Cum sa vindeci o rana (arsuri, taieturi, escare) acasa?

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 50

Inainte de a aplia tratamente pentru rani, cum ar fi o taietura mica pe deget, este important sa va spalati pe maini si, daca este posibil, sa va puneti manusi curate pentru a evita contaminarea ranii. 

In alte tipuri de rani mai complicate precum arsurile sau escarele, este necesar sa se acorde alte ingrijiri si, in unele dintre aceste cazuri, poate fi necesar sa se prezinte la spital sau la centrul de sanatate pentru a se efectua vindecarea, evitand astfel complicatii precum ca o infectie grava sau moartea tesuturilor. 

Tratamente pentru rani pas cu pas

In general, pentru a efectua un tratament la domiciliu, este important sa aveti unele materiale precum ser fiziologic, povidon-iod, pansament si bandaje, de exemplu. 

1. Tratament simplu pentru taieturi

In acest fel, pentru a efectua un tratament simplu, rapid si corect trebuie:

 1. Spalati rana cu apa curenta rece sau solutie salina;
 2. Uscati rana cu tifon uscat sau o carpa curata;
 3. Dezinfectati rana cu povidon-iod, cum ar fi povidina;
 4. Acoperiti rana cu un tifon uscat si fixati-o cu o banda adeziva, un pansament sau un pansament gata facut, care se vinde in farmacii.

Pansamentul trebuie schimbat in maxim 48 de ore, ori de cate ori este murdar sau conform instructiunilor asistentei. In plus, ar trebui sa evitati sa udati tratamentul, acoperind-o cu o punga de plastic atunci cand faceti baie. 

In cazuri grave, cum ar fi taieturi profunde sau cand rana sangereaza foarte mult, acelasi lucru trebuie facut, totusi, ulterior se recomanda sa mergeti imediat la centrul de sanatate sau la spital, deoarece persoana trebuie evaluata de medic si poate chiar nevoie de cusaturi.

2. Tratament pentru escare

Tratamentul escarelor trebuie facuta de o asistenta, dar in cazul in care tratamentul cade in timpul noptii sau se uda in timp ce faci baie, ar trebui: 

 1. Spalati rana cu apa rece de la robinet sau cu solutie salina fiziologica, evitand sa atingeti rana cu mainile;
 2. Uscati rana cu tifon uscat fara apasare sau razuire;
 3. Acoperiti rana cu un alt tifon uscat si tineti tifonul in loc cu banda adeziva;
 4. Intindeti persoana in pat fara sa apasati pe escara;
 5. Sunati asistenta si raportati ca s-a desprins pansamentul pentru escara.

Tratamentul escarelor trebuie facuta intotdeauna cu tifon si pansamente sterile pentru a preveni infectiile, deoarece este o rana foarte sensibila.

Este foarte important ca tratamentul sa fie facut de o asistenta, deoarece in majoritatea cazurilor, tratamentul include utilizarea de unguente sau materiale care ajuta la vindecare. Un exemplu este crema Recoverón-N, care ajuta la accelerarea procesului de vindecare si la prevenirea infectiei cu escare. 

3. Tratament pentru arsuri

Cand o persoana este arsa de apa fierbinte, ulei de prajit sau aragazul din bucatarie, pielea devine rosie si ramane dureroasa si poate fi necesar un tratament. Deci ar trebui sa: 

 1. Pune apa rece  mai mult de 5 minute pentru a raci rana;
 2. Aplicati crema hidratanta cu efect revigorant si calmant precum Recoverón-N sau Caladryl, sau o crema pe baza de cortizon precum Diprogenta sau Silver Sulfadiazine, care poate fi achizitionata de la farmacie;
 3. Acoperiti arsura cu tifon curat si fixati-o cu banda adeziva.

Daca arsura are vezicule si durerea este foarte severa, ar trebui sa mergeti la camera de urgenta a spitalului, deoarece poate fi necesar ca medicul sa va prescrie un analgezic, cum ar fi Tramadol, pentru a calma durerea.

Citeste si Arsuri usoare – tratament si ingrijiri de baza

Cand ar trebui sa mergi la medic

Majoritatea ranilor apar acasa, pot fi tratate fara a merge la spital, totusi, daca rana dureaza mult sa se vindece sau daca apar semne de infectie, cum ar fi durere severa, roseata intensa, inflamatie, secretie de puroi sau febra peste 38°C , se recomanda sa mergeti la centrul de sanatate pentru a face evaluarea plagii si a initia un tratament adecvat. 

In plus, ranile cu risc mai mare de infectie, precum cele cauzate de muscaturi de animale sau obiecte ruginite, trebuie intotdeauna evaluate de un medic sau de o asistenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante