Iata care sunt riscurile consumului excesiv de bicarbonat de sodiu

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Bicarbonatul de sodiu poate avea multiple intrebuintari: casnice, sanatate si chiar frumusete. Cu toate acestea, utilizarea sa ar putea fi riscanta daca abuzati de utilizarea sa.

Iata care sunt riscurile asociate cu utilizarea excesiva a bicarbonatului de sodiu

Arsurile la stomac si indigestia sunt probleme frecvente pe care majoritatea dintre voi le-ati experimentat. Pentru a le usura, apelezi la remedii naturiste, dar si la medicamente, dintre care unele includ bicarbonat de sodiu.

Motivul este ca, dupa cum explica Clínica Universidad Navarra din Spania, acest ingredient este o sare capabila sa neutralizeze excesul de acid din stomac. Nu ramane in stomac, ci trece in sange, ceea ce poate contribui la alcalinizarea sangelui, dar poate avea si efecte nedorite.

Cum sa luati bicarbonat pentru arsuri la stomac?

Una dintre principalele utilizari ale bicarbonatului de sodiu este ameliorarea arsurilor la stomac si indigestia acida. Dar este important sa-l folosesti cu prudenta si respectand doza prescrisa.
Potrivit US National Library of Medicine, ar trebui sa fie luat la 1-2 ore dupa mese cu un pahar plin de apa.

Motivul este ca ar putea provoca o crestere a productiei de dioxid de carbon, ceea ce duce la distensie gastrica, care in unele cazuri poate perfora peretii stomacului.

Agentia Spaniola pentru Medicamente si Produse de Sanatate recomanda 1 pana la 2 grame pe zi.

O alta recomandare importanta este sa nu il folositi mai mult de 2 saptamani fara indicatie medicala si in cazul in care starea dumneavoastra se agraveaza sau nu observati rezultate, consultati medicul.

Lectura suplimentara Cum se utilizeaza bicarbonatul de sodiu pentru acid la stomac?

Cine nu ar trebui sa ia bicarbonat de sodiu?

Trebuie sa consultati medicul inainte de a-l lua in cazul in care aveti o boala cronica sau luati medicamente.

Nu este recomandat pentru utilizare la copiii cu varsta sub 12 ani, cu exceptia cazului in care este recomandat de un medic. De asemenea, este interzisa utilizarea acestuia la pacientii cu insuficienta renala, cardiaca sau hepatica, hipercalcemie, hipoclorhidrie, tendinta de formare a edemului, simptome de apendicita, obstructie intestinala sau alcaloza metabolica sau respiratorie.

In cele din urma, daca suferiti de hipertensiune arteriala, ciroza hepatica, daca urmati o dieta saraca in sodiu, daca sunteti hipersensibil, alergic sau daca ati avut deja o reactie la bicarbonat de sodiu, evitati sa il luati.

Ce se intampla in utilizarea excesiva a bicarbonatului de sodiu

Luarea bicarbonatului de sodiu pe stomacul gol pentru  arsuri la stomac  a devenit un remediu natural.

Evitati sa luati mai mult de 6 grame pe zi si nu o luati mai mult de 2 saptamani la rand. Intr-adevar, utilizarea prelungita poate duce la alcaloza metabolica si retinere de apa.

Alcaloza este cauzata de un exces de baze in fluidele corporale. Aceasta problema este legata de o scadere a nivelului de dioxid de carbon sau, ca in acest caz, de o crestere a nivelului de bicarbonat, ceea ce face corpul prea alcalin, explica US National Library of Medicine.

Daca prezentati aceste simptome, consultati-va medicul: confuzie, tremurari ale mainilor, ameteli, zvacniri musculare, greata, varsaturi, amorteala sau furnicaturi ale fetei, mainilor sau picioarelor si spasme musculare prelungite sunt cateva dintre simptome.

In timp ce in majoritatea cazurilor alcaloza raspunde bine la tratament, fara tratament poate duce la complicatii precum aritmii, coma sau dezechilibru electrolitic.

Daca consumi bicarbonat de sodiu cu lapte sau derivatele acestuia, poate duce la sindromul lactoalcalin.

Se caracterizeaza prin hipercalcemie, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, alcaloza metabolica, crampe, apatie, greata, varsaturi,  dureri de cap , confuzie si lipsa de apetit.

Consultati-va medicul daca aveti simptome. Este esential sa cunoasteti aceste informatii.
Prin urmare, este important sa fiti atent cand consumati bicarbonat de sodiu. Luati-va masurile de precautie si, daca aveti indoieli, consultati-va medicul.

(Visited 188 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!