Covid-19: Minciuni si stiri false

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 359
 •  
 • 2
 •  
  361
  Shares

Covid-19 este boala cauzata de o noua tulpina de Coronavirus, numita Sars-Cov-2. De la aparitia sa la sfarsitul anului 2019 in China, virusul a infectat peste 780.000 de oameni si a ucis mai mult de 37.000 (date la 31 martie 2020).

Am explicat deja care sunt Coronavirusurile, care sunt simptomele si modalitatile de transmitere din articol: Informatii despre coronavirusuri (Covid-19) .

In acest articol vom contracara principalele minciuni care au fost raspandite cu privire la pandemie. Intentionam sa actualizam frecvent acest text, pe masura ce noi informatii eronate sunt publicate.

Minciuni si stiri false despre Covid-19

Intr-o perioada in care ne confruntam cu cea mai mare criza de sanatate publica din ultimii 100 de ani, accesul la informatii corecte si bazate stiintific este vital, deoarece poate insemna mii de vieti salvate.

Campaniile de dezinformare si raspandirea stirilor false au atins un punct atat de absurd incat in ​​mai multe tari chiar agentiile guvernamentale si membrii executivi colaboreaza pentru a dezinforma populatia, sugerand masuri fara nicio baza stiintifica, care sunt adesea opuse celor pe care societatile medicii si chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii spun.

In acest articol am selectat principalele fake news, minciuni si informatii fara baza stiintifica pe care le puteti gasi circuland pe retelele de socializare si vehiculate de presa.

Hidroxiclorochina vindeca infectia cu coronavirus »fals

Fals. Nu exista dovezi ca hidroxiclorochina sau clorochina sunt eficiente in tratarea Covid-19.

In ciuda faptului ca a fost anuntat ca un tratament eficient pentru Coronavirus de catre presedintele Donald Trump si apoi de presedintele Jair Bolsonaro, hidroxiclorochina a fost folosita de medici inca de la inceputul epidemiei din China, deoarece unele studii mici au aratat beneficii. Brazilia, SUA, Italia, Spania, Portugalia, Franta si alte cateva tari au folosit deja hidroxiclorochina in tratamentul Covid-19 cu mult inainte de a deveni faimoasa in ziare si retele de socializare.

Nu stim daca exista un beneficiu real, deoarece studiile mai mari sunt inca in desfasurare, dar putem spune cu certitudine ca medicamentul nu este leacul pentru pandemie, deoarece majoritatea celor peste 30 de mii de pacienti care au murit de infectie au fost tratati cu acest medicament in timp ce au fost spitalizati.

Hidroxiclorochina este un medicament foarte vechi, utilizat de zeci de ani in tratamentul malariei si artritei cauzate de lupus si artrita reumatoida. In gripa spaniola din 1918, sarurile de chinina, care dau nastere hidroxiclorochinelor, erau deja folosite ca posibila forma de tratament. Prin urmare, nu exista nimic nou despre acest medicament.

Este important de mentionat ca, chiar daca studiile in curs dovedesc un anumit beneficiu, utilizarea hidroxiclorochinelor trebuie facuta cu mare discretie, deoarece medicamentul este destul de toxic si este dificil pentru populatia laica sa stie cum si cand sa administreze medicamentul in siguranta.

Covid-19 este doar o mica gripa »Fals

Fals. Covid-19 are rate de mortalitate si rate de contagiune cu mult peste cele ale gripei comune.

Gripa comuna, cauzata de virusul gripal, are o rata a mortalitatii de aproximativ 0,05 pana la 0,1% si o rata de transmitere (R0) * de aproximativ 1,3. Sars-Cov-2, pe de alta parte, are o rata de mortalitate cuprinsa intre 2 si 8%, iar R0-ul sau este de 2 pana la 3.

* R0 este un termen matematic care indica cat de contagioasa este o boala infectioasa. R0 = 1 inseamna ca, in medie, fiecare persoana infectata transmite infectia catre o alta persoana. Un R0 = 2 inseamna ca, in medie, fiecare persoana infectata transmite infectia catre alte 2 persoane. Prin urmare:

Daca R0 este mai mica de 1, fiecare infectie existenta provoaca mai putin de o noua infectie. In acest caz, boala tinde sa dispara.

Daca R0 este egal cu 1, fiecare infectie existenta provoaca o noua infectie. Boala va ramane vie si stabila, dar nu va exista focar sau epidemie.

Daca R0 este mai mare de 1, fiecare infectie existenta va provoca mai mult de o infectie noua. Boala se va raspandi printre oameni si poate exista un focar sau o epidemie.

Cu cat R0 este mai mare, cu atat este mai contagios si mai greu de controlat boala.

Gripa spaniola, epidemia de gripa care a infectat peste 500 de milioane de oameni la inceputul secolului XX, a avut R0 = 1,8. Prin urmare, chiar si gripa spaniola a fost mai putin contagioasa decat noul Coronavirus.

Izolatia verticala este mai buna decat izolarea orizontala pentru a combate pandemia »Fals

Fals. Izolarea verticala nu este o strategie bazata pe studii sau dovezi stiintifice.

Fata de amenintarea Covid-19, majoritatea guvernelor au adoptat strategii de restrictionare a contactului social intre cetatenii lor, unii mai agresiv, altii mai toleranti.

Inspirat de modelul adoptat de China si de marile epidemii din trecut, izolarea orizontala a fost modelul folosit de aproape toate tarile afectate de noul Coronavirus.

Izolarea orizontala este cea in care toti cetatenii tarii trebuie sa mentina distanta sociala, sa stea acasa si sa fie izolati de ceilalti oameni cat mai mult timp posibil. Individul ar trebui sa mearga doar pentru a cumpara alimente sau medicamente sau pentru a lucra in domenii esentiale, cum ar fi sanatatea si siguranta, de exemplu.

In schimb, izolarea verticala propune ca distanta sociala trebuie aplicata doar persoanelor care fac parte din grupul de risc, cum ar fi persoanele in varsta si cele cu boli cronice.

Problema este ca nu exista studii care sa coroboreze eficienta izolatiei verticale. Dimpotriva, toate studiile arata ca aceasta strategie nu este eficienta pe termen lung si provoaca mai multe decese si mai multe pierderi economice.

Gelul cu alcool nu este eficient impotriva Coronavirusului »Fals

Fals, toate produsele de igiena pe baza de alcool, cu o concentratie de peste 60%, sunt eficiente.

Alcoolul este un produs extrem de eficient pentru uciderea diferitelor tipuri de microbi, inclusiv virusuri si bacterii, deoarece inactiveaza si distruge proteinele din acesti germeni.

Centrul de combatere si prevenire a bolilor din SUA (CDC) recomanda utilizarea de produse pe baza de alcool cu ​​mai mult de 60% etanol sau 70% izopropanol ca forma preferata de igiena a mainilor in mediul sanitar.

Daca nu aveti alcool acasa, spalarea mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde este de asemenea eficienta.

Bauturile alcoolice nu sunt potrivite pentru spalarea mainilor, deoarece niciuna dintre ele nu are concentratia corespunzatoare de alcool.

Surse medicale:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32173110/

https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/01/data-suggest-ncov-more-infectious-1918-flu-what-does-mean

https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/hand-hygiene.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Finfection-control%2Fhcp-hand-sanitizer.html

(Visited 1.454 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 359
 •  
 • 2
 •  
  361
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!