Studiul constata ca deficitul de vitamina D creste riscul de infectie cu COVID-19 cu 77%

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 109
 •  
 • 1
 •  
  110
  Shares

Intr-un studiu retrospectiv al pacientilor testati pentru COVID-19, cercetatorii de la Universitatea din Chicago Medicine au gasit o asociere intre deficienta de vitamina D si probabilitatea de a se infecta cu coronavirusul.

Legatura dintre Vitamina D si infectia cu COVID-19

„Vitamina D este importanta pentru functionarea sistemului imunitar si s-a demonstrat anterior ca suplimentele cu vitamina D scad riscul infectiilor tractului respirator viral”, a declarat David Meltzer, seful medicinii spitalului la UChicago Medicine si autorul principal al studiului.

„Analiza noastra statistica sugereaza ca acest lucru poate fi adevarat pentru infectia COVID-19”. Echipa de cercetare a  analizat 489 de pacienti de la UChicago Medicine  al caror nivel de vitamina D a fost masurat in decurs de un an inainte de a fi testat pentru COVID-19. Pacientii cu deficienta de vitamina D (definiti ca mai putin de 20 nanograme pe mililitru de sange) care nu au fost tratati au fost de aproape doua ori mai predispusi la testarea pozitiva a COVID-19 comparativ cu pacientii care au avut un nivel suficient de vitamina.

Daca vreti mai multe informatii despre COVID-19 gasiti in acest articol Informatii Coronavirus (COVID-19)

Este important de retinut ca studiul a constatat ca cele doua conditii au fost frecvent observate impreuna; nu dovedeste cauzalitatea. Meltzer si colegii sai planifica in prezent studii clinice suplimentare.

Consideratii

Se crede ca jumatate dintre americani sunt deficienti in vitamina D, cu rate mult mai mari observate la afro-americani, hispanici si indivizi care traiesc in zone precum Chicago, unde este dificil sa se expuna suficient la soare iarna. (Cu toate acestea,  cercetarile au aratat, de asemenea,  ca unele tipuri de teste de vitamina D nu detecteaza forma vitaminei D care este prezenta la majoritatea afro-americanilor – ceea ce inseamna ca aceste teste  ar putea diagnostica in mod fals deficiente de vitamina D la acei indivizi. Acest studiu special a acceptat oricare tip de test ca criteriu.) COVID-19 este, de asemenea, mai raspandit in randul persoanelor afro-americane, al adultilor in varsta, al rezidentilor caselor de ingrijire medicala si al lucratorilor din domeniul sanatatii – populatii care au toate un risc crescut de deficit de vitamina D. „Intelegerea faptului daca tratarea deficitului de vitamina D modifica riscul COVID-19 ar putea avea o mare importanta la nivel local, national si global”, a spus Meltzer, profesorul de medicina Fanny L. Pritzker.

„Vitamina D este ieftina, in general foarte sigura si poate fi scalata pe scara larga.” Meltzer si echipa sa subliniaza importanta studiilor experimentale pentru a determina daca suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul si potentialul severitatii COVID-19. Acestea subliniaza, de asemenea, necesitatea studiilor cu privire la strategiile pentru suplimentarea cu vitamina D care ar putea fi cele mai potrivite in anumite populatii. Au initiat mai multe studii clinice la UChicago Medicine si cu parteneri la nivel local.

NOTA: Pacientii trebuie sa contacteze un medic pentru a li se testa nivelul de vitamina D. Luati doar doza recomandata de medicul dumneavoastra. Citare: „Asocierea starii vitaminei D si a altor caracteristici clinice cu rezultatele testului COVID-19”, Meltzer si colab.,  JAMA Network Open ,  3 septembrie 2020. DOI:  https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770157

(Visited 669 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 109
 •  
 • 1
 •  
  110
  Shares

2 comentarii la „Studiul constata ca deficitul de vitamina D creste riscul de infectie cu COVID-19 cu 77%

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!