Ce este chistul sinovial? Cauze, simptome si tratament

 • 503
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  503
  Shares

Chist sinovial, cunoscut si sub denumirea de ganglion, este o tumora benigna care se prezinta de obicei ca un nodul mic rotunjit deasupra articulatiilor sau tendoanelor, in special la maini si incheieturi. Simplu, chistul sinovial este o umflatura de consistenta moale, care este de obicei deasupra incheieturii sau pe unul dintre degete.

Pentru a intelege ce este chistul sinovial, trebuie sa vorbim putin despre sinoviu si articulatii.

Toti oamenii stiu ca scheletul nostru este articulat peste tot. Putem indoi si rasuci bratele, picioarele, mainile, degetele, gatul etc. Acest set de miscari pe care scheletul nostru este capabil sa le faca se datoreaza faptului ca avem articulatiile, care sunt structurile care unesc doua oase diferite si permit miscarea intre ele. Ca exemplu de articulatii putem mentiona genunchii, coatele, gleznele si incheieturile.

Astfel incat aceasta miscare a unui os fata de alta nu provoaca frecare si uzura, in interiorul articulatiilor exista doua structuri importante, lichidul sinovial si cartilajul.

Cartilajul este un tesut alunecos situat la capetele oaselor articulate. Lichidul sinovial este un fel de lubrifiant care se gaseste in interiorul articulatiilor, inconjurat de o punga numita sinoviu. Aceste doua structuri permit oaselor articulatiilor sa alunece unele peste altele ani si ani cu o frecare minima, prevenind uzura asupra lor.

Pierderea acestor doua structuri provoaca leziuni osoase, ceea ce duce la o boala numita osteoartrita. Pe langa articulatii, tendoanele sunt inconjurate si de o punga care contine lichid sinovial.

Chistul este numele pe care il dam oricarei umflaturi care are in interior materiale lichide sau semilichide. Chistul sinovial este, asadar, o punga care contine lichid sinovial.

Chistul sinovial apare in articulatii sau tendoane, fiind o hernie a unei parti a sinoviului si a capsulei articulatiilor. Aceasta „scurgere” a lichidului sinovial din articulatii formeaza o punga care poate fi usor vazuta si simtita.

In ciuda originii lichidului sinovial, continutul chistului sinovial nu este pur lichid. Materialul din interiorul chistului este izolat de restul articulatiilor si, prin urmare, formeaza un fel de jeleu.

Cauze chist sinovial

Nu se stie de ce apar chisturile sinoviale. Cea mai acceptata teorie este aceea ca leziunile mici ale capsulei articulare, cauzate de traume sau de stres repetitiv, permit extravazarea lichidului sinovial din articulatie, formand chistul.

In plus fata de traumatism si utilizarea excesiva a articulatiei, un defect in formarea articulatiei pare, de asemenea, sa este important, deoarece chistul sinovial poate aparea la persoane fara istoric de traume sau utilizarea repetitiva a articulatiei.

Simptome chist sinovial

Chistul sinovial este o masa rotunjita, care are in general un diametru de 1 pana la 3 cm, consistenta compresibila si moale. Chistul este de obicei vizibil si palpabil, cu pielea deasupra integrata si fara semnale inflamatorii. Leziunea este translucida, devenind rosie atunci cand ii punem un bec, demonstrandu-i continutul lichid.

Chistul poate aparea brusc sau creste in timp. Marimea poate varia, fiind voluminoasa in anumite momente. De asemenea, poate disparea spontan si reapare mai tarziu.

Chistul sinovial poate aparea in orice articulatie, dar locatia cea mai frecventa este in regiunea incheieturii mainii sau intr-unul dintre degete. De obicei nu provoaca durere, dar o poate provoca daca masa atinge un nerv. In aceasta situatie, pe langa durere, este posibil sa existe si pierderi de forta si tandrete in zona articulatiei sau a tendonului.

Exista cazuri de chisturi sinoviale mici si ascunse, care nu sunt vizibile prin piele, dar sunt descoperite de durerea cauzata. Chisturile ascunse pot fi diagnosticate prin ecografie sau RMN.

Tratament chist sinovial

Chistul sinovial este o tumora benigna, fara sanse sa devina cancer. In cele mai multe cazuri este asimptomatic si poate disparea spontan, fara niciun tratament.

Pe de alta parte, daca chistul provoaca durere sau perturba miscarea articulatiei, este indicat un tratament medical.

Un tratament simplu este imobilizarea articulatiei cu articulatii pentru a comprima chistul si a preveni miscarea articulatiei. In acest fel, se incearca crearea unui mecanism opus, impingand materialul chistului inapoi la articulatie.

Aspirarea chistului cu un ac este o alta optiune si se poate face cu anestezice locale in cabinetul medical. Dupa aspiratie, medicul ofera de obicei o solutie cu corticosteroizi pentru a peretii chistului si a impiedica umplerea acestuia. Rata de succes a acestei tehnici este de 75%.

Operatia poate fi realizata pe calea clasica sau prin artroscopie. Problema este ca operatia este o procedura mult mai invaziva si nu garanteaza o vindecare de 100%. Chiar si dupa indepartarea chirurgicala, chistul sinovial poate reveni.

(Visited 4.259 times, 2 visits today)

 • 503
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  503
  Shares

Related posts

Leave a Comment