Ultima actualizare 2023-02-15 de admin
Ghimbirul este extrem de popular si versatil si a fost folosit pentru gustul si potentialul sau de sanatate de mii de ani. Este bogat in minerale si vitamine esentiale si este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si de calmare a durerii (analgezice) (si puteti citi mai multe despre el in articolul meu despre beneficiile ghimbirului pentru sanatate, care include cercetari ample).
Ghimbirul si-a facut loc in multe produse. Berea de ghimbir, de exemplu, este o bautura de alegere pentru multi. Dar de ce sa cumparati bautura din comert plin de ingrediente nesanatoase daca va puteti face propria bautura acasa? Cititi mai departe pentru a afla despre bere de ghimbir de casa (numita si berea cu ghimbir) si beneficiile sale pentru sanatate.
Dupa cum am mentionat mai devreme, ghimbirul este bogat in minerale si vitamine esentiale. Contine potasiu si mangan, ceea ce il face atat de bun pentru inima si prevenirea bolilor. Vitaminele A, C, E si complexul B se gasesc toate in acest minunat condiment.
Ghimbirul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si analgezice, asa ca este adesea folosit pentru a trata inflamatia si pentru a ajuta la durere. Este deosebit de eficient in cazul durerilor musculare si de spate si, de asemenea, amelioreaza durerile menstruale. In aceasta postare, voi explica in detaliu cum sa faci o bere de ghimbir antiinflamatoare, dar poti folosi si ghimbir pentru a face un ceai antiinflamator atunci cand este amestecat cu turmeric – obtineti instructiunile complete in postarea mea despre cum sa faceti un ceai antiinflamator. si ameliorarea durerii ceai de ghimbir cu turmeric .
Beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului
Ghimbirul are o gama larga de beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
- Ajuta la sanatatea digestiva.
- Amelioreaza greata.
- Scade colesterolul rau si zaharul din sange.
- Poate fi folosit pentru afectiuni respiratorii si tuse.
- Reduce febra.
- Stimuleaza circulatia sangelui.
- Ajuta la reducerea durerii
Cum sa faci Bere de ghimbir acasa
Daca faci Bere de ghimbir acasa, poti opta pentru o alternativa fermentata super sanatoasa sau poti ramane la o versiune mai simpla (si mai rapida). Iti sugerez sa mergi pe primul. Fermentarea merge mana in mana cu sanatatea.
Beneficiile consumului de alimente fermentate sunt multiple si includ reechilibrarea digestiva si sustinerea sistemului imunitar.
Reteta Bere de ghimbir fermentata
Ingrediente:
- 5 cm de radacina de ghimbir proaspata, tocata (puteti folosi mai mult sau mai putin in functie de gustul dvs.)
- 1/2 cana zahar, de preferinta organic
- 1/2 cana suc de lamaie sau lamaie
- 1/4 lingurita de sare de mare (optional)
- 8 cani de apa filtrata
- 1/2 cana ghimbir fermentat (aceasta este ceea face bautura sa fermenteze – este o cultura de bacterii benefice, similara in functionarea ei cu kombucha sau o maia pentru paine. Vezi reteta la sfarsit).
Preparare:
- Puneti 3 cani de apa, ghimbirul tocat, zaharul si sarea intr-o cratita si aduceti la fiert.
- Se fierbe aproximativ 5 minute. Zaharul trebuie sa se topeasca.
- Adaugati restul de apa si asteptati pana cand amestecul se raceste la temperatura camerei.
- Adaugati suc de lamaie si 1/2 cana de ghimbir.
- Transferati intr-un borcan de sticla, amestecati bine si acoperiti cu un capac ermetic.
- Lasati afara timp de 2 pana la 3 zile, astfel incat sa devina carbogazoase si gazoase (daca o lasati afara mai mult timp, bautura va incepe sa devina alcoolica).
- Se strecoara si se transfera in sticle pe care le pastrezi la frigider.
Nota : Este greu de prezis cu exactitate cat timp va dura procesul de fermentatie. Depinde de temperatura, zaharul folosit si puterea culturii. Bautura finala trebuie sa miroasa a ghimbir si, de asemenea, sa aiba aroma specifica de fermentatie/drojdie. Aveti grija sa nu lasati preparatul prea mult timp, deoarece poate suprafermenta – daca presiunea creste, acest lucru poate duce chiar la o mini-explozie.
Procesul de preparare a berii este foarte mult despre incercare si eroare. Daca nu sunteti complet multumit de rezultatul final prima data, doar invatati din el si aplicati modificarile a doua oara.
Bere de ghimbir nu are nici un continut alcoolic, iar atata timp cat o dai la frigider (cand este carbonatata) continutul alcoolic nu trebuie sa creasca.
Cum sa faci starter de ghimbir sau ghimbir fermentat acasa pentru berea ta
Aceasta este partea oportuna a procesului, dar este si foarte plina de satisfactii.
Mai intai, trebuie sa amestecati 2 pana la 3 linguri de ghimbir ras cu o cantitate egala de zahar alb.
Apoi adaugati 2 cani de apa filtrata. Se amesteca bine si se lasa amestecul intr-un borcan de sticla usor acoperit (nu trebuie sa fie intr-un loc intunecat).
In urmatoarele cinci zile (poate dura pana la 8 zile daca conditiile camerei nu sunt optime), amestecati zilnic amestecul si adaugati 1 lingura de ghimbir ras si 1 lingura de zahar la amestec de fiecare data cand faceti acest lucru.
Amestecul este gata cand se formeaza bule in jurul varfului, este tulbure si cu aspect opac si are un miros dulce si usor de drojdie.
Odata ce ati facut-o, fermentul poate fi pastrat pe termen nelimitat atata timp cat il hraniti in mod regulat. O poti pastra la frigider, unde va deveni latenta, si doar ii hranesti saptamanal cu o lingura de ghimbir si o lingura de zahar. Sau, il puteti mentine in crestere, lasandu-l afara si adaugand zilnic cate o lingura de ghimbir tocat si zahar.
Acum, pur si simplu adaugati ghimbir fermentat ca ingredient activ in bautura dvs. de casa. Puteti face bere de ghimbir, bere de radacina si alte bauturi fermentate de casa. Folositi doar ¼ de cana de starter de ghimbir si adaugati-l la un litru (4 cani) dintr-un amestec indulcit de plante sau fructe pe care il utilizati. In acest moment, puteti adauga, de asemenea, ¼ de cana de apa la ghimbirul fermentat doar pentru a pastra suficient lichid in ferment.
Nota: Daca observati ca se formeaza mucegai pe starterul dvs. de ghimbir, razuiti-o cu grija. Daca reapare, va trebui sa aruncati amestecul si sa incepeti din nou. De asemenea, daca amestecul nu este gata dupa 8 zile, trebuie sa o luati de la capat.
Daca faceti alte alimente fermentate, cum ar fi kombucha sau varza murata, pastrati culturile separate pentru a preveni cultura incrucisata.
Reteta simpla de bere cu ghimbir
Daca simtiti ca procedura de mai sus este prea complexa si lunga, exista o reteta rapida. Puteti crea o bere de ghimbir gustoasa acasa intr-un timp mult mai scurt, dar nu va fi la fel de puternica si linistitoare ca omologul sau fermentat.
Ingrediente:
- 1 cana de ghimbir, tocat marunt
- 2 cani de apa filtrata
- Apa carbogazoasa
- Suc de 1 lamaie sau lamaie
- Miere, de preferinta cruda, organica (puteti folosi si stevia)
Preparare:
- Aduceti apa la fiert. Adaugati ghimbirul, reduceti focul si lasati sa fiarba aproximativ 5 minute.
- Se ia de pe foc si se toarna printr-o strecuratoare, astfel incat sa obtineti sirop de ghimbir.
- Se amesteca o parte de sirop de ghimbir cu 3 parti de apa minerala.
- Adaugati putin suc proaspat de lamaie si indulciti cu miere.
- Serviti cu gheata.
Resurse
http://wellnessmama.com/8945/ginger-ale/
http://wellnessmama.com/8942/ginger-bug/