Infectii cu stafilococ – transmitere, tipuri, simptome si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Bacteriile cu stafilococ provoaca infectii cu stafilococ. Exista multe tipuri de infectii cu stafilococ si, in functie de cauza, medicii pot prescrie antibiotice, recomanda interventii chirurgicale sau alte metode pentru a le trata. Cele mai multe infectii cu stafilococ dispar rapid cu tratament, dar persoanele cu un sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare si poate dura mai mult pana se recupereaza.

O infectie cu stafilococ este o infectie cu bacteria Staphylococcus , la care oamenii se refera adesea prin abrevierea „stafilococ”. Exista mai mult de 30 de tipuri de bacterii Staphylococcus .

Staphylococcus aureus , care traieste pe piele si in nasul unor oameni, este responsabil pentru majoritatea infectiilor.

Aceste bacterii sunt de obicei inofensive, dar daca intra in organism printr-o rana, zgarietura sau taietura, pot provoca infectii si boli grave.

Acest articol examineaza cauzele, tipurile, simptomele si tratamentul infectiilor cu stafilococ. Se discuta, de asemenea, factorii de risc si timpul de recuperare pentru persoanele cu aceste infectii.

Ce este o infectie cu stafilococ?

Aproximativ 1 din 4 oameni poarta bacterii stafilococice pe piele.

Bacteriile stafilococice, in general, nu dauneaza decat daca intra in organism printr-o rana. Cand se intampla acest lucru, bacteriile pot provoca o infectie pe piele – producand rani deschise – sau intr-unul dintre sistemele corpului. Aceste infectii sistemice pot fi severe si chiar fatale.

Infectiile cu stafilococ sunt contagiose. Stranutul, tusea sau atingerea unei plagi infectate pot raspandi infectia, dar multe cazuri apar atunci cand o persoana intra in contact cu o rana infectata.obiect contaminat, cum ar fi un prosopul de mana, telecomanda sau manerul usii. Contactul direct de la persoana la persoana cu cineva care are infectia poate permite, de asemenea , raspandirea acesteia.

Tipuri de infectie cu stafilococ

Bacteriile stafilococice pot provoca o varietate de infectii, inclusiv:

 • infectii ale pielii, care duc la rani deschise
 • infectie a fluxului sanguin, cunoscuta sub numele de bacteriemie
 • infectie a osului
 • endocardita, o infectie a mucoasei inimii
 • intoxicatie alimentara
 • pneumonie
 • sindromul de soc toxic (TSS)

Antibioticele sunt tratamente eficiente pentru majoritatea infectiilor cu stafilococ. Exista, de asemenea, un tip de stafilococ numit Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA) care este rezistent la mai multe antibiotice, desi exista unele care o pot trata.

Infectiile cu stafilococ pot afecta orice zona a pielii si, odata ce intra in organism printr-o rana deschisa, multe sisteme interne. Fara tratament, pot provoca sepsis .

Cum apare infectia

Desi multi oameni poarta bacterii stafilococ pe piele sau in nas, nu toti vor dezvolta o infectie cu stafilococ.

Infectia apare numai atunci cand bacteriile stafilococice patrund in piele sau in corp printr-o taietura, zgarietura, rana sau alimente contaminate.

Bacteriile stafilococice se pot raspandi la o persoana prin contactul piele-la-piele cu cineva cu infectia. Prin urmare, cel mai bun mod de a evita o infectie cu stafilococ este practicarea unei bune igiene. Practicile adecvate de igiena sunt deosebit de importante in zonele in care oamenii se aduna, cum ar fi piscinele publice, scolile, salile de sport si unitatile rezidentiale.

Unii pasi de urmat includ:

 • Spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun Citeste si De ce este important sa te speli pe maini
 • Acoperirea ranilor cu bandaje curate si uscate
 • Aruncarea bandajelor si pansamentelor direct la gunoi
 • Evitand strangerea de cosuri sau umflaturi de pe piele
 • Evitarea impartasirii articolelor personale, cum ar fi prosoape, aparate de ras si prosoape

Simptome

Simptomele unei infectii cu stafilococ vor varia in functie de tipul de infectie si pot include:

 • Infectii ale pielii: acestea pot crea umflaturi sau rani care se pot umfla sau pot fi dureroase. Ele pot contine puroi sau alt lichid si se poate forma o crusta. Poate aparea umflata, in care pielea devine decolorata si se simte calda.
 • Infectii osoase: Aceste infectii pot aduce durere, umflaturi, caldura si decolorare in zona infectiei. De asemenea, pot provoca febra si frisoane.
 • Endocardita: Endocardita este o infectie a mucoasei inimii. Creeaza simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, oboseala, frisoane, batai rapide ale inimii si dificultati de respiratie. De asemenea, poate provoca acumularea de lichid in brate si picioare.
 • Toxiinfectii alimentare: Toxiinfectiile alimentare provoaca greata, varsaturi, diaree, febra si posibila deshidratare.
 • Pneumonie: Aceasta infectie a plamanilor provoaca febra mare, tuse, frisoane, posibile dureri in piept si dificultati de respiratie.
 • TSS: TSS va provoca o scadere brusca a tensiunii arteriale, febra mare, varsaturi, diaree si confuzie. Se poate dezvolta si o eruptie cutanata asemanatoare arsurilor solare.

Cand un medic suspecteaza o infectie cu stafilococ, va pune persoanei intrebari despre simptomele acesteia si poate face un test de sange sau o cultura a pielii afectate. Daca banuiesc stafilococ, vor cauta sa inceapa tratamentul rapid pentru a evita imbolnavirea ulterioara.

Cauze

Cauza unei infectii cu stafilococ sunt bacteriile stafilococi care patrund in organism. Ele pot intra printr-o rana deschisa sau atunci cand o persoana ingera alimente care au fost contaminate cu bacterii.

Bacteriile stafilococioase pot patrunde in corpul unei persoane ca urmare a acestora:

 • Strangerea sau zgarierea de cosuri, rani sau umflaturi de pe piele
 • Intrarea in contact cu altcineva care are o infectie cu stafilococ
 • Aflandu-se intr-o situatie care le ofera o expunere mare la bacterii, cum ar fi o interventie chirurgicala sau o spitalizare
 • Impartasirea obiectelor personale, cum ar fi prosoape, aparate de ras sau machiaj, cu cineva cu infectie
 • Dobandirea bacteriilor de pe suprafete comune, cum ar fi echipamentele de gimnastica

Oamenii pot lua masuri pentru a se proteja impotriva infectiei cu bacterii stafilococi. Acestea includ:

 • Spalarea temeinica a mainilor cu sapun si apa fierbinte
 • Acoperind taieturile si zgarieturile cu bandaje uscate si curate
 • Uscarea hainelor intr-un uscator fierbinte, care ucide bacteriile
 • Igienizarea suprafetelor comune in mod regulat

Tratamente

Medicii prescriu antibiotice pentru a trata infectiile cu stafilococ. In functie de tipul de infectie, medicul poate prescrie:

 • Antibiotice orale
 • Creme sau unguente
 • Antibiotice intravenoase

Daca o infectie cu stafilococ al pielii implica puroi, medicul poate alege sa o dreneze. Infectiile osoase cu stafilococ pot necesita interventii chirurgicale.

O persoana cu otravire alimentara cu stafilococ ar trebui sa bea multe lichide pentru a se mentine hidratata. Doctori nu prescriu antibiotice pentru tratarea intoxicatiilor alimentare cu stafilococ. Boala severa este rara, dar unii oameni pot necesita lichide intravenoase pentru deshidratare din varsaturi persistente sau diaree.

Infectiile cu SARM sunt rezistente la multe tipuri de antibiotice, dar mai exista si alte antibiotice care le pot trata.

Este important sa consultati un medic daca simptomele unei infectii cu stafilococ dureaza mai mult de o saptamana sau se agraveaza rapid. Oricine are un sistem imunitar slabit ar trebui, de asemenea, sa viziteze un medic de indata ce suspecteaza o infectie.

Factori de risc

Unii oameni au un risc crescut de infectii cu stafilococ. Aceste persoane includ pe cei care:

 • Au fost operati
 • Au o sonda de respiratie sau de hranire sau un cateter
 • Sunt in dializa
 • Injecteaza droguri recreative
 • Aveti o afectiune cronica, cum ar fi diabet, cancer, eczeme, boli pulmonare sau boli vasculare
 • Au un sistem imunitar slabit
 • Practica sporturi de contact care implica contact piele pe piele

Persoanele cu risc mai mare ar trebui sa aiba grija sa se spele pe maini bine si in mod regulat si sa sterilizeze suprafetele comune ori de cate ori este posibil. De asemenea, ar putea dori sa evite impartasirea articolelor personale, cum ar fi prosoape, prosoape si echipamente sportive.

Timp de recuperare si perspective

Timpul de recuperare pentru o infectie cu stafilococ depinde de tipul si severitatea infectiei, precum si de puterea sistemului imunitar al unei persoane.

Stafilococul otravirii alimentare va trece de obicei in 24-48 de ore , dar poate dura 3 zile sau mai mult pentru a se simti bine.

O infectie cu stafilococ la suprafata pielii se poate vindeca in doar cateva zile de tratament. Cu toate acestea, daca s-a dezvoltat o rana sau o rana mare, poate necesita cateva saptamani de tratament sau mai mult.

Daca se dezvolta o infectie sistemica cu stafilococ in inima, plamani, sange sau alt sistem de organe, tratamentul poate dura de la saptamani la luni. In cazuri rare, aceste infectii cu stafilococ pot duce la sepsis, o afectiune periculoasa in care sistemul imunitar are un raspuns exagerat la infectie.

Cuvant final

Este normal ca bacteriile stafilococ sa traiasca pe pielea si in nasul unor persoane. Problemele apar doar atunci cand bacteriile stafilococ intra in organism printr-o taietura, rana sau alimente contaminate, atunci cand pot duce la infectie.

Infectiile cu stafilococ pot lua mai multe forme. Cele mai frecvente sunt infectiile cutanate, care fie pot fi minore si se pot vindeca in cateva zile, fie pot fi destul de severe si dureaza ceva timp pentru a se vindeca.

Infectiile cu stafilococ pot infecta, de asemenea, oasele, mucoasa inimii, plamanii, sangele si alte organe.

Persoanele care locuiesc, lucreaza sau fac sport in apropierea altora si cei cu anumite afectiuni de sanatate au un risc mai mare de infectii cu stafilococ. A fi in spital sau a suferi o interventie chirurgicala creste si riscul de a contracta o infectie cu stafilococ.

O persoana cu simptome de infectie cu stafilococ ar trebui sa caute tratament pentru a evita complicatiile. Persoanele care au un sistem imunitar slabit ar trebui sa discute cu un medic de indata ce banuiesc ca au o infectie.

Resurse

https://www.health.ny.gov/diseases/communicable/athletic_skin_infections/bacterial.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219733/

https://www.aafp.org/afp/2011/0815/p455.html

https://www.cdc.gov/mrsa/community/index.html

https://www.nhs.uk/conditions/staphylococcal-infections/

https://medlineplus.gov/staphylococcalinfections.html

https://www.cdc.gov/foodsafety/diseases/staphylococcal.html

https://www.who.int/patientsafety/patients_for_patient/PFPS-webinar1_2013.pdf

https://ask.usda.gov/s/article/What-is-staph-food-poisoning

(Visited 510 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!