Chlamydia Trachomatis: simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Chlamydia Trachomatis este una dintre afectiunile comune transmise prin contact sexual (boli cunoscute sub denumirea boli cu transmitere sexuala). Aceasta provine din prezenta unui parazit in organism numit chlamydia trachomatis, care este responsabil pentru dezvoltarea unor boli cum ar fi chlamydia si trachoma. O persoana poate obtine parazitul prin intermediul unui sex vaginal, al unui sex oral sau al unui sex anal. Este ce mai frecventa boala cu transmitere sexuala.

Viata bacteriei are doua etape: corpul elementar si corpul reticulat, iar parazitul depinde complet de energia gazdei sale, deoarece nu poate sintetiza propria energie. Este identificat ca gram negativ si poate lipsi acidul muramic, ceea ce face ca bacteria sa fie rezistenta la unele antibiotice. Deoarece este gram negativ, bacteria are LPS care poate afecta corpul gazdei.

Chlamydia trachomatis poate afecta atat femeile, cat si barbatii, indiferent de varsta lor, desi boala apare mai mult la pacienti tineri. Acesta poate fi tratat cu usurinta prin utilizarea de antibiotice. Cu toate acestea, daca este lasat netratat, poate deveni cauza dezvoltarii unor afectiuni severe de sanatate, cum ar fi uretrita si infertilitatea.

Simptome chlamydia trachomatis

Persoanele cu chlamydia trachomatis sunt adesea asimptomatice sau nu simt simptome notabile in primele saptamani de aparitie a bolii. In cele mai multe cazuri, examenele fizice nu ar putea determina debutul si, odata detectate, boala trebuie vindecata. Dupa cateva saptamani de la debutul sau, chlamydia trachomatis poate determina simptomele pacientului.

Simptomele care pot fi observate de catre pacientii de sex feminin cu Chlamydia trachomatis in majoritatea cazurilor includ urmatoarele simptome:

Intre timp, barbatii cu chlamydia trachomatis pot prezenta urmatoarele simptome:

 • Uretrita
 • Scurgere uretrala
 • Tensiune sau durere testiculara
 • Umflarea testiculului
 • Dureri rectale
 • Retentie rectala
 • Sangerare rectala
 • Disurie
 • Prurit
 • Senzatie de durere sau arsura in timpul urinarii

Pacientii pot prezenta, de asemenea, simptome de conjunctivita chlamydial daca au avut contact cu fluidele genitale infectate. Alte simptome pot include eruptii cutanate. In cazurile in care o femeie este insarcinata si lasa chlamydia trachomatis netratata, ea poate sa transmita acest lucru copilului in timpul nasterii. Copilul poate prezenta simptome de conjunctivita chlamydiala; pneumonie chlamydiala; si infectia cu chlamydia genitala, uretrala sau rectala.

Dupa cum sa mentionat mai devreme, pacientii infectati cu chlamydia nu prezinta, de obicei, simptome si, in cazul in care partenerul dvs. a recunoscut ca au avut chlamydia sau orice tip de boli cu transmitere sexuala anterior sau in prezent, trebuie sa vedeti un medic pentru evaluare.

Cauze chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis se poate transmite prin contact sexual. Cu toate acestea, in timp ce unele boli cu transmitere sexuala afecteaza numai organele genitale, chlamydia trachomatis poate afecta atat zonele genitale cat si cele non-genitale. Poate fi transmisa prin sex vaginal, oral si anal. Mamele pot, de asemenea, sa transmita acest lucru copiilor lor in timpul nasterii.

Factori de risc 

Infectarea cu chlamydia trachomatis este mai probabil sa se intample printre persoanele care sunt:

 • Activi sexual
 • Au mai multi parteneri sexuali
 • Nu se protejeaza. Utilizarea prezervativelor este promovata nu doar pentru controlul nasterilor, ci si pentru a evita raspandirea bolilor cu transmitere sexuala.

Fostii pacienti cu orice tip de boala cu transmitere sexuala. Persoanele care au avut anterior boala cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, au un risc mai mare de a dezvolta alte forme de boli cu transmitere sexuala mai tarziu in viata lor, daca nu sunt atenti sau nu au grija de stilul lor de viata. Pacientii cu gonoree sunt, de asemenea, sunt expusi riscului de infectare cu bacteria.

Complicatii 

Chlamydia trachomatis poate fi tratat prin administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, este posibil ca alti pacienti sa nu realizeze ca au aceasta boala deoarece nu prezinta simptome in debutul bolii. In cazul in care simt simptome si inca nu au solicitat tratament, acestea pot fi expuse riscului de a dezvolta probleme grave de sanatate prin complicatii.

Afectiunile severe care pot aparea daca chlamidia trachomatis este lasata netratata includ:

Lymphogranuloma venereum. Poate sa apara atunci cand parazitul infecteaza leziunile din mucoasa genitala.

Infectie in tractul reproductiv. Infectia incepe in cervix. Daca este lasata netratata, chlamydia trachomatis se poate raspandi prin tractul superior de reproducere, inclusiv in uter, ovare si tubul uterin. Acest lucru poate determina in continuare boala inflamatorie pelvina (BIP), care poate provoca leziuni permanente tesuturilor din jurul zonei pelvine. Pacientul poate prezenta durere pelvina cronica si creste riscul de a suferi o sarcina ectopica, perihepatita sau chiar infertilitate.

Sindromul lui Reiter. Acest lucru poate aparea atat la femei, cat si la barbati. Cei care o au, probabil, vor simti simptomele artritei reactive, care afecteaza articulatiile , precum si conjunctivita si uretrita.

HIV . Persoana infectata cu chlamydia trachomatis, ca si in cazul altor pacienti cu boala cu transmitere sexuala, este mai susceptibila la dobandirea virusului HIV, care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).

Chlamydia trachomatis poate fi transmisa de mama copiilor lor in timpul nasterii, deoarece bebelusii trec prin canalul de nastere. Unele dintre conditiile de sanatate pe care nou-nascutii ar putea sa le sufere de a include infectia chlamydiala conjunctivita, genitala, uretra sau infectia cu chlamydia rectala; Trachoma; si orbire. Trachoma este o infectie oculara care poate duce la inflamarea conjunctivului. In cele mai grave cazuri, aceasta afectiune poate duce la cicatrizarea corneei si, ca rezultat, eventuala orbire a pacientului. Bebelusii infectati cu chlamydia pot suferi, de asemenea, din cauza infectiei pulmonare, inclusiv a pneumoniei chlamydiene.

Alte complicatii pe care le pot prezenta mamele gravide cu Chlamydia trachomatis includ ruptura prematura a membranelor, travaliul prematur, greutatea scazuta la nastere si chiar pierderea de sarcina sau moartea infantila.

De asemenea, barbatii pot prezenta complicatii daca lasa chlamydia netratata. Unii pot prezenta simptomele de prostatita, care includ urinarea dureroasa, durere in timpul sau dupa actul sexual, durere in zona inferioara a spatelui, febra si raceala. Este, de asemenea, posibil ca ei sa sufere de asemenea de simptomele epididimitei, care includ febra si umflarea scrotului.

Unele studii au asociat si aparitia Chlamydia trachomatis cu dezvoltarea cancerului de col uterin , dar legatura nu este clara.

Diagnostic 

Oamenii care sunt susceptibili sa dezvolte chlamydia trachomatis pot fi rugati sa efectueze diferite teste ce pot include:

Testele de amplificare a acidului nucleic (NAAT) – acest lucru detecteaza nu numai aparitia chlamidiei, ci si aparitia infectiilor gonococice.

 • Cultura de celule
 • Secretii vaginale sau tampon endocervical (prin frotiu Papanicolau)
 • Examenul pelvian
 • Screening-ul bazat pe urina (inclusiv analiza urinei)

Tumorile rectale, uretrale sau faringiene (pentru barbati, tamponul faringian nu este adesea recomandat ca parte a screening-ului de rutina). Barbatilor  se recomanda sa efectueze aceste examinari numai daca sunt activi sexual si pot avea simptome similare cu cele ale chlamydia trachomatis.

Femeile insarcinate, in special cele care au avut anterior chlamydia sau orice tip de boli cu transmitere sexuala, pot fi rugate sa se supuna examinarilor in timpul primului examen prenatal. Ele pot fi supuse testelor din nou in timpul sarcinii.

Tratament chlamydia trachomatis

Tratamentul pentru chlamydia trachomatis este, de obicei, o combinatie de antibiotice, iar tratamentul poate dura pana la 10 zile sau pana la sase luni. Cu toate acestea, in timp ce tratamentele sunt acum disponibile pentru bolile cu transmitere sexuala cum ar fi chlamydia trachomatis cu avansarea tehnologiei, o persoana ar trebui sa opteze pentru prevenirea ei, mai degraba decat vindecare. Acest lucru se datoreaza faptului ca boala este considerata recurenta; dobandirea lui nu face ca persoana sa fie imuna mai tarziu. De fapt, el creste doar sansele de a o avea din nou mai tarziu. Din acest motiv, persoanele care au avut anterior chlamydia ar trebui sa se verifice cel putin o data la trei luni.

Partenerii acelora care au sau au avut chlamidia trachomatis ar fi trebuit, de asemenea, sa fie verificati. In timpul tratamentului pentru boala, ei ar trebui sa se abtina de la a face sex. Persoanele cu HIV care sunt infectate cu chlamydia trebuie, de asemenea, sa beneficieze de acelasi tratament ca si pacientii care nu au HIV.

Sugarii care sunt infectati cu chlamydia pot fi tratati cu administrarea de antibiotice. De asemenea, este important sa mentionam ca pacientii infectati trebuie sa ia antibioticele conform instructiunilor medicului, in ciuda faptului ca au suferit o reducere a simptomelor experimentate.

Prevenire 

Din moment ce chlamidia trachomatis este transmisa sexual, cea mai buna prevenire este folosirea prezervativelor atunci cand aveti relatii sexuale. In afara de utilizarea prezervativelor latex, exista si prezervativul de poliuretan feminin. Prezervativele nu numai ca actioneaza ca dispozitive de control al nasterii, ci si ca metoda de prevenire a transmiterii bolilor cu transmitere sexuala.

O alta modalitate de prevenire a bolii este prin screening-ul de rutina. Barbatii activi sexual ar putea fi supusi unui screening pentru infectia cu uretra sau chlamydia rectala din cand in cand, insa screeningul de rutina este de obicei recomandat mai mult femeilor decat barbatilor. De asemenea, medicamentele pentru chlamydia utilizate de pacientii infectati nu ar trebui sa fie impartasiti cu altii.

(Visited 406 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Chlamydia Trachomatis: simptome, cauze si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!