Testosteron scazut: Tipuri, simptome, cauze, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Testosteron scazut sau hipogonadismul este pur si simplu o conditie in care organismul (in special testiculele) nu produc suficient hormon de testosteron. Din ce in ce mai multi barbati sufera astazi de testosteron scazut din cauza mai multor motive, inclusiv factori de stil de viata. Problema este ca testosteronul scade in mod normal, pe masura ce barbatul inainteaza in varsta. De fapt, productia de testosteron in organism incepe sa scada atunci cand un barbat se afla la varsta de 30 de ani. Desigur, exista cateva exceptii, cum ar fi cele care sunt active din punct de vedere fizic si au un stil de viata sanatos.

Semne si simptome testosteron scazut

Iata simptomele pe care le are un barbat daca are testosteron scazut:

  • Disfunctie sexuala sau incapacitatea de a mentine erectiile
  • Libidou scazut
  • Nivel scazut de energie
  • Pierderea parului corporal
  • Depresie
  • Grasime corporala crescuta
  • Masa musculare redusa
  • Scaderea in densitatea osoasa

Tipuri de hipogonadism / testosteron scazut

Cele doua tipuri principale sunt:

  1. Primar: Se numeste de asemenea insuficienta testiculara primara deoarece este cauzata direct de orice problema din testicule.
  2. Secundar: indica faptul ca exista o problema in partile creierului (hipotalamus si glanda hipofizara) care semnaleaza productia de testosteron.

Cauze testosteron scazut si factori de risc

Sindromul Klinefelter

Este o anomalie congenitala a cromozomilor sexuali, astfel incat dezvoltarea testiculelor este anormala, avand ca rezultat productia scazuta de testosteron.

Testicule nedescoperite

In timpul nasterii, unul sau ambii testicule nu pot cobori. Daca nu este corectata, provoaca disfunctionalitatea testiculelor.

Orhita oreionului

Cand apare in timpul adolescentei sau la varsta adulta, pot aparea leziuni testiculare care afecteaza functia.

Hemocromatoza

Prea mult fier in sange poate duce la insuficienta testiculara sau disfunctie a glandei pituitare care poate afecta producerea de testosteron.

Leziuni la nivelul testiculelor

Deteriorarea testiculelor poate provoca hipogonadism.

Tratamentul cancerului

Radioterapia sau chimioterapia pot afecta productia de spermatozoizi si testosteron si pot duce chiar la infertilitate permanenta.

Sindromul Kallmann

Este o dezvoltare anormala a hipotalamusului, care este importanta pentru secretia hormonilor hipofizari.

Afectiuni pituitare

Poate afecta eliberarea hormonilor, inclusiv a testosteronului.

HIV / SIDA : Poate afecta si hipotalamusul.

Medicamente

Anumite medicamente pot afecta productia de hormoni in organism.

Obezitatea

Greutatea excesiva este legat de hipogonadism.

Imbatranirea

Barbatii mai in varsta au in mod obisnuit testosteron mai scazut decat cei tineri.

Stres sau o interventie chirugicala

Stresul fizic cauzat de boala sau de interventie chirurgicala poate provoca oprirea temporara a sistemului reproducator.

Test si diagnostic testosteron scazut

Medicul face un diagnostic initial prin obtinerea unui istoric amanuntit al pacientului si intreaba despre diferite semne si simptome. Apoi, un simplu test de testosteron va determina daca pacientul are testosteron scazut. Daca se confirma faptul ca pacientul are testosteron scazut, pot fi efectuate teste suplimentare pentru a determina cauza. Testele pot include testarea hormonilor, analiza materialului seminal, studiile genetice, biopsia testiculara si imagistica hipofizara.

Tratamente pentru testosteron scazut

Tratamente pentru testosteron scazut la adulti

Tratamentul testosteronului scazut depinde de cauza principala si daca pacientul este preocupat de fertilitate.

Terapia de inlocuire a hormonilor

Terapia de substitutie cu testosteron (TST) este utilizata atunci cand problema este cauzata de insuficienta testiculara. Reface functia sexuala si masa musculara, in timp ce impiedica pierderea osoasa. Poate elimina diferitele simptome ale testosteronului scazut. Exista diferite forme de injectare TST, geluri, plasturi sau utilizarea peletelor implantate.

Reproducere asistata: Nu exista tratament pentru restabilirea fertilitatii unui barbat cu hipogonadism primar, dar acest lucru poate fi de ajutor. Folosirea diferitelor tehnici care ajuta cuplurile sa realizeze conceptia.

Tratamentul pentru testosteron scazut la baieti

Terapia de substitutie cu testosteron poate fi utilizata pentru stimularea pubertatii si hormonii pituitari pot fi utilizati pentru a stimula cresterea testiculelor. O doza initiala scazuta, urmata de cresteri treptate ajuta la prevenirea efectelor adverse, in timp ce, de asemenea, imita in mod direct cresterea lenta  in testosteron in timpul pubertatii.

Precautii si auto-ingrijire

Testosteronul scazut poate cauza oboseala, osteoporoza si disfunctie erectila. Aceste probleme specifice trebuie abordate. Riscul de osteoporoza poate fi scazutcu stilul de viata si modificarile dietetice. Studiile au aratat ca exercitiile fizice regulate pot ajuta la cresterea masei osoase. De asemenea, aveti nevoie de o doza suficienta de calciu mineral pentru oase, impreuna cu vitamina D, care este importanta pentru absorbtia calciului. Exista, de asemenea, moduri naturale de a stimula productia de testosteron in organism, cum ar fi ridicarea greutatilor si utilizarea suplimentelor de stimulare a testosteronul. Studiile au aratat ca pierderea excesului de greutate poate creste, de asemenea, productia naturala de testosteron in organism.

(Visited 755 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!