Chisturi ovariene: cauze, tipuri, semne, simptome, tratament, prevenire, teste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Un ovar este un organ de reproducere al femeilor, prezent in perechi pe fiecare parte a uterului. Au aproximativ dimensiunea si forma unei migdale. Dezvoltarea si maturitatea ovulelor (ovule) au loc in ovare, care sunt eliberate in cicluri lunare in timpul anilor de fertilitate ai femeii. Uneori, chisturile, care sunt saci sau buzunare pline de lichid, se dezvolta in interiorul sau pe suprafata ovarului. Aceste chisturi sunt cunoscute sub denumirea de chisturi ovariene.

Un numar destul de mare de femei dezvolta chisturi ovariene la un moment dat in timpul vietii. De obicei, aceste chisturi ovariene sunt inofensive si provoaca putin sau deloc disconfort. Majoritatea chisturilor ovariene nu necesita tratament si dispar de la sine in cateva luni. Cu toate acestea, uneori, chisturile ovariene pot cauza probleme grave, in special acele chisturi care s-au rupt. Pacientul poate evita aceste probleme observand semnele si simptomele care indica o problema mai grava si, de asemenea, efectuand examinari pelvine regulate. Tratamentul chistului ovarian depinde de varsta pacientului, simptome, tipul si dimensiunea chistului. Tratamentul include asteptare atenta, pilule contraceptive orale si interventii chirurgicale.

Cauze si tipuri de chisturi ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene se formeaza in timpul functionarii normale a ciclului menstrual si sunt cunoscute sub denumirea de chisturi functionale. Medicamentele pentru fertilitate, cum ar fi clomifenul (Clomid, Serophene), care sunt administrate pentru a induce ovulatia, creste riscul de formare a unui chist al corpului galben dupa ovulatie. Cu toate acestea, aceste chisturi nu impiedica si nu prezinta niciun pericol pentru sarcina rezultata. Chisturile functionale sunt in general inofensive si rareori provoaca durere. Aceste chisturi dispar de obicei de la sine in decurs de doua sau trei cicluri menstruale. Exista si alte tipuri de chisturi care sunt mai putin frecvente.

Chisturi functionale:

Ovarele produc in mod normal structuri asemanatoare chistului cunoscute sub numele de foliculi in fiecare luna. Acesti foliculi sunt responsabili de productia de hormoni estrogen si progesteron si ajuta la eliberarea ovulului in timpul ovulatiei. In unele cazuri, foliculul normal, lunar, continua sa creasca si are ca rezultat un chist cunoscut sub numele de chist functional. Exista doua tipuri de chisturi functionale:

 1. Chist folicular: in mijlocul ciclului menstrual, ovulul iese din folicul si incepe sa migreze in tubul uterin, astfel incat sa poata fertiliza cu un spermatozoid. Un chist folicular se formeaza atunci cand exista o problema si foliculul nu se rupe sau nu elibereaza ovulul, ceea ce duce la cresterea si formarea unui chist.
 2. Chistul Corpus Luteum: Cand ovulul este eliberat din foliculul sau, foliculul rupt incepe sa produca cantitati mari de estrogen si progesteron pentru a se pregati pentru conceptie. Acest folicul rupt si transformat este cunoscut sub numele de corpus galben. In unele cazuri, deschiderea din care a eliberat ovulul se inchide si are ca rezultat acumularea de lichid in interiorul foliculului. Acest lucru face ca corpul galben sa se dezvolte intr-un chist.

Alte tipuri de chisturi:

 • Chisturi dermoide: Aceste chisturi pot contine tesut, cum ar fi pielea, parul sau dintii, pe masura ce se dezvolta din celule, care produc oua umane. Sunt rareori canceroase.
 • Chistadenoame: Aceste chisturi sunt formate din tesut ovarian si pot fi umplute cu un material mucos sau un lichid apos.
 • Endometrioame: Aceste chisturi se formeaza ca urmare a endometriozei, care este o afectiune in care celulele endometriale uterine cresc in afara uterului, determinand o parte din acel tesut sa se ataseze de ovar si sa formeze o crestere sau un chist.

Chisturile dermoide si chistadenoamele pot creste in dimensiune si pot determina deplasarea ovarului din pozitia sa normala in pelvis. Acest lucru creste sansele de a avea o torsiune ovariana (rasucirea dureroasa a ovarului).

Semne si simptome ale chisturilor ovariene

Majoritatea chisturilor nu provoaca niciun simptom si dispar de la sine. Daca chistul ovarian este foarte mare, atunci poate provoca disconfort abdominal sau daca un chist mare apasa pe vezica urinara, pacienta poate simti nevoia de a urina mai des pe masura ce capacitatea vezicii urinare este redusa.

Simptomele chisturilor ovariene includ:

 • Nereguli in ciclul menstrual.
 • Durere pelvina care este constanta sau intermitenta si surda in natura. Poate radia in partea inferioara a spatelui si a coapselor.
 • Durere pelvina cu putin timp inainte de inceperea menstruatiei sau chiar inainte de a se termina.
 • Dispareunia, care este durerea pelvina in timpul actului sexual sau un act sexual dureros.
 • Senzatie de presiune asupra intestinelor.
 • Durere in timpul miscarilor intestinale.
 • Simptome ale sarcinii, cum ar fi greata, varsaturi sau sensibilitate la sani.
 • Plenitudine sau greutate in abdomen.
 • Se simte presiune asupra rectului sau vezicii urinare din cauza careia pacientul simte nevoia de a urina mai des sau are dificultati in golirea completa a vezicii urinare.

Simptomele grave ale chisturilor ovariene includ:

 • Dureri abdominale sau pelvine bruste si intense.
 • Durere insotita de varsaturi sau febra.
 • Simptomele de soc, cum ar fi pielea rece, umeda, ameteli sau slabiciune, respiratie rapida etc. trebuie luate in serios si trebuie solicitata imediat asistenta medicala.

Tratament pentru chisturile ovariene

Tratamentul depinde de varsta pacientului, simptome, tipul si dimensiunea chistului.

 • Asteptarea atenta se face in multe cazuri in care medicul asteapta inainte de a incepe orice tratament si reexamineaza pacientul pentru a vedea daca chistul a disparut de la sine in cateva luni. Acest lucru se face atunci cand pacientul nu are simptome si daca chisturile sunt de dimensiuni mici si pline de lichid. Se recomanda ecografii pelvine de urmarire la intervale periodice pentru a verifica eventualele modificari ale marimii chistului.
 • Se pot administra pilulele contraceptive pentru a scadea sansele de aparitie a unor noi chisturi in ciclurile menstruale viitoare. De asemenea, contraceptivele orale reduc semnificativ riscul de cancer ovarian.
 • Se recomanda interventia chirurgicala pentru indepartarea chistului daca acesta este de dimensiuni mari si nu este un chist functional sau daca chistul continua sa creasca sau persista prin doua sau trei cicluri menstruale. Chisturile care produc simptome, cum ar fi durerea, pot fi, de asemenea, indepartate.
 • Se poate face chistectomia care este o procedura in care chisturile sunt indepartate fara indepartarea ovarului. In unele cazuri, ooforectomia se face acolo unde ovarul afectat este indepartat, dar celalalt este lasat intact.
 • Histerectomia este recomandata de medic daca masa chistica este canceroasa, unde sunt indepartate atat ovarele, cat si uterul. Se recomanda interventia chirurgicala si daca masa chistica se dezvolta pe ovare dupa menopauza.
 • Complicatiile chisturilor ovariene includ torsiunea ovariana si ruptura chistului.

Prevenirea chisturilor ovariene

Nu exista o modalitate specifica de a preveni cresterea chisturilor ovariene; cu toate acestea, efectuarea unor examinari pelvine regulate ajuta la evaluarea modificarilor ovarelor si la diagnosticarea chistului ovarian in stadiile incipiente. Un alt mod de prevenire a chisturilor ovariene este ca pacienta sa monitorizeze orice modificari ale ciclului menstrual lunar, cum ar fi simptomele care insotesc menstruatia, care sunt neobisnuite pentru ei si daca persista mai mult de cateva cicluri. Pacientii nu ar trebui sa ezite sa se consulte cu medicul lor cu privire la orice modificari sau simptome ingrijoratoare, pe care le pot avea, deoarece acestea ar putea foarte bine sa joace un rol important in prevenirea cresterii chistului ovarian.

Teste pentru a diagnostica chisturile ovariene

 • Examinare pelvica.
 • Alte teste pentru a afla tipul chistului ovarian si tratamentul acestuia, cum ar fi dimensiunea chistului, compozitia acestuia (fluid, solid sau mixt) etc. Pentru a determina tipul de chist, medicul poate efectua urmatoarele proceduri:
 • Test de sarcina: Un test de sarcina pozitiv poate indica faptul ca chistul este un chist al corpului galben.
 • Ecografia pelvina: Aceasta este o procedura nedureroasa care ajuta medicul sa confirme prezenta unui chist si sa identifice localizarea si compozitia acestuia.
 • Laparoscopie: Aceasta procedura se face folosind un laparoscop si ajuta la vizualizarea ovarelor si la indepartarea chistului ovarian.
 • Test de sange CA 125: Masoara nivelurile sanguine ale unei proteine ​​numite antigen canceros 125 (CA 125), care sunt de obicei crescute la femeile cu cancer ovarian. Niveluri crescute de CA 125 pot fi prezente si in afectiuni noncanceroase, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza si boala inflamatorie pelvina.
(Visited 270 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!