Prostatita – simptome si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Prostata este o glanda de marimea unei nuci (3-4 cm in diametru), cu aproximativ 20 de grame de greutate, prezenta doar la masculi.

Datorita localizarii lor anatomice, bolile prostatei cauzeaza adesea simptome asociate cu urina si vezica urinara, cum ar fi urinarea dureroasa si un flux urinar slab.

Prostata este situata la baza vezicii urinare si inconjoara partea initiala a uretrei, canalul care scurge urina din vezica.

Aproximativ 70% din lichidul ejaculat in timpul orgasmului este produs de prostata. Acest lichid este o secretie alcalina (cu pH ridicat) care amesteca si protejeaza sperma de mediul acid al vaginului, crescand mobilitatea acestora si facilitand sosirea lor in ovul.

Prostatita ce este

Prostatita este un termen larg care cuprinde mai multe afectiuni care duc la inflamatia prostatei. Principalele simptome ale prostatitei sunt febra, urinarea dificila sau dureroasa si durerea pelvina.

Prostatita nu este o singura boala, ci un grup de patru boli care prezinta simptome similare, legate de inflamatia prostatei. In prezent, prostatita este impartita in patru grupe:

I. Prostatita acuta.
II. Prostatita bacteriana cronica.
III. Prostatita cronica non-bacteriana sau sindromul durerii pelvine cronice (III.a inflamatorie / III.b neinflamatorie).
IV. Prostatita inflamatorie asimptomatica.

Categoria III.b (Prostatita cronica nebacteriana / sindromul durerii pelvine neinflamatorii cronice) a fost denumita anterior prostatodinia.

Sa vorbim putin despre fiecare dintre ele.

Prostatita acuta

Prostatita acuta este o afectiune inflamatorie cauzata de obicei de o infectie bacteriana a prostatei. Cele mai frecvente bacterii din prostatita acuta sunt aceleasi bacterii care cauzeaza de obicei infectia tractului urinar, cum ar fi E. coli, Klebsiella si Proteus . Contaminarea prostatei este cauzata de invazia bacteriilor gasite in uretra sau vezica, de obicei datorita urinei contaminate anterior.

Printre principalii factori de risc pentru prostatita acuta putem mentiona:

Simptome

Prostatita acuta poate aparea atat la barbati tineri, cat si la batrani, iar principalele sale simptome includ:

  • Febra.
  • Frisoane tremuratoare.
  • Disurie
  • Dificultati la urinat.
  • Durere pelvina.
  • Urina tulbure
  • Disconfort.
  • Dureri musculare si articulare

Simptomele prostatitei acute pot fi foarte intense, necesitand, de multe ori, ca pacientul sa fie internat in spital. Sepsisul este o posibila complicatie a acestei infectii.

Diagnostic

Diagnosticul prostatitei acute se face prin evaluarea comuna a semnelor clinice si examenul rectal digital, care demonstreaza o prostata dureroasa. Ca si in cazul infectiei tractului urinar, urocultura este utilizata pentru a identifica bacteriile responsabile de infectie. Testul simplu de urina arata de obicei piocite in urina (puroi) si sangerari microscopice. Cititi si Analiza urinara: Cum se recolteaza urina si ce spune despre sanatatea ta

In testele de sange, masurarea PSA poate ajuta, deoarece este de obicei crescuta in timpul prostatitei. Markerii activitatii inflamatorii, cum ar fi CRP si VSH, sunt, de asemenea, ridicati, iar hemograma prezinta de obicei leucocitoza.

Tratament

Prostatita acuta poate fi vindecata si tratamentul se face cu administrarea de antibiotice pentru o perioada medie de patru saptamani. Deoarece bacteriile care cauzeaza prostatita sunt de obicei aceleasi cu cele ale infectiei tractului urinar, antibioticele sunt, de asemenea, aceleasi, fiind Bactrim® si chinolonele (ciprofloxacina, levofloxacina si norfloxacina) cele mai utilizate. Antibioticele pot fi modificate ulterior in functie de rezultatele uroculturii, care dureaza de obicei intre 48-72 de ore.

Simptomele incep de obicei sa dispara odata cu 48 de ore de tratament cu antibiotice. Dupa sapte zile de tratament, urocultura este deja negativa si nu mai exista bacterii in urina.

Pentru ameliorarea durerii, pot fi utilizate analgezice obisnuite si medicamente antiinflamatoare daca nu exista contraindicatii.

Prostatita bacteriana cronica

Prostatita bacteriana cronica este o posibila complicatie a prostatitei acute netratate.

Imaginea este mult mai moale decat in ​​cazul prostatitei acute si simptomele pot fi subtile. In majoritatea cazurilor, reclamatiile sunt limitate la disurie (disconfort la urinare), dorinta de a urina frecvent si disconfort. Febra, cand apare, este de obicei scazuta.

Dupa cum probabil ati observat, multe dintre simptomele prostatitei cronice sunt similare cu cele ale cistitei (infectie a vezicii urinare), care poate provoca o anumita confuzie in diagnostic. Este important sa stim ca la barbatii adulti si / sau tineri, cistita este o infectie rara, astfel incat prostatita ar trebui sa fie intotdeauna una dintre ipotezele de diagnostic la persoanele de sex masculin cu simptome similare cu cele ale unei infectii urinare.

Diagnosticul de prostatita cronica se efectueaza si prin istoricul medical si examenul rectal digital. In acest caz, in timpul examinarii rectale digitale, este posibil sa se maseze prostata pentru a stimula secretia de lichide pentru analize de laborator. Masajul prostatei nu trebuie efectuat niciodata in prostatita acuta din cauza riscului de a stimula eliberarea bacteriilor in sange. Cultura de urina colectata dupa masajul prostatei este, de asemenea, o optiune pentru diagnosticarea prostatitei cronice.

Bacteriile care cauzeaza prostatita cronica sunt in general aceleasi ca in prostatita acuta. Pacientul care prezinta simptome de prostatita cronica, cu puroi la examinarea simpla a urinei, dar ale carui culturi de urina si culturi de secretie de prostata sunt persistent negative, ar trebui investigat pentru infectia cu clamidie.

Tratamentul prostatitei cronice este similar cu cel al prostatitei acute, durand intre 4-6 saptamani. Pacientii cu infectie recurenta pot avea nevoie de tratament mai lung.

Prostatita cronica nebacteriana sau sindromul durerii pelvine cronice

Sindromul durerii pelvine cronice este un sindrom care prezinta simptome urologice si disconfort in regiunea pelviana. Termenul sindrom de durere pelviana cronica este mai corect decat prostatita cronica nebacteriana, deoarece de multe ori prostata nu este inclusa in imagine, chiar daca simptomele sugereaza prostatita cronica.

Sindromul durerii pelvine cronice este un diagnostic de excludere, adica poate fi administrat numai dupa prostatita bacteriana si sunt excluse alte cauze ale durerii pelvine, cum ar fi tumorile, infectiile urinare, hemoroizii si bolile testiculare.

Simptomele sindromului durerii pelvine cronice includ cele ale prostatitei cronice si altele, cum ar fi durerea pelviana, disconfortul anal si disconfortul testicular.

Nu exista un tratament specific pentru sindromul durerii pelvine cronice. Cand prostatita bacteriana cronica nu poate fi exclusa, un regim de antibiotice de patru saptamani este o procedura acceptabila. In cazurile in care cauza durerii nu poate fi determinata, tratamentul se limiteaza la utilizarea analgezicelor.

REFERINTE

(Visited 503 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!