Semne de avertizare ale deficitului de zinc si cum sa il vindecati

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  • 40
  •  
  • 2
  •  
    42
    Shares

Zincul este un mineral important, care ne ajuta sa ramanem sanatosi, dar stiati ca una din 3 persoane poate suferi de deficit de zinc fara sa-si dea seama? Cititi mai departe pentru a afla semnele si simptomele deficitului de zinc si ce puteti face pentru a preveni sau inversa deficitul de zinc.

Importanta zincului

Zincul este un mineral important care este responsabil pentru o serie de functii diferite in corpul nostru si ajuta la stimularea activitatii a 100 de enzime diferite. Acest element este al doilea dupa fier in concentratia sa in corp.

Zincul se gaseste in celulele din tot corpul si este necesar pentru ca sistemul defensiv (imun) al corpului sa functioneze corespunzator. Zincul, de asemenea

  • Joaca un rol in diviziunea celulara, cresterea celulelor, vindecarea ranilor si descompunerea carbohidratilor.
  • Corpurile noastre au nevoie de zinc pentru simturile mirosului si gustului.
  • In timpul sarcinii, copilariei si adolescentei, corpul are nevoie de zinc pentru a creste si a se dezvolta corespunzator.

Din pacate, multi oameni nu obtin suficient din acest nutrient crucial.

Deficitul de zinc este comun

Deficienta de zinc este mai frecventa decat v-ati putea imagina.

Potrivit unui raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, rata globala a deficitului de zinc este de aproximativ 31%. 

Un studiu publicat in editia din iunie 2012 a Journal of Trace Elements in Medicine and Biology a constatat ca deficitul de zinc poate afecta pana la 2 miliarde de oameni din intreaga lume. Aceste cifre indica faptul ca problemele legate de consumul suficient de zinc sau de absorbtia zincului atunci cand sunt consumate pot fi problematice pentru o treime din oamenii din intreaga lume.

In general, atunci cand cineva sufera de un deficit de zinc, se datoreaza faptului ca aportul este inadecvat, deoarece este absorbit slab in organism sau creste nevoia lor de zinc.

Factori de risc pentru dezvoltarea deficitului de zinc

Multi factori pot afecta capacitatea organismului de a prelucra zincul. Iata cateva lucruri obisnuite care pot afecta absorbtia zincului sau pot contribui la deficienta de zinc:

  • Diabet
  • Alcoolism
  • Varsta – varstnicii sunt mai predispusi la deficit de zinc
  • Infectia cu H pylori  (Aflati cum sa tratati in mod natural H Pylori )
  • Utilizarea medicamentelor care epuizeaza zincul, cum ar fi multe pastile contraceptive, medicamente pentru tensiunea arteriala si antibiotice
  • Vegetarianism
  • Femeile gravide si care alapteaza
  • Boala falciforma (un grup de tulburari ereditare ale celulelor rosii din sange)

Testele actuale nu sunt exacte

Nivelurile plasmatice sau de zinc seric sunt indicii cei mai frecvent utilizati pentru evaluarea deficitului de zinc, dar aceste niveluri nu reflecta neaparat starea zincului celular datorita mecanismelor de control homeostatic strans.

O persoana poate suferi de deficit de zinc in ciuda absentei indicilor anormali de laborator. In multe cazuri, medicii iau in considerare factorii de risc (cum ar fi aportul caloric inadecvat, alcoolismul si bolile digestive) si simptomele deficitului de zinc (cum ar fi cresterea afectata la sugari si copii) atunci cand determina necesitatea suplimentarii cu zinc.

Simptome ale deficitului de zinc

O deficienta de zinc poate fi identificata prin:

  • Deficienta de crestere
  • Diaree
  • Caderea parului
  • Intarzierea maturizarii si impotentei sexuale
  • Pierderea poftei de mancare
  • Intarzierea vindecarii ranilor
  • Leziuni oculare si cutanate
  • Pete albe pe unghii, linii transversale si crestere slaba a unghiilor sau unghii fragile
  • Dureri de cap si ameteli
  • Gust amar in gura
  • Deficienta de zinc este frecventa la persoanele care au un numar scazut de limfocite

Multe dintre aceste simptome sunt nespecifice si adesea asociate cu alte conditii de sanatate; de aceea, este necesara o examinare medicala pentru a se stabili daca exista o deficienta de zinc.

Consumul recomandat de zinc

Doza zilnica recomandata pentru zinc este de 8 miligrame pe zi pentru femeile adulte si de 11 miligrame pe zi pentru barbatii adulti.

Aportul recomandat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 8 ani variaza de la 3-5 miligrame, crescand pe masura ce copilul imbatraneste.

Baietii de 9-13 ani necesita 8 miligrame de zinc pe zi. Dupa varsta de 14 ani, cerinta creste la 11 miligrame pe zi, care sunt necesare pentru toti barbatii adulti.

Pentru fetele cu varsta peste 8 ani, cerinta ramane stabila la 8 miligrame pe zi, cu exceptia varstelor de 14-18 ani, unde recomandarea creste la 9 miligrame pe zi.

Femeile gravide si care alapteaza au o nevoie crescuta de zinc la 11-13 miligrame pe zi, in functie de varsta.

Surse de zinc in alimente

  • Cochilii, carnea de vita si alte carnuri rosii sunt surse bogate de zinc.
  • Nucile si leguminoasele sunt surse vegetale relativ bune de zinc.

Biodisponibilitatea zincului (fractiunea de zinc retinut si utilizat de organism) este relativ ridicata in carne, oua si fructe de mare datorita absentei relative a compusilor care inhiba absorbtia zincului si prezentei aminoacizilor care contin sulf (cisteina si metionina) care pot imbunatati absorbtia zincului.

Zincul din produsele din cereale integrale si proteinele vegetale este mai putin biodisponibil datorita continutului lor relativ ridicat de acid fitic, un compus care inhiba absorbtia zincului. Acesta este unul dintre motivele pentru care va inmuiati nucile si semintele inainte de a le consuma.

Iata surse de zinc:

1. Stridii, fierte, coapte si prajite, 3 uncii 74 mg (493% DV)

2. Friptura de carne de vita sau fiarta, 3 uncii 7 mg (47% DV)

3. Crab, regele din Alaska gatit , 3 uncii 6,5 mg (43% DV)

4. Carne de vita fripta, 3 uncii 5,3 mg (35% DV)

5. Homar fiert , 3 uncii 3,4 mg (23% DV)

6. Cotlet de porc gatita, 3 uncii 2,9 mg (19% DV)

7. Fasole, ½ cana 2,9 mg (19% DV)

8. Pui, 3 uncii 2,4 mg (16% DV)

9. Iaurt de fructe cu continut scazut de grasimi , 8 uncii 1,7 mg (11% DV)

10. Caju prajit uscat , 1 uncie 1,6 mg (11% DV)

11. Naut gatit, ½ cana 1,3 mg (9% DV)

12.  Branza elvetiana, 1 uncie 1,2 mg (8% DV)

13.  Migdale prajite uscate, 1 uncie 0,9 mg (6% DV)

Surse

http://www.who.int/publications/cra/chapters/volume1/0257-0280.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22664333

http : //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19472603

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/#en2

http: //lpi.oregonstate. edu / mic / minerals / zinc # deficit

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23244107

http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle- ghid-11 / supliment-ghid-zinc

(Visited 259 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  • 40
  •  
  • 2
  •  
    42
    Shares

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!