Tulburare bipolara – ce este, simptome si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 421
 •  
 • 2
 •  
  423
  Shares

Tulburare bipolara, numita si psihoza maniaco-depresiva, este o afectiune de origine psihiatrica care se caracterizeaza prin schimbari de dispozitie care merg de la o extrema la alta, cu capacitate functionala compromisa. Pacientul alterneaza episoade de euforie, fericire expansiva si energie ridicata (faza de manie sau hipomanie) cu perioade de depresie, tristete profunda si lipsa de interes pentru orice (faza depresiva).

Aceste modificari ale dispozitiei pot fi rare sau frecvente, iar trecerea de la o stare la alta poate dura zile sau luni. In timp ce majoritatea oamenilor mentin unele simptome emotionale mai usoare intre fiecare episod, unele persoane pot ramane complet asimptomatici in perioadele de repaus.

Este important sa retineti ca schimbarile de dispozitie sunt frecvente la orice individ si exista multe persoane care trec cu usurinta de la bucurie la iritare sau tristete. Totusi, ceea ce caracterizeaza tulburarea afectiva bipolara este intensitatea imaginii; Este modalitatea extrema in care dispozitia este modificat, pe cale de a impiedica grav viata profesionala si personala a persoanei.

In faza depresiva, pacientul se comporta similar ca persoanele cu depresie majora (depresie unipolara), cu risc de sinucidere. In fazele maniacale, individul nu este numai fericit si energic; De obicei, are comportamente iresponsabile si lipsite de consecinta, cum ar fi cheltuirea tuturor banilor pe care i-a economisit sau cautarea aventurilor care ii pun viata in pericol, precum si episoade de psihoza.

Aproximativ 1 pana la 3% din populatia lumii sufera de tulburare afectiva bipolara. Varsta medie de deschidere a imaginii este cuprinsa intre 18 si 20 de ani si cel putin jumatate dintre pacienti au primul episod inainte de varsta de 25 de ani.

Multi pacienti bipolari nu primesc niciodata un diagnostic corect sau un tratament adecvat, ceea ce agraveaza mult prognosticul bolii. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, printre cele 291 de boli comune, tulburarea bipolara este a 46-a cauza a dizabilitatii si a mortalitatii in lume, dupa cancerul de sani si a boala Alzheimer.

Cauze si factori de risc tulburare bipolara

Inca nu stim exact de ce apare tulburarea bipolara. Majoritatea psihiatrilor sunt de acord ca nu exista o singura cauza. Dimpotriva, este probabil ca multi factori sa contribuie la boala.

Greutatea geneticii este remarcata atunci cand studiem gemenii si rudele pacientilor cu maniaco-depresiv. In timp ce in populatia generala boala bipolara afecteaza pana la 3% din oameni, in cadrul familiilor, incidenta ajunge la 10% pentru rudele de gradul I si pana la 70% pentru gemenii identici. Posibilitatea a doi gemeni identici cu boala maniaco-depresiva este de 8 ori mai mare decat cea a gemenilor care nu sunt identici.

Faptul ca nu exista o concordanta de 100% intre gemenii univiteliali ne arata ca genetica nu este singurul factor implicat. Elementele de mediu, precum expunerea la anumite substante si factori psihologici, cum ar fi experientele traumatice, sunt, de asemenea, legate. In plus, structura si functia creierului sunt de obicei modificate la pacientii cu tulburari bipolare. Nu este clar, insa, daca aceste modificari preced debutul bolii sau reprezinta consecintele acesteia.

Principalii factori de risc cunoscuti sunt:

 • Istoric familial
 • Perioade de stres ridicate, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau un alt eveniment traumatic
 • Abuzul asupra copiilor
 • Consumul excesiv de bauturi alcoolice
 • Consumul de droguri, inclusiv marijuana si cocaina

Simptome tulburare bipolara

Tulburarea afectiva bipolara se caracterizeaza prin 3 sindroame: manie, hipomanie si depresie.

Manie

Faza maniacala este o perioada de euforie, extroversie sau iritabilitate, care dureaza cel putin o saptamana si este suficient de intensa pentru a interfera cu viata personala si profesionala.

Acestea sunt simptome ale maniei:

 • Sentiment euforic
 • Sentiment de invincibil
 • Cresterea activitatilor zilnice ca modalitate de a cheltui excesul de energie pe care il simti
 • Nervozitate si anxietate
 • Probleme cu somnul
 • Vorbeste mult, foarte repede si pe mai multe subiecte diferite
 • Se irita usor
 • Agresivitatea
 • Vrea sa faca mai multe lucruri simultan
 • Practica activitati riscante si are actiuni imprudente.
 • Pierderea simtului critic
 • Aroganta
 • Idei delirante

Conform celui de-al cincilea manual de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale al Asociatiei Americane de Psihiatrie, pentru ca un episod de manie sa fie diagnosticat, pacientul trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de la A la D:

A. O perioada clara de dispozitie anormala si persistent ridicata, expansiva sau iritabila, cu o crestere anormala si persistenta a activitatii si energiei, care dureaza cel putin o saptamana si prezinta cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi (sau orice durata, daca este necesara spitalizarea).

B. In perioada tulburarii de dispozitie si a cresterii energiei, trei (sau mai multe) dintre urmatoarele simptome (patru daca starea de spirit este doar iritabila) sunt prezente intr-o masura semnificativa si reprezinta o schimbare semnificativa a comportamentului obisnuit:

 • Stima de sine prea crescuta sau sentimentul de maretie.
 • Reducerea nevoii de somn (de exemplu, va simtiti odihnit cu doar trei ore de somn).
 • Vorbeste mai mult decat de obicei
 • Scurgerea ideilor sau sentimentul ca gandurile sunt accelerate.
 • Distragerea (atentia este usor deturnata de stimuli externi neimportanti sau irelevanti) raportati de propria persoana sau observati de familie si prieteni.
 • Cresterea activitatii care vizeaza obiective (social, la locul de munca, scoala sau sexual) sau agitatie psihomotorie (activitate fara scop, care nu este indreptata spre obiective).
 • Implicare excesiva in activitati cu potential ridicat de consecinte dureroase (de exemplu, implicarea in achizitii nelegale, indistinctii sexuale sau investitii financiare nechibzuite).

C. Alterarea starii de spirit este suficient de severa pentru a provoca leziuni accentuate din punct de vedere social si profesional sau este nevoie de spitalizare pentru a preveni vatamarea pentru sine sau pentru altii sau existenta unor ganduri cu caracteristici psihotice.

D. Tulburarea starii de spirit nu este atribuita efectelor fiziologice ale unei substante (de exemplu, consumul de droguri, medicamente sau alte tratamente) sau altei afectiuni medicale.

Hipomanie

Hipomania este o forma mai usoara de manie, cu o durata mai mica si fara daune mari activitatilor zilnice. Simptomele sunt aceleasi si apar mai usor.

Criteriile pentru diagnosticul hipomaniei sunt similare cu cele ale maniei, cu toate acestea, exista urmatoarele diferente:

Durata simptomelor este de cel putin 4 zile in loc de 7.

Episodul nu este suficient de grav pentru a provoca daune accentuate ale functionarii sociale sau profesionale sau pentru a avea nevoie de spitalizare. De asemenea, nu exista caracteristici psihotice.

Depresie

Simptomele fazei depresive a tulburarii bipolare sunt similare cu cele ale depresiei unipolare, numita si depresie majora.

Simptomele depresiei sunt:

 • Tristete in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi.
 • Pierderea interesului pentru activitatile de zi cu zi.
 • Modificari semnificative ale apetitului si / sau in greutate (pierderea sau cresterea a peste 5% din greutatea corporala intr-o luna).
 • Insomnie sau somn excesiv.
 • Agitatie sau letargie
 • Oboseala sau lipsa persistenta de energie.
 • Sentimente de lipsa de valoare sau de vinovatie (care pot fi amagitoare).
 • Incapacitate de concentrare si indecizie
 • Ganduri recurente despre moarte sau sinucidere.

Pacientul cu depresie are cel putin 5 din cele 9 simptome mentionate mai sus, primele doua fiind cele mai importante. Simptomele trebuie sa fie prezente pentru o perioada minima de doua saptamani si reprezinta o schimbare accentuata cu starea de spirit obisnuita.

Despre depresie puteti citi mai multe in acest articol https://www.sanatatedefier.ro/depresie-simptome-cauze-tratament/

Tipuri

Severitatea episoadelor de manie, hipomanie si depresie poate varia foarte mult de la un pacient la altul, precum si pentru pacient insusi in timp. Unele tranzitii de la depresie la manie (sau invers) aproape imediat, in timp ce altele pot avea o perioada de eutimie (dispozitie normala) timp de cateva saptamani sau luni inainte ca simptomele maniei sau depresiei sa revina.

Se spune ca pacientul are un model de cicluri rapide atunci cand prezinta patru sau mai multe episoade de tulburare a dispozitiei pe o perioada de 12 luni.

Exista diferite tipuri de tulburari bipolare, care sunt clasificate in functie de comportamentul bolii.

Tulburare bipolara de tip I

Tipul I este definit ca cel putin un episod de manie cu o durata minima de 7 zile. Faza maniacala este de obicei precedata sau succedata de hipomanie sau depresie. Sunt posibile si episoade de depresie cu caracteristici mixte (cu depresie si simptome maniacale in acelasi timp).

Cel mai important sindrom al tulburarii bipolare de tip I este mania. Depresia si hipomania apar de obicei, dar nu sunt obligatorii. Aproximativ 5% dintre pacienti au manie unipolara. Daca este lasat netratat, episodul de manie poate dura de la 3 la 6 luni.

Desi multe persoane cu tulburare bipolara de tip 1 devin din nou functionale in intervalele dintre episoadele de modificari ale dispozitiei, aproximativ 30% au un angajament serios pentru functia profesionala chiar si in faza eutectica. Simptomele se imbunatatesc, dar pacientul continua sa aiba dificultati in a fi productiv.

Tulburare bipolara de tip II

Tipul II se caracterizeaza prin cel putin un episod de hipomanie si un episod de depresie majora. Episodul depresiv trebuie sa dureze cel putin 2 saptamani, iar episodul hipomaniac trebuie sa dureze cel putin 4 zile pentru a indeplini criteriile de diagnostic.

In tulburarea bipolara de tip II nu exista episoade de manie.

Depresia este cel mai frecvent sindrom la acest tip. Imaginea incepe de obicei cu unul sau mai multe episoade de depresie si nu este recunoscuta ca tulburare bipolara pana la primul episod hipomaniac.

Aproximativ 15% dintre pacienti raman neproductivi in perioadele de criza si pana la 20% se deplaseaza de la o stare de spirit la alta aproape imediat, fara faza de interval.

Aproximativ 1/3 dintre pacientii cu tulburare bipolara de tip I sau de tip II au cel putin o tentativa de suicid in timpul vietii.

Ciclotimia

Tulburarea ciclotimica este diagnosticata la pacientii cu perioade repetate de simptome care sugereaza hipomanie si depresie, dar care nu indeplinesc criteriile fiecarei afectiuni. Pentru a fi ciclotimie, simptomele trebuie sa reapara pe un interval de cel putin doi ani consecutivi. In acesti doi ani, pacientul prezinta simptome cel putin jumatate din timp si nu poate ramane asimptomatic mai mult de doua luni consecutive.

Tratament tulburare bipolara

Tulburarea afectiva bipolara este o boala psihiatrica fara leac si care are nevoie de tratament pentru tot restul vietii. Obiectivul este mentinerea pacientului in faza eutectica si productiva.

Tratamentul este impartit in faza acuta si faza de intretinere.

Tratamentul maniei si a crizelor hipomanice

Cazurile in care pacientul este foarte agresiv, cu idee suicidara sau care comite acte foarte imprudente, trebuie tratate cu spitalizare.

Cele mai utilizate medicamente in fazele maniacale sunt:

 • Litiu
 • Quetiapina
 • Risperidona
 • Valproat
 • Aripiprazol
 • Haloperidol
 • Olanzapina

Cazurile care nu raspund la terapia medicamentoasa trebuie tratate cu terapie electroconvulsiva (soc electric care provoaca o scurta convulsie in timp ce pacientul este anesteziat).

Tratamentul crizei depresive

Tratamentul depresiei bipolare nu este egal cu cel al depresiei unipolare. Utilizarea antidepresivelor comune nu poate fi doar ineficienta, ci si sa declanseze o criza de manie.

Cand se utilizeaza un antidepresiv, de obicei este indicata asocierea cu un antipsihotic. Combinatia fluoxetina si olanzapina este cea care prezinta cele mai bune rezultate in studii.

Alte medicamente care pot fi utilizate sunt:

 • Quetiapina
 • Lurasidones.
 • Litiu
 • Lamotrigina
 • Valproat

Tratament de intretinere

Tratamentul de intretinere este important pentru a reduce numarul de crize noi si pentru a mentine persoana productiva. In general, trebuie mentinuta aceeasi medicatie folosita pentru a pune capat depresiei sau crizei de manie.

Surse medicale:

https://www.uptodate.com/contents/bipolar-disorder-in-adults-clinical-features

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/bipolar-disorder/index.shtml

https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/bipolar-disorder

https://emedicine.medscape.com/article/286342-overview

(Visited 2.919 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 421
 •  
 • 2
 •  
  423
  Shares

One thought on “Tulburare bipolara – ce este, simptome si tratament

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!