Osteoporoza – Simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 1.6K
 •  
 • 1
 •  
  1.6K
  Shares

Osteoporoza este o boala care duce la pierderea densitatii osoase si slabirea oaselor, crescand riscul de fracturi. Boala poate face oasele atat de fragile, incat o cadere, sau chiar impacturi usoare, pot provoca o fractura. Cele mai afectate sunt cele ale soldului, mainii si a coloanei vertebrale.

Oasele noastre nu sunt masive asa cum sugereaza aspectul lor, iar scheletul nostru nu este doar o structura de sustinere, ci si un organ viu cu multe functii in corp.

La exterior (cortical) osul este compact si are un aspect solid. Cu toate acestea, in interiorul sau, este trabeculat, aratand ca un burete. Prin aceste spatii trec vasele de sange si se localizeaza maduva osoasa. Osul este compus dintr-o parte organica si alt mineral, compus in principal din fosfat de calciu (fosfor + calciu).

Osteoporoza este tulburarea in care exista o reducere a masei minerale, atat corticala, cat si osoasa trabeculara, ceea ce duce la o reducere a densitatii osoase, ceea ce o face mai fragila si mai putin rezistenta la traumele mecanice normale. Cuvantul osteoporoza inseamna os poros.

Dupa cum am mentionat, osul nu este o structura fara viata, cu singura functie de a oferi sprijin mecanic organismului. Oasele sunt intr-o reinnoire constanta, un proces necesar pentru corectarea micro leziunilor suferite de traumatismele obisnuite provocate de stresul mecanic zilnic. Organismul distruge si construieste oase noi tot timpul.

Pentru a ramane puternic si sanatos, osul are nevoie de un aport constant de minerale precum calciu si fosfor, care este guvernat de paratiroizi. Paratiroidele sunt glande situate la baza gatului, deasupra tiroidei, fiind responsabile pentru controlul nivelului de calciu si fosfor din oase si sange si pentru concentrarea vitaminei D in sange.

Pana in anii 1930, corpul poate mentine masa osoasa bine structurata. De la varsta de 30 de ani, procesul de resorbtie osoasa incepe sa ramana mai mare decat productia de os nou, care de-a lungul mai multor ani duce la dezvoltarea osteoporozei.

Osteoporoza, pe langa reducerea densitatii minerale osoase, provoaca tulburari in arhitectura sa naturala, contribuind si mai mult la fragilitatea sa.

Factorii de risc

Principalul factor de risc este deficitul de estrogen, care apare de obicei dupa menopauza. Cu toate acestea, menopauza nu este singurul factor de risc, si barbatii pot avea si osteoporoza, desi aceasta boala este mai frecventa la femei.

Medicamentele, bolile, stilul de viata si factorii de zi cu zi pot creste riscul de osteoporoza. Mentionam mai jos unii dintre cei mai comuni factori de risc:

 • Sex feminin – 70% din cazurile de osteoporoza apar la femei.
 • Caucazieni (rasa alba) si asiatici.
 • Statura scurta si greutatea mica.
 • Istoric familial pozitiv
 • Menopauza (cititi:  Simptome menopauza, cauze, complicatii si tratament  ).
 • Niciodata nu ai ramas insarcinata.
 • Stilul de viata sedentar.
 • Expunere scazuta la soare = Factorul de risc comun in care traiesti in emisfera nordica.
 • Aport redus de calciu si vitamina D.
 • Fumatul.
 • Consumul de bauturi alcoolice.
 • Consumul mare de bauturi racoritoare (?) → Exista semne, dar inca nu se poate spune cu siguranta 100%.

Boli asociate cu un risc crescut de osteoporoza:

 • Boala Crohn

Medicamente asociate cu osteoporoza:

Medicamentele mentionate mai jos, luate in mod continuu si pentru o lunga perioada de timp, cresc riscul de osteoporoza:

 • Corticosteroizi
 • Fenitoina.
 • Carbamazepina.
 • L-Tiroxina (hormonul tiroidian).
 • Warfarina.
 • Antidepresive.
 • Heparina.
 • Metotrexatul.
 • Furosemid.

Simptome osteoporoza

Osteoporoza este o boala tacuta si cauzeaza de obicei simptome in stadii avansate. Principalele sunt durerile osoase, in special durerile de spate scazute, fracturile si inaltimea redusa din cauza colapselor vertebrelor coloanei vertebrale.

Fractura gatului femural este foarte frecventa la varstnici. Numai in Statele Unite apar 250.000 de cazuri noi in fiecare an, de obicei asociate cu caderi. Cu cat pacientul este mai in varsta si cu atat osteoporoza este mai grava, cu atat este mai mare riscul.

In plus fata de fractura gatului si vertebrelor femurale, fracturile la mana si coaste sunt, de asemenea, frecvente.

Diagnosticul osteoprozei

Cel mai bun test pentru a face diagnosticul osteoporozei este densitometria osoasa. Rezultatele sunt furnizate in comparatie cu densitatea osoasa a tinerilor (scor T sau abatere standard).

Criteriile pentru osteoporoza, in conformitate cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este un scor T sub -2,5 in densitometria osoasa.

Rezultatele densitometriei sunt descrise in general ca:

 • Densitatea osoasa normala = scorul T intre 0 si -1
 • Osteopenia = scorul T intre -1 si -2,5
 • Osteoporoza = scorul T sub -2,5

Cu cat scorul T este mai scazut, cu atat severitatea osteoporozei este mai mare si riscul crescut de fracturi.

Osteopenia este o scadere a densitatii osoase, dar inca nu este considerata osteoporoza. Putem spune ca este o pre-osteoporoza.

Densitometria trebuie facuta la toate femeile de peste 65 de ani sau la femeile aflate in postmenopauza cu factori de risc pentru osteoporoza. Nu exista indicii privind performanta la barbati, decat daca exista factori de risc semnificanti.

Prevenirea si tratamentul

In osteoporoza, afirmatia „prevenirea este mai buna decat vindecarea” este valabila mai ales odata, cand leziunile arhitecturii osoase cauzate de osteoporoza sunt prezente, acestea sunt nevindecabile. Medicamentele actuale nu vindeca osteoporoza, astfel incat tratamentul are ca scop principal prevenirea evolutiei bolii.

Tratamentul farmacologic este indicat la toti pacientii care prezinta criterii de osteopenie (scor T intre-1 si 2,5) sau osteoporoza (scor T mai mic de 2,5) in densitometrie osoasa.

Cele mai utilizate medicamente sunt:

O cantitate optima a calciului si a vitaminei D

Cantitatea optima zilnica de calciu si vitamina D este incerta. La femeile aflate in postmenopauza cu osteoporoza, se recomanda 1200 mg de calciu pe zi (adaugand dieta obisnuita plus suplimente artificiale) si 800 de unitati internationale de vitamina D pe zi.

Desi aportul optim nu a fost clar stabilit la femeile aflate in premenopauza sau la barbatii cu osteoporoza, dozele cele mai recomandate sunt 1000 mg de calciu (dieta + supliment) si 600 de unitati internationale de vitamina D pe zi.

Aportul zilnic total de calciu (dieta si suplimente) nu trebuie sa depaseasca 2000 mg / zi, deoarece exista dovezi ca un aport excesiv de calciu poate creste riscul aparitiei unor evenimente cardiovasculare.

Bifosfonati (alendronat, risedronat, acid zoledronic)

Sunt medicamentele utilizate in tratamentul si prevenirea osteoporozei. Sunt pe piata de multi ani si profilul lor de siguranta si eficacitate este bine cunoscut. Bifosfonatii din comprimate trebuie sa fie luati pe stomacul gol cu ​​un pahar complet de apa, iar pacientul nu trebuie sa mearga la culcare cel putin 1 ora, din cauza riscului sever de reflux si esofagita. Acidul zoledronic este un bisfosfonat administrat intravenos la administrari la fiecare 6 sau 12 luni.

Raloxifen

Este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen. Este un medicament care actioneaza ca estrogenul, dar nu este. Isi prezinta beneficiile fara efectele secundare.

Estrogeni si inlocuirea hormonilor

Metoda folosita pe scara larga pentru tratarea osteoporozei pana in trecutul recent; In ciuda inlocuirii hormonale care prezinta rezultate excelente, aduce cu sine un risc crescut de boli cardiovasculare, tromboza si cancer de sani. Prin urmare, acesta nu mai este indicat ca tratament de prima linie pentru osteoporoza si trebuie utilizat doar in cazuri selectate.

Teriparatidul

Este un analog al hormonului PTH produs de paratiroid si responsabil pentru controlul calciului si fosforului din oase. Este unul dintre cele mai promitatoare medicamente in tratamentul osteoporozei, fiind singurul pana in prezent care pare sa vindece o parte a leziunilor existente. Nu exista inca un studiu complet in profilul sau de siguranta pe termen lung, iar utilizarea acestuia este inca limitata la maximum 2 ani.

Denosumab (Prolia sau Xgeva)

Denosumab este un medicament nou, care actioneaza prin reducerea resorbtiei osoase si cresterea formarii osoase, ceea ce duce la o densitate osoasa mai mare si un risc mai mic de fracturi. Administrarea sa este de asemenea destul de confortabila, fiind dozarea unei singure administrari subcutanate la fiecare 6 luni. Este important sa retineti, totusi, ca denosumab este mai scump decat bisfosfonatele, cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul osteoporozei.

In ciuda obtinerii de rezultate bune in studiile preliminare, Denosumab, pana astazi, a fost studiat pe scara larga doar in comparatie cu placebo. Nu exista inca studii mari care sa compare in mod direct eficacitatea Denosumab in comparatie cu Teriparida sau cu bifosfonatii intravenosi. In putinele date existente, eficacitatea sa in prevenirea fracturilor pare sa fie similara cu cea a acidului zoledronic. Prin urmare, nu suntem siguri daca el este cu adevarat superior tratamentelor existente. De asemenea, nu exista studii pe termen lung asupra sigurantei sale.

In ciuda entuziasmului initial pe care il provoaca produsul, majoritatea expertilor inca nu recomanda acest medicament ca fiind prima optiune de tratament. Poate ca in viitor denosumab va deveni tratamentul la alegere pentru osteoporoza, dar, deocamdata, cel mai sensibil lucru este sa folosesti doar la acei pacienti care nu tolereaza sau nu au avut un raspuns bun cu medicamentele obisnuite.  Tratament nefarmacologic

Pe langa tratamentul medicamentos, este important sa se implementeze modificari in obiceiurile de viata. Trebuie sa abandonati tigarile si sa evitati consumul excesiv de alcool. Ar trebui sa practicati exercitii fizice, inclusiv culturismul si sa aveti o preferinta la alimente precum produse lactate, leguminoase, legume verzi, cereale, nuci si peste.

Expunerea la soare este de asemenea importanta; Se recomanda 20 pana la 30 de minute de soare pe zi, intre 6 ore si 10 ore. Doar 25% din corp este necesar pentru a ramane expus.

Surse medicale:

https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/RecommendationStatementFinal/osteoporosis-screening1

https://www.aafp.org/afp/2013/0815/p269.pdf

https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-management-of-osteoporosis-in-postmenopausal-women

https://www.uptodate.com/contents/parathyroid-hormone-parathyroid-hormone-related-protein-analogs-for-osteoporosis

https://www.uptodate.com/contents/calcium-and-vitamin-d-supplementation-in-osteoporosis

https://www.medicinenet.com/osteoporosis/article.htm

(Visited 5.509 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 1.6K
 •  
 • 1
 •  
  1.6K
  Shares

3 comentarii la „Osteoporoza – Simptome, cauze si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!