Infectia cu E. Coli – Simptome, cauze, tratament si prevenire

  • 375
  • 1
  • 1
  •  
  •  
  •  
    377
    Shares

E. coli este un tip de bacterie care traieste in mod normal in intestinele oamenilor si animalelor. Cu toate acestea, unele tipuri de E. coli, in special E. coli O157: H7, pot provoca infectii intestinale. E. coli O157: H7 si alte tulpini care cauzeaza boli intestinale se numesc E. coli producatoare de toxina Shiga (STEC) dupa toxina pe care o produc.

Simptomele infectiei intestinale includ diaree , dureri abdominale si febra .

Cazurile mai severe pot duce la diaree sangeroasa, deshidratare sau chiar insuficienta renala.

Persoanele cu sistem imunitar slabit, femeile insarcinate, copiii mici si adultii mai in varsta prezinta un risc crescut de a dezvolta aceste complicatii.

Majoritatea infectiilor intestinale sunt cauzate de alimente sau apa contaminata. Pregatirea adecvata a alimentelor si o igiena buna va pot reduce foarte mult sansele de a dezvolta o infectie intestinala.

Majoritatea cazurilor de infectie cu E. coli intestinale pot fi tratate acasa. Simptomele se rezolva in general in cateva zile pana la o saptamana.

Simptomele infectiei intestinale datorate E. coli

Simptomele infectiei intestinale incep in general intre 1 si 10 zile dupa ce ati fost infectat cu E. coli . Aceasta este cunoscuta sub numele de perioada de incubatie. Odata ce apar simptomele, acestea dureaza de obicei intre 5 si 10 zile.

Simptomele pot include:

  • crampe abdominale
  • diaree apoasa brusca si severa care se poate transforma in scaune sangeroase
  • gaze
  • pierderea poftei de mancare sau greata
  • varsaturi (mai putin frecvente)
  • oboseala
  • febra

Simptomele pot dura oricat de la cateva zile la mai mult de o saptamana.

Simptomele unei infectii severe cu E. coli pot include:

  • urina cu sange
  • scaderea cantitatii de urina
  • piele palida
  • vanatai
  • deshidratare

Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste simptome severe.

In conformitate cu Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aproximativ 5-10% dintre cei infectati dezvolta sindrom hemolitic uremic (SHU), o afectiune in care celulele rosii din sange sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la insuficienta renala, care poate pune viata in pericol, in special pentru copii si varstnici. SHU incepe, in general, la aproximativ 5 pana la 10 zile dupa debutul diareei.

Cauzele infectiei cu E. coli

Oamenii si animalele au in mod normal E. coli in intestin, dar unele tulpini provoaca infectii. Bacteriile care cauzeaza infectia pot patrunde in corpul dumneavoastra in mai multe moduri.

Manipularea necorespunzatoare a alimentelor

Indiferent daca mancarea este pregatita acasa, intr-un restaurant sau intr-un magazin alimentar, manipularea si pregatirea nesigura pot provoca contaminarea. Cauzele frecvente ale intoxicatiei alimentare includ:

  • Nereusind sa se spele complet pe maini inainte de a pregati sau manca alimente
  • Folosirea ustensilelor, taieturilor sau servirea vaselor care nu sunt curate, provocand contaminarea incrucisata
  • Consumand produse lactate sau alimente care contin maioneza care au fost lasate prea mult timp afara
  • Consumand alimente care nu au fost depozitate la temperatura potrivita
  • Consumand alimente care nu sunt gatite la temperatura sau durata de timp potrivite, in special carnile si pasarile de curte
  • Consumand produse din fructe de mare crude
  • Consumul de lapte nepasteurizat
  • Consumand produse brute care nu au fost spalate corespunzator

Prelucrare alimentara

In timpul procesului de sacrificare, pasarile de curte si produsele din carne pot dobandi bacterii din intestinele animalelor.

Apa contaminata

O igienizare deficitara poate provoca apei sa contina bacterii din deseurile umane sau animale. Puteti obtine infectia daca beti apa contaminata sau daca inotati in ea.

Persoana la persoana

E. coli se poate raspandi atunci cand o persoana infectata nu se spala pe maini dupa ce a facut o miscare intestinala. Bacteriile sunt apoi raspandite atunci cand acea persoana atinge pe altcineva sau altceva, cum ar fi mancarea. Caminele de batrani, scolile si institutiile de ingrijire a copiilor sunt deosebit de vulnerabile la raspandirea de la persoana la persoana.

Animale

Persoanele care lucreaza cu animale, in special vaci, capre si oi, prezinta un risc crescut de infectie. Oricine atinge animale sau care lucreaza intr-un mediu cu animale ar trebui sa se spele pe maini in mod regulat si temeinic.

Factorii de risc ai infectiei cu E. coli

In timp ce oricine poate experimenta o infectie cu E. coli , unii oameni sunt mai expusi riscului decat altii. Unii factori de risc includ:

  • Varsta: Adultii mai in varsta si copiii mici sunt mai predispusi sa intampine complicatii grave de la E. coli .
  • Un sistem imunitar slabit: persoanele cu sistem imunitar slabit sunt mai susceptibile la infectiile cu E. coli .
  • Sezon: infectiile cu E. coli sunt mai susceptibile sa apara in lunile de vara, iunie-septembrie, din motive necunoscute.
  • Niveluri scazute de acid gastric: medicamentele utilizate pentru scaderea nivelului de acid gastric va pot creste riscul de infectie cu E. coli .
  • Anumite alimente: consumul de lapte sau sucuri nepasteurizate si consumul de carne putin gatita va pot creste riscul de E. coli .

Cand sa mergeti la un medic

Infectia intestinala poate duce la deshidratare si complicatii grave, cum ar fi insuficienta renala si uneori moartea, daca nu este tratata. Ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra daca:

  • Aveti diaree care nu se imbunatateste dupa patru zile sau doua zile pentru un sugar sau un copil.
  • Aveti febra cu diaree.
  • Durerea abdominala nu se imbunatateste dupa o miscare intestinala.
  • Exista puroi sau sange in scaun.
  • Aveti probleme cu mentinerea lichidelor in jos.
  • Varsaturile au continuat mai mult de 12 ore. Pentru un copil sub 3 luni, contactati medicul pediatru imediat ce simptomele incep.
  • Aveti simptome de infectie intestinala si ati calatorit recent intr-o tara straina.
  • Aveti simptome de deshidratare, cum ar fi lipsa de urina, sete extrema sau ameteli.

Un medic poate confirma o infectie cu E. coli printr-o proba simpla de scaun.

Cum se trateaza infectia cu E. coli

In cele mai multe cazuri, ingrijirea la domiciliu este tot ceea ce este necesar pentru a trata o infectie cu E. coli . Beti multa apa, odihniti-va mult si fiti atent la simptome mai severe care necesita o discutie cu medicul.

Daca aveti diaree cu sange sau febra, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua medicamente antidiareice fara prescriptie medicala. Intotdeauna trebuie sa va adresati medicului pediatru inainte de a administra medicamente sugarilor sau copiilor .

Daca deshidratarea este un motiv de ingrijorare, medicul dumneavoastra poate solicita spitalizare si lichide intravenoase.

Majoritatea oamenilor prezinta imbunatatiri in termen de cinci pana la sapte zile de la aparitia unei infectii si recupereaza complet.

Cum se previne infectia cu E. coli

Practicarea comportamentelor alimentare sigure va poate reduce sansele de a dezvolta o infectie intestinala din cauza E. coli . Acestea includ:

  • Spaland bine fructele si legumele
  • Evitarea contaminarii incrucisate folosind ustensile curate, tigai si platouri de servire
  • Pastrarea carnii crude departe de alte alimente si departe de alte obiecte curate
  • Nedecongelarea carnii pe tejghea
  • Dezghetand intotdeauna carnea in frigider sau cuptor cu microunde
  • Refrigerand imediat resturile
  • Consumul de produse lactate pasteurizate (evitarea laptelui crud)
  • Nu pregatiti mancarea daca aveti diaree

De asemenea, trebuie sa va asigurati ca toata carnea este gatita corect. Departamentul Agriculturii din SUA prevede liniile directoare pentru gatit carne si pasari de curte la temperaturi adecvate pentru a asigura ca toate bacteriile sunt ucisi. Puteti utiliza un termometru pentru carne pentru a verifica daca carnea este gatita la aceste temperaturi:

  • pasari de curte: 74˚C
  • carne macinata, oua: 71˚C
  • fripturi, cotlet de porc, fripturi, peste, crustacee: 63˚C

Unul dintre cele mai usoare lucruri pe care le puteti face pentru a preveni o infectie cu E. coli este sa va spalati in mod regulat pe maini. Ar trebui sa va spalati pe maini inainte de a manipula, servi sau manca alimente si mai ales dupa ce ati atins animalele, ati lucrat in medii cu animale sau ati folosit baia. Practicarea unei bune igiene si respectarea liniilor directoare privind siguranta alimentelor pot contribui la scaderea riscului de infectie.

Surse

foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/ecoli/index.html
cdc.gov/ecoli/general/index.html


familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/ecoli-infection/symptoms.html


mayoclinic.org/diseases-conditions/e-coli/basics/definition/con-20032105


fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/safe-minimum-internal-temperature-chart

cdc.gov/ecoli/general/index.html

(Visited 2.534 times, 1 visits today)

  • 375
  • 1
  • 1
  •  
  •  
  •  
    377
    Shares

Related posts

Leave a Comment