Top 10 beneficii pentru sanatate ale iaurtului

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2022-02-25 de admin

Iaurtul este lapte fermentat si contine multe dintre calitatile bune ale laptelui. Originar din Europa de Est, iaurtul este consumat astazi de oameni din intreaga lume. Pe langa gustul sau bun, iaurtul are puteri terapeutice care ofera multe beneficii pentru sanatate.

Iaurtul este incarcat cu nutrienti sanatosi. Este o sursa bogata de calciu, iar iaurtul cu culturi active vii ajuta la absorbtia calciului de catre organism.

De asemenea, iaurtul contine proteine ​​usor de digerat. Alti nutrienti valorosi din iaurt sunt riboflavina, vitaminele B, acidul folic, acidul lactic, potasiul, fosforul, iodul si zincul.

Beneficiile pentru sanatate ale iaurtului sunt atat de impresionante incat multi oameni constienti de sanatate il mananca zilnic. Dintre toate tipurile de iaurt de pe piata astazi, cea mai sanatoasa alegere este iaurtul cu culturi active vii (bacterii bune). Acest tip de iaurt este de obicei etichetat drept „iaurt probiotic”.

Beneficii pentru sanatate ale iaurtului

Iata 10 motive sa manaci cat mai mult iaurt.

1. Ajuta digestia

Iaurtul este un aliment usor de digerat. In plus, bacteriile bune sau probioticele prezente in unele tipuri de iaurt ajuta la digestia altor alimente si promoveaza regularitatea. De asemenea, iaurtul este foarte recomandat celor care sufera de diferite afectiuni gastro-intestinale precum constipatie, diaree si dureri de stomac.

Mananca zilnic o cana de iaurt cu continut scazut de grasimi, cu culturi vii, pentru a -ti calma burtica si pentru a mentine tractul digestiv sa functioneze fara probleme.

2. Intareste sistemul imunitar

Potrivit mai multor studii, persoanele care mananca zilnic doua cani de iaurt cu culturi vii timp de trei luni au un nivel mai ridicat de celule care stimuleaza imunitatea in comparatie cu cei care nu mananca iaurt.

Bacteriile bune din iaurt intaresc intestinul, ajuta organismul sa absoarba nutrientii in mod corespunzator si intaresc sistemul digestiv. Toti acesti factori intaresc la randul lor sistemul imunitar.

Pentru a va stimula sistemul imunitar, mancati zilnic iaurt cu culturi active.

3. Iaurtul ajuta sa slabesti

Iaurtul te poate ajuta sa slabesti cu o viteza mai mare. Bacteriile bune din iaurtul probiotic ajuta la imbunatatirea metabolismului si a digestiei si va mentin sa va simtiti satul mai mult timp.

In plus, cantitatea mare de calciu din iaurt semnaleaza celulelor tale de grasime sa elibereze mai putin cortizol, facandu-ti mai usor sa slabesti. De asemenea, aminoacizii din iaurt ajuta la arderea grasimilor.

Pentru a pierde in greutate, evitati alimentele nedorite si incepeti sa mancati iaurt cu fructe de padure.

4. Trateaza infectiile vaginale cu candida

Femeile care sufera de diabet au mai multe sanse de a avea  candida in vagin. Iaurtul este un aliment bogat in probiotice care contine Lactobacillus acidophilus care ajuta la uciderea drojdiei. De asemenea, ajuta la echilibrarea pH-ului din interiorul vaginului si astfel reduce riscul de infectii cu drojdie.

Consumul de 200 ml de iaurt neindulcit zilnic va reduce riscul de infectii vaginale cu drojdie intr-o mare masura. Daca aveti o infectie vaginala cu drojdie, scufundati un tampon in iaurt simplu si introduceti-l in vagin timp de doua ore pe zi, timp de cateva saptamani.

Lectura suplimentara Iaurt pentru candida: Ghid complet (bazat pe cercetari)

5. Previne hipertensiunea arteriala

Consumul excesiv de sare este unul dintre motivele cheie ale tensiunii arteriale crescute. Potasiul prezent in iaurt ajuta la absorbtia si eliminarea sodiului din organism.

Potrivit unui studiu prezentat la High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions of the American Heart Association, persoanele care consumau zilnic iaurt fara grasimi au avut cu 31% mai putine sanse de a dezvolta hipertensiune arteriala in comparatie cu ceilalti.

Mananca cel putin o ceasca de iaurt cu continut scazut de grasimi o data la doua zile pentru a reduce riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.

6. Scade colesterolul

Iaurtul cu culturi active vii poate fi foarte eficient pentru scaderea nivelului de colesterol. Culturile active vii scad sinteza colesterolului in ficat. In plus, probioticele leaga si acizii biliari, care la randul lor ajuta la scaderea colesterolului.

Poate fi deosebit de util pentru reducerea sanselor de boli cardiovasculare in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Un studiu din 2011 publicat in Journal of Dairy Science a constatat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au mancat 10,6 uncii de iaurt continand culturi active vii in fiecare zi au avut o scadere mai mare a colesterolului total si a nivelului de lipoproteine ​​cu densitate scazuta in comparatie cu cei care au consumat alte tipuri de iaurt.

Cei care au colesterolul ridicat trebuie sa manance zilnic doua cani de iaurt cu culturi active vii. Alte tipuri de iaurt sunt mai putin eficiente in scaderea nivelului de colesterol.

7. Previne cancerul de colon

Iaurtul este excelent pentru a va mentine colonul sanatos. Bacteriile Lactobacillus sunt un fel de bacterii prietenoase cu intestinul prezente in iaurt care promoveaza cresterea bacteriilor sanatoase in colon si reduc astfel riscul aparitiei bolilor de colon.

Aceste bacterii bune ucid microorganismele daunatoare din colon inainte ca acestea sa devina cancerigene. In plus, continutul ridicat de calciu din iaurt leaga acizii biliari care produc cancer si ii tine departe de peretii colonului.

Pentru a va mentine colonul sanatos, mancati iaurt dimineata pe stomacul gol. Evitati sa mancati iaurt la cina.

8. Sustine sanatatea orala

Iaurtul va poate imbunatati, de asemenea, sanatatea orala. Iaurtul cu continut scazut de grasimi, indiferent daca este indulcit sau nu, va proteja impotriva cariilor, una dintre principalele probleme ale gingiilor. Acest lucru se datoreaza in principal acidului lactic din iaurt care va protejeaza dintii, precum si gingiile.

In plus, iaurtul este o sursa excelenta de calciu si proteine, doi nutrienti importanti care promoveaza sanatatea orala. Expertii cred, de asemenea, ca bacteriile bune din iaurt ajuta la controlul cresterii bacteriilor „neprietenoase” in gura, care pot cauza respiratia urat mirositoare.

Doar doua uncii de iaurt pe zi va pot reduce riscul de boala parodontala si, de asemenea, va pot satisface pofta de dulce.

9. Previne osteoporoza

Calciul, vitamina D si culturile active vii din iaurt intaresc oasele si maresc densitatea osoasa. Aceasta, la randul sau, previne osteoporoza, o boala progresiva in care oasele devin treptat slabe si vulnerabile la fracturi.

Pentru a va ajuta sa va intariti oasele, cautati intotdeauna iaurtul care contine cea mai mare vitamina D. Uitati-va doar la eticheta de pe spatele produsului pentru a va ajuta sa-l cumparati pe cel mai bun.

10. Face parul sanatos

Daca aveti iaurt, nu este nevoie de tratamente scumpe care promita par sanatos si stralucitor. Iaurtul este o sursa bogata de zinc, acid lactic, proteine, calciu si alti nutrienti care sunt buni pentru parul tau.

Iaurtul favorizeaza cresterea parului, reduce matreata si amelioreaza mancarimea scalpului. In plus, iaurtul actioneaza ca un excelent balsam natural pentru parul uscat si deteriorat si ajuta la obtinerea si pastrarea umiditatii.

Amestecati o jumatate de cana de iaurt simplu, aplicati-l pe par, lasati-l sa actioneze timp de 30 de minute, apoi spalati-va parul cu un sampon usor. Utilizati acest tratament pentru par o data pe saptamana pentru a va bucura de un par sanatos si puternic.

Mancand iaurt zilnic, poti oferi corpului tau un tratament hranitor si poti ajuta la prevenirea multor probleme de sanatate.

Resurse

www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302%2811%2900321-3/abstract

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120919190600.htm

www.ncbi.nlm.gov/pubb/gov . 24299712

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21607947

Visited 257 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE