Sfecla este o leguma radacinoasa care este o sursa bogata de numerosi nutrienti si actioneaza ca o sursa naturala de carbohidrati pentru alimentarea energiei in organism.
Aceasta leguma este abundenta in vitaminele A, C si B, precum si in folat, fier, calciu, mangan si potasiu (259 mg per ½ cana portie sau aproximativ 5,5% din DV). Cantitatile mari de antioxidanti combat bolile si previn deteriorarea celulelor.
Vitamina C este un puternic antioxidant care stimuleaza functia imunitara si imbunatateste sanatatea pielii
Folatul (vitamina B9) este crucial pentru cresterea normala a tesuturilor si functionarea celulelor si este deosebit de necesar pentru femeile insarcinate
Fierul este un mineral esential care are numeroase functii importante in corpul vostru si este necesar pentru transportul oxigenului in globulele rosii.
Calciul este un mineral esential necesar cresterii si rezistentei oaselor
Manganul este un oligoelement esential, care contribuie la reglarea metabolismului si a nivelului de zahar din sange
Potasiul scade nivelul tensiunii arteriale si previne bolile de inima
Sfecla contine, de asemenea, alti compusi benefici, cum ar fi fitochimice, betalane si nitrati.
Sunt bogate in betaina, un compus care stimuleaza functiile celulelor hepatice si scade nivelul de homocisteina, care este un aminoacid neproteic care ridica riscul bolilor cardiovasculare.
Chiar daca sfecla are un continut ridicat de nutrienti, este saraca in calorii, iar United States Department of Agriculture (USDA) estimeaza ca o portie de 1/2 cana de sfecla feliata ofera:
- Calorii: 35
- Proteine: 1 gram (g) (2 la suta valoare zilnica sau DV)
- Grasime: 0 g
- Carbohidrati: 8 g
- Fibre: 1 g (4% DV)
- Zaharuri: 6 g
- Fier: 0,4 miligrame (mg) (2,22 la suta DV)
- Sodiu: 250 mg
Prin urmare, consumul sau regulat imbunatateste sanatatea in numeroase moduri. Sucul de sfecla este unul dintre cele mai bune moduri de a scadea tensiunea arteriala ridicata si de a imbunatati sanatatea inimii.
Hipertensiunea arteriala afecteaza aproximativ 75 de milioane de adulti americani (32%), potrivit CDC, si contribuie la mii de decese anual.
Hipertensiunea arteriala forteaza inima sa pompeze mai greu, pentru a stimula fluxul de sange prin artere, iar acest lucru duce la artere ingrosate, deteriorate si restranse. Arterele deteriorate sunt predispuse la rupere, care duc la sangerare interna, anevrism si alte boli de inima.
Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru hipertensiune poate deteriora linistit organismul si poate duce la efecte adverse grave. Cu toate acestea, sucul de sfecla poate fi un mod natural de a-l controla.
Un studiu a descoperit ca participantii si-au scazut tensiunea arteriala la trei ore dupa ce au baut 200 ml de suc de sfecla, aceasta scadere a durat pana la 24 de ore. Cercetatorii au concluzionat ca suplimentarea de azot anorganic si suc de sfecla a dus la o reducere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice.
Sfecla bruta este bogata in nitrati (NO3), ca organismul se transforma in nitrit activ biologic (NO2) si oxid nitric (NO) atunci cand este nevoie. Oxidul nitric este o molecula cheie care produce pentru a ajuta comunicarea a 100 de trilioane de celule prin transmiterea semnalelor in intregul corp.
Acesta intra in muschii de baza si actioneaza ca un vasodilatator puternic care relaxeaza arterele si, astfel, scade tensiunea arteriala, combate stresul oxidativ si inflamatia si stimuleaza circulatia sangelui.
Mai mult, nitratii din acest suc scad absorbtia de oxigen si, prin urmare, fac efortul mai putin obositor, mai ales in timpul exercitiului aerob, cand respiratia este crescuta pentru a atrage mai mult oxigen in organism.
Sucul de sfecla a fost gasit, de asemenea, pentru a spori eficienta respiratiei mitocondriale si a creste nivelul de energie si rezistenta.
Iata cum sa-ti prepari sucul de sfecla de casa:
Reteta de suc de sfecla
ingrediente:
- 5-6 bucati de sfecla cruda de marime medie
- 1 lamaie cu coaja (taiat ambele capete)
- 1 cm de radacina de ghimbir
- 1 castravete (optional)
Instructiuni:
Spalati ingredientele si taiati-le in bucati mai mici. Daca sfecla are pielea neteda, trebuie doar sa le frecati curate cu o perie de legume, nu trebuie sa le decojiti.
Amestecati toate ingredientele intr-un storcator, strecurati, apoi turnati sucul intr-o sticla.
Beti zilnic un pahar din aceasta bautura sanatoasa, pentru a scadea tensiunea arteriala, a combate inflamatia musculara si a stimula rezistenta. Pofta buna!
Surse:
juicing-for-health.com
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com
[…] 1 kg de sfecla […]