Bicarbonatul de sodiu poate trata cancerul?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Bicarbonatul de sodiu este o substanta naturala cu o varietate de utilizari. Are efect alcalinizant, ceea ce inseamna ca reduce aciditatea.

Este posibil sa fi auzit pe internet ca bicarbonatul de sodiu si alte alimente alcaline pot ajuta la prevenirea, tratarea sau chiar vindecarea cancerului. Dar este acest lucru adevarat?

Celulele canceroase se dezvolta intr-un mediu acid. Sustinatorii teoriei bicarbonatului de sodiu cred ca reducerea aciditatii corpului tau (facandu-l mai alcalin) va preveni cresterea si raspandirea tumorilor.

Sustinatorii sustin, de asemenea, ca consumul de alimente alcaline, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, va reduce aciditatea corpului. Din pacate, nu functioneaza asa. Corpul tau mentine un nivel de pH destul de stabil, indiferent de ceea ce mananci.

Bicarbonatul de sodiu nu poate preveni dezvoltarea cancerului. Exista, totusi, unele cercetari care sugereaza ca ar putea fi un tratament complementar eficient pentru persoanele care au cancer.

Aceasta inseamna ca ati putea folosi bicarbonat de sodiu in plus fata de tratamentul curent, dar nu in locul acestuia.

Continuati sa cititi pentru a obtine o imagine de ansamblu solida a cercetarii medicale care examineaza daca este bun bicarbonatul de sodiu pentru cancer.

Lectura suplimentara: Cum sa lupti impotriva racelii si gripei cu bicarbonat de sodiu (inclusiv alte remedii naturale pentru raceala)

Care sunt nivelurile pH-ului?

Iti amintesti la cursul de chimie cand foloseai hartie de turnesol pentru a verifica nivelul de aciditate al unei substante? Verificati nivelul pH-ului. 

Scala pH este modul in care masori aciditatea. Acesta variaza de la 0 la 14, 0 fiind cel mai acid si 14 fiind cel mai alcalin (bazic).

Un nivel de pH de 7 este neutru. Nu este nici acid, nici alcalin.

Corpul uman are un nivel de pH foarte bine controlat de aproximativ 7,4. Aceasta inseamna ca sangele tau este usor alcalin.

In timp ce nivelul general al pH-ului ramane constant, nivelurile variaza in anumite parti ale corpului. De exemplu, stomacul tau are un nivel de pH intre 1,35 si 3,5. Este mai acid decat restul corpului, deoarece foloseste acizi pentru a descompune alimentele.

Urina ta este, de asemenea, acida in mod natural. Prin urmare, testarea nivelului pH-ului urinei nu va ofera o citire exacta a nivelului real de pH al corpului dumneavoastra.

Exista o relatie stabilita intre nivelul pH-ului si cancer.

Celulele canceroase isi modifica de obicei mediul. Prefera sa traiasca intr-un mediu mai acid, asa ca transforma glucoza, sau zaharul, in acid lactic.

Nivelurile pH-ului zonei din jurul celulelor canceroase pot scadea in intervalul acid. Acest lucru face ca tumorile sa creasca si sa se raspandeasca mai usor in alte parti ale corpului sau sa metastazeze.

Ce spune cercetarea?

Acidoza, care inseamna acidificare, este acum considerata un semn distinctiv al cancerului. Au fost efectuate multe studii de cercetare pentru a investiga relatia dintre nivelurile de pH si cresterea cancerului. Constatarile sunt complicate.

Nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca bicarbonatul de sodiu poate preveni cancerul. Este important sa ne amintim ca cancerul creste destul de bine in tesutul sanatos, cu niveluri normale de pH. In plus, mediile natural acide, cum ar fi stomacul, nu incurajeaza cresterea cancerului.

Odata ce celulele canceroase incep sa creasca, ele produc un mediu acid care incurajeaza cresterea maligna. Scopul multor cercetatori este de a reduce aciditatea acelui mediu, astfel incat celulele canceroase sa nu poata prospera.

Un studiu din 2009 publicat in Cercetarea cancerului a constatat ca injectarea de bicarbonat la soareci a redus nivelul pH-ului tumorii si a incetinit progresia cancerului de san metastatic.

Micromediul acid al tumorilor poate fi legat de esecul chimioterapeutic in tratamentul cancerului. Celulele canceroase sunt greu de vizat, deoarece zona din jurul lor este acida, desi sunt alcaline. Multe medicamente pentru cancer au dificultati in trecerea prin aceste straturi.

Mai multe studii au evaluat utilizarea medicamentelor antiacide in combinatie cu chimioterapia.

Inhibitorii pompei de protoni (IPP) sunt o clasa de medicamente prescrise pe scara larga pentru tratamentul refluxului acid si al bolii de reflux gastroesofagian (GERD). Milioane de oameni le iau. Sunt sigure, dar pot avea cateva efecte secundare.

Un studiu din 2015 publicat in Journal of Experimental and Clinical Cancer Research a constatat ca dozele mari de esomeprazol au sporit semnificativ efectul antitumoral al chimioterapiei la femeile cu cancer de san metastatic.

Un studiu din 2017 publicat in  World Journal of GastroenterologyTrusted Source a evaluat efectele combinarii omeprazolului PPI cu tratamente cu chimioradioterapie (CRT) la persoanele cu cancer rectal.

Omeprazolul a ajutat la ameliorarea efectelor secundare comune ale CRT, a imbunatatit eficacitatea tratamentelor si a redus reaparitia cancerului rectal.

Desi aceste studii au avut esantion de dimensiuni mici, sunt incurajatoare. Sunt deja in curs de desfasurare studii clinice similare la scara larga.

Cum se foloseste bicarbonatul de sodiu pentru cancer

Daca doriti sa reduceti aciditatea unei tumori, discutati cu medicul dumneavoastra despre un IPP sau metoda „do-it-yourself”, bicarbonat de sodiu. Indiferent pe care o alegeti, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

Studiul care a tratat soarecii cu bicarbonat de sodiu a folosit echivalentul a 12,5 grame pe zi, un echivalent aproximativ bazat pe un om teoretic aproximativ 1 lingura pe zi.

Incercati sa amestecati o lingura de bicarbonat de sodiu intr-un pahar inalt cu apa. Daca gustul este prea tare, folositi 1/2 lingura de doua ori pe zi. De asemenea, puteti adauga putina lamaie sau miere pentru a imbunatati gustul.

Alte alimente de consumat

Bicarbonatul de sodiu nu este singura ta optiune. Exista multe alimente cunoscute a fi producatoare de substante alcaline in mod natural. Multi oameni urmeaza o dieta care se concentreaza pe alimente care produc alcaline si evita alimentele care produc acizi.

Iata cateva alimente alcaline comune:

Alimente alcaline de consumat

  • legume
  • fructe
  • sucuri proaspete de fructe sau legume
  • tofu si tempeh
  • nuci si seminte
  • linte

Cuvant final

Bicarbonatul de sodiu nu poate preveni cancerul si nu este recomandat pentru tratarea cancerului. Cu toate acestea, nu exista niciun rau in adaugarea de bicarbonat de sodiu ca agent de promovare alcalin.

De asemenea, puteti discuta cu medicul dumneavoastra despre IPP, cum ar fi omeprazolul. Sunt sigure, desi pot avea cateva efecte secundare.

Nu intrerupeti niciodata tratamentul pentru cancer prescris de medic. Discutati orice terapie complementara sau suplimentara cu medicul dumneavoastra.

(Visited 1.305 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!