Cum să-ți dai seama dacă ai diabet: 8 semne timpurii de care să fii atent

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-07-08 de admin

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este important să fii conștient de primele simptome de diabet, deoarece detectarea și gestionarea precoce pot face o diferență semnificativă în sănătatea ta generală.

Acest articol va explora semnele precoce de avertizare ale diabetului pe care nu ar trebui să le ignorați – de la simptome neobișnuite până la indicii subtile.

Primele simptome de diabet

Luați în considerare următoarele semne și simptome precoce, deoarece acestea pot indica diabet.

1. Urinare necontrolată sau excesivă

Vezica urinară vă poate oferi de fapt un indiciu despre diabet înainte să apară alte simptome.

A face mai multe excursii la baie decât de obicei, a simți o dorință constantă de a urina sau chiar a experimenta momente de incontinență ar putea fi semne precoce de avertizare ale disfuncției vezicii urinare diabetice (DBD).

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge asociate cu diabetul pot pune stres asupra vezicii urinare și pot provoca modificări ale mușchilor și nervilor acesteia. Acest lucru vă poate face ca vezica urinară să acționeze și să vă dea acele simptome supărătoare. (1)

Deci, dacă observați aceste probleme ale vezicii urinare împreună cu alți factori de risc pentru diabet, cum ar fi antecedentele familiale sau supraponderalitatea, este timpul să discutați cu medicul dumneavoastră. Aceștia pot efectua unele teste și vă pot ajuta să detectați diabetul devreme, astfel încât să puteți începe să îl gestionați eficient.

2. Pierderea sau creșterea bruscă în greutate

Știai că schimbările bruște ale greutății tale ar putea fi semne precoce de avertizare ale diabetului? Fluctuațiile în greutate, fie că sunt în creștere sau slăbire rapidă, pot fi un semnal că ceva nu este în regulă cu nivelul zahărului din sânge.

Este important să acordați atenție modificărilor neașteptate ale greutății, indiferent de vârsta dvs. Corpul tău ar putea încerca să-ți spună că diabetul ar putea fi la orizont. (2)

Deci, dacă întâmpinați schimbări bruște de greutate, este o idee bună să fiți verificat de un profesionist din domeniul sănătății pentru a exclude orice probleme subiacente, cum ar fi diabetul.

3. Senzație de sete tot timpul

Știați că senzația de sete tot timpul poate fi un semn de diabet? Se numește polidipsie.

Este normal să-ți fie sete din când în când, dar dacă te trezești să bei apă sau alte băuturi toată ziua și tot simți că îți este gura uscată ca un deșert, ar putea fi timpul să vorbești cu medicul tău. (3) (4)

4. Valuri excesive de foame

Când pur și simplu nu te poți opri din mâncat și ți-e mereu foame, indiferent cât de mult ai mâncat deja, s-ar putea să te confrunți cu polifagie, care poate fi un semn de avertizare al diabetului.

Atunci când corpul tău nu produce suficientă insulină sau nu o folosește în mod corespunzător, pot apărea niveluri ridicate de zahăr din sânge. Aceste niveluri ridicate vă pot face să vă simțiți în mod constant foame. (4)

Așadar, dacă vă simțiți că mâncați mai mult decât de obicei și vă este foame tot timpul, consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a-l verifica.

5. Tulburări de vedere

Modificările vederii ar putea fi un semn de avertizare al diabetului. Vederea încețoșată poate indica că ceva este în regulă cu nivelul zahărului din sânge.

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot afecta vasele de sânge din ochi în timp. Așadar, dacă întâmpinați dificultăți în a vedea clar, programați un control cu ​​un profesionist din domeniul sănătății. Detectarea precoce și gestionarea corectă a diabetului vă pot ajuta să vă protejați vederea și să vă mențineți sănătatea ochilor. (5)

6. Întârzierea vindecării rănilor

Unul dintre semnele de avertizare ale diabetului la care trebuie să fiți atenți este vindecarea încetinită a rănilor . În diabet, tăieturile, zgârieturile sau alte leziuni durează mai mult să se vindece decât ar face în mod normal. Acest lucru se întâmplă deoarece diabetul poate afecta capacitatea organismului de a se vindeca singur. (6)

Deci, dacă vă confruntați cu vindecarea întârziată a rănilor, este important să luați în considerare posibilitatea apariției diabetului și să consultați un profesionist din domeniul sănătății.

7. Degete amorțite

Amorțeala în degetele de la mâini și de la picioare ar putea indica diabetul. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot afecta nervii din corpul dumneavoastră, ducând la o senzație de amorțeală sau furnicături în degete.

Mai mult, afectarea nervilor poate face dificilă simțirea corectă a lucrurilor și este posibil să observați o pierdere a senzației la degetele de la mâini și de la picioare. Este important să acordați atenție acestor simptome, deoarece ar putea indica diabet. (7)

8. Mâncărime și uscăciune a pielii

Mâncărimea persistentă pe piele poate indica un nivel necontrolat de zahăr din sânge și diabet.

Deși motivul exact al mâncării nu este pe deplin înțeles, câțiva factori sunt asociați cu aceasta. Una dintre ele este pielea uscată, care este adesea mai frecventă la persoanele cu diabet. Pielea uscată te poate face mai predispus la mâncărime. (8)

Deci, dacă vă confruntați cu mâncărimi persistente sau orice alte simptome neobișnuite, este întotdeauna o idee bună să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține diagnosticul și tratamentul adecvat.

Testarea și diagnosticarea diabetului zaharat

Pentru a diagnostica diabetul, se fac de obicei diferite teste de două ori pentru a confirma rezultatele. Aceste teste sunt de obicei efectuate în cabinetul sau laboratorul unui medic.

Dacă rezultatele primului test arată că nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat sau dacă prezentați simptome de niveluri ridicate ale zahărului din sânge, un al doilea test poate să nu fie necesar. (9)

Testele de diagnostic includ:

 • Testul A1C – Măsoară nivelul mediu de zahăr din sânge din ultimele luni. Acest test nu necesită nicio pregătire specială. (Persoanele cu diabet au un nivel AIC de 6,5% sau mai mult.)
 • Testul glicemiei a jeun (FPG) – Măsoară nivelul zahărului din sânge după ce nu a mâncat sau a băut nimic (cu excepția apei) timp de 8 ore. (Persoanele cu diabet au un nivel FPG de 126 mg/dL sau mai mult.)
 • Testul de toleranță la glucoză orală (OGTT) – Îți verifică nivelul de zahăr din sânge înainte și după ce bei un lichid dulce special pentru a vedea cum procesează corpul tău glucoza. (Persoanele cu diabet au un nivel OGTT de 200 mg/dL sau mai mult.)
 • Glucoză plasmatică aleatorie (RPG) – Se utilizează în cazurile în care sunt prezente simptome severe de diabet. (Persoanele cu diabet au un nivel RPG de 200 mg/dL sau mai mult.)

Notă: dacă nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în ​​mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet, este posibil să aveți prediabet, ceea ce vă expune riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Rezultatele care indică prediabet variază în funcție de testul utilizat.

Cele mai des puse întrebări

Poate stresul să afecteze nivelul zahărului din sânge?

Da, stresul poate afecta nivelul de zahăr din sânge prin declanșarea răspunsurilor hormonale.

Poate fumatul să fie rău pentru nivelul zahărului din sânge?

Da, fumatul poate agrava diabetul.

De ce este importantă detectarea precoce?

Detectarea precoce joacă un rol crucial în gestionarea și tratarea eficientă a diferitelor afecțiuni de sănătate, cum ar fi retinopatia diabetică și nefropatia diabetică.

Retinopatia diabetică este o afecțiune care afectează ochii și este principala cauză a orbirii adulților, deoarece nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge din ochi. Detectarea retinopatiei diabetice în stadiile sale incipiente este crucială, deoarece permite intervenția și tratamentul în timp util. (10)

Nefropatia diabetică apare atunci când diabetul afectează vasele de sânge din rinichi, ducând la afectarea rinichilor și scăderea funcției renale. Monitorizarea regulată a funcției rinichilor prin teste de urină și teste de sânge, cum ar fi verificarea nivelurilor de albumină, poate ajuta la identificarea oricăror semne de afectare a rinichilor. (11)

Cuvânt final

Recunoașterea și abordarea semnelor de avertizare timpurie ale diabetului poate fi crucială pentru gestionarea cu succes a afecțiunii. Dacă aveți oricare dintre aceste semne de avertizare, nu le ignorați. Consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru un diagnostic și tratament adecvat.

Resurse medicale

 1. Hanna-Mitchell AT, Ruiz GW, Daneshgari F, Liu G, Apodaca G, Birder LA. Impactul diabetului zaharat asupra celulelor uroepiteliale ale vezicii urinare. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol . 2013;304(2):R84-R93. doi:10.1152/ajpregu.00129.2012.
 2. Park KY, Hwang HS, Cho KH și colab. Fluctuația greutății corporale ca factor de risc pentru diabetul de tip 2: rezultate dintr-un studiu de cohortă la nivel național. J Clin Med . 2019;8(7):950. Publicat 30 iunie 2019. doi:10.3390/jcm8070950.
 3. Sete extremă. JDRF. https://www.jdrf.org/t1d-resources/about/symptoms/extreme-thirst/.
 4. Fournier A. Diagnosticarea diabetului zaharat. Pledoaria unui practicant: păstrează-l simplu. J Gen Intern Med . 2000;15(8):603-604. doi:10.1046/j.1525-1497.2000.00535.x.
 5. Russ. De ce diabetul cauzează vedere încețoșată? Optometrists.org. https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-conditions/guide-to-diabetes-and-the-eyes/why-does-diabetes-cause-blurry-vision/. Publicat 29 decembrie 2021.
 6. Spampinato SF, Caruso GI, De Pasquale R, Sortino MA, Merlo S. The Treatment of Impaired Wound Healing in Diabetes: Looking among Old Drugs. Produse farmaceutice (Basel) . 2020;13(4):60. Publicat 2020 Apr 1. doi:10.3390/ph13040060.
 7. Yagihashi S, Mizukami H, Sugimoto K. Mecanismul neuropatiei diabetice: Unde suntem acum și unde să mergem?. J Diabetes Investig . 2011;2(1):18-32. doi:10.1111/j.2040-1124.2010.00070.x.
 8. Stefaniak AA, Chlebicka I, Szepietowski JC. Mâncărime în diabet: o problemă comună subestimată. Postepy Dermatol Alergol . 2021;38(2):177-183. doi:10.5114/ada.2019.89712.
 9. Bine de știut: simptome și teste pentru diabet. Clin Diabet . 2020;38(1):108. doi:10.2337/cd20-pe01.
 10. Kropp M, Golubnitschaja O, Mazurakova A, et al. Retinopatia diabetică ca principală cauză a orbirii și predictor precoce al complicațiilor în cascadă – riscuri și atenuare. EPMA J . 2023;14(1):21-42. Publicat 2023 Feb 13. doi:10.1007/s13167-023-00314-8.
 11. Lim AKh. Nefropatia diabetică – complicații și tratament. Int J Nephrol Renovasc Dis . 2014;7:361-381. Publicat 2014 Oct 15. doi:10.2147/IJNRD.S40172.
admin
adminhttps://www.sanatatedefier.ro/
Vrei să afli informații credibile despre sănătate și wellness în limba română? Ești la locul potrivit! Din 2015, sanatatedefier.ro a devenit o resursă de încredere pentru cititorii români interesați de sănătate. Ca administrator și editor, sunt implicat în fiecare aspect al site-ului, asigurându-mă că informațiile pe care le găsești sunt precise, ușor de înțeles și te ajută să iei decizii informate despre sănătatea ta. Mă bazez pe surse verificate precum: studii științifice publicate în reviste de specialitate, articole scrise de experți din domeniul sănătății, organizații de renume din domeniul sănătăți iși alte surse sigure și actuale.Obiectivul meu este să te informez, nu să înlocuiesc un medic. Conținutul site-ului are doar scop informativ și nu reprezintă un substitut pentru consultanță, diagnostic sau tratament medical.Întrebările și feedback-ul tău sunt binevenite! Mă ajută să îmbunătățesc constant site-ul și conținutul lui. Explorează articolele noastre informative astăzi! Urmărăște-ne pe rețelele sociale pentru mai multe informații despre sănătate! Sanatatedefier.ro - Sănătate informată, alegeri inspirate!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,228FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE