt adesea crescute cand exista inflamatii musculare din cauza unor afectiuni precum lupusul. Cu toate acestea, medicii vor trebui sa excluda posibilitatea ca CPK crescut este datorita problemelor legate de inima.

Distrofie musculara

Distrofia musculara este un grup de boli genetice care afecteaza in mod obisnuit copiii de sex masculin si vor determina un nivel ridicat al CPK din cauza pierderii musculare.

Medicii solicita teste de sange CPK daca o persoana se plange de simptome legate de slabiciune musculara. American Journal of Medical Genetics spune ca nivelurile ridicate CK-MB poate ajuta la identificarea riscului la aceasta boala. De obicei, primele semne ale leziunilor musculare sunt, probleme de alergare sau sarituri, dureri musculare si dificultati de invatare.

Tratament pentru nivel ridicat de CPK

De obicei, tratamentul pentru nivelurile crescute de CPK care sunt semnificativ mai mari decat intervalul normal al nivelului CPK depinde de tratarea cauzei care sta la baza. Cu toate acestea, exista multi pasi pe care ii puteti lua pentru a va mentine sanatatea si a preveni afectiunile medicale care pot creste creatin kinaza in sangele dumneavoastra.

O inima sanatoasa

Deoarece nivelurile ridicate ale CPK sunt adesea asociate cu boli de inima si infarct miocardic, este important sa va pastrati inima intr-o stare buna de sanatate. Iata cateva dintre cele mai bune modalitati prin care puteti preveni problemele de sanatate legate de inima.

Sport regulat

Facand sport in mod regulat este unul dintre cele mai bune metode de a preveni un atac de cord . Jurnalul Circulation raporteaza ca sportul regulat poate ajuta la reducerea riscului de atac de cord si la cresterea ratei de supravietuire in cazul unui atac de cord. Exercitiile fizice pot reduce nivelurile de colesterol rau, scad tensiunea arteriala si rezistenta la insulina.

Consumati mai mult usturoi

Usturoiul are multe proprietati benefice care va pot ajuta sa va mentineti sanatatea inimii. Journal of Nutrition a raportat in 2016 ca suplimentele cu usturoi pot oferi protectie cardiovasculara prin scaderea colesterolului si hipertensiuni.

Dieta mediteraneana

O modalitate de a proteja sanatatea inimii si de a mentine valorile CPK in limitele normale este trecerea la o dieta mediteraneana. European Journal of Nutrition a raportat ca o dieta bogata in fructe si legume, cereale integrale si peste gras poate ajuta sa aveti o inima sanatoasa. S-a constatat ca persoanele care au urmat dieta mediteraneana aveau un risc mai mic de boli de inima.

Reduceti stresul

Exista o serie de modalitati in care stresul are un impact negativ asupra sanatatii inimii. Fundatia American Heart raporteaza ca stresul creste tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si creste bataile inimii. Stresul poate duce, de asemenea, la alte optiuni de stil de viata, cum ar fi alcoolismul, consumul fumatul care afecteaza negativ inima.

Evitati exercitiile intense inainte de efectuarea unui test de sange

Daca trebuie sa dati un test de sange, atunci ar fi o idee buna sa evitati sportul intens in zilele anterioare.

Jurnalul Medicine raporteaza ca activitatea fizica intensa in cele 3 zile inainte de un test de sange poate determina un nivel ridicat de CPK. Acest lucru ar putea duce la cresterea nivelului creatinkinazei in serul de sange atunci cand, de fapt, nu este exista nici o boala.

Suplimentele Omega-3

Un alt mod de a va mentine inima sanatoasa si de a preveni afectiunile inflamatorii in organism este de a consuma mai mult omega-3 sau de a lua omega-3 suplimente.

Conform cercetarilor publicate de Universitatea din California, omega-3 poate ajuta la reducerea simptomelor unui numar de boli inflamatorii. Oamenii de stiinta au descoperit ca omega-3 poate ajuta la prevenirea si tratarea simptomelor bolilor care determina un nivel ridicat al CPK. Unele dintre acestea sunt:

 • Boala coronariana
 • Reduceriscul de atac de cord
 • Artrita
 • Boala intestinului inflamator
 • Anumite conditii autoimmune

Licopenul

Licopenul este un compus gasit in rosii care are proprietati antioxidante si poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii.

American Journal of Clinical Nutrition au raportat ca produsele din tomate pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si de asemenea, reduce nivelul de colesterol LDL. De asemenea, cercetatorii de la Harvard Medical School au raportat ca produsele pe baza de rosii sau suplimentele de licopen ar putea contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Lucrul bun in legatura cu licopenul este ca, spre deosebire de multe alte componente, acesta nu este distrus in gatit. De fapt, puteti gasi mai mult licopen in rosiile fierte decat cele proaspete. In plus, licopenul este dizolvat in grasimi, iar adaugarea de ulei de masline, de exemplu, va ajuta la absorbtia acestuia in organism.

Surse medicale:

 1. URMC. Creatine kinase with isoenzymes.
 2. NCBI. Creatine kinase.
 3. MayoMedicalLaboratories. Test ID: CK.
 4. West J Med. 1977 Dec; 127(6): 455–460.
 5. WebMD. Myocarditis.
 6. J Neuorsur. 1983 May; 58(5):689-692.
 7. J Neuorsur. 1983 May; 58(5):689-692.
 8. Arch Gerontol Geriatr.1985 Jul;4(2):163-7.
 9. J Med Life. 2014 Jun 15; 7(2): 226–236.
 10. Horm Res.1999;52(4):205-8.
 11. Clin Chem.1994 Jul;40(7 Pt 1):1278-83.
 12. MayoClinic. Inflammatory bowel disease.
 13. Acta Obstet Gynecol Scand.1996 Mar;75(3):255-60.
 14. Muscles Ligaments Tendons J. 2013 Oct-Dec; 3(4): 303–312.
 15. Dtsch Arztebl Int. 2016 May; 113(19): 344.
 16. HopkinsPlus. Creatine phosphokinase.
 17. Am J Med Genet.1985 Sep;22(1):81-7.
 18. MayoClinic. Muscular dystrophy.
 19. Circulation. 2003;107:e2-e5.
 20. J Nutr.2016 Feb;146(2):416S-421S.
 21. Eur J Nutr.2017 Nov 25.
 22. HeartOrg. Stress and heart health.
 23. Medicine (Baltimore). 2016 Aug; 95(33): e4344.
 24. Calif Agric (Berkeley). 2011 July-September; 65(3): 106–111.
 25. Am J Clin Nutr.2000 Jun;71(6 Suppl):1691S-5S; discussion 1696S-7S.
 26. HealthHarvard. Lycopene-rich tomatoes linked to lower stroke risk.

 

(Visited 3.970 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 375
 •  
 • 1
 •  
  376
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!