Cat timp dureaza intoxicatia alimentara si cum sa va recuperati mai repede

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Intoxicatia alimentara apare atunci cand consumati alimente sau bauturi care au fost contaminate cu bacterii, virusi sau paraziti. Intoxicatia alimentara poate dura de la cateva ore pana la cateva zile si poate provoca o serie de simptome neplacute, inclusiv greata, varsaturi, diaree si crampe stomacale.

Desi, in general, oamenii se recupereaza relativ repede de la intoxicatia alimentara, daca simptomele sunt lasate netratate, se pot transforma intr-o afectiune care pune viata in pericol. Prin urmare, este important sa stiti cat timp va puteti astepta sa continue intoxicatia alimentara si cum sa ii tratati simptomele pentru a accelera procesul de recuperare.

In acest articol, veti afla cat dureaza in general toxiinfectiile alimentare si care sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia. Aceste informatii va pot ajuta sa preveniti consumul de alimente contaminate si sa evitati sa suferiti simptomele neplacute pe care le pot provoca bolile alimentare. Veti descoperi, de asemenea, cateva remedii la domiciliu eficiente pentru a va ajuta sa va recuperati mai repede de la diaree si varsaturi.

Cat dureaza intoxicatia alimentara?

Toxiinfectia alimentara poate provoca accese severe de diaree si varsaturi si este firesc sa ne intrebam cat dureaza toxiinfectia alimentara. Potrivit dr. Michelle Wright pe Patient.info , toxiinfectiile alimentare pot dura pana la cateva zile. Dr. Wright spune ca varsaturile dureaza de obicei doar o zi sau cam asa ceva, dar diareea poate dura mult mai mult. Cu toate acestea, in functie de severitatea infectiei intestinale si a inflamatiei, simptomele dumneavoastra ar putea dura mult mai mult.

In acest timp, medicii de la WebMD spun ca deshidratarea este cel mai mare motiv de ingrijorare si poate provoca complicatii daca nu este tratata. Pentru a preveni deshidratarea indusa de diaree, este important sa beti multe lichide si bauturi care contin electroliti. Acest lucru va va umple corpul cu mineralele si sarurile necesare pentru a va ajuta sa va rehidratati. 

Cauzele intoxicatiilor alimentare

Intoxicatia alimentara este de obicei cauzata de alimente contaminate si exista o serie de moduri prin care alimentele pot fi contaminate cu microbi si germeni daunatori. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), exista peste 250 de boli diferite de origine alimentara care sunt cauzate de bacterii, virusi sau paraziti. Alte forme de otravire alimentara pot fi cauzate de toxine sau substante chimice care otravesc alimentele. 

NHS spune ca semnele initiale ale intoxicatiei alimentare apar de obicei intre una sau doua zile dupa consumul de alimente contaminate.

Intoxicatia alimentara de la pui contaminat este unul dintre cele mai frecvente cauze ale varsaturilor si diareei dupa masa. Cu toate acestea, orice fel de carne contaminata, crustacee, produse din lapte crud nepasteurizat si fructe si legume pot provoca toxiinfectii alimentare. CDC spune ca, de exemplu, carnea de vita macinata dintr-un hamburger ar putea contine carne de la sute de animale diferite. Daca carnea nu este gatita corespunzator, agentii patogeni daunatori se pot inmulti in alimente si pot otravi corpul.

Gastroenterolog, dr. Subodh K. Lal spune ca celelalte cauze ale intoxicatiilor alimentare sunt:

  • Pregatirea alimentelor cu mainile nespalate.
  • Lasarea alimentelor in afara frigiderului sau nu depozitarea alimentelor la temperatura corecta.
  • Consumul de apa contaminata dintr-o fantana sau un parau.
  • Consumul de peste crud sau stridii.
  • Nu spalati fructe sau legume.
  • Nu gatiti corect carnea sau ouale.

Simptomele intoxicatiei alimentare

Cand toxinele si microbii din alimente intra in tractul digestiv, provoaca iritatii, infectii si inflamatii. Dr. Charles P. Davis pe eMedicineHealth spune ca unul dintre primele simptome ale intoxicatiei alimentare este spasmele stomacale dureroase. Aceasta poate fi urmata de greata, varsaturi si diaree. 

Cu toate acestea, in functie de tipul de virus, parazit, toxina sau bacterie care a cauzat intoxicatia alimentara, este posibil sa aveti, de asemenea, slabiciune, dureri de cap, deshidratare (ca urmare a diareei sau varsaturilor constante), balonare, galgait de stomac si furnicaturi in stomac. degete.

Toxiinfectie alimentara sau gripa stomacala?

Atat toxiinfectiile alimentare, cat si gastroenterita (gripa stomacala) provoaca diaree si varsaturi. Cu toate acestea, exista o diferenta in modul in care agentii patogeni sunt transmisi.

Gripa de stomac (sau gastroenterita ) este de obicei cauzata de virusi care va pot infecta prin contactul bucal direct sau indirect cu o persoana infectata sau o suprafata contaminata. Gastroenterita poate fi, desigur, o forma de otravire alimentara daca virusul patrunde in organism prin alimente contaminate. Cu toate acestea, gripa stomacala nu este cauzata de infectii bacteriene sau parazitare. In functie de tipul de virus pe care il aveti, gripa stomacala poate dura de la una pana la 10 zile.

Toxiinfectia alimentara este cauzata de diversi germeni sau toxine care se gasesc in alimente sau bauturi. Potrivit Serviciului National de Sanatate din Regatul Unit, intoxicatia alimentara este mai probabil sa provoace febra mare, dureri musculare si frisoane. 

Cum sa preveniti intoxicatia alimentara

Potrivit CDC , citat mai devreme, intoxicatia alimentara este o boala care poate fi prevenita daca luati masurile de precautie adecvate atunci cand manipulati si gatiti alimente.

Pentru a preveni consecintele neplacute ale consumului de alimente contaminate si pentru a evita crampele, diareea si varsaturile dupa masa, CDC recomanda urmatoarele: 

Curat . Spalati-va intotdeauna mainile inainte de a pregati mancarea pentru a minimiza sansele de intoxicatie alimentara. Spalati-va des pe maini in timpul pregatirii alimentelor si spalati-va intotdeauna pe maini dupa ce ati manipulat carne cruda de pasare, vita, porc sau orice alta carne.

Separati . Evitati contaminarea incrucisata prin separarea carnii crude, fructelor de mare, pasarilor si oualor de alimentele gatite.

Gateste . Asigurati-va intotdeauna ca alimentele sunt gatite bine la temperatura adecvata pentru a ucide germenii care pot provoca intoxicatii alimentare. Carnea integrala trebuie gatita la 145°F (63°C), carnea macinata (cum ar fi hamburgerii si chiftelele) la 160°F (71°C), iar toate pasarile de curte trebuie sa fie 165°F (74°C) la mijloc pana la asigurati-va ca toti microbii sunt ucisi de procesul de gatit.

Congelarea . Frigiderul dvs. ar trebui sa fie sub 40°F (4°C) pentru a preveni multiplicarea bacteriilor si virusilor si contaminarea alimentelor care pot provoca toxiinfectii alimentare. Ar trebui sa refrigerati rapid alimentele, deoarece germenii si microbii pot incepe sa creasca in decurs de 2 ore dupa terminarea procesului de gatire.

Pentru a preveni intoxicatia alimentara atunci cand iati masa intr-un restaurant sau cafenea, dr. Jennifer Robinson de pe WebMD recomanda sa va asigurati intotdeauna ca alimentele sunt fierbinti atunci cand sunt servite. Daca nu, cereti sa fie gatit bine si adus inapoi pe o farfurie curata. Daca luati resturile de mancare, asigurati-va ca ati racit alimentele in decurs de 2 ore si nu o lasati niciodata intr-o masina calda.

Cum sa tratezi si sa te recuperezi mai repede de la intoxicatia alimentara

Desi majoritatea cazurilor de intoxicatie alimentara dureaza doar cateva zile, exista multe remedii naturale care va pot ajuta sa va grabiti timpul de recuperare. Aceste remedii casnice ajuta la reducerea inflamatiei tractului intestinal si, de asemenea, absorb toxinele si germenii care provoaca varsaturi, diaree si dureri abdominale.

Ghimbir

Ghimbirul contine proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor intoxicatiilor alimentare, cum ar fi durerea, crampele stomacale, disconfortul si inflamatia in sistemul digestiv. Ghimbirul contine, de asemenea, antioxidanti care pot ajuta la reducerea efectului toxinelor in sistemul dumneavoastra.

O revizuire stiintifica a proprietatilor medicinale ale ghimbirului a aratat ca acesta contine compusi chimici numiti gingeroli si shogaoli, care ajuta la reducerea greatei si a crizelor de diaree. 

Utilizati ghimbirul pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de intoxicatie alimentara (cum ar fi varsaturile si uscaciunea ) si va ajuta sa scurtati durata acesteia. Pentru a face un ceai de ghimbir delicios, ar trebui sa feliati o bucata de 1 inch de ghimbir si sa o puneti intr-o cana cu apa clocotita. Acoperiti cana si lasati ghimbirul sa infuzeze cateva minute. Bea remediul cu ghimbir de fiecare data cand ai o criza de diaree. Continuati sa faceti acest lucru pana cand simptomele intoxicatiei alimentare dispar.

Exista multe alte beneficii pentru sanatate ale folosirii ghimbirului in gatit . De exemplu, va rugam sa cititi acest articol pentru a afla 

Carbune activat

Puteti folosi carbune activat pentru a ajuta la reducerea simptomelor de intoxicatie alimentara si pentru a va ajuta sistemul digestiv sa functioneze mai bine in cazurile de boli alimentare. Carbunele activ are o suprafata foarte poroasa care leaga toxinele daunatoare de el. Acestea sunt apoi eliminate din corpul tau in mod natural.

Multe studii privind utilizarea carbunelui activat au descoperit ca este un tratament natural eficient pentru cazurile de otravire si poate reduce disconfortul gastric. De exemplu, toxicologul Kent Olson spune ca carbunele activat poate lega o mare varietate de otravuri si poate preveni absorbtia toxinelor care au fost ingerate. 

Medicii de la Clinica Mayo recomanda adultilor sa ia o doza de 50 pana la 100 de grame de carbune activat amestecat intr-un pahar cu apa. Dupa aceea, ar trebui sa luati 12,5 grame de carbune activat la fiecare ora pana cand simptomele intoxicatiei alimentare dispar. 

Pentru mai multe informatii despre utilizarea carbunelui activat ca remediu la domiciliu, va rugam sa cititi articolul meu despre cel mai bun mod de a folosi carbunele activat si beneficiile sale pentru sanatate .

Dieta blanda

Daca suferiti de otravire alimentara cu varsaturi si diaree, este posibil sa descoperiti ca dieta blanda va poate ajuta sistemul digestiv sa se recupereze mai repede. Dieta blanda consta din alimente care sunt usor de digerat si nu va vor irita stomacul sau intestinele in continuare. De asemenea, poate ajuta la prevenirea spasmelor stomacale si a crampelor.

Centrul de sanatate Schiffert va recomanda sa incepeti o dieta blanda dupa primele 24 de ore de diaree. Ar trebui sa includeti alimente precum orez sau paste, paine prajita, fulgi de ovaz, banane, sos de mere si fructe conservate. Aceste tipuri de alimente nu pun o presiune suplimentara asupra digestiei si va pot ajuta sa va reveniti mai repede la sanatate. 

Urmati o dieta blanda pana cand pofta de mancare revine la normal si nu mai aveti crampe abdominale, greata, diaree si varsaturi.

Ce sa evitati pentru a va recupera mai repede de la intoxicatia alimentara

Pe langa consumul de alimente potrivite pentru a va ajuta sa va recuperati mai repede de la otravirea alimentara, exista si anumite alimente pe care ar trebui sa le evitati si care ar putea intarzia procesul de vindecare.

Clinica Mayo recomanda evitarea alimentelor care sunt grase, prajite si picante, deoarece va pot irita sistemul digestiv delicat care incearca sa se recupereze de la otravire. De asemenea, produsele lactate, alcoolul si fumatul trebuie evitate. 

Toxiinfectii alimentare – Cand sa vezi un medic

Desi intoxicatia alimentara, in general, nu dureaza prea mult, in unele cazuri mai grave simptomele pot persista si ar trebui sa consultati un medic. Unele dintre simptomele cazurilor grave de toxiintoxicare alimentara sunt: ​​

  • Varsaturi frecvente si imposibilitatea de a mentine lichidele.
  • Diaree mai mult de 3 zile.
  • Crampe abdominale severe.
  • Varsaturi cu sange sau scaune.
  • O febra mare de peste 101,5 ° F (38,6 ° C)
  • Simptome de deshidratare. De exemplu, gura uscata, urinare redusa, ameteli si slabiciune severa.
  • Vedere incetosata, slabiciune musculara si senzatie de furnicaturi in brate si degete.

Resurse

  1. Informații despre pacient . 
  2. WebMD . 
  3. CDC . 
  4. eMedicineHealth . 
  5. NHS . 
  6. CDC . 
  7.  WebMD . 
  8. NCBI . 
  9. Med. Toxicol . 
  10. MayoClinic . 
  11. Centrul de sănătate . 
  12. MayoClinic . 
  13. MayoClinic 
(Visited 62 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!