Totul despre cistita

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 6

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare. Cel mai adesea, inflamatia este cauzata de o infectie bacteriana cunoscuta drept o infectie a tractului urinar . Daca infectia se extinde la rinichi, aceasta infectie poate deveni o problema grava de sanatate.

Cistita poate fi, de asemenea, cauzata de anumite medicamente, expunerea la radiatii, sau expunerea la alte iritanti cum ar fi utilizarea cateter pe termen lung sau jeleuri spermicide. Conditia poate aparea, de asemenea, ca o complicatie a unei alte boli.

In functie de cauza, cistita este de obicei tratata prin luarea de antibiotice. Potrivit Clinicii Cleveland, una din cinci femei vor experimenta o infectie urinara in timpul vietii ei.

Tipuri de Cistita

Exista mai multe tipuri de cistita. Tipurile cele mai cunoscute includ cistite bacteriene si cistita interstitiala.

Ce cauzeaza cistita?

Cistita apare de obicei din cauza unei infectii a tractului urinar, dar poate avea, de asemenea alte cauze. Pacientii care sufera de radioterapie, folosesc anumite produse de igiena feminina, sau au fost cu cateter pentru o lunga perioada de timp sunt predispuse la cistita.

Cine este la risc pentru cistita?

Atat barbatii, cat si femeile sunt la risc pentru aceasta afectiune, desi femeile sunt la un risc mai mare. Femeile care sunt activi sexual, folosesc diafragme cu spermicid, sau sunt gravide au un risc mai mare pentru dezvoltarea cistita.

Barbatii care au o prostata marita prezinta la risc. De asemenea piatra la rinichi poate creste riscul la cistita. Utilizarea continua a catetere poate fi de asemenea un factor de risc pentru a dezvolta aceasta afectiune.

Care sunt simptomele de cistita?

Semnele de cistita includ:

  • un indemn puternic de a urina frecvent
  • o senzatie de arsura in timpul urinarii
  • cantitati mici, frecvente de urina
  • febra si / sau frisoane de calitate inferioara
  • tulbure sau cu miros puternic de urina
  • sange in urina, de asemenea, cunoscut sub numele de hematurie
  • disconfort zona pelvina
  • presiune la nivelul abdomenului inferior

Cum este diagnosticat?

Un test de urina nu este singura modalitate de a detecta cistita. Intr-o cistoscopie, un medic poate inspecta vezica urinara a unei persoane cu un tub subtire care are un aparat de fotografiat si lumina atasata. Medicii pot folosi cistoscopul pentru a colecta o biopsie, daca este necesar.

Cum se trateaza cistita?

Medicamente

Pentru cistita interstitiala, o varietate de terapii pot fi utilizate, inclusiv medicatia. Antibioticele sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata cistita bacteriana.

Interventii chirurgicale

Chirurgia poate trata cistita, dar aceasta nu poate fi prima alegere a medicului. Este mai comun pentru afectiuni cronice, sau in cazul in care o problema structurala poate fi reparata.

Ingrijire  acasa

Tratamentele de ingrijire la domiciliu includ medicamente pentru ameliorarea simptomelor sau elimina infectia. Bai de sezut, hidratarea organismului, si utilizarea de tampoane de incalzire pentru a calma disconfortul.

Terapii alternative

Alte tratamente includ proceduri pentru a manipula vezica urinara (cum ar fi stretching-l cu apa). Stimularea nervului poate reduce frecventa urinarii si pot scuti de dureri pelviene. Cand cistita este cauzata de radiatii sau chimioterapia, acesta poate fi tratat cu medicamente pentru a spala vezica.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante