Testul pentru amilaza – Interpretare rezultate

 • 283
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  285
  Shares

Testul pentru amilaza masoara cantitatea de amilaza din sange sau din urina. Amilaza este o hidrolaza enzimatica sau o proteina speciala, care va ajuta sa descompuneti carbohidratii complexi in zaharuri simple. Majoritatea amilazei este facuta in pancreas si in glandele salivare pentru a ajuta la digestia amidonului. Amilaza este, de asemenea, produsa de mucoasa intestinului subtire, ovarele, placenta, ficatul si trompele uterine. O cantitate mica de amilaza din sange si din urina este normala. O cantitate mai mare sau mai mica poate insemna ca aveti o afectiune a pancreasului, o infectie, alcoolism sau alta afectiune.

Amilaza este o enzima care are cateva forme diferite numite izoenzime. Tesuturile diferite fac diferite forme. P-amilaza se refera la tipul de amilaza realizat in principal in pancreas. S-amilaza se refera la tipul de amilaza produsa in principal de glandele salivare. P-amilaza in sange creste atunci cand pancreasul este inflamat sau deteriorat. S-amilaza in sange creste atunci cand glanda salivara este inflamata sau deteriorata. Masurarea amilazei pancreatice sau a-amilazei poate fi utila pentru a determina daca o crestere a nivelului total de amilaza se datoreaza pancreatitei acute.

Amilazele plasmatice (P-amilaza) au o greutate relativ scazuta pentru o enzima (55.000-60.000 daltoni) si intra in urina prin filtrare glomerulara. Conditiile care determina o crestere a introducerii amilazei in plasma (de exemplu, pancreatita acuta) vor determina astfel cresterea excretiei urinare a amilazei. Prin urmare, amilaza urinara este uneori utilizata in diagnosticul de pancreatita acuta. Cu toate acestea, rata de excretie amilazei urinare pare sa fie mai putin sensibila decat marcatorii de plasma si nu este specifica pentru diagnosticarea pancreatitei acute.

Similar altor proteine ​​cu greutate moleculara scazuta, filtrate prin glomeruli, amilazele sunt reabsorbite intr-o masura de tubulul proximal. Astfel, afectiunile asociate cu cresterea productiei si filtrarea glomerulara a altor proteine ​​cu greutate moleculara scazuta care concureaza cu reabsorbtia tubulara a amilazei sau cu conditiile de leziuni tubulare proximale pot creste excretia amilazei urinare. De asemenea, o serie de afectiuni, altele decat pancreatita acuta, pot determina cresteri ale concentratiilor plasmatice de amilaza si cresterea consecutiva a excretiei amilazei urinare. Aceste conditii includ arsuri, cetoacidoza, mielom, proteinurie cu catena usoara, hemoglobinurie marcata, apendicita acuta, perforatie intestinala si dupa circulatia extracorporala.

Cuantificarea excretiei amilazei urinare este utila si in monitorizarea respingerii dupa transplantul de pancreas. Mansoanele duodenale ale pancreaselor donatoare sunt adesea anastomozate chirurgical la vezica urinara a recipientului in momentul transplantului de pancreas, permitand drenajul fluidului pancreatic exocrin in vezica urinara. In cazul respingerii pancreatice, excretia amilazei urinare scade.

Deoarece utilizarea clinica a activitatii amilazei este, de obicei, pentru a detecta pancreatita, forma amilazei pancreatice (p-amilaza) asigura singurul test cel mai util in diagnosticul de laborator de pancreatita acuta.

Amilaza serica totala continua sa fie cel mai raspandit test clinic pentru diagnosticul de pancreatita acuta. Utilizarea sa a fost justificata pe baza preciziei sale de 95%. Problema utilizarii sale este ca are o specificitate relativ scazuta intre 70% si 80%.

 • Un test de sange pentru amilaza este utilizat pentru a diagnostica sau monitoriza o problema cu pancreasul dumneavoastra, inclusiv pancreatita, o inflamatie a pancreasului.
 • Un test de urina pentru amilaza poate fi comandat impreuna cu sau dupa un test de sange pentru amilaza. Rezultatele amilazei din urina pot ajuta la diagnosticarea afectiunilor pancreatice si ale glandelor salivare.

Unul sau ambele tipuri de teste pot fi utilizate pentru a ajuta la monitorizarea nivelurilor de amilaza la persoanele care sunt tratate pentru afectiuni pancreatice sau alte tulburari.

In anumite cazuri, de exemplu atunci cand exista o acumulare de lichid in abdomen (ascite), se poate efectua un test de amelaza pe lichidul peritoneal pentru a ajuta la efectuarea unui diagnostic de pancreatita.

 

Cum se face testul de amilaza?

Pentru un test de sange pentru amilaza, un specialist va lua o mostra de sange dintr-o vena in brat, folosind un ac mic. Dupa ce acul este introdus, o cantitate mica de sange va fi colectata intr-o eprubeta. S-ar putea sa simtiti o mica miscare atunci cand acul intra sau iese afara. Aceasta dureaza de obicei mai putin de cinci minute.

Pentru un test de urina pentru amilaza , vi se vor oferi instructiuni pentru a furniza o mostra de “captura curata”. Metoda de captura curata include urmatorii pasi:

 • Spala-ti mainile
 • Curatati zona genitala cu un tampon de curatare. Barbatii ar trebui sa sterga varful penisului. Femeile ar trebui sa-si deschida labiile si sa le curete din fata in spate.
 • Incepeti sa urinati in toaleta.
 • Deplasati recipientul de colectare sub fluxul de urina.
 • Colectati cel putin o uncie sau doua de urina in recipient, care ar trebui sa aiba marcaj pentru a indica cantitatile.
 • Terminati urinarea in toaleta.
 • Returnati recipientul de proba conform instructiunilor la laborator.

Meducul va poate solicita sa va colectati toata urina in decursul unei perioade de 24 de ore. Pentru acest test, meducul sau laboratorul va va oferi un recipient si instructiuni specifice cu privire la modul de colectare a mostrelor la domiciliu. Asigurati-va ca urmati cu atentie toate instructiunile. Acest test de proba de urina de 24 ore este utilizat deoarece cantitatea de substante din urina, inclusiv amilaza, poate varia de-a lungul zilei. Prin urmare, colectarea mai multor probe intr-o zi poate oferi o imagine mai exacta a continutului de urina.

 

Testul de sange amilaza

Testul de sange amilaza este folosit pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea pancreatitei acute. Acesta este adesea comandat impreuna cu un test de lipaza. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica si monitoriza pancreatita cronica si alte tulburari care pot implica pancreasul.

Testele de amilaza sunt uneori folosite pentru a monitoriza tratamentul cancerelor care implica pancreasul si dupa indepartarea pietrelor biliari care au provocat atacuri ale vezicii biliare.

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti pancreatita, el sau ea poate comanda un test de sange pe baza de lipaza, impreuna cu un test de sange pentru amilaza. Lipaza este o alta enzima produsa de pancreas. Testele lipaza sunt considerate mai precise pentru detectarea pancreatitei, in special in cazul pancreatitei legate de abuzul de alcool.

 

Ce este testul de lipaza?

Lipaza este una dintre cele cateva enzime produse de pancreas pentru a ajuta digerarea grasimilor dietetice. Testul de lipaza masoara cantitatea de lipaza din sange.

Lipaza este transportata prin canalul pancreatic si in prima parte a intestinului subtire (duoden), unde ajuta la descompunerea trigliceridelor dietetice (o forma de grasime) in acizi grasi. Pancreasul este sursa primara de lipaza, dar celulele din alte zone ale corpului implicate in digestie si absorbtia nutrientilor produc, de asemenea, lipaza, inclusiv cele ale limbii, stomacului si ficatului.

Lipaza este de obicei prezenta in sange in cantitati mici. Atunci cand celulele din pancreas sunt raniti, cum ar fi cu pancreatita, sau cand canalul pancreatic este blocat, in cazuri rare, de o tumoare pancreatica, cantitati crescute de lipaza intra in sange si duce la concentratii mai mari in sange.

Testul de sange pentru lipaza este cel mai des utilizat, impreuna cu un test de amilaza, pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea pancreatitei acute. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica si monitoriza pancreatita cronica si alte afectiuni care implica pancreasul, dar nu este la fel de util pentru un test pentru aceste afectiuni, deoarece nivelurile de lipaza raman ridicate pentru perioade mai lungi si nu pot dezvalui progresul clinic.

Testarea prin lipaza este, de asemenea, ocazional utilizata in diagnosticul si urmarirea fibrozei chistice, a bolii celiace si a bolii Crohn.

 

Test de urina pentru amilaza

Aplicare si interpretare clinica:

 • Indicat rar.
 • Se suspecteaza pancreatita acuta cu amilaza serica normala. Cresterea persistenta, semnificativa a amilazei serice in cazul in care se suspecteaza macroilamiaza.
 • Nivelul de urina poate fi crescut in cazul pancreatitei acute in momentul in care nivelul amilazei serice a revenit in intervalul de referinta.
 • Nivelurile ridicate de amilaza din ser si de urina scazuta sunt observate in macro-macilamie. Nu se recomanda utilizarea unui raport al clearance-ului amilazei / creatininei.

De asemenea, poate fi comandat un test de amilaza in urina (colectarea urinei de 24 de ore fara conservant). In mod tipic, nivelul acesteia va reflecta concentratiile de amilaza din sange, dar atat cresterea, cat si scaderea vor avea loc mai tarziu. Uneori poate fi comandat un clearance al creatininei in urina impreuna cu amilaza de urina pentru a ajuta la evaluarea raportului dintre amilaza si creatinina care este filtrat de rinichi. Acest raport este utilizat pentru evaluarea functiei renale, deoarece functia necorespunzatoare poate determina o rata mai mica a clearance-ului amilazei.

Valoarea normala de referinta pentru amilaza din urina este de 3-26 U / ora.

 

Interpretare rezultate

Scaderea excretiei amilazei urinare mai mare de 30% pana la 50%, fata de valorile initiale, poate fi asociata cu respingerea acutului alogrefei pancreatice. Deoarece exista o variabilitate mare de zi cu zi a excretiei amilazei urinare dupa transplantul de pancreas, daca se constata o scadere semnificativa, aceasta ar trebui confirmata de o a doua colectie. Exista, de asemenea, o variabilitate interindividuala mare in excretia amilazei urinare in randul beneficiarilor de transplant de pancreas. Colectarea unui esantion de urina temporizata si exprimarea nivelului amilazei urinare ca unitati excretati / ora ar putea reduce variabilitatea si pot imbunatati performanta testului. Cu toate acestea, respingerea acuta nu este stabilita, de obicei, numai prin modificari ale excretiei amilazei urinare, ci prin biopsie tisulara.

Amilaza urinara este crescuta in pancreatita acuta, dar testul are sensibilitate si specificitate scazute.

 

Ce este macroamilazimia?

Macroamilazimia este prezenta unei substante anormale numite macroamilaza in sange.

Cauze de macroamilaza

Macroamilaza este o substanta care consta dintr-o enzima numita amilaza, atasata la o proteina. Deoarece este mare, macroamilaza este filtrata foarte incet din sange de catre rinichi.

Majoritatea persoanelor cu macroamilaza nu au o boala grava, dar conditia a fost asociata cu:

 • Boala celiaca
 • Limfom
 • Infectia cu HIV
 • Gamopatia monoclonala
 • Artrita reumatoida
 • Colita ulcerativa

 

Simptomele macromilazemiei

Macromilazemia nu produce simptome.

 

Diagnosticul macromilasemiei

Un test de sange va arata niveluri ridicate de amilaza. Cu toate acestea, macromilasemia poate arata similar cu pancreatita acuta, care cauzeaza, de asemenea, niveluri ridicate de amilaza in sange.

Masurarea concentratiilor de amilaza in urina poate ajuta la identificarea macromilalasemiei in afara de pancreatita acuta. Concentratiile plasmatice de amilaza la nivelul urinei sunt scazute la persoanele cu macroamieliezie, dar la persoanele cu pancreatita acuta.

 

Cand este comandat testul de amilaza?

Un test de amilaza in sange poate fi comandat atunci cand o persoana are simptome de tulburare pancreatica, cum ar fi:

 • Dureri abdominale sau de spate severe
 • Febra
 • Pierderea poftei de mancare
 • Greata

Un test de amilaza in urina poate fi comandat impreuna cu sau dupa un test de amilaza din sange. Unul sau ambele pot fi, de asemenea, comandate periodic atunci cand un medic doreste sa monitorizeze o persoana pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a determina daca nivelurile de amilaza cresc sau scad in timp.

 

Amilaza interval normal

Intervalul normal este de 40 pana la 140 de unitati pe litru (U / L) sau de 0,38 pana la 1,42 microkat / L (μkat / L).

Nota: Intervalele de valori normale pot varia usor intre diferite laboratoare. Discutati cu medicul despre semnificatia rezultatelor dvs. de testare specifice.

Exemplele de mai sus arata masuratorile comune pentru rezultatele acestor teste. Unele laboratoare folosesc diferite masuratori sau pot testa diferite esantioane.

Valorile normale de referinta pentru amilaza

 • 0-30 zile: 0-6 U / L
 • 31-182 zile: 1-17 U / L
 • 183-365 zile: 6-44 U / L
 • 1-3 ani: 8-79 U / L
 • 4-17 ani: 21-110 U / L
 • Peste 18 ani: 26-102 U / L

 

Ce inseamna rezultatul anormal al testului de amilaza?

Nivelurile ridicate de amilaza pot indica:

Niveluri foarte mari se regasesc in cazul pancreatitei acute; lipaza este un indicator mai sensibil si specific al acestei tulburari.

  • In pancreatita, nivelurile de lipaza tipic cresc mai mari si raman ridicate mai mari decat cele ale amilazei, astfel incat lipaza este un indicator mai sensibil al afectarii celulelor pancreatice.
  • Lipaza nu este crescuta in boala glandelor salivare.

Un nivel normal de amilaza nu exclude pancreatita acuta. Testul nu este specific, cu niveluri foarte mari in pseudochistul pancreatic, ulcerul duodenal perforat si obstructia superioara a intestinului subtire.

Niveluri moderat ridicate sunt frecvent intalnite in:

  • Cancer al pancreasului, ovarelor sau plamanilor
  • colecistita
  • Afectarea vezicii biliare cauzata de boala
  • Gastroenterita (severa)
  • Infectia glandelor salivare (cum ar fi oreionul) sau un blocaj
  • Blocaj intestinal
  • Macroamylasemia
  • Blocajul canalului pancreatic sau biliar
  • Ulcerul perforat
  • Sarcina tubului (poate sa se desfasoare)

Niveluri ridicate se regasesc, de asemenea, in parotita acuta si macroamialasemia, o tulburare clinic insignifianta descrisa la 1,5% dintre pacientii adulti (non-alcoolici) adulti.

Analizele care sunt specifice izoenzimelor pancreatice (P-amilaza si S-amilaza) imbunatatesc specificitatea testului.

 

Nivelurile scazute de amilaza pot indica:

 • Pancreatita cronica, o inflamatie a pancreasului care se inrautateste de-a lungul timpului si poate duce la leziuni permanente. Pancreatita cronica este cel mai adesea cauzata de consumul de alcool greu.
 • Boala de ficat
 • Fibroza chistica
 • Cancerul pancreasului
 • Deteriorarea pancreasului
 • Boala de rinichi
 • Toxemia sarcinii

Asigurati-va ca spuneti medicului dumneavoastra despre orice medicamente eliberate pe baza de reteta sau medicamente pe care le luati, deoarece acestea va pot afecta rezultatele. Pentru a afla mai multe despre rezultatele obtinute, adresati-va medicului dumneavoastra.

 

Un nivel ridicat de amilaza in sange poate indica prezenta unei afectiuni care afecteaza pancreasul.

 • In pancreatita acuta, amilaza din sange creste adesea la 4-6 ori mai mare decat cea mai mare valoare de referinta, uneori numita limita superioara a normalului. Cresterea are loc in 4 pana la 8 ore de leziuni ale pancreasului si, in general, ramane ridicata pana cand cauza este tratata cu succes. Apoi valorile amilazei vor reveni la normal in cateva zile.
 • In pancreatita acuta, nivelurile ridicate de amilaza, de obicei, concentratii de lipaza paralele, desi nivelurile de lipaza vor ramane ridicate mai mult. Testarea lipazei este considerata mai exacta pentru detectarea pancreatitei, in special a pancreatitei alcoolice acute, dar atat testele de lipaza, cat si cele de amilaza sunt comandate impreuna atunci cand se suspecteaza pancreatita.
 • In pancreatita cronica, nivelurile de amilaza vor fi initial ridicate, dar deseori scad in timp cu leziuni progresive ale pancreasului. In acest caz, nivelurile care revin la normal nu pot indica faptul ca sursa daunelor a fost rezolvata. Marimea cresterii nivelului de amilaza nu indica severitatea bolii pancreatice.
 • Pancreatita cronica este adesea asociata cu alcoolismul. Poate fi cauzata de obstructie a tractului sau a ductului pancreatic sau poate fi vazuta in asociere cu anomalii genetice cum ar fi fibroza chistica.

Nivelurile de amilaza pot fi, de asemenea, crescute in mod semnificativ la persoanele cu obstructie a ductului pancreatic si la cancerele pancreatice.

In general, nivelurile de amilaza din urina cresc proportional cu nivelele de amilaza din sange si vor ramane ridicate timp de cateva zile dupa revenirea valorilor sanguine la normal.

Un nivel crescut de amilaza in lichidul peritoneal poate aparea in cazul pancreatitei acute, dar poate aparea si in alte tulburari abdominale, cum ar fi intestinul obstructionat sau scaderea fluxului sanguin catre intestine (infarct).

Un nivel scazut de amilaza in sange si urina la o persoana cu simptome de pancreatita poate indica deteriorarea permanenta a celulelor producatoare de amilaza din pancreas. Nivelurile scazute se pot datora, de asemenea, bolii renale si toxemiei de sarcina.

Nivelurile crescute de amilaza din sange, cu nivele normale la amilaza scazuta in urina, pot indica prezenta unei macroamilaze, a unui complex benign de amilaza si a altor proteine ​​care se acumuleaza in sange.

 

Amilaza crescuta

Amilaza pancreatica este crescuta in pancreatita acuta in 12 ore de la debut si persista intre 3 si 4 zile. Cota este de obicei de 4 ori pana la 6 ori limita superioara de referinta.

 • Valorile peste intervalul de referinta normal la pacientii cu istoric consecvent cu pancreatita acuta sunt confirmative. Valorile maxime sunt adesea 200 U / L sau mai mari.
 • Cresterea usoara pana la 78 U / L poate avea o semnificatie clinica mica.
 • Nu este utila pentru diagnosticarea cancerului pancreatic.
 • Detectarea pancreatitei cronice poate fi ajutata doar de p-amilaza in timpul episoadelor acute.

Macroamilaza poate provoca cresteri mici, dar persistente, ale p-amilazei in ultimele saptamani sau luni. Aceasta este de obicei insotita de o reducere a clearance-ului amilazei. Aceasta amilaza pancreatica crescuta nu este diagnosticata pentru pancreatita. Prin utilizarea valorilor lipazei serice si ale amilazei urinare, se poate determina prezenta sau absenta macraamilazei.

O crestere a alfa-amilazei serice totale nu indica in mod specific o afectiune pancreatica, deoarece enzima este produsa de glandele salivare, mucoasa intestinului subtire, ovarele, placenta, ficatul si captuseala tuburilor uterine. Doua izoenzime, pancreatice si salivare, se gasesc in ser. Amilaza pancreatica sa dovedit a fi mai utila decat amilaza totala la evaluarea pacientilor cu pancreatita acuta.

 

Nivelul crescut de amilaza inseamna intotdeauna ca am o afectiune pancreatica?

Nivelele de amilaza pot fi, de asemenea, sporite semnificativ la persoanele cu atacuri ale vezicii biliare. Nivelurile de amilaza in testul de sange si urina pot fi moderat ridicate cu o varietate de alte afectiuni, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul pulmonar, sarcina tubala, apendicita acuta, cetoacidoza diabetica, oreionul, obstructia intestinala sau ulcerul perforat.

Pot medicamentele pe care le iau sa afecteze nivelul amilazei?

Da. Unele medicamente care pot determina cresterea amilazei includ aspirina, diuretice, contraceptive orale, corticosteroizi, indometacin, alcool etilic si opiacee (cum ar fi codeina si morfina).

Surse medicale:

Forsmark CE. Pancreatita. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Medicina Goldman-Cecil. 25 ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016: chap 144.

Tenner S, Steinberg WM. Pancreatita acuta. In: Feldman M, Friedman LS, Brandt LJ, eds. Sleisenger si afectiunea gastro-intestinala si hepatica a lui Fordtran: patofiziologie / diagnostic / management. 10 ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016: cap 58.

(Visited 993 times, 1 visits today)

 • 283
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  285
  Shares

Related posts

Leave a Comment