Picioare umflate – 9 cauze posibile și tratamente naturiste în funcție de afecțiune

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-07-06 de admin

Dacă aveți glezne sau picioare umflate, este esențial să identificați cauza înainte de a încerca orice tratament. Astăzi, ne uităm la nouă cauze și la modul în care le soluționăm în mod eficient.

Picioare umflate – 9 cauze și tratamente naturiste

Articolul se poate vizualiza mai jos pe youtube. Dacă vrei să mai afli și alte informații despre sănătate abonează-te la canalul meu www.youtube.com/@SanatateNon-Stop

Prima cauză este numărul 9. „Leziune”.

Dacă recent ați avut o entorsă sau rupt glezna sau piciorul, umflarea este răspunsul inflamator normal al corpului dumneavoastră la rănire. Când țesuturile moi sunt deteriorate, corpul trimite sânge și fluide suplimentare în zonă pentru a îndepărta resturile și pentru a începe repararea rănii, ducând la umflături, roșeață, durere și căldură în jurul locului traumatismului.

În cazul unui os rupt, există și sângerări interne care se pot acumula în zonă și pot provoca umflături și vânătăi semnificative. Umflarea ajută la stabilizarea fracturii, dar îngreunează mersul sau chiar încălțămintea.

Pentru a trata umflarea cauzată de leziuni acute ale țesuturilor moi, cum ar fi entorse sau traumatisme ale gleznei sau piciorului, utilizați metoda PRICE:

„Protejează” zona evitând să mergi pe ea dacă te doare și folosind cârje dacă este necesar;
„Odihnește-te” dându-ți o pauză gleznei;
„Gheață” prin aplicarea unui pachet rece care se conformează gleznei pentru a reduce umflarea și inflamația;
„Comprimați” folosind o folie ACE pentru a preveni acumularea de lichid, dar fără a o înfășura prea strâns;
și „Elevați” ținând glezna ridicată, de preferință folosind o pernă pentru picior pentru confort.

Luați, de asemenea, medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală, dacă sunt aprobate de medicul dumneavoastră.

Cu toate acestea, cel mai important tratament este timpul, deoarece, în funcție de severitatea și localizarea traumei, ar putea dura șase luni sau mai mult pentru ca umflarea să dispară complet, iar unele pot persista permanent din cauza leziunilor limfatice sau vasculare.

Următoarea cauză este numărul 8. „Infecție”.

Dacă aveți o infecție în zona piciorului sau a gleznei, cum ar fi celulita, probabil că va apărea umflarea deoarece corpul dumneavoastră trimite sânge și celule inflamatorii suplimentare la locul infectat pentru a lupta împotriva bacteriilor invadatoare. Această umflare este de obicei însoțită de roșeață, căldură, durere și uneori febră sau frisoane dacă infecția este severă.

Tratarea infecției de bază cu antibiotice, fie orală, topică sau intravenoasă, este crucială. Cu toate acestea, nu uitați să utilizați și metoda RICE – odihnă, gheață, compresie și elevație – pentru a gestiona umflarea în sine, deoarece reducerea umflăturii vă poate ajuta corpul să combată mai eficient infecția.

Infecțiile precum celulita pot provoca umflături semnificative și necesită tratament medical prompt pentru a aborda această afecțiune în mod corespunzător.

Trecând la numărul 7, avem „insuficiență venoasă”.

Problemele cu venele de la picioare sunt o cauză foarte frecventă a picioarelor și gleznelor umflate. Sistemul dumneavoastră venos este responsabil pentru transportul sângelui deoxigenat de la picioare, extremități și organe înapoi la inimă. Spre deosebire de arterele care folosesc forța de pompare a inimii, venele tale se bazează pe mișcarea mușchilor și pe mișcarea fizică pentru a împinge fluxul de sânge înapoi spre inimă.

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când valvele unidirecționale din venele picioarelor devin slăbite sau deteriorate, permițând sângelui să curgă înapoi și să se acumuleze în picioarele inferioare. Această acumulare de sânge scurge lichid în țesuturile picioarelor din jur, provocând umflare, decolorare a pielii, vene varicoase și, uneori, ulcere ale picioarelor.

Umflarea este de obicei mai accentuată la sfârșitul zilei, după ce ați stat în poziție verticală și se ameliorează oarecum după ce ați stat întins o perioadă. Dacă ai un stil de viață sedentar cu activitate fizică redusă sau petreci perioade lungi în picioare, riscul de a dezvolta probleme de vene crește.

Purtarea ciorapilor compresivi poate ajuta la îmbunătățirea întoarcerii venoase de la picioare și la reducerea umflăturilor. Alte metode includ ridicarea picioarelor pentru a drena sângele acumulat, exerciții pentru mușchii gambei pentru a promova circulația și scăderea în greutate dacă este supraponderal. În cazuri severe, pot fi necesare proceduri de îndepărtare, închidere sau ocolire a venelor deteriorate.

Urmează la numărul 6, „Cheag de sânge în venele adânci”.

O cauză majoră a insuficienței venoase cronice este tromboza venoasă profundă. O tromboza venoasă profundă sau un cheag de sânge în picior, care se poate forma uneori după o intervenție chirurgicală, poate provoca umflături semnificative doar în acel picior sau picior.

Pe măsură ce cheagul blochează întoarcerea normală a sângelui la inimă, lichidul este prins în țesuturile piciorului și provoacă umflare, durere, căldură și roșeață. În timp ce este necesară tratarea cheagului cu diluanți de sânge sau eliminatori de cheaguri, umflarea poate persista pe măsură ce corpul dumneavoastră dezvoltă noi vene în jurul zonei cheagului. Unele umflături permanente sunt frecvente după o tromboza venoasă profundă.

Este esențial să solicitați imediat asistență medicală dacă suspectați un cheag de sânge, deoarece poate duce la complicații grave, cum ar fi embolia pulmonară. Aceasta înseamnă că o bucată de cheag se rupe și călătorește spre plămâni, unde provoacă blocarea uneia dintre arterele pulmonare. Dacă simțiți umflarea doar la un picior, în special cu durere sau decolorare, trebuie să-l evaluați imediat.

Următoarea cauză este numărul 5. „Limfedemul”.

Limfedemul este o afecțiune cronică care apare atunci când sistemul limfatic este deteriorat sau afectat, adesea din cauza îndepărtării ganglionilor limfatici, a tratamentului cu radiații, a leziunilor sau a infecției. Acest lucru determină o rezervă de lichid limfatic bogat în proteine ​​care se scurge în țesuturile din jur. În limfedemul, umflarea este observată cel mai frecvent la un braț sau un picior și poate provoca, de asemenea, o senzație grea, dureroasă, mișcare restricționată și îngroșarea pielii în timp.

Această afecțiune este de obicei tratată cu îmbrăcăminte de compresie, deși este posibil să nu fie suficiente. Masajul limfatic specializat, exercițiile fizice și alte terapii sunt adesea necesare pentru a încuraja drenajul limfatic.

În continuare, avem numărul 4. „Efecte secundare ale medicamentelor”.

Multe medicamente obișnuite pot provoca retenție de lichide și umflarea picioarelor și gleznelor ca efect secundar. Blocanții canalelor utilizați pentru a trata hipertensiunea arterială sunt un astfel de grup de medicamente care pot duce la această problemă.

În plus, steroizi precum prednisonul, antidepresivele, medicamentele pentru diabet, medicamentele hormonale precum pilulele contraceptive și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot contribui, de asemenea, la umflarea picioarelor și a gleznelor. Această umflare se întâmplă din cauza impactului medicamentului asupra rinichilor, vaselor de sânge sau a capacității corpului de a regla lichidul.

Dacă umflarea devine excesivă sau provoacă disconfort semnificativ, discutați acest efect secundar cu medicul dumneavoastră. Aceștia pot ajusta doza sau vă pot trece la un medicament alternativ pentru a atenua umflarea picioarelor și a gleznelor.

Cauza numărul 3 este „insuficiența cardiacă”.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică în care mușchiul inimii devine prea slab sau rigid pentru a pompa sânge în mod corespunzător în corpul dumneavoastră. Acest lucru se poate întâmpla treptat în timp, sau brusc după un atac de cord sau alte probleme grave ale inimii. Un simptom comun este acumularea de lichid și umflarea picioarelor și gleznelor, care afectează de obicei ambele picioare, mai degrabă decât doar o parte.

Când capacitatea de pompare a inimii este afectată, aceasta nu poate pompa eficient sângele înapoi din picioare, provocând acumularea de lichid în extremitățile inferioare. Umflarea poate fi însoțită de oboseală, dificultăți de respirație și creștere în greutate.

Tratarea afecțiunii cardiace de bază este crucială pentru a reduce umflarea picioarelor. Metodele includ medicamente precum diureticele și inhibitorii ECA pentru a elimina excesul de lichid și pentru a îmbunătăți funcția inimii, exerciții aerobice regulate pentru a promova circulația și aderarea la un program de reabilitare cardiacă. Chiar și cu tratament, poate fi necesar să purtați ciorapi compresivi și să ridicați picioarele pentru a preveni acumularea de lichid.

La numărul 2 avem, „Boala de rinichi”.

Rinichii joacă un rol vital în reglarea echilibrului de lichide al organismului, dar atunci când nu funcționează corespunzător din cauza bolii renale, excesul de lichid se acumulează și rămâne prins în țesuturile corpului, în special în picioare și picioare, ceea ce duce la umflarea picioarelor și a gleznelor.

Există două motive principale în spatele acestei umflături: în primul rând, cu funcția renală afectată, organismul nu poate elimina în mod eficient excesul de lichid, ceea ce duce la acumularea acestuia în țesuturi; și în al doilea rând, în bolile severe de rinichi, proteinele se pot scurge din sânge și în țesuturi, atrăgând mai mult lichid printr-un proces numit osmoză. Această umflare din cauza insuficienței renale este adesea însoțită de alte simptome, cum ar fi oboseală, greață și modificări ale tiparelor de urinare.

Tratarea problemei de bază a rinichilor cu ajutorul unui nefrolog este crucială pentru a aborda umflarea. Măsurile recomandate includ respectarea restricțiilor alimentare pentru boli de rinichi, limitarea aportului de sare, lichide și potasiu, ridicarea frecventă a picioarelor, purtarea ciorapilor compresivi și administrarea de medicamente diuretice (pastile de apă), așa cum este prescris.

Iar la numărul 1 avem „Boli hepatice”.

Atât bolile hepatice, cât și malnutriția pot contribui la umflarea picioarelor și a gleznelor prin reducerea nivelului de proteine ​​importante din sânge care ajută la păstrarea lichidului în interiorul vaselor de sânge. Ficatul produce multe dintre aceste proteine, inclusiv albumina.

Albumina ajută la menținerea presiunii oncotice, care este forța care trage lichidul înapoi în vasele de sânge din țesuturile înconjurătoare prin osmoză. Când albumina și alte niveluri de proteine ​​scad prea mult, această presiune scade, permițând lichidului să se scurgă din vasele de sânge și să se acumuleze în picioare și glezne din cauza gravitației, provocând edem. Această umflare a picioarelor, adesea însoțită de umflare abdominală (ascita), este frecvent întâlnită la persoanele cu insuficiență hepatică.

Pentru a gestiona această afecțiune, este adesea necesară o combinație de tratamente. Aceasta include abordarea afecțiunii hepatice de bază, aderarea la o dietă săracă în sodiu și bogată în proteine, purtarea de ciorapi compresivi, ridicarea picioarelor și administrarea de diuretice sau pastile de lichide prescrise, așa cum sunt recomandate de furnizorii de servicii medicale.

admin
adminhttps://www.sanatatedefier.ro/
Vrei să afli informații credibile despre sănătate și wellness în limba română? Ești la locul potrivit! Din 2015, sanatatedefier.ro a devenit o resursă de încredere pentru cititorii români interesați de sănătate. Ca administrator și editor, sunt implicat în fiecare aspect al site-ului, asigurându-mă că informațiile pe care le găsești sunt precise, ușor de înțeles și te ajută să iei decizii informate despre sănătatea ta. Mă bazez pe surse verificate precum: studii științifice publicate în reviste de specialitate, articole scrise de experți din domeniul sănătății, organizații de renume din domeniul sănătăți iși alte surse sigure și actuale.Obiectivul meu este să te informez, nu să înlocuiesc un medic. Conținutul site-ului are doar scop informativ și nu reprezintă un substitut pentru consultanță, diagnostic sau tratament medical.Întrebările și feedback-ul tău sunt binevenite! Mă ajută să îmbunătățesc constant site-ul și conținutul lui. Explorează articolele noastre informative astăzi! Urmărăște-ne pe rețelele sociale pentru mai multe informații despre sănătate! Sanatatedefier.ro - Sănătate informată, alegeri inspirate!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,228FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE