Castravetii apartin aceleiasi familii ca pepenele verde, dovlecelul si zucchini si sunt disponibili pe scara larga in majoritatea partilor lumii, chiar daca sunt o planta tropicala.
Au o piele asemanatoare cu cea a pepenilor verzi, dar variaza de la verde la alb, iar carnea este foarte suculenta si de verde pal.
Aceste legume sunt extrem de bogate in apa (aproximativ 96%) in mod natural, in timp ce pielea este bogata in vitamina A. Sunt bogate in minerale alcaline care formeaza un mediu alcalin si vitaminele C (anti-oxidant), complexul B, folatul, mangan, molibden, potasiu, silice, sulf, sodiu, calciu si fosfor.
Despre cum se face apa de castraveti citeste aici Cum se face apa de castraveti pentru detoxifiere si slabit
Castraveti – beneficii pentru sanatate
Castravetii proaspeti sunt foarte racoritori si ofera numeroase avantaje pentru sanatate:
- Sucul de castraveti este bogat in minerale care regleaza tensiunea arteriala
- Elimina excesul de acid uric si previne inflamatiile in articulatii si conditii precum artrita, astmul si guta
- Silica din castraveti sustine constructia corespunzatoare a tesuturilor conjunctive din corp, precum in oase, muschi, cartilaj, ligamente si tendoane
- Un pahar cu suc de castraveti va raci corpul si va normaliza temperatura corpului pe timp uscat si cald
- Ele neutralizeaza aciditatea si regleaza nivelul de pH din organism
- Castravetii sunt bogati in acid cafeic care trateaza retentia de apa
- Sucul de castraveti trateaza ulcerul gastric si duodenal
- Sucul de castraveti actioneaza ca un diuretic puternic si ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi
- Sucul de castraveti are proprietati puternice de reglare a temperaturii care trateaza febra
- Sucul de castraveti este bogat in sulf si siliciu care stimuleaza cresterea parului
- Frecati sucul de castravete pe pielea arsa de soare pentru a calma disconfortul si a-l vindeca
- Feliile de castravete aplicate peste ochi vor trata pufuletele
- Castravetii sunt bogati in antioxidanti si vitamina C, care trateaza diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea, eczema, psoriazisul
- Castravetii furnizeaza electrolitii necesari si restabilesc hidratarea celulelor corpului
Atunci cand cumparati castraveti, asigurati-va ca alegeti organice care nu contin pesticide si ceara, pentru a le putea manca necutaratate. De asemenea, cele care sunt de culoare verde inchis si ferme la atingere sunt cea mai buna optiune si evitati cele galbui sau incretite.
Pastrati-le in frigider. Daca sunt taiate, infasurati-le sau pastrati-le intr-un recipient etans la aer in frigider si consumati-le in cateva zile.
Urmatorul suc este extrem de delicios si racoritor, care va va ajuta sa beneficiati de toate beneficiile pentru sanatate ale castravetilor. Adaugarea ingredientelor sanatoase si versatile precum ghimbirul si lamaia va imbogati aroma, va adauga proprietatilor sale de racire si va spori valoarea nutritiva a acesteia.
Iata reteta:
Castraveti, lamaie si suc de ghimbir – Reteta
ingrediente:
- 1 1/2 kg castravete
- 3/4 cana suc de lamaie
- 28 grame ghimbir proaspat
- 4 1/2 cani de apa
- 1 cana zahar (dupa gust, optional)
Instructiuni:
Incepeti prin a spala bine castravetii. Daca nu folositi cele organice, asigurati-va ca le decojiti. Apoi, taiati-le in bucati si amestecati-le in blender, impreuna cu apa.
Se strecoara amestecul printr-o strecuratoare de cel putin doua ori, pentru a indeparta pulpa. Apoi, adaugati sucul de lamaie, ghimbirul ras si zaharul.
Lasati bautura racoritoare in frigider sa se raceasca inainte de a servi.
Pofta buna!
Surse:
juicing-for-health.com
www.homemadezagat.com