Prediabet: ce este, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai comuna forma de diabet la nivel mondial, reprezentand aproximativ 90% din cazuri. Milioane de oameni sunt diabetici, iar majoritatea dintre ei nu stiu ca sunt bolnavi.

Spre deosebire de diabetul de tip 1, care este de origine genetica si se prezinta de obicei in copilarie, diabetul de tip 2 nu este o boala care apare brusc la persoanele sanatoase. In general, este o afectiune cu debut lent care afecteaza preferential indivizii cu factori de risc bine cunoscuti precum antecedentele familiale, excesul de greutate, acumularea de grasime in zona abdominala, varsta peste 45 de ani etc.

In general, inainte de a dezvolta diabet de tip 2, pacientul trece printr-o etapa numita prediabet, care este adesea asimptomatic si poate dura ani de zile. Desi nu este inca boala diabetul zaharat in sine, diabetul poate provoca, de asemenea, daune sanatatii, cum ar fi un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

In acest articol vom explica ce este prediabetul. Vom vorbi despre cauzele sale, despre modul in care este diagnosticat, care este riscul de evolutie la diabetul de tip 2 si care sunt optiunile de tratament.

Ce este prediabetul?

Prediabetul apare atunci cand organismul nu proceseaza corect glucoza (zaharul). In loc sa serveasca drept sursa de energie pentru celule, glucoza ramane in circulatie in sange, determinand ca nivelul sau sa fie peste normal (vom vorbi despre valorile glicemiei in mod specific, in partea despre diagnosticarea prediabetului).

Intr-un mod simplu, putem spune ca o persoana are prediabet atunci cand glicemia (nivelul glucozei din sange) este peste normal, dar nu este inca suficient de mare pentru a fi definita drept diabet.

Pentru a intelege cum se dezvolta prediabetul, merita sa ne amintim cum se ocupa organismul de zaharul alimentar.

Cea mai mare parte a glucozei prezente in corpul nostru provine din alimentele pe care le consumam, mai precis din alimentele care contin carbohidrati, precum painea, pastele, orezul, cartofii, dulciurile, fructele, porumbul, faina, prajiturile etc.

In timpul digestiei, zaharul prezent in alimente este absorbit in intestin si intra in sange. Odata ce organismul detecteaza o crestere a zaharului din sange, pancreasul continua sa elibereze un hormon numit insulina. Insulina actioneaza ca o cheie care deschide usile celulelor, astfel incat glucoza sa poata intra. Fara insulina, glucoza nu poate patrunde in celule, iar fara glucoza, celulele nu pot functiona corect.

Intrarea glucozei in celule face ca concentratia din sange sa scada. Nivelul de insulina din sange este controlat intr-un mod foarte determinat. Daca glucoza din sange creste, nivelul de insulina creste; daca glicemia scade, scade si eliberarea de insulina din pancreas. In acest fel, concentratia de glucoza din sange este intotdeauna mentinuta in limitele unor valori considerate adecvate pentru functionarea organismului.

Atunci cand persoana are prediabet, este pentru ca procesul descris mai sus are loc in mod inadecvat. In general, doua mecanisme sunt responsabile:

1. Pancreasul nu este capabil sa produca cantitati adecvate de insulina, ceea ce face ca o parte din glucoza sa se acumuleze in sange.

2. Celulele devin rezistente la actiunea insulinei. Cantitatea de insulina este adecvata, dar nu este eficienta cand vine vorba de facilitarea patrunderii glucozei in celule. Acest efect este deosebit de frecvent la persoanele supraponderale, deoarece excesul de grasime este in mod clar asociat cu o eficacitate mai scazuta a insulinei.

Cand defectul in unul dintre cele doua mecanisme descrise mai sus este sever, pacientul dezvolta prediabet; cand defectul este sever, pacientul dezvolta diabet zaharat.

Simptome

Prediabetul nu provoaca niciun simptom. Nivelul de glucoza nu este inca suficient de ridicat pentru a provoca oricare dintre simptomele comune ale diabetului zaharat.

Diagnostic

Metodele de laborator pentru diagnosticarea prediabetului sunt aceleasi utilizate pentru diagnosticarea diabetului zaharat; ceea ce se schimba sunt doar valorile.

Glicemia a jeun

Cea mai utilizata metoda de diagnosticare atat a diabetului zaharat, cat si a prediabetului se numeste glicemia a jeun, care este masurarea nivelului de glucoza din sange dupa post de cel putin 8 ore.

 • De obicei, are o glicemie a jeun de pana la 99 mg/dl.
 • Persoanele cu glicemie a jeun intre 100 si 125 mg/dl in cel putin doua doze diferite sunt considerate prediabetice.
 • Persoanele cu glicemie a jeun egala sau mai mare de 126 mg/dl in cel putin doua doze diferite sunt considerate diabetice.

A spune ca pacientul are o glicemie a jeun modificat este un alt mod de a spune ca are prediabet.

Hemoglobina glicozilata (HbA1C)

Hemoglobina glicozilata este un test care evalueaza cantitatea de glucoza prezenta in hemoglobina. Cu cat este mai mare glicemia in timp, cu atat este mai mare cantitatea de hemoglobina glicozilata. Acest test este foarte util deoarece estimeaza glicemia medie pentru ultimele 3 luni. Daca HbA1C este ridicata, inseamna ca glicemia a fost scapata de sub control in ultimele 3 luni.

 • Normal este sa ai o hemoglobina glicata sub 5,7%.
 • Persoanele cu hemoglobina glicozilata intre 5,7% si 6,4% sunt considerate prediabetice.
 • Persoanele cu hemoglobina glicata peste 6,5% sunt considerate diabetice.

Pentru a afla mai multe despre hemoglobina glicozilata, cititi: HbA1c (hemoglobina glicata): Ce inseamna, cum se efectueaza testul de sange si interpretare rezultat

Test de toleranta la glucoza orala (TTGO)

Testul oral de toleranta la glucoza este un examen in care pacientul dozeaza glucoza in timpul postului si din nou la 2 ore dupa ce a baut o solutie bogata in zahar. Acest test este folosit pentru a vedea modul in care organismul gestioneaza glucoza imediat dupa ce a fost consumata. Cu exceptia femeilor insarcinate, TTGO este rar utilizat pentru diagnosticul de prediabet sau diabet (Cititi: Diabet zaharat de tip 2: Semne de avertizare si pasi eficienti pentru prevenirea acestuia).

 • De obicei aveti un test oral de toleranta la glucoza sub 140 ml/dl.
 • Persoanele cu un test oral de toleranta la glucoza intre 140 si 199 mg/dl sunt considerate prediabetice.
 • Persoanele cu un test oral de toleranta la glucoza peste 200 mg/dl sunt considerate diabetice.

A spune ca pacientul are intoleranta la glucoza este un alt mod de a spune ca are prediabet.

Factori de risc

Deoarece prediabetul este practic o etapa inainte de debutul diabetului, factorii tai de risc ajung sa fie aceiasi. Cele mai importante sunt:

 • Excesul de greutate (IMC mai mare de 25 kg/m²). Cu cat este mai mare IMC, cu atat riscul este mai mare.
 • Acumularea de grasime in zona abdominala (talie mai mare de 102 cm la barbati sau mai mare de 88 cm la femei).
 • Stil de viata sedentar.
 • Varsta peste 45 de ani.
 • Istoric familial de diabet de tip 2.
 • Istoric personal de diabet gestational.
 • Sindromul ovarului polichistic .
 • Hipertensiune arteriala
 • Colesterol ridicat
 • Fumatul
 • Apnee in somn

Progresia de la prediabet la diabet zaharat de tip 2

Prediabetul are practic doua probleme. Primul este faptul ca este in general asociat cu alti factori de risc pentru boli cardiovasculare, in special excesul de greutate si colesterolul crescut.

Al doilea, care este cel mai important, este faptul ca prediabetul este o etapa chiar inainte de debutul diabetului de tip 2, iar aceasta tranzitie este foarte frecventa intr-o perioada de cativa ani.

Daca nu se face nimic, aproximativ 1/3 dintre pacientii cu prediabet vor evolua spre diabet in decurs de 3 pana la 5 ani. Daca luam in considerare doar acei indivizi cu factori de risc multipli, rata de progresie este si mai mare.

Cert este ca nu toata lumea cu prediabet va evolua neaparat la diabet, dar aproape toti cei cu diabet de tip 2 la un moment dat in viata vor trece prin faza de prediabet.

Prin urmare, riscul de progresie spre diabet de tip 2 este foarte mare si nu exista nicio modalitate de a sti dinainte daca va progresa sau nu; masurile preventive trebuie instituite cat mai curand posibil.

Tratament

Tratamentul prediabetului este doar un set de masuri preventive impotriva diabetului. Obiectivul este de a ataca factorii de risc care pot fi modificati. Evident, nimeni nu poate face nimic in legatura cu istoria familiei sau varsta cuiva; cu toate acestea, se pot face multe cu dieta, fumatul, inactivitate fizica si supraponderalitate.

Toate persoanele cu prediabet ar trebui sa urmareasca sa slabeasca si sa atinga un IMC sub 25 kg/m². Cu toate acestea, chiar si pierderile mici in greutate, cum ar fi aproximativ 5% din greutatea corporala, sunt suficiente pentru a reduce semnificativ valoarea glicemiei a jeun.

Un alt fapt important este practicarea regulata a activitatii fizice. Un stil de viata sedentar si excesul de grasime scad eficacitatea insulinei, in timp ce cresterea masei musculare si exercitiile fizice regulate au efectul opus, facand insulinei circulante in sange mai eficiente. Important nu este neaparat intensitatea exercitiului, ci frecventa cu care se face in timpul saptamanii. Ideal este 30 de minute de activitate, de 5 ori pe saptamana, pentru a avea efecte relevante, cu toate acestea, chiar si o frecventa mai mica este totusi mai buna decat un stil de viata sedentar.

Oricine este fumator ar trebui sa renunte imediat la fumat. Nu numai ca fumul este responsabil pentru o lista lunga de boli grave, dar creste si riscul de diabet cu aproape 40%.

Medicamente pentru prediabet

In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de indicarea tratamentului farmacologic pentru prevenirea diabetului, deoarece schimbarile in obiceiurile alimentare si ale stilului de viata sunt de obicei suficiente pentru a controla nivelul de glucoza. In plus, exista optiuni foarte limitate de medicamente care incetinesc de fapt progresia diabetului fara a provoca o serie de efecte secundare nedorite.

Cu toate acestea, terapia medicamentoasa poate fi utila in prevenirea diabetului de tip 2 la pacientii cu risc ridicat care nu pot implementa modificarile necesare in stilul de viata. In general, utilizarea medicamentelor este indicata persoanelor sub 60 de ani, cu un IMC mai mare de 35 kg/m² sau femeilor cu antecedente de diabet gestational, care nu pot sau nu au o viata mai sanatoasa.

In aceste cazuri, poate fi indicata utilizarea metforminei, un medicament antidiabetic oral.

Metformina ajuta la scaderea nivelului de glucoza si scade riscul de progresie spre diabet, in special la tinerii obezi. Este important de retinut, totusi, ca acest medicament este mai putin eficient decat schimbarile stilului de viata si, prin urmare, ar trebui sa fie limitat doar la cei care nu pot pierde in greutate sau nu pot face miscare.

Orlistatul (Xenical) este un medicament care nu actioneaza direct asupra glucozei, dar pentru ca ajuta pacientii sa slabeasca, ajunge indirect prin a fi util in controlul diabetului la pacientii supraponderali. Orlistat poate fi utilizat la persoanele cu prediabet si un IMC mai mare de 28 kg/m².

In afara de metformina si orlistat in cazuri selectate, nu exista niciun alt medicament care sa fie in general indicat pentru prevenirea diabetului.

Chirurgie bariatrica

Chirurgia bariatrica este o masura mai radicala, care este indicata la pacientii cu obezitate morbida (IMC mai mare de 40 kg/m²), care nu pot slabi intr-un mod diferit. Pacientii supusi acestei interventii chirurgicale pierd in greutate rapid si au o imbunatatire mare a metabolismului glucozei.

Referinte

(Visited 3.722 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!