Sciatica (dureri pe nervul sciatic) – Cauze, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Sciatica, durerea nervului sciatic, numita si durere sciatica sau medical sciatalgie, este o durere neuropatica care apare atunci cand nervul sciatic este inflamat.

Tabloul clinic clasic al sciatalgiei este durerea de spate scazuta radiata la unul dintre picioare si poate exista, de asemenea, pierderea simtului si slabiciune musculara la nivelul membrului afectat.

Ce este nervul sciatic?

Nervul sciatic, numit si nervul ischial, apare din unirea radacinilor nervoase care se nasc intre a 4-a vertebra lombara si a 3-a vertebra a osului sacrului, provocand un nerv gros care coboara pana la membrul inferior.

Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corpul nostru, care merge de la coloana lombara la picioare, prin fese, coapse si picioare. De-a lungul caii sale, mai multe ramuri sunt puse in miscare pentru a inerva structura extremitatilor inferioare, cum ar fi muschii, articulatiile si pielea.

Compresia radiculara a unui nerv spinal se numeste radiculopatie. Durerea sciatica apare de obicei din cauza compresiunii uneia dintre radacinile sale in zona lombara sau sacrala si, prin urmare, este considerata radiculopatie lombara.

Cand un nerv este comprimat, acesta este umflat si inflamat, provocand durere pe calea sa si, in unele cazuri, slabiciune musculara si amorteala in zona afectata.

Cauze sciatica

Principala cauza de compresiune a nervului sciatic si, prin urmare, a durerii sciatice, este o hernie de disc la nivelul coloanei lombare. Alte cauze ale compresiunii nervului sciatic sunt spondilolisteza (alunecarea unei vertebre peste alta), traumatismele, tumorile sau infectiile coloanei lombare, stenoza (ingustarea) canalului spinal prin care trece maduva, osteofitele sau osteoartrita spinarii .

O alta posibila cauza a durerii nervilor sciatici este o afectiune numita sindromul muscular piriformis. Aceasta problema apare atunci cand muschiul piramidal al pelvisului, care se afla in regiunea gluteala, sufera un spasm si provoaca compresia nervului sciatic care trece pe sub el.

Factorii de risc pentru sciatica

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea sciatalgiei sunt:

  • Batranetea – pacientii varstnici prezinta un risc mai mare de probleme degenerative ale coloanei vertebrale, aparitia discurilor herniate sau a osteoartritei spinarii fiind mult mai frecventa.
  • Obezitatea – excesul de greutate, mai ales dupa ani lungi, supraincarea coloanei vertebrale lombare, determina aparitia unor leziuni sau modificari anatomice ale acesteia.
  • Munca grea – tipul de ocupatie este, de asemenea, un factor important de risc pentru compresia nervilor sciatici. Persoanele care lucreaza cu greutate, care de multe ori trebuie sa se incoarda cu spatele sau stau cateva ore stand in aceeasi pozitie, au, de asemenea, o incidenta mai mare de sciatica.
  • Sedentarismul – lipsa activitatii fizice si lipsa exercitiilor fizice pentru muschii regiunii lombare favorizeaza, de asemenea, aparitia unor probleme ale coloanei vertebrale.
  • Diabetul zaharat – diabetul este o boala care singura provoaca leziuni ale nervilor periferici, nervul sciatic si ramurile sale fiind una dintre cele afectate.
  • Sarcina – cresterea rapida in greutate, modificari ale greutatii corporale si a hormonului de actiune, care provoaca relaxarea tendoanelor si ligamentelor, pot determina modificari anatomice la nivelul coloanei vertebrale lombare, ceea ce favorizeaza compresia nervului sciatic.

Simptome sciatica

Cand un nerv este comprimat, acesta este umflat si inflamat, provocand durere de-a lungul caii sale si, in unele cazuri, pierderea fortei musculare si a sensibilitatii tactile.

In cazul specific al compresiunii nervului sciatic, cel mai frecvent simptom este o durere de spate scazuta, care radiaza unilateral pana la nivelul feselor, in partea din spate a coapsei si pe partea laterala a piciorului. Este important sa retineti ca exista un nerv sciatic la fiecare membre inferioare, dar de obicei sciatalgia afecteaza doar unul dintre ele, determinand aparitia durerii doar la un picior.

Intensitatea durerii variaza mult de la caz la caz. Poate fi usoara, provocand doar disconfort sau arsuri ocazionale. In cazuri mai severe, insa, durerea poate fi insuportabila, impiedicand persoana sa stea in picioare. O senzatie de soc electric de-a lungul caii nervoase este de asemenea comuna.

Iradierea durerii sciatice

Sciatatica se poate agrava dupa efort, tuse sau stranut. Statul nemiscat timp de ore lungi agraveaza adesea simptomele durerii sciatice.

Pe langa durere, compresia nervului sciatic poate provoca si amorteala, furnicaturi sau reducerea fortei musculare la nivelul membrului afectat. In cazuri grave, pacientul poate prezenta incontinenta urinara sau fecala.

Diagnostic

In multe cazuri, durerea sciatica este tipica si nu sunt necesare teste de diagnostic complexe. Examinarile complementare sunt de obicei solicitate atunci cand durerea este foarte intensa si / sau cand nu exista nicio imbunatatire dupa tratamentul initial.

Studiile electrodiagnostice pot fi utile atunci cand exista indoieli cu privire la diagnostic. Testele imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia computerizata, sunt utilizate in mod obisnuit pentru a identifica cauza sciatalgiei, mai ales daca este cauzata de leziuni precum hernie de disc, ingustarea canalului spinal sau tumori.

Tratament sciatica

Tratamentul initial pentru sciatica este cu medicamente pentru controlul durerii, cum ar fi antiinflamatoarele sau analgezicele comune. In multe cazuri, durerea dureaza cateva zile si dispare fara un comportament mai agresiv.

In caz de durere severa, opioidele (derivati de morfina) pot fi necesare. Utilizarea de relaxante musculare sau benzodiazepine, precum diazepam, ajuta, de asemenea, la controlul simptomelor. Deoarece durerea sciatica este o durere de origine neurologica, medicamentele cu antidepresive sau anticonvulsivante pot fi utilizate pentru a controla mai mult durerea cronica.

Nu este necesara odihna fizica. De fapt, activitatile usoare, care nu supraincarca coloana vertebrala, par sa imbunatateasca mai mult sciatalgia decat sa stea culcat in pat. Inotul si fizioterapia au de obicei un raspuns bun. In unele cazuri, acupunctura da rezultate bune.

In functie de cauza sau severitatea sciatalgiei, operatia pentru corectarea leziunii coloanei lombare este singura optiune pentru controlul definitiv al durerii.

Surse medicale

https://www.uptodate.com/contents/acute-lumbosacral-radiculopathy-pathophysiology-clinical-features-and-diagnosis

https://www.uptodate.com/contents/acute-lumbosacral-radiculopathy-treatment-and-prognosis

https://www.uptodate.com/contents/overview-of-lower-extremity-peripheral-nerve-syndromes

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1512658

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/sciatica/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1525-1497.2001.91141.x

https://emedicine.medscape.com/article/1144130-overview

(Visited 4.783 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Sciatica (dureri pe nervul sciatic) – Cauze, diagnostic si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!