Care este contraceptivul potrivit

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 0

Poate stiti ca vreti o familie intr-o zi, dar acum nu e momentul. Sau aveti o familie si nu doriti sa o mariti. Sau poate planul de viata nu include copii. Exista o mare varietate de optiuni de control al nasterii, indiferent de situatia dumneavoastra personala, de fapt, exista atat de multe optiuni ca ar putea fi greu sa alegeti. Fiecare vine cu beneficiile sale particulare si efectele secundare, si multe nu pot fi potrivite, fie din cauza accesibilitatii sau din motive de sanatate.

contraceptive

Este usor sa fiti putin confuz. Aici sunt optiunile de control al nasterii cele mai frecvent utilizate, evaluate de eficacitate, disponibilitate, si argumente pro si contra.

Optiunea bariera

Aceste metode de control al nasterii nu necesita prescriptie medicala sau o vizita la medic. Sunt disponibile la cele mai multe magazine si farmacii. Sunt, de asemenea, disponibile on-line.

Prezervative pentru barbati

 

Ce este? Un tub subtire de latex sau alt material care este derulata de-a lungul penisului pentru a bloca sperma de a intra in vagin.

Eficacitate: 82%

Disponibilitate: prezervativele pentru barbati sunt disponibile pe scara larga la magazine alimentare, farmacii si clinicile de sanatate sexuala.

Pro: Aceasta metoda este cea mai buna protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS), dar amintiti-va ca inca nu ofera o protectie perfecta.

Contra: Unii utilizatori, atat barbati si femei, cred ca prezervativele reduc sensibilitatea. Prezervativele se pot rupe. Este de asemenea posibil de a avea o reactie alergica la material.

Prezervative pentru femei

 

Ce este? Un tub subtire de latex sau alt material care se potriveste in interiorul vaginului care blocheaza spermatozoizii.

Eficacitate: 79%

Disponibilitate: in general disponibil in farmacii.

Pro: Aceasta metoda poate impiedica unele boli cu transmitere sexuala. Acesta poate fi inserat pana la opt ore inainte de actul sexual.

Contra: Unii utilizatori, atat barbati si femei, cred ca prezervativele feminine reduc sensibilitatea. Prezervativele se pot rupe. Este de asemenea posibil de a avea o reactie alergica la material.

Burete contraceptiv

Ce este? Un burete rotund din plastic care se potriveste in vagin pentru a bloca si ucide sperma.

Eficacitate: 76-88%

Disponibilitate: in general disponibile in farmacii si unele magazine alimentare.

Pro: Ofera protectie 24 de ore.

Contra: Este posibil sa se dezvolte o sensibilitate sau o reactie alergica la spermicide. Pentru unele femei, poate fi dificil sa introduca sau sa indeparteze buretele.

Diafragma

Ce este? Un disc flexibil, moale, care blocheaza colul uterin.

Eficacitate: 88%

Disponibilitate: Disponibil la cei mai multi ginecologi.

Pro: Diafragma este o posibila optiune, daca nu vreti efectele hormonale ale pilulei, implant sau plasture.

Contra: Exista un posibil risc crescut pentru sindromul de soc toxic si infectii ale tractului urinar. Este posibil sa se dezvolte sensibilitatea sau o reactie alergica la spermicide. Diafragma trebuie sa fie lasat in vagin timp de 6 ore dupa contactul sexual.

 

Implant

Ce este? O tija de plastic aproximativ jumatate din dimensiunea unui bat de chibrit care este plasat sub piele, se elibereaza progesteron, care afecteaza ovulatia si face mucusul cervical gros pentru a bloca sperma.

Eficacitate: 99%

Disponibilitate: Disponibil la cei mai multi ginecologi

Pro: Una dintre cele mai eficiente optiunile disponibile. Dureaza pana la trei ani, dar poate fi indepartata in orice moment.

Contra: Poate provoca reactii adverse minore, cum ar fi acnee, sensibilitate de san, si cresterea in greutate.

Dispozitiv intrauterine

Ce este? Dispozitivele intrauterine (DIU) sunt instrumente in forma de T, care sunt plasate in uter si raman acolo timp de mai multi ani.

Eficacitate: 99%

Disponibilitate: Disponibil la cei mai multi ginecologi

Pro: Poate fi lasat intr-un loc de pana la 10 ani.

Contra: Efectele secundare includ pete aleatoare, crampe in timpul perioadei de menstruatie

Pilule contraceptive

Ce este? Pilula cu continut de estrogen si progesterone.

Eficacitate: 91%

Disponibilitate: Disponibil la cei mai multi ginecologi

Pro: Unele femei prefera pilula, deoarece nu le place ideea de a avea o metoda de control nastere, care trebuie sa fie introdusa sau implantata.

Contra: Daca aveti tendinta sa uitati sa le luati la timp, va trebui sa utilizati o alta metoda de control al nasterii.

Pilulele si cancerul: Pro si Contra

Cercetarile sugereaza ca pilulele reduc usor riscul de cancer endometrial si ovarian, dar ar putea creste usor riscul de cancer de san, de col uterin, si de ficat. Multi factori influenteaza probabilitatea de a contracta aceste tipuri de cancer, indiferent de utilizarea de control al nasterii, inclusiv riscul mostenit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante