Ce anume ar putea provoca schimbarile rapide ale dispozitiei?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ce anume ar putea provoca schimbarile rapide ale dispozitiei?

Schimbarile de dispozitie pot aparea din mai multe motive si nu indica intotdeauna o problema grava de sanatate. Cu toate acestea, schimbarile severe de dispozitie pot afecta calitatea vietii unei persoane si ar trebui sa caute ajutor.

Majoritatea oamenilor experimenteaza schimbari de dispozitie din cand in cand. Cu toate acestea, atunci cand schimbarile de dispozitie devin cronice, acestea pot afecta sanatatea, relatiile si calitatea vietii unei persoane. Tratamentul adecvat va poate ajuta.

Cauze schimbari rapide de dispozitie

O gama larga de afectiuni medicale pot provoca schimbari rapide ale dispozitiei. Acest articol va examina unele dintre cele mai frecvente cauze potentiale.

Dependenta 

Dependenta este o boala care determina o persoana sa devina fizic si psihologic dependent de anumite substante, inclusiv alcool, medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau droguri recreative, cum ar fi cocaina.

Dependenta determina adesea o persoana sa caute droguri, in ciuda efectelor nocive pe care le are substanta asupra corpului, vietii si relatiilor lor.

Persoanele cu dependenta pot experimenta schimbari de dispozitie atunci cand trec prin retragere sau se confrunta cu pofte de droguri. De asemenea, medicamentele pot provoca modificari ale dispozitiei. De exemplu, un studiu din 2020 a constatat ca combinatia de alcool si cocaina ar putea provoca furie si agresivitate.

Persoanele cu schimbari de dispozitie legate de dependenta pot parea euforice intr-un moment si furioase sau anxioase in urmatorul. De asemenea, pot prezenta simptome fizice de sevraj, cum ar fi dureri de cap sau transpiratii nocturne.

Tratamentul se concentreaza pe a ajuta o persoana sa se retraga din medicament, sa identifice abilitatile de gestionare a poftei si sa abordeze cauza principala a dependentei.

ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este o afectiune care afecteaza atentia si functia executiva a unei persoane. S-ar putea sa se straduiasca sa acorde atentie, sa aiba probleme in organizarea gandurilor sau sa se concentreze asupra anumitor activitati. Conditia poate provoca, de asemenea, hiperactivitate, dificultati de ascultare, intrerupere sau vorbire excesiva.

Persoanele cu ADHD pot avea dispozitii instabile. Pot parea anxiosi sau entuziasmati intr-un moment, apoi se simt furiosi sau nelinistiti in urmatorul. Aceste schimbari de dispozitie se intampla adesea atunci cand o persoana se simte distrasa sau cand se lupta sa acorde atentie. De exemplu, in mijlocul unei conversatii, rezistenta la impulsul de intrerupere poate face ca o persoana cu ADHD sa se simta anxioasa.

Unele persoane cu ADHD au schimbari de dispozitie atunci cand se simt frustrate sau cand cineva intrerupe ceva ce face.

Tratamentul pentru ADHD include medicamente, terapie si practici de sustinere, cum ar fi educatia familiei si acomodarea la scoala si la locul de munca.

De asemenea, este important sa retineti ca, desi ADHD prezinta provocari, cu interventii medicale si terapeutice gestionate in mod corespunzator si consecvent, perspectivele pentru o persoana cu ADHD sunt favorabile.

Tulburare bipolara 

Tulburarea bipolara determina o persoana sa circule intre manie si depresie . Lecturi supliemnetare Tulburare bipolara – ce este, simptome si tratament si Depresie – cauze, simptome, diagnostic si tratament

In perioadele de manie, o persoana poate simti o euforie intensa, poate lua decizii impulsive, isi poate asuma riscuri, poate dormi foarte putin sau poate deveni agresiva. Depresia poate determina o persoana sa se simta lipsita de valoare, nemotivata, neatenta sau somnoroasa.

Inainte ca un medic sa diagnosticheze tulburarea bipolara, persoana trebuie sa fi experimentat episodul maniacal timp de cel putin 1 saptamana si episodul depresiv timp de cel putin 2 saptamani, cu exceptia cazului in care prezinta semne de ciclism rapid. Aceasta implica o persoana care are cel putin patru episoade maniacale, hipomaniacale sau depresive intr-un an.

Hipomania este o forma mai usoara de manie. Necesita diagnosticarea tulburarii bipolare II. Un episod de hipomanie poate dura cateva zile. Persoanele cu hipomanie simt si functioneaza bine. Alte persoane pot observa modificari ale dispozitiei sau activitatii, in timp ce persoana cu hipomanie nu.

Atat mania, cat si depresia pot afecta relatiile unei persoane si pot ingreuna comunicarea cu cei dragi. Exista diferite tipuri de tulburari bipolare si unii oameni petrec mai mult timp la un capat al ciclului decat la celalalt.

Medicamentul pentru bipolar, cum ar fi litiu, poate ajuta la stabilizarea starilor de spirit. Persoanele bipolare pot invata, de asemenea, sa-si controleze mai bine dispozitiile si impulsurile prin terapie si grupuri de sprijin.

Tulburare de personalitate la limita 

Tulburarea de personalitate la limita (BPD) este o tulburare de personalitate care provoaca stari si relatii instabile. Unul dintre semnele distinctive este procesul de divizare, ceea ce inseamna ca o persoana alterneaza idealizand si devalorizand oameni din viata lor, uneori cateva saptamani, dar adesea cateva momente.

Alte simptome ale BPD includ frica intensa de abandon, comportamentul impulsiv, cum ar fi comportamentul impulsiv cu risc ridicat, goliciunea cronica, furia necorespunzatoare, un sentiment instabil de sine, un model de relatii instabile, auto-vatamarea sau ideea suicidara.

Persoanele cu BPD pot rezista sa recunoasca faptul ca au un diagnostic si percep in schimb problema ca rezultand din maltratarea altora.

Medicatia poate ajuta cu unele caracteristici ale personalitatii limita, cum ar fi depresia. Cu toate acestea, standardul de aur al tratamentului este terapia adaptata la provocarile unice ale vietii cu BPD. Trei dintre cel mai eficient tratamentele sunt:

 • psihoterapie axata pe transfer
 • terapie comportamentala dialectica
 • terapie bazata pe mentalizare

Medicamente 

Orice medicament care afecteaza starea de spirit a unei persoane poate provoca, de asemenea, modificari ale dispozitiei, mai ales daca o persoana utilizeaza gresit medicamentele sau le ia fara prescriptie medicala. Cateva exemple de medicamente care ar putea provoca modificari ale dispozitiei includ:

 • benzodiazepine (un grup de medicamente anti-anxietate)
 • stimulente, cum ar fi Adderall si Ritalin
 • medicamente pentru dormit
 • antidepresive

Sarcina 

Multi oameni experimenteaza schimbari de dispozitie in timpul sarcinii. Acesta este un fenomen complex si mai multi factori pot juca un rol, inclusiv:

 • stresul sarcinii in sine, cum ar fi ingrijorari financiare sau dificultati in a obtine sprijin
 • cerintele fizice ale sarcinii, care pot face o persoana sa se simta rau si care pot face sarcinile zilnice epuizante
 • modificari ale zaharului din sange
 • probleme de sanatate fizica
 • schimbari hormonale pe tot parcursul sarcinii si dupa nastere
 • maltratarea persoanelor insarcinate, cum ar fi discriminarea sarcinii la locul de munca

In multe cazuri, strategiile de stil de viata si auto-ingrijire, cum ar fi obtinerea de sprijin de la partener, exercitii de relaxare si discutii cu un psiholog pot ajuta.

Cu toate acestea, tulburarile de dispozitie, cum ar fi anxietatea si depresia, sunt frecvente in timpul si dupa sarcina. Terapia, grupurile de sprijin si medicamentele pot ajuta atunci cand modificarile stilului de viata nu.

Modificari hormonale 

Hormonii sunt mesagerii chimici ai corpului si transmit mesaje esentiale despre orice, de la foamete la bunastare psihologica. Orice afectiune sau medicamente care afecteaza nivelul hormonilor poate provoca schimbari de dispozitie. Cateva exemple includ:

 • pubertate
 • menopauza
 • testosteron scazut sau ridicat
 • utilizarea steroizilor
 • boala tiroidiana
 • terapie de inlocuire a hormonilor
 • tulburare disforica premenstruala (PMDD)

Aflati mai multe despre menopauza aici Simptome menopauza, cauze, complicatii si tratament .

Probleme de zahar din sange

Scaderea zaharului din sange poate afecta capacitatea organismului de a functiona. Acest lucru se intampla adesea atunci cand persoanei ii este foame, dar poate aparea si atunci cand persoana are diabet de tip 2 sau utilizeaza insulina sau alte medicamente care scad glicemia.

In mod similar, nivelul ridicat de glucoza din sange poate afecta starea de spirit, provocand depresie, agresivitate sau ceata cerebrala. Persoanele cu diabet necontrolat pot oscila intre glicemia ridicata si scazuta, ceea ce face ca starea lor de spirit sa fie deosebit de instabila.

Pentru a reduce riscul, oamenii ar trebui sa manance regulat si sa evite dietele accidentale, indiferent daca au sau nu diabet. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa discute cu un medic despre dieta si strategiile stilului de viata pentru reglarea glicemiei. Unii ar putea avea nevoie de medicamente.

Epuizare 

Epuizarea face ca si functiile de baza, cum ar fi pregatirea mancarii sau jocul cu un copil, sa se simta coplesitoare. Multi oameni experimenteaza schimbari de dispozitie atunci cand se simt epuizati.

In majoritatea cazurilor, solutia este sa va odihniti mai mult. Cu toate acestea, unele afectiuni medicale pot provoca oboseala intensa chiar si atunci cand persoana este bine odihnita. Oamenii care se simt epuizati oricat ar dormi ar trebui sa se prezinte la un medic.

Cuvant final

Schimbarile de dispozitie avertizeaza adesea asupra unei afectiuni medicale subiacente tratabile. Daca cauza schimbarilor de dispozitie se refera la o afectiune, oamenii ar trebui sa caute sa trateze cauza de baza.

Este de inteles ca unii oameni se pot simti suparati sau insultati atunci cand altii atrag atentia asupra acestor probleme. Cu toate acestea, este important sa privim schimbarile de dispozitie mai degraba ca o problema de sanatate decat ca un esec personal.

Gasirea unui profesionist medical experimentat si primirea tratamentului corect va vor ajuta.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!