Infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori): Simptome, cauze, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 1.7K
 •  
 • 3
 •  
  1.7K
  Shares

Infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) apare atunci cand un tip de bacterie numita “Helicobacter pylori” (H. pylori) infecteaza stomacul. Acest lucru se intampla frecvent in copilarie. Infectia cu H. pylori este o cauza obisnuita a ulcerelor peptice si poate fi prezenta in mai mult de jumatate din populatia lumii.

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca au infectie cu H. pylori pentru ca nu se imbolnavesc de ea. Daca aveti semne si simptome de ulcer peptic, medicul dumneavoastra va va testa probabil pentru infectia cu H. pylori. Daca aveti o infectie cu H. pylori, aceasta poate fi tratata cu antibiotice.

Simptomele infectiei cu bacteria Helicobacter pylori

Majoritatea persoanelor cu infectie cu H. pylori nu au niciodata semne sau simptome. Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar unii oameni se pot naste cu o rezistenta mai mare la efectele nocive ale H. pylori.

Cand semnele si simptomele infectiei cu H. pylori se manifesta, ele includ:

 • Durere sau arsura in abdomen
 • Durere abdominala acuta pe stomacul gol
 • Greata cu varsaturi
 • Pierderea apetitului
 • Balonare
 • Slabire involuntara

Cauze infectie cu bacteria Helicobacter pylori

Modul exact in care H. pylori produce o infectie nu este inca cunoscut. Bacteriile H. pylori pot fi transmise de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva, voma sau materiile fecale. H. pylori poate fi, de asemenea, transmis prin alimente sau apa contaminate.

Factori de risc

H. pylori se raspandeste adesea in copilarie. Factorii de risc pentru infectia cu H. pylori sunt legate de conditiile de viata din copilarie, cum ar fi:

 • Traieste in conditii suprapopulate. Daca locuiti intr-o casa cu multe alte persoane, sunteti mai expusa riscului de infectie cu H. pylori.
 • Traiti fara o sursa sigura de apa curata. Avand o aprovizionare sigura cu apa potabila curata ajuta la reducerea riscului de aparitie a H. pylori.
 • Traieste intr-o tara in curs de dezvoltare. Persoanele care traiesc in tarile in curs de dezvoltare, in care supraaglomerarea si conditiile de viata nesanatoase pot fi mai frecvente, prezinta un risc mai ridicat de infectie cu H. pylori.
 • Viata cu o persoana care are infectie cu H. pylori. Daca traiti cu o persoana care are H. pylori, este mai probabil sa aveti si H. pylori.

Complicatii asociate

Complicatiile legate de infectia cu H. pylori includ:

 • Ulcer. H. pylori poate deteriora mucoasa protectoare a stomacului si a intestinului subtire. Din acest motiv, acidul gastric poate cauza o durere (ulcer) deschisa. Aproximativ 10% dintre persoanele cu H. pylori au un ulcer.
 • Inflamatia mucoasei stomacului. Infectia cu H. pylori poate irita stomacul, provocand inflamatie (gastrita).
 • Cancerul de stomac Infectia cu H. pylori este un factor important de risc pentru anumite tipuri de cancer la stomac.

Profilaxie

In regiunile lumii unde infectia cu H. pylori si complicatiile sale sunt frecvente, medicii au testat uneori oameni sanatosi pentru H. pylori. Exista o controversa in randul medicilor cu privire la faptul daca este benefica tratarea H. pylori atunci cand nu exista semne sau simptome ale infectiei.

Luati legatura cu medicul dumneavoastra daca sunteti ingrijorat de a avea o infectie cu H. pylori sau credeti ca aveti un risc ridicat de cancer la stomac. Impreuna puteti decide daca o analiza pentru detectarea H. pylori va fi benefica.

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru a determina daca aveti o infectie cu H. pylori sunt:

Test de sange La testarea unei probe de sange, pot fi detectate dovezi ale infectiei active sau anterioare cu H. pylori in organism. Cu toate acestea, testele respiratorii si testele pentru scaun sunt mai bune decat testele de sange pentru detectarea infectiilor active cu H. pylori.

Testul de respiratie. In timpul testului de respiratie, trebuie sa inghititi o pilula, un lichid sau un aliment usor de digerat care contine molecule de carbon marcate. Daca aveti o infectie cu H. pylori, carbonul este eliberat atunci cand solutia este digerata in stomac.

Organismul absoarbe carbonul si il expulzeaza atunci cand expira. Trebuie sa exhalezi in interiorul unei pungi si medicul sa utilizeze un dispozitiv special pentru detectarea moleculelor de carbon.

Medicamentele pentru suprimarea acidului gastric, cunoscute sub numele de “inhibitori ai pompei de protoni”, subsalicilatul de bismut (Pepto-Bismol) si antibioticele pot interfera cu exactitatea acestui test. Medicul va va cere sa intrerupeti administrarea acestor medicamente cu una sau doua saptamani inainte de test. Acest test poate fi efectuat la adulti si copii.

Analiza scaunelor. Un test de laborator numit “analiza antigenului scaunului” cauta proteine ​​(antigene) asociate cu infectia cu H. pylori in scaun. Ca si in cazul testului de respiratie, inhibitorii pompei de protoni si subsalicilatul de bismut pot afecta rezultatele acestui test, asa ca medicul va va cere sa nu mai luati aceste medicamente timp de doua saptamani inainte de test.

Endoscopic. Pentru acest test, care se numeste “endoscopie superioara”, veti fi sedati. In timpul examenului, medicul introduce un tub lung, flexibil, echipat cu o mica camera (endoscop), prin gat si esofag, in stomac si duoden. Acest instrument va permite sa vedeti nereguli in partea superioara a tractului digestiv si sa luati mostre de tesut (biopsie).

Aceste probe sunt analizate pentru prezenta H. pylori. De obicei, acest test nu este recomandat numai pentru diagnosticarea infectiei cu H. pylori deoarece este mai invaziva decat un test test de respiratie sau de scaun, cu toate ca acesta poate fi utilizat pentru a diagnostica ulcere H. pylori sau atunci cand este necesar regula alte tulburari digestive.

Tratament H. pylori

In general, infectiile cu H. pylori sunt tratate cu cel putin doua antibiotice diferite, in acelasi timp pentru a impiedica bacteriile sa devina rezistente la un antibiotic anume. In plus, medicul va prescrie sau recomanda un medicament pentru a inhiba acidul, astfel incat mucoasa stomacului se va vindeca.

Medicamentele care pot inhiba acidul sunt:

Inhibitori ai pompei de protoni. Aceste medicamente suspenda producerea acidului in stomac. Exemple de inhibitor al pompei de protoni este omeprazol (Prilosec si altele), esomeprazol (Nexium si altele), lansoprazol (Prevacid si altele) si pantoprazol (Protonix si altele).

Blocante de histamina (H-2). Aceste medicamente blocheaza o substanta numita “histamina” care declanseaza producerea de acid. Unele exemple sunt cimetidina (Tagamet) si ranitidina (Zantac).

Subalicilat de bismut. Mai frecvent cunoscut sub numele de Pepto-Bismol, acest medicament functioneaza prin acoperirea ulcerului si protejarea acestuia de acidul gastric.

Medicul dumneavoastra poate recomanda testarea pentru H. pylori cel putin patru saptamani dupa tratament. Daca testele arata ca tratamentul nu a avut succes, puteti trece printr-o alta etapa de tratament cu o alta combinatie de antibiotice.

In acest articol
https://www.sanatatedefier.ro/remedii-eficiente-pentru-infectia-cu-helicobacter-pylori-h-pylori/ gasiti remedii eficiente pentru Helicobacter pylori bazat pe studii.

Cand sa mergeti la doctor

Cereti o consultare cu medicul dumneavoastra daca observati semne sau simptome persistente care va privesc. Adresati-va imediat medicului daca aveti:

 • Dureri abdominale severe sau persistente
 • Dificultate la inghitire
 • Scaune negre, sangeroase
 • Varsaturi cu sange
(Visited 11.262 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 1.7K
 •  
 • 3
 •  
  1.7K
  Shares

7 comentarii la „Infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori): Simptome, cauze, diagnostic si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!