Septicemia: simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Septicemia este o infectie severa, care se raspandeste in tot corpul prin fluxul sanguin. In cazul in care septicemia este lasata netratata poate deveni atat de severa incat incepe sa interfereze cu organele corpului si, in cazurile cele mai severe poate duce la soc septic in cazul in care tensiunea arteriala scade la un nivel periculos de scazut, iar organele incep sa se inchida.

Septicemia poate fi foarte periculoasa si este, prin urmare, important ca acesta sa fie tratata cat mai repede posibil. Din acest motiv, este esential sa se inteleaga factorii de risc si simptomele acestei probleme periculoase.

Cine este la risc pentru dezvoltare a septicemiei

Septicemia este rareori o problema pentru cei care sunt sanatosi sau care au un sistem imunitar ce functioneaza corespunzator.

Persoanele cele mai expuse riscului sunt oamenii in varsta si copii. Persoanele in varsta, in special cei care sufera de o boala cronica, cum ar fi diabetul sau probleme cardiace pot fi mai expusi riscului, deoarece sistemul lor imunitar nu functioneaza la eficienta maxima.

Copii foarte mici ai caror sistem imunitar inca se dezvolta pot face septicemie in cazul in care contracta o infectie care nu este tratata destul de repede. Septicemia poate fi greu de diagnosticat la copii foarte micii, si, prin urmare, copiii cu febra sau alte infectii sunt adesea internati la spital pentru observare.

Alte segmente ale populatiei ar putea avea, de asemenea, un risc sporit de a dezvolta septicemie. Aceasta include persoanele al caror sistem imunitar nu functioneaza bine din cauza bolilor, cum ar fi cancerul sau SIDA, sau cei care au primit chimioterapie, au avut un transplant de organe sau in sunt convalescenta dupa o interventie chirurgicala, au avut extractii dentare sau cei care au rani deschise severe.

Cauzele septicemiei

Septicemia nu se produce de la sine, ci este rezultatul reactiei corpului la o alta infectie subiacenta. Infectiile sunt, de obicei bacteriene, dar poate fi, uneori, ca urmare a unor infectii virale sau fungice.

Cele mai frecvente infectii care cauzeaza septicemiee ( in cazul in care nu sunt tratate) sunt infectii ale tractului urinar, pneumonie, meningita, infectii abdominale si infectii ale pielii, cu toate acestea trebuie sa fim constienti de faptul ca orice infectie, care este lasata netratata poate duce la septicemie.

Septicemia – simptome

Simptomele precoce a septicemiei poate fi greu de identificat, in special pe fondul infectiei care stau la baza. Simptomele pe care ar trebui sa fie constienti de sunt:

  • Cei mai multi oameni fac febra. Dar unii, cu toate acestea, pot avea o temperatura normala sau scazuta, astfel incat nu ezitati sa cautati tratament medical in cazul in care alte simptome sunt prezente.
  • Multi oameni au frisoane si pot tremura sau se agita.
  • Multe persoane au palpitatii, iar unele pot respira mai repede decat in mod normal.

In cazul in care infectia a progresat la sepsis sever sunt susceptibile de a fi simptome suplimentare:

  • Dezorientare, agitatie si confuz.
  • Ameteli.
  • Diaree si varsaturi.
  • Pielea rece, umeda, si de obicei palida.
  • Dureri articulare severe, dureri de spate si dureri abdominale.
  • Eruptie peste tot corpul sau dungi rosii, care indica deobicei o infectie care se raspanfeste in vasele de sange, fie locale sau vasele limfatice.

Tratamentul pentru septicemie

Septicemia este o astfel de afectiune grava, care este fatala pentru 40- 50% din suferinzi. Exista o variatie semnificativa in cadrul acestor statistici cu pacientii mai vulnerabili (persoane in varsta si foarte tineri) care au o rata a mortalitatii de pana la 80% si 5% pentru pacientii sanatosi, puternici, fara boli anterioare.

Septicemia este o problema medicala extrem de grava si trebuie sa fie tratata in spital, uneori, in unitatea de terapie intensiva.

Cu cat mai repede se primeste tratament medical, sansele de recuperare cresc.

Cei mai multi pacienti cu septicemie sunt pusi la oxigen, fie printr-o masca sau un tub in nas pentru a ajuta sa se asigure ca organele primesc suficient oxigen pentru a functiona.

Pacientii sunt, de asemenea, primesc o solutie salina prin picurare pentru a creste tensiunea arteriala si, in unele situatii, se poate administra o infuzie de plasma pentru a ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Daca tensiunea arteriala a unui pacient ramane scazuta, in ciuda tratamentelor fluide pot fi administrate medicamente pentru a creste tensiunea arteriala (aceste medicamente sunt cunoscute ca vasopresoare) si insulina pentru a ajuta la mentinerea zaharuri din sange la niveluri normale.

In plus fata de aceste tratamente, medicii vor da medicatia specifica pacientului pentru a controla infectia care stau la baza ce a cauzat septicemia. Deseori, medicii vor incepe tratamentul imediat cu un antibiotic de spectru larg si pentru a trece la un tratament directionat imediat ce cauza a fost identificata.

Cum sa reduceti riscul de a face septicemie

Septicemia este o boala extrem de infricosatoare, dar vestea buna este ca exista masuri de precautie pe care le puteti lua pentru a preveni.

Asigurati-va ca ati curatat toate ranile cu o solutie antiseptica si sa le pansati in mod corespunzator pentru a se asigura ca acestea sa nu se infecteze.

Tratati toate infectiile imediat ce observati simptome, iar daca ati avut o interventie chirurgicala (medicala sau dentara) urmati toate instructiunile de ingrijire post-operatorii, cat mai bine posibil si sa luati toate medicamentele prescrise.

Surse:

http://www.healthline.com/health/blood-poisoning#Overview1
http://www.webmd.boots.com/a-to-z-guides/sepsis-blood-poisoning-or-septicaemia
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/basics/definition/con-20031900?_ga=1.70638226.301610246.1441827070

(Visited 3.185 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Septicemia: simptome, cauze si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!