TSH crescut: cauze, simptome si cum afecteaza T3 si T4

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 1.1K
 •  
 • 2
 •  
  1.1K
  Shares

Nivelul crescut de TSH, indica de obicei faptul ca tiroida este subactiva si ca nu produce suficient hormoni tiroidieni. Hormonul de stimulare tiroidian (TSH) afecteaza in mod direct cat de multi hormoni T3 si T4 secreta tiroida. Daca nu exista suficienti T3 si T4 in sange, glanda pituitara va creste nivelul TSH ca rezultat. Nivelul ridicat de TSH provoaca, de obicei, simptome de hipotiroidism cum ar fi oboseala, constipatie, dureri articulare, fata umflata sau hemoragie menstruala severa (la femei).

Motivele pentru care nivelul TSH este mai mare decat intervalul normal poate include disfunctii ale tiroidei, o boala autoimuna sau un efect secundar al unor medicamente. Uneori sarcina poate determina cresterea T3 si T4, ceea ce va afecta nivelul TSH. Daca manifestati semne de tiroida subactiva si nivelul TSH este prea mare, medicii vor cere teste de sange pentru a verifica nivelul de FT3 si FT4.

Pentru tratarea simptomelor TSH ridicat, medicii prescriu, de obicei, tiroxina (T4) pentru a scadea nivelul TSH si pentru a trata hipotiroidismul. Testele de sange sunt apoi luate in mod regulat pentru a monitoriza nivelurile TSH si pentru a regla terapia tiroidiana.

In acest articol, veti afla despre rolul important pe care il joaca hormonii tiroidieni in sanatatea generala. Voi prezenta, de asemenea, ceea ce spune literatura medicala despre modul in care nivelul ridicat de TSH afecteaza hormonii tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina). Acest lucru va va ajuta sa cunoasteti semnele si simptomele unei tiroide subactive.

Ce face tiroida?

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, pe partea din fata a gatului, care secreta hormoni tiroidieni in sange.

Doctorii de la Department of Health in Australia spun ca tiroida regleaza metabolismul si afecteaza sistemul nervos si imunitar. Aceasta inseamna ca tiroida afecteaza majoritatea proceselor complexe care se intampla in corp. Corpul are nevoie de iod pentru a crea niveluri adecvate de hormoni T3 si T4.

Tiroida controleaza urmatoarele functii din organism:

 • Greutatea corpului
 • Ciclul menstrual
 • Sistemul gastrointestinal
 • Procesele conectate la sistemul nervos central
 • Ritmul cardiac

Ce este TSH (hormonul de stimulare tiroidian)?

TSH inseamna hormonul de stimulare al tiroidei si este un hormon secretat de glanda pituitara din creier. Dupa cum sugereaza si numele, TSH afecteaza in mod direct tiroida pentru a produce hormoni tiroidieni.

Cartea Clinical Methods spune ca nivelul ridicat de TSH indica, de obicei, hipotiroidism sau tiroida subactiva. Nivell TSH va fi ridicat peste intervalul normal de referinta pentru a incerca si a stimula tiroida pentru a produce mai multi hormone.

Medicii solicita teste de sange TSH pentru a monitoriza terapia de substitutie a hormonilor tiroidieni, pentru a examina problemele tiroidiene la nou-nascuti sau pentru a diagnostica semnele de hipotiroidism.

Ce sunt T3 si FT3?

Triiodotironina este de obicei mentionata ca T3 si este unul dintre hormonii care secreta tiroida. Medicii de la American Association for Clinical Chemistry spun ca T3 este mai activ decat T4 mai abundent si este un hormon tiroidian puternic in organism. Free T3 (FT3) este cantitatea de triiodotironina care nu este legata de proteine ​​si poate fi utilizata in continuare de catre organism. Medicii fac uneori teste pentru T3 total (TT3) sau doar pentru FT3 pentru a verifica functia tiroidiana.

Ce sunt T4 si FT4?

Tiroxina este denumita T4 si este principalul hormon care secreta tiroida. Cand T4 din sange se leaga de proteine, devine T3. Medicii solicita teste de sange care verifica nivelul T4 daca este in intervalul normal si sunt efectuate pentru a testa functia tiroidiana. Adesea, un test T4 se face impreuna cu verificarea TSH ridicat daca o persoana prezinta simptome de hipotiroidism.

Modul in care T3 si T4 afecteaza nivelul TSH

Cantitatea de T3 si T4 din sange afecteaza in mod direct nivelul TSH pe care le produce glanda hipofiza.

Jurnalul Endocrinology spune ca exista o bucla de feedback negativ care semnaleaza glanda hipofiza pentru a produce mai mult sau mai putin TSH. Daca T4 si T3 scazut, se produce mai mult hormon de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a creste nivelurile de T4. De aceea, o glanda tiroida subactiva este asociata cu nivelul TSH peste intervalul normal de referinta.

Nivelul normal TSH (nivel normal ale tiroidei)

Care este gama normala de hormon de stimulare a tiroidei? Dr. Alina G. Sofronescu, de la University of Nebraska Medical Center, spune ca nivelul normal de TSH este urmatorul:

0,4 – 4,2 mIU / L (milliunite pe litru)

Totusi, intervalul TSH normal variaza, de asemenea, in functie de varsta si daca o femeie este insarcinata sau nu. De exemplu, dr. Sofronescu spune ca pentru o persoana in varsta, orice cantitate de pana la 8,9 mIU / l nu ar fi considerata TSH ridicat.

Femeile in trimestrul III al sarcinii este posibil aiba nivelul TSH la 5,2 mIU / L si sa nu fie inca considerat a avea hipotiroidism. Cu toate acestea, unii medici recomanda un punct de reducere mult mai mic pentru nivelul ridicat de TSH.

Unii medici spun ca, desi nivelurile normale de TSH ar putea fi la fel de ridicate ca 4,0 mIU / L, intervalul optim de TSH ar trebui redus. Conform International Journal of Laboratory Medicine, punctul ideal de taiere pentru TSH ar trebui sa fie de 2,5 mIU / L. Acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele aflate in gama TSH “normala” de 2,5 – 4,0 mIU / L prezinta riscul aparitiei tulburarilor tiroidiene.

Desigur, laboratoarele diferite vor avea variatii usoare in intervalele normale pentru TSH, T3 si T4.

Care inseamna TSH crescut?

Intervalul normal de referinta pentru concentratia de TSH din serul de sange este cuprins intre 0,4 si 4,0 mUI / l. Daca aveti TSH crescut de peste 4,0 mIU / L, medicii vor verifica nivelul de hormon T4 pentru a ajuta la identificarea tipului de hipotiroidism pe care il aveti.

Cu toate acestea, dupa cum s-a mentionat deja, unii medici spun ca orice cantitate de peste 2,5 mIU / L ar trebui considerata ca TSH ridicat.

Simptome TSH crescut

Daca aveti aveti TSH crescut vor aparea simptome care sunt asociate cu hipotiroidism sau o glanda tiroida subactiva. Potrivit medicilor din cadrul National Health Service, numeroasele simptome ale TSH ridicat pot include:

 • Cresterea in greutate inexplicabila
 • Oboseala si senzatie de oboseala tot timpul
 • Crampe musculare si dureri
 • Dificultati in eliminarea scaunului si semne de constipatie
 • Piele uscata
 • Sangerari severe in timpul menstruatiei sau perioadelor neregulate

Este important sa cunoasteti simptomele unei tiroide subactive deoarece, daca este lasat necontrolat, hipotiroidismul poate provoca complicatii cum ar fi:

 • Umflarea fetei
 • Marirea glandei tiroide (goiter)
 • Depresie

Cauze nivel crescut de TSH

Nivelul TSH care depaseste intervalul de referinta normal arata de obicei ca tiroida nu functioneaza asa cum ar trebui.

Sa analizam mai detaliat diferitele cauze ale nivelului ridicat de TSH din sange.

Boala autoimuna

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului care determina aparitia unui nivel crescut de TSH este o afectiune autoimuna.

Medicii de la Mayo Clinic spun ca boala lui Hashimoto este o boala autoimuna care afecteaza tiroida. Corpul incepe sa produca anticorpi care ataca glanda tiroida. Boala lui Hashimoto provoaca inflamatie in tiroida si incetineste tiroida, determinand o crestere TSH.

Simptomele principale ale unei tulburari tiroidiene cauzate de o boala autoimuna sunt aceleasi ca si in cazul hipotiroidismului.

Deficitul de iod

Tiroida are nevoie de niveluri suficiente de iod pentru ca aceasta sa functioneze corect. Daca dieta nu contine iod, atunci tiroida va incetini si va secreta mai putin T4 si T3, ceea ce va determina nivel mai mare decat cele normal de TSH.

Potrivit profesorului de endocrinologie, dr. Philip R. Orlander, in afara de boala lui Hashimoto, deficitul de iod este unul dintre cele mai frecvente motive pentru hipotiroidism.

Cele mai bune alimente care contin iod sunt:

 • Sare iodata
 • Paine
 • Lapte
 • Suplimente de vitamin

Tratament pentru hipertiroidism

Daca ati primit tratament pentru nivel scazut de TSH, exista o sansa sa aveti TSH crescut.

Jurnalul American Family Physician spune ca tratarea hipertiroidismului necesita scaderea nivelului de T3 si T4 in sange. Acest lucru poate duce la cresterea valorilor TSH atunci cand efectuati un test de sange. Cu toate acestea, medicii vor monitoriza medicamentul si il vor ajusta dupa cum este necesar pentru a aduce nivelurile de TSH in intervalul optim.

Tiroidita

Tiroidita este inflamatia glandei tiroide care poate duce la nivel ridicat de TSH sau la nivel scazut de TSH in functie de modul in care este afectata tiroida.

Potrivit American Thyroid Association, tiroidita se refera la inflamatia generala a glandei tiroide. Dupa cum sa mentionat deja, boala lui Hashimoto este o cauza a tiroiditei. Cu toate acestea, infectiile virale sau bacteriene pot afecta tiroida, rezultand nivel de TSH care sunt mai mare decat in ​​mod normal.

Inlaturarea tiroidei sau dezactivarea tiroidiana

Daca ati efectuat o interventie chirurgicala pentru a va elimina tiroida sau cu iod radioactiv pentru a va dezactiva tiroida, veti primi o terapie de substitutie T4 regulata. Aceasta afecteaza, de obicei, nivelul de TSH secretate de glanda pituitara, deoarece medicamentul dumneavoastra este monitorizat si ajustat.

Jurnalul Rambam Maimonides spune ca nivelul scazut de T3 si T4 exercita un feedback negativ asupra TSH si semnaleaza corpului sa creasca nivelul TSH. Cand primiti terapie cu levothyroxina (L-T4), nivelul TSH si nivelul T4 vor fi monitorizate indeaproape pentru a se asigura ca nivelurile T4 nu scade prea mult.

Terapie cu radiatii

Daca ati primit radioterapie pentru a trata cancerul, exista o posibilitate sa ai hipotiroidie si nivelul ridicat de TSH.

Potrivit Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, radiatiile pentru cancer creste riscul unei persoane de a dezvolta o tiroida subactiva. Prin urmare, medicii recomanda efectuarea testelor de sange pentru a verifica concentratiile de TSH sange ca parte a tratamentului de urmarire.

Chisturi sau noduli in glanda tiroida

Nodulii sau chisturile din glanda tiroida pot afecta functia sa si pot produce mai putin T4 si T3. Acest lucru are efectul secretiei crescute de TSH, care poate determina cresterea nivelului de peste 4,0 mIU / L.

Jurnalul Medical Clinics of North America raporteaza ca testarea nivelului ridicat de TSH este esentiala in monitorizarea nodulilor tiroidieni. Testele serice de sange pentru TSH sunt de obicei combinate cu scanari cu ultrasunete pentru a verifica celulele canceroase din tiroida . Medicii spun ca monitorizarea constanta este esentiala deoarece T4 scazut in sange impreuna cu TSH normal sau ridicat pot creste riscul ca nodulii sa devina maligne.

Alte cauze ale nivelului ridicat de TSH

Exista si alte motive pentru care nivel crescut TSH ce apare in rezultatele testelor de sange. Exista mai putin frecvente cauze decat boli autoimune sau deficiente de iod care influenteaza nivelul TSH.

Efectul secundar al medicamentelor

Jurnalul Medicina spune ca unele tipuri de medicamente pot provoca hipotiroidism impreuna cu simptomele asociate. De exemplu, litiul utilizat pentru tratarea diferitelor tulburari psihiatrice poate creste concentratiile de TSH si poate cauza inactivitatea tiroidei. =

Probleme cu glanda hipofiza

Desi rar, problemele cu functia glandei pituitare pot afecta nivelul TSH. Cercetatorii din Johns Hopkins Medicine au raportat ca hipotiroidismul secundar poate aparea daca glanda pituitara nu functioneaza corect.

Sarcina

Valorile TSH pot fluctua in timpul sarcinii. Prin urmare, medicii monitorizeaza cu regularitate activitatea sangelui in timpul sarcinii pentru a se asigura ca nivelul TSH nu creste, ceea ce ar insemna ca organismul nu produce suficient hormoni T4.

Potrivit National Institutes of Health, semnele hipotiroidismului sunt aceleasi pentru femeile gravide ca si cele care nu sunt insarcinate. Tiroida trebuie sa produca suficient hormon T4 pentru tine si copilul tau. Acest lucru este esential pentru dezvoltarea creierului copilului. Daca sunteti gravida si aveti hipotiroidie usoara, obstetricianul dumneavoastra va recomanda cel mai bun curs de tratament.

Modul in care TSH afecteaza nivelul T3 si T4

Nivelul de hormon de stimulare a tiroidei influenteaza direct cantitatea de T4 si T3 secreta de tiroida.

Jurnalul Acta Endocrinologica afirma ca exista o relatie pozitiva intre valorile serice ale TSH si nivelurile serice ale T3 si T4.

TSH stimuleaza glanda tiroida sa produca hormoni T3 si T4. Evident, atunci cand TSH este mare, tiroida va fi stimulata pentru a genera mai multi hormoni tiroidieni. Cand nivelul TSH este scazut, tiroida va genera mai putin T3 si T4.

Nivel normal T3 si T4

Care este nivelul normal T3 si T4 cand tiroida functioneaza corect?

Dr. Jayita Poduval, este specializata in afectiunile gatului, spune ca nivelul normal Free de T3 (FT3) este 125-250 ng / dl la copii si 80-200 ng / dl la adulti. 21

Intervalul de referinta pentru Free T4 (FT4) este 0,7 – 1 ng / dl la adulti si 0,8 – 2 ng / dl la copii si adolescenti.

TSH crescut in timpul sarcinii

In timpul sarcinii este normal creasca nivelul de T4, ceea ce duce la scaderea nivelului TSH. Potrivit Dr. Sandra Fryhofer pe Medscape, hormonii tiroidieni T3 si T4 pot creste cu pana la 50% in timpul sarcinii. Chiar daca unele laboratoare pun o gama normala TSH pentru sarcina de pana la 5 mIU / L, dr. Fryhofer recomanda un nivel mult mai scazut.

Recomandarile pentru TSH crescut in timpul sarcinii sunt urmatoarele:

 • Primul trimestru: 0,1 – 2,5 mIU / L
 • Al doilea trimestru: 0,2 – 3,0 mIU / L
 • Al treilea trimestru: 0,3 – 3,0 mIU / L

Daca nivelurile TSH sunt mai mari de 2,5 mIU / L in timpul sarcinii, Dr. Fryhofer recomanda testarea nivelurilor de T4 pentru a verifica hipotiroidismul in timpul sarcinii.

TSH mare, dar Free T4 normal

Ce inseamna daca nivelul tau TSH este prea mare, dar ai FT4 normal?

Jurnalul American Family Physician spune ca nivelul de TSH peste 4,0 mIU / L si nivelul de FT4 in limitele normale ar putea fi un indicator al hipotiroidismului subclinic. Aceasta inseamna ca o persoana este expusa riscului de a dezvolta hipotiroidism, dar nu prezinta inca simptome vizibile.

TSH mare, dar T3 si T4 normal

La fel ca in cazul TSH ridicat si FT4 normal, daca rezultatele testelor de sange pentru ambele T4 si T3 arata niveluri normale, dar exista prea mult TSH in sange, ati putea avea hipotiroidism subclinic. Medicii vor monitoriza, de obicei, nivelurile hormonului tiroidian pentru a monitoriza functia tiroidiana.

TSH ridicat si T4 mare

Ar fi foarte neobisnuit ca atat hormonul de stimulare a tiroidei sa fie peste limita normala, cat si nivelurile T4 sa fie prea mari. De obicei, T4 este conectat direct la nivelurile TSH. Daca T4 scade, nivelul TSH va creste din cauza unei tiroide subactive. Pe de alta parte, daca nivelul T4 creste prea mult, feedback-ul negativ la glanda hipofizara ii va semnala pentru a reduce hormonul TSH.

TSH ridicat si T4 scazut

Expert in endocrinologie, dr. Philip R. Orlander spune ca nivelul ridicat de TSH si T4 sub limita normala sunt semne clare de hipotiroidism primar. De obicei, in stadiile incipiente ale hipotiroidismului, TSH este mare si T4 este normal. Cu toate acestea, pe masura ce boala progreseaza, T4 va scadea sub limita normala, dar T3 va fi normal. Cu toate acestea, in timp, ambele T3 si T4 vor fi sub normal, pe masura ce TSH creste si hipotiroidismul se dezvolta.

Surse medicale:

 1. HealthyWA.
 2. NCBI.
 3. LabsTestOnline.
 4. LabsTestOnline.
 5. Endocrinology.
 6. Medscape..
 7. Int J Lab Med.
 8. NHS.
 9. MayoClinic.
 10. Medscape.
 11. Sultan Qaboos Univ Med J.
 12. Am Fam Physician.
 13. ThyroidOrg.
 14. Rambam Maimonides Med J.
 15. Asian Pac J Cancer Prev.
 16. Med Clin North Am.
 17. Medicina (B Aires).
 18. HopkinsMedicine.
 19. NIDDK.
 20. Acta Endocrinol (Copenh).
 21. Medscape.
 22. Medscape.
 23. Medscape.
 24. Medscape.
(Visited 12.086 times, 2 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 1.1K
 •  
 • 2
 •  
  1.1K
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!