Lentile de contact pentru vedere: Ghid pentru alegerea lentilelor de contact

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Va intrebati care sunt cele mai bune lentile de contact? Comparati avantajele si dezavantajele anumitor tipuri de lentile de contact.

 

 

Lentilele de contact pentru vedere sunt mai versatile decat oricand. Cunoscand avantajele si dezavantajele tipurilor obisnuite de lentile de contact si regulile de baza pentru prevenirea infectiilor oculare va poate ajuta foarte mult in alegearea potrivita a lentilelor de contact.

 Tipuri de lentile de contact

Lentile de contact moi

Lentilele de contact moi sunt cele mai populare tipuri de lentile de contact atat in ​​Romania, cat si in intreaga lume. Lentilele de contact moi pot fi folosite pentru a corecta diferite probleme de vedere, inclusiv:

 • Miopie (miopie)
 • Hipermetropie
 • Vedere incetosata (astigmatism)
 • Prezbiopia
 • Neregularitati ale corneei

Lentilele de contact moi sunt confortabile si se adaptateaza mai usor decat lentilele rigide. Lentilele de contact moi vin in diferite tipuri, cum ar fi:

 • Lentile de uzura zilnica. Lentilele de contact moi de uzura zilnica sunt de obicei optiunea cea mai putin costisitoare. Purtati lentilele in timpul zilei si le indepartati in fiecare noapte pentru a fi curatate si dezinfectate. Cat timp puteti utiliza o singura pereche de lentile de uz zilnic variaza in functie de producator.
 • Lentile de uzura extinsa. Puteti purta lentile de contact moi de uzura prelungite in timp ce dormiti, dar trebuie indepartate pentru curatare si dezinfectare cel putin o data pe saptamana. Este important sa fii precaut cu utilizarea peste noapte, deoarece creste riscul de infectii oculare.
 • Lentile de unica folosinta. Aceste lentile sunt de obicei mai scumpe. Purtati lentilele in timpul zilei si le eliminati noaptea. Nu trebuie sa fie curatate sau dezinfectate. Le utilizati pentru intervalul de timp recomandat – cum ar fi zilnic, saptamanal sau lunar – si le aruncati. Puteti lua in considerare lentilele de unica folosinta daca purtati lentil de contact numai ocazional.

 

Lentile de contact rigide

Lentilele rigide, permeabile la gaze sau lentilele de contact dure ofera o viziune clara pentru majoritatea problemelor de vedere. Lentilele de contact rigide ar putea fi deosebit de atractive daca ati incercat lentile de contact moi si ati fost nemultumiti de rezultate sau daca aveti “ochi uscati”.

Lentilele de contact rigide sunt adesea mai respirabile decat lentilele de contact moi, ceea ce reduce riscul de infectii oculare. Cele mai multe lentile de contact rigide trebuie indepartate pentru curatare si dezinfectare pe timp de noapte, dar unele pot fi purtate o saptamana sau chiar 30 de zile.

Adaptarea la aceste lentil poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Cu toate acestea, daca prescriptia dvs. nu se schimba si aveti grija de lentilele de contact rigide, puteti utiliza aceeasi pereche de lentile timp de pana la doi pana la trei ani.

 

Lentile de contact specializate

In functie de nevoile dvs. de vedere, puteti lua in considerare lentile de contact specializate, cum ar fi:

 • Lentile de contact hibride. Lentilele de contact hibride prezinta un centru greu, permeabil la gaz, inconjurat de un inel exterior moale. Lentilele de contact hibride pot corecta miopia, hipermetropia, astigmatismul si pierderea vederii din cauza varstei, precum si o curbura neregulata a corneei (keratoconus). S-ar putea sa luati in considerare lentilele de contact hibride daca aveti probleme cu utilizarea lentilelor traditionale rigide.
 • Lentile de contact bifocale sau multifocale. Aceste lentile, sunt disponibile atat in ​​soiuri moi, cat si in varietati rigide, pot corecta miopia si hipermetropia si astigmatismul precum si presbyopia in functie de varsta.
 • Lentile de contact colorate. Unele lentile de contact sunt colorate, fie pentru scopuri cosmetice sau terapeutice.  Evitati, lentilele de contact vandute sub tejghea. Aceste lentile pot provoca leziuni oculare si infectii.

 

Cum sa-ti cumperi lentile de contact

Inainte de a cumpara lentile de contact, consultati oftalmologul sau optometristul pentru un examen de ochi si montare completa. Programati examenele de urmarire asa cum va recomanda specialistul. S-ar putea sa aveti nevoie de un examen de urmarire dupa o saptamana, o luna si sase luni si apoi o data pe an.

 

Evitarea complicatiilor

Purtarea lentilelor de contact poate cauza probleme, de la disconfort la infectii severe. Pentru a preveni problemele legate de lentilele de contact:

 • Practicati o buna igiena. Mainile sa fie curate cand manipulati lentilele de contact. Spalati-va mainile cu apa si sapun, clatiti-le si uscati-le cu un prosop fara scame.
 • Indepartati-va lentilele inainte de a merge la culcare. Acest lucru se aplica in cazul lentilelor de uzura prelungita. Desi lentilele prelungite de uzura sunt proiectate pentru a fi purtate peste noapte, uzura creste riscul de infectii oculare.
 • Minimizati contactul cu apa si saliva. Indepartati lentilele de contact inainte de a inota sau de a folosi o baie fierbinte. Nu puneti lentilele in gura pentru a le umezi.
 • Aveti grija de solutiile pentru lentilele de contact. Utilizati numai produse preparate comerciale, sterile, concepute pentru tipul de lentile de contact pe care le purtati. Aruncati solutia in carcasa lentilelor de contact de fiecare data cand dezinfectati lentilele si nu depasiti solutia veche care exista deja in acest caz. Indepartati usor si clatiti lentilele conform instructiunilor medicului dumneavoastra. Nu utilizati solutie de contact care depaseste data de expirare.
 • Inlocuiti lentilele si cutiile de contact conform recomandarilor. Urmati instructiunile producatorului pentru inlocuirea lentilelor de contact.

 

In cazul in care vederea dvs. devine incetosata sau simtiti durere oculara, sensibilitate la lumina, scurgere, umflare sau alte probleme, indepartati lentilele de contact si oftalmologul sau optometristul pentru tratamentul prompt.

 

Surse medicale:

 1. Medical devices: Types of contact lenses. U.S. Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/ContactLenses/ucm062319.htm. Accessed Sept. 23, 2015.
 2. Proper care of contact lenses. American Academy of Ophthalmology. http://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/contact-lens-care.cfm. Accessed Sept. 23, 2015.
 3. Lipson MJ. Overview of contact lenses. http://www.uptodate.com/home. Accessed Sept. 23, 2015.
 4. DeLoss KS, et al. Complications of contact lenses. http://www.uptodate.com/home. Accessed Sept. 23, 2015.
 5. Contact lens types. American Academy of Ophthalmology. http://www.geteyesmart.org/eyesmart/glasses-contacts-lasik/contact-lens-types.cfm. Accessed Sept. 23, 2015.

 

(Visited 122 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!