Apa alcalina este sanatoasa?

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 50

Apa alcalina este opusul apei acide. Are un nivel de pH mai mare decat apa simpla.

Afirmatiile ca au diverse beneficii pentru sanatate au contribuit la cresterea popularitatii dietelor alcaline si a vanzarilor de echiapamente care transforma apa simpla in apa in alcalina.

Echipamentele de ionizare sunt un exemplu al acestor produse. Acestea pot costa peste o mie de dolari.

Dar ce dovezi stiintifice se afla in spatele consumului de apa alcalina? Exista beneficii dovedite pentru sanatate?

Ce este apa alcalina?

PH-ul apei este neutru, in jurul valorii de pH 7. Produsele chimice si gazele pot schimba acest lucru pentru ao face mai acida sau mai alcalina.

PH-ul apei este in jur de 7, dar unii oameni spun ca poate fi mai sanatos sa bei apa alcalina.

PH-ul apei de ploaie este usor sub neutru, deoarece exista dioxid de carbon din aer si acest lucru creste aciditatea.

  • Substantele acide au un pH sub 7,0, pana la zero. PH-ul otetului este in jurul valorii de pH 3, sucul de lamaie in jurul valorii de pH 2 si acidul bateriei in jurul valorii de pH 1.
  • Substantele alcaline au un pH de pana la 14. pH-ul bicarbonatului de sodiu este intre pH 8 si 9, iar laptele de magnezie este intre pH 10 si 11.

Apa poate avea un pH ridicat sau scazut, dar daca este prea mare sau prea scazut, poate avea efecte adverse.

Apa prea alcalina are un gust amar. Poate provoca depuneri care incrusta tevile si aparatele. Apa foarte acida poate coroda metalele sau chiar le poate dizolva.

Beneficii apa alcalina

Apa alcalina a devenit populara in ultimii ani datorita credintei ca ar putea aduce beneficii sanatatii.

Sanatatea oaselor si osteoporoza

S-au facut unele cercetari cu privire la efectele aportului alcalin asupra oaselor. Un studiu publicat in Bone a constatat un efect asupra resorbtiei osoase. Resorbtia osoasa este procesul in care celulele osoase vechi sunt descompuse si inlocuite cu altele noi.

Resorbtia osoasa mai mica si densitatea minerala mai mare au ca rezultat o rezistenta osoasa mai buna.

Autorii au concluzionat ca „o apa minerala alcalina bogata in bicarbonat si calciu a scazut resorbtia osoasa mai mult decat o apa minerala acida bogata in calciu”.

Cu toate acestea, acesta a fost un efect mic.

Oamenii de stiinta au solicitat mai multe cercetari, pentru a vedea daca beneficiul unei mai mici resorbtii osoase a fost pe termen lung si ar putea imbunatati densitatea minerala osoasa.

Un alt studiu, publicat in Nutrition Journal , a comparat impactul unei diete acide, mai degraba decat a apei alcaline, asupra osteoporozei, o boala marcata de oase slabe si fragile.

Revizuind contextul studiului, autorii au remarcat un numar mare de afirmatii facute pe internet. Aceste afirmatii sugereaza „ca dietele alcaline si produsele comerciale conexe contracareaza aciditatea, ajuta organismul sa-si regleze pH-ul si astfel sa previna procesele de boala”

Analiza a folosit dovezi de inalta calitate pentru a concluziona ca acidul din dieta moderna nu provoaca osteoporoza. De asemenea, a concluzionat ca o dieta alcalina sau suplimente sau saruri alcaline nu previn osteoporoza.

O revizuire a studiilor publicate in 2012 a constatat ca o dieta alcalina a dus la urina mai alcalina si, eventual, mai putin calciu in urina.

Cu toate acestea, cercetatorii nu se asteptau ca acest lucru sa reflecte nivelurile totale de calciu si nu au gasit dovezi ca acest lucru ar imbunatati sanatatea oaselor sau ar ajuta la prevenirea osteoporozei.

Cancer

O revizuire a efectelor alcalinilor asupra cancerului a fost publicata de dr. Tanis Fenton si colegii din revista BMJ Open.

Revizuirea a evaluat mii de studii, dar autorii au gasit un singur test adecvat, randomizat, al acidului in dieta si in cancerul vezicii urinare.

Nu au gasit studii despre apa alcalina si cancer la oameni.

Cercetatorii noteaza: „Din experienta noastra, pacientii cu cancer sunt abordati de agentii de vanzari care promoveaza alcalinizatorii de apa ca modalitate de tratare a cancerului”.

Ei conchid:

” In ciuda promovarii dietei alcaline si a apei alcaline de catre mass-media si agentii de vanzari, nu exista aproape nici o cercetare reala care sa sustina sau sa respinga aceste idei”

Un studiu a sugerat ca o dieta alcalina, dar nu in mod specific apa alcalina, poate spori actiunea unor medicamente chimioterapice utilizate pentru tratarea cancerului.

Reflux de acid

Un studiu publicat in Annals of Otology, Rhinology & Laryngology a constatat ca consumul de apa alcalina ar putea merita un studiu suplimentar ca supliment la alte tratamente pentru boala de reflux.

Sa constatat ca apa alcalina la pH 8,8 opreste o enzima care este conectata la boala de reflux. De asemenea, se pare ca reduce aciditatea continutului stomacului.

Lucrarea a fost facuta intr-un laborator mai degraba decat la oameni. Ar fi necesare mai multe cercetari pentru a sprijini aceste descoperiri.

Mai mult, acidul stomacal exista intr-un scop. Ucide bacteriile si alti agenti patogeni si ne ajuta corpurile sa digere hrana si sa absoarba nutrientii.

Tensiunea arteriala si diabetul

Oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit ca, de la 3 pana la 6 luni dupa ce au baut apa alcalina, persoanele cu hipertensiune arteriala ridicata, zahar din sange si lipide crescute din sange au avut masuri mai mici in fiecare dintre acesti factori.

In 2016, cercetatorii au descoperit ca o apa electrolita cu pH ridicat a redus vascozitatea sangelui la 100 de adulti, dupa exercitii. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii cardiovasculare datorita deshidratarii.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au subliniat ca participantii au avut la inceput valori diferite ale vascozitatii sangelui integral, ceea ce ar fi putut afecta rezultatele.

Este demn de remarcat faptul ca studiul a fost sponsorizat de Essentia Water, care a furnizat si apa alcalina utilizata.

Aport zilnic recomandat de apa alcalina

Deoarece nu exista dovezi care sa sustina beneficiile apei alcaline pentru sanatate, nu exista o cantitate recomandata care sa imbunatateasca sanatatea.

Cu toate acestea, daca doriti sa incepeti sa beti apa alcalina, incepeti cu un aport scazut si cresteti-o treptat. Acest lucru poate reduce efectele corozive ale apei foarte alcaline.

Ce este dieta alcalina?

Dieta alcalina, a spus studiul Fenton , este promovata pentru a corecta „starea acida pe care o creeaza dieta moderna”.

Includeti mai multe fructe si legume proaspete si un aport redus de proteine.

„Comercializarea dietei alcaline promoveaza nu numai o dieta, ci si vanzarea suplimentelor si a aparatelor alcalinizante de apa aferente prin aproape orice mediu media, inclusiv site-uri web, carti si videoclipuri”, au scris autorii.

O revizuire publicata in Journal of Environmental and Public Health a concluzionat ca o dieta alcalina poate avea unele beneficii.

Fructele si legumele, spun cercetatorii, au o sarcina acida negativa care ar putea imbunatati echilibrul dintre sodiu si potasiu, cu posibile beneficii pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale si a altor boli cronice.

Copiii cu acidoza metabolica severa tind sa aiba niveluri scazute de hormon de crestere, iar acest lucru poate duce la statura scurta. O dieta alcalina poate ajuta la reducerea problemelor legate de hormonul de crestere scazut la cei care sunt sensibili.

O dieta alcalina pare, de asemenea , sa creasca magneziul din celule. Magneziu, la randul sau, ajuta la activarea vitaminei D.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste descoperiri nu se refera in mod specific la apa alcalina.

Longevitate

Un studiu publicat in 2016 a analizat efectul consumului de apa alcalina la 150 de soareci pe o perioada de 3 ani.

Rezultatele au sugerat ca cei care au baut apa alcalina au semne de longevitate mai mare, cu alte cuvinte, au imbatranit mai putin si au mai multe sanse sa traiasca mai mult.

Nu s-au observat diferente semnificative in inima, ficatul, rinichii, creierul sau intestinul grupurilor studiate si nu s-au produs leziuni, dar au existat diferente in ceea ce priveste varsta soarecilor si a organelor lor.

Apa alcalina ajuta sa slabesti?

Apa alcalina nu a aratat beneficii pentru sanatatea generala si a metabolismului.

Desi nu va adauga calorii ca parte a unei diete echilibrate, nu exista nicio cercetare care sa sustina apa alcalina ca remediu independent pentru pierderea in greutate.

Riscuri

Consumul de apa prea alcalina poate avea efecte adverse.

Cercetatorii care au analizat legatura dintre apa alcalina, o dieta alcalina si cancer au spus ca o dieta alcalina ar putea fi daunatoare, deoarece incurajeaza oamenii sa evite alimentele care contin substante nutritive importante.

Ei au concluzionat ca „Promovarea dietei alcaline si a apei alcaline catre public pentru prevenirea sau tratamentul cancerului nu este justificata”.

Probleme posibile

Probabil pH-ul apei nu face prea multe diferente pentru sanatate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) observa ca , la fel de mult ca acidul este coroziv, la fel este prea mult alcalin.

In 2001, oamenii de stiinta au publicat descoperiri in urma unui studiu in care sobolanii din diferite etape ale vietii au consumat apa alcalina cu pH 11,2 sau pH 12 timp de un an.

La sfarsitul experimentului , sobolanii pierdusera in greutate sau experimentasera o crestere intarziata, iar sobolanii femele aveau blana subtire. Unii dintre sobolani au avut decolorare in mucoasa bucala.

Revizuirea care a fost publicata in BMJ a constatat ca , printre studiile de apa alcalina pe care le-au analizat, „niciunul […] nu a sustinut promotiile care sugereaza ca apa alcalina sustine o sanatate buna”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante