Simptome melanom, cauze, etape si tratamente disponibile

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Melanomul este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer de piele. Este dezvoltarea tumorilor maligne de la melanocite. Melanocitele sunt celulele care produc un pigment negru numit melanina, care este responsabil pentru culoarea pielii. Aceste celule in mod normal se gasesc in piele, dar, de asemenea, pot sa apara si in alte parti ale corpului, cum ar fi ochi si intestin. Acest tip de cancer se dezvolta in orice parte a corpului care contine melanocite si a provocat moartea cauzata de cancer de piele frecvent in randul caucazienilor. In cazul in care se constata mai devreme, si este eliminat complet, atunci sansele de vindecare sunt foarte mari. Dar, in cazul in care nu, cancerul se poate raspandi si avanseaza si in alte parti ale corpului, ceea ce-l face greu de tratat si poate fi fatal. Rata de supravietuire la cancerul de piele este functie de gravitatea cancerului, si cat de eficiente sunt tratamentele.

Simptome melanom

Primul simptom al acestui tip de cancer de piele mortal este in mod normal, schimbarea in forma sau culoarea alunitei existente. In cazul unui melanomul nodular, este dezvoltarea asimetrica a unei umflaturi oriunde pe piele este de asemenea un simptom. Intr-o etapa ulterioara, alunita poate incepe sa provaace mancarime, sangerare si ulcerare. Simptomele precoce de melanom sunt prezentate pe scurt mai jos:

  • Asimetrie
  • Forma neregulata
  • Multicolor
  • Diametru mai mare de 6mm
  • Evolutie de-a lungul timpului

Cauze melanom

Melanomul, sau orice alt tip de cancer este cauzat de deteriorarea ADN-ului in interiorul celulelor. Acest prejudiciu este mostenit de mutatii genetice, precum si factorii de mediu. Deci, practic, exista doi factori posibili care declanseaza melanomul; mutatii genetice si razele UV (factor de mediu).

Genetica

Pun pariu ca majoritatea dintre noi au inteles deja cum functioneaza acest factorul genetic intreg atunci cand vine vorba de cancer sau alte boli similare. Genetica creeaza un risc ridicat pentru un alt membru al familiei de a dezvolta o boala, atunci cand el sau ea impartaseste acelasi sange (gene) si celulele ADN cu persoana care este deja infectat cu boala. Acest lucru este in mod normal, principala cauza pentru cele mai multe tipuri de cancer, dar un factor rar atunci cand vine vorba de melanom.

Razele ultraviolete (radiatii UV)

Expunerea pielii pentru ore lungi sub soarele fierbinte inseamna ca pielea primeste prea multe radiatii UV, ceea ce nu este cu siguranta sanatos. Radiatiile UV este principala cauza pentru multe alte tipuri de cancer de piele, dar simptomele difera in cazul in care melanomul eate cauzat de factorul genetic.

Stadii de tratamente pentru melanom

Ca orice alt tipuri de cancer, melanomul este asociat cu cinci etape. Si anume: 0 etapa, prima etapa, etapa a doua, a treia etapa si a patra etapa. Severitatea simptomelor si exacerbarea creste cu etapele. Iata cateva informatii cu privire la etapele de melanom.

a) Etapa 0

In aceasta etapa, melanoamelor in mod normal, nu au crescut mai adanc decat epiderma. Acest lucru poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala: prin eliminarea melanomului si o marja de aproximativ 1 / 2cm a pielii normale din jurul acesteia.

b) Etapa 1

In etapa 1, acesta este tratat prin interventie chirurgicala. Dar, de data aceasta, melanoamelor vor fi eliminate impreuna cu pielea normala, in functie de grosimea acestuia. In mod normal, in functie de dezvoltarea sa in acest stadiu, mai mult de 2cm din pielea normala in jurul melanomului este eliminat.

c) Etapa 2

Cancerul s-a raspandit si in nodulii limfatici. Prin urmare, se face o biopsie la nodulul limfatic pentru melanom in stadiul 2. Toti ganglionii limfatici din zona respectiva vor fi indepartati complet.

Medicii ar putea recomanda, de asemenea, un tratament cu interferon dupa o interventie chirurgicala, care este tratamentul adjuvant pentru unii pacienti. Medicamente ca vaccinuri pot fi de asemenea utile pentru a reduce sansele de un melanom recurent.

d) Etapa 3

Cancerul a atins deja toti ganglioni limfatici si este in mod normal mai severa. Unul dintre tratamentele aplicate la melanom pentru aceasta etapa este o interventie chirurgicala, care necesita o larga excizie a tumorii primare, impreuna cu disectia ganglionilor limfatici. In timp ce tratamentul adjuvant cu interferon este recomandat pentru a mentine cancerul de la revenirea pentru un timp mai indelungat. Radioterapia este, de asemenea, o optiune in cazul in care cea mai mare parte a ganglionilor limfatici contin inca de cancer.

In cazul in care sunt dezvoltate mai multe melanoame, atunci toate acestea ar trebui sa fie eliminate. In cazul in care nu este posibil, atunci injectarea vaccinului Bacil Calmette-Guerin (BCG), interferon, sau interleukina-2 (IL-2) direct in celulele canceroase este o optiune. Alte tratamente posibile de melanom includ terapie directionata, imunoterapie, chimioterapie si biochemotherapy (imunoterapie combinata cu chimioterapie).

e) Etapa 4

Melanom in stadiul 4 este foarte greu, uneori, poate fi imposibil de a se vindeca. Acest lucru se datoreaza faptului ca celulele canceroase s- au raspandit deja la alte parti ale corpului. Dar, cu toate acestea, optiunile de tratament etapa 4 melanom sunt: radioterapie, chimioterapie, o imunoterapie avansataa si, de asemenea, o interventie chirurgicala.

Ipilimumab (Yervoy) este un medicament nou de imunoterapie pentru a ajuta persoanele cu cancer avansat sa traiesca mai mult. De asemenea, ajuta la ameliorarea simptomelor de melanom. Acest medicament are unele efecte secundare severe, dar este cu siguranta o optiune dupa chimioterapie si alte tipuri de imunoterapie.

Melanomul malign este un cancer de piele rar dezvoltat, dar poate fi foarte daunator odata ce se dezvolta. Cea mai buna prevenire pentru acest tip de cancer este prin limitarea pielii la expunerea la soare. Asigurati-va ca aplicati protectie solara de fiecare data cand iesiti pe usa si sa beti multa apa pentru a mentine pielea bine hidratata. Daca aveti orice istoric familial pe acest tip de cancer, faceti controale medicale regulate.

Sursa:

https://healthnbodytips.com/

(Visited 2.563 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Simptome melanom, cauze, etape si tratamente disponibile

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!