Respiratie urat mirositoare: Cauze si remedii

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Respiratia urat mirositoare sau halitoza, este familiara pentru multi oameni. Cu toate ca datele epidemiologice exacte lipsesc, unele studii au sugerat ca respiratia urat mirositoare se poate clasifica numai in spatele cariilor dentare si a bolilor gingivale ca cele mai frecvente motive pentru vizite la dentist.

Cauze respiratie urat mirositoare

Radacina cauza din spatele respiratiei urat mirositoare poate varia de la banal – cum ar fi igiena orala deficitara dupa mese – la complicatii potentiale ce pun viata in pericol de la diabet zaharat sau insuficienta renala.

Alimentele pe care le mancati pot afecta respiratia. Daca mancati alimente cu mirosuri puternice, cum ar fi usturoiul sau ceapa, mirosurile vor insoti respiratia. Deoarece sistemul digestiv descompune alimentele, intra in fluxul sanguin. Uleiurile din usturoi si ceapa, intra in plamani si cauzeaza respiratie urat mirositoare. Spalatul pe dinti, medtecand menta sau folosind o apa de gura acopera mirosul, dar nu va disparea complet pana cand mancarea a parasit corpul.

Particulele alimentare pot ramane, de asemenea, in gura, daca nu sunt periate cu pasta de dinti sau eliminate cu ata de zi cu zi. Aceste particule se colecteaza intre dinti si incurajeaza cresterea bacteriilor, care se acumuleaza in gura si cauzeaza respiratia urat mirositoare.

Fumatul si tutunul mestecat poate duce, de asemenea, la un miros a gurii si respiratie urat mirositoare. In plus fata de propriile lor mirosuri, particulele de tutun colectate in dinti conduc la cresterea bacteriilor in acelasi fel ca si produsele alimentare. Mai mult decat atat, fumatorii sunt mai susceptibili de a dezvolta boli gingivale, care este o cauza a respiratiei urat mirositoare.

Saliva ajuta la curatarea gurii si spala particulele de alimente si bacterii.Cu toate acestea, toata lumea produce mai putina saliva in timpul somnului, ceea ce duce la uscarea gurii si temutul “respiratia de dimineata.” Este mai rau pentru cei care dorm cu gurile deschise.

In starea numita cetoacidoza diabetica, organismul nu functioneaza in mod corespunzator si foloseste glucoza ca sursa de energie, asa ca opteaza pentru a descompune tesutului adipos din organism. Ca produs secundar de a face acest lucru, organismul produce cetone. Acestea pot avea ca rezultat respiratie dulce, de fructe in cazul in care boala nu este abordata si substantele chimicele continua sa construiasca in sange si urina, in conformitate cu  National Institutes of Health. Cetoacidoza diabetica poate deveni o problema grava in cazul in care nesolutionata, deoarece cetona este otravitoare , la un nivel ridicat.

Insuficienta hepatica in stadiu tardiv poate provoca, de asemenea, o respiratie urat mirositoare. De asemenea, cunoscut sub numele de “fetor hepaticus”, dulce aroma, este cauzata de sulfura de dimetil, nu cetone. Din cauza acestui simptom, analiza respiratiei ar putea fi folosita ca un instrument de diagnostic pentru detectarea patologiilor hepatice, potrivit unui articol publicat de cercetatorii belgieni in  Journal of Chromatography B .

In plus, persoanele cu insuficienta renala cronica pot avea respiratie care miroase “cu gust de peste”, sau cum ar fi amoniac, in conformitate cu  NIH. Cunoscut sub numele de “fetor uremic”, concentratia mare de uree in saliva si defalcarea sa ulterioara de amoniac cauzeaza aceasta conditie.

Alte probleme medicale asociate cu respiratia urat mirositoare includ sinuzita (inflamarea sinusurilor), pneumonie, bronsita si reflux de acid.

Remedii pentru respiratia urat mirositoare

Tratamentele pentru respiratia urat mirositoare implica de obicei, fie imbunatatirea igienei orale sau directionarea in functie de problemele care stau la baza.

Un regim care include periajul limbii poate trata cu succes respiratia urat mirositoare cauzata de dezvoltarea excesiva a bacteriilor de pe suprafata limbii, in conformitate cu o revizuire publicata in  International Journal of Dental Igiena .

O multime de apa potabila, guma de mestecat fara zahar sau supt de bomboane fara zahar poate ajuta, de asemenea, a preveni respiratia urat mirositoare. Toate aceste activitati incurajeaza productia de saliva, care ajuta la spalarea particulelor de alimente si bacteriile cauzatoare de miros.

Sursa:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://medlineplus.gov/

(Visited 328 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Respiratie urat mirositoare: Cauze si remedii

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!