Usturoiul: Beneficii pentru sanatate, efecte secundare si precautii

  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Usturoiul (Allium sativum L.) este o planta care este folosita pentru multiplele beneficii medicale si ca o planta picanta in gatit. Usturoiul brut a fost folosit ca medicament timp de secole. Cercetarile stiintifice recente au aratat ca usturoiul are multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi stimularea sistemului imunitar, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, contributia la lupta impotriva racelii si a gripei si reducerea inflamatiei.

Usturoiul are proprietati puternice anti-bacteriene. Potrivit unui studiu publicat in Antimicrobial Chemotherapy, un compus din dializa disulfidica de usturoi este de 100 de ori mai puternic decat doua tipuri comune de antibiotice pentru combaterea bacteriei Campylobacter. Compusul de usturoi a reusit sa distruga bacteriile intr-o fractiune de timp. 

Puteti folosi usturoiul brut ca medicament prin taierea sau zdrobirea cateilor din bulbul de usturoi si mancarea acesteia. Unii oameni prefera sa cumpere suplimente de usturoi sau pastile de usturoi pentru a ajuta la stimularea sanatatii lor si pentru a preveni unele dintre efectele secundare ale consumului de usturoi brut.

Cu toate acestea, daca alegeti sa completati dieta cu usturoi, veti descoperi ca usturoiul aduce beneficii sanatatii dumneavoastra generale.

In acest articol, prezint modul de utilizare a usturoiului ca medicament. Veti invata cum sa utilizati usturoiul brut sau uscat pentru a va stimula imunitatea si pentru a va proteja impotriva infectiilor si gripei.

Valoarea nutritiva a usturoiului

Usturoiul este strans legat de ceapa, arpagic si praz. Fiecare segment de usturoi se numeste catel. Exista aproximativ 10-12 catei intr-un singur cap de usturoi.

Usturoiul este un aliment foarte nutritiv si are un continut scazut de calorii. De fapt, s-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati despre faptele de nutritie ale usturoiului.

Doar 3 catei de usturoi contin urmatoarele vitamine, minerale si substante nutritive:

  • 8 mg vitamina C (5% recomandat zilnic)
  • 1 mg vitamina B6 (6% RDI)
  • 16 mg calciu
  • 36 mg de potasiu
  • 13 mg fosfor
  • 8 mg de acizi grasi omega-3
  • 3 g carbohidrati
  • 13 calorii

Pe langa nutrientii de mai sus, usturoiul contine, de asemenea, urme de vitamine A si K, precum si vitaminele din grupa B.

Componentele usturoiului

Beneficiile pentru sanatate ale usturoiului se datoreaza in principal compusilor chimici care au un efect antioxidant in organism.

Principala proprietate medicinala a usturoiului este un compus numit alicin. O analiza a efectelor terapeutice ale usturoiului a aratat ca alicina este principala substanta bioactiva din usturoiul brut. Acesta este un compus pe baza de sulf care are un efect anticancer, anti-hipertensiv si antimicrobian. Alicin devine activ cand bulbii de usturoi sunt taiati sau zdrobiti. 

Usturoiul contine si compusi cu proprietati medicinale bine cunoscute, cum ar fi compusii fenolici, flavonoidele si antioxidantii. 

Cateii de usturoi contin, de asemenea, acizi grasi omega-6 si omega-3 polinesaturati. Ele joaca un rol central in dezvoltarea si functionarea normala a creierului si a sistemului nervos central. 

Efectele medicinale asupra sanatatii a usturoiului (crud si uscat)

Sa ne uitam mai detaliat la cercetarea bazata pe stiinta, care arunca o lumina asupra beneficiilor pentru sanatate ale consumului de usturoi sau a suplimentelor de usturoi.

Usturoiul poate stimula sistemul imunitar

Consumul de usturoi proaspat da sistemului imunitar un impuls puternic. Desi multi oameni aleg suplimente de usturoi pentru a creste imunitatea, exista dovezi ca acesti compusi activi au acelasi efect.

Un studiu a constatat ca consumul unei mese care contine usturoi proaspat are un efect imediat in stimularea sistemului imunitar al organismului. 17 voluntari au mancat o masa care avea 5 g de usturoi zdrobit (aproximativ 2 catei de usturoi). La 3 ore dupa consumarea mesei, testele de sange au aratat ca luarea usturoiului a avut un impact pozitiv asupra sistemului imunitar.

Cercetarile privind potentialul imun de stimulare a usturoiului proaspat si a compusilor de usturoi arata ca usturoiul aduce beneficii sistemului imunitar. Cercetatorii au descoperit ca consumul de usturoi proaspat stimuleaza productia de celule T – un tip de celule albe din sange, care joaca un rol important intr-un sistem imunitar sanatos. 

Exista chiar dovezi care sugereaza ca proprietatile antibacteriene ale usturoiului proaspat stimuleaza si eficacitatea antibioticelor. 

Beneficiile pentru sanatate ale usturoiului brut pentru raceli si imunitatea dvs. provin din consumul de usturoi proaspat, deoarece aveti substanta activa alicina.

Cu toate acestea, daca doriti sa evitati respiratia urata din usturoi, luati suplimente de usturoi de inalta calitate, de asemenea, au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Usturoiul poate ajuta la combaterea gripei si a raceli

Cresterea cantitatii de usturoi din dieta dvs. poate ajuta la combaterea raceli si gripei obisnuite.

Un studiu publicat in 2016 a constatat ca suplimentarea dietei cu extracte de usturoi in varsta (AGE) poate ajuta la reducerea severitatii raceli si a gripei. In timpul studiului, 120 de adulti sanatosi au luat 2,56 g suplimente de usturoi timp de 3 luni. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au luat suplimente de usturoi in timpul “sezonului de gripa” au prezentat simptome mai putine si mai putin grave. 

Un alt studiu a examinat efectul suplimentelor de usturoi care contin alicina pe 146 de voluntari. In lunile noiembrie-februarie, persoanele din grupul care iau suplimentele de usturoi erau mai putin susceptibile de a se raci. Daca s-au imbolnavit, durata raceli sau gripei a fost mai scurta. 

Motivul pentru care usturoiul ajuta la prevenirea raceli si gripei este ca extractul de usturoi ar putea spori functia celulelor imune. Acest lucru ajuta la construirea de aparare a organismului pentru a diminua severitatea infectiilor respiratorii superioare, cum ar fi raceala si gripa. 

Consumul de usturoi brut poate imbunatati sanatatea inimii

Unul din multele beneficii ale consumului de usturoi este ca compusii medicamentosi din usturoi au un efect protector asupra inimii.

O analiza a cercetarilor publicate intre 2013 si 2016 privind beneficiile extractul de usturoi a constatat ca, in general, usturoiul protejeaza impotriva bolilor de inima.

O alta analiza a beneficiilor usturoiului asupra sanatatii inimii in 2017 a aratat ca luarea usturoiului poate preveni atat boala cardiovasculara, cat si tratarea simptomelor bolilor de inima. 

Compusii medicamentosi din usturoi ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Una dintre modalitatile prin care usturoiul, ca medicament, va protejeaza inima este ca ajuta la scaderea hipertensiunii (tensiune arteriala ridicata).

O revizuire a 20 de studii privind utilizarea suplimentelor de usturoi pentru tensiunea arteriala le-a gasit eficiente. Dupa revizuirea rezultatelor obtinute de la peste 970 de persoane, cercetatorii au relatat ca capsulele de usturoi pot ajuta la reducerea presiunii arteriale sistolice si a tensiunii arteriale diastolice. In unele cazuri, administrarea extractelor de usturoi a scos tensiunea arteriala cu pana la 8,7 mm Hg. 

Suplimentele de usturoi si usturoiul brut pot scadea nivelul colesterolului

Usturoiul va protejeaza si sistemul cardiovascular deoarece compusii de sulf din usturoi ajuta la scaderea colesterolului.

O revizuire din 2018 a 14 articole de cercetare de inalta calitate a constatat ca majoritatea studiilor au aratat ca extractele de usturoi scad colesterolul. In special, usturoiul a contribuit la reducerea nivelului colesterolului LDL (“rau”). Acesta este tipul de colesterol pe care oamenii de stiinta spun ca este daunator arterelor si inimii. 

Alte studii au aratat ca combinarea a 20 g de usturoi proaspat (aproximativ 6 cuisoare) cu o lingura de suc de lamaie poate ajuta la scaderea semnificativa a nivelului de colesterol. 

Usturoiul poate ajuta la reducerea nivelului glucozei din sange

Administrarea regulata a suplimentelor de usturoi poate ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange. Luarea usturoiului va poate ajuta, de asemenea, sa va administrati simptomele diabetului de tip 2.

O comparatie a studiilor privind efectul antidiabetic al usturoiului a constatat ca suplimentarea cu usturoi ajuta la reducerea nivelului de glucoza din sange. Luarea suplimentelor de usturoi de pana la 1,5 g zilnic a ajutat la scaderea glucozei din sange pe termen de 1-2 saptamani. 

Unele studii au constatat ca tabletele de pulbere uscata de usturoi au fost eficiente in controlul simptomelor diabetului. Alte studii au aratat ca capsulele umplute cu alicina au fost eficiente si in tratamentul diabetului de tip 2. 

Studiile efectuate pe sobolani au constatat ca extractele de usturoi au un efect puternic antidiabetic. Oamenii de stiinta au remarcat ca extractele AGE erau la fel de puternice ca usturoiul proaspat, ajutand la scaderea glucozei din sange. 

Usturoiul are proprietati antiinflamatorii

Inflamatia este legata de multe boli cronice. Cercetarea bazata pe stiinta a aratat ca extractele de usturoi pot ajuta la prevenirea bolilor cronice datorita potentialului sau antiinflamator.

Intr-un studiu, 51 de adulti au primit suplimente AGE cu o doza de 3,6 g extract de usturoi zilnic. Dupa 6 saptamani de consum de extract de praf de usturoi, markerii inflamatorii in rezultatele testelor de sange au fost mai mici. Cercetatorii au concluzionat ca acest efect antiinflamator ar putea avea potentialul de a preveni bolile cronice la persoanele obeze. 

Proprietati medicinale in lupta cu infectiile fungice

Proprietatile medicinale ale alicinei din usturoi pot trata, de asemenea, infectiile fungice din organism.

Cercetatorii au descoperit ca alicina din usturoiul proaspat poate distruge agentii patogeni Candida albicans in experimente de laborator. Rezultatele au aratat ca usturoiul are potentialul de a fi utilizat ca un tratament antifungic puternic. 

Un studiu din 2017 din Brazilia a constatat ca administrarea de suplimente de extract de usturoi poate lupta impotriva infectiilor fungice din organism. Cercetatorii au adaugat ca consumul de extract de usturoi poate reduce, de asemenea, inflamatia. 

Usturoiul are proprietati antioxidante care va ajuta sa va protejati ficatul

Compusii antioxidanti si antiinflamatori din extractul de usturoi pot avea un efect terapeutic asupra ficatului.

Un studiu a examinat efectul pulberii de usturoi asupra persoanelor cu boala hepatica nealcoolica grasa. 110 barbati si femei au fost impartiti in 2 grupe si un grup a primit 400 mg pulbere de usturoi de doua ori pe zi. Studiul a aratat ca luarea suplimentelor de praf de usturoi reduce in mod regulat greutatea corporala la persoanele cu boala hepatica nealcoolica grasa. 

Alte studii au aratat potentialul de a utiliza suplimente de usturoi pentru a imbunatati functia hepatica afectata de consumul de alcool. 

Suplimentele de usturoi va pot proteja creierul

O doza zilnica de extract de usturoi uscat are un efect neuroprotector si poate impiedica aparitia bolilor cerebrale degenerative.

Un studiu clinic care a utilizat sobolani a constatat ca extractul de usturoi a contribuit la prevenirea inflamatiei in creier. Acest efect al compusilor de usturoi a contribuit la minimizarea disfunctiei cognitive si la ameliorarea memoriei pe termen scurt. Cercetatorii au spus ca suplimentele cu extract de usturoi ar putea imbunatati functia cognitiva la varstnici. 

Un alt studiu a constatat ca compusul de sulf din usturoi, alicina, a ajutat la protejarea creierului de stresul oxidativ. Extractul de usturoi ar putea impiedica deteriorarea creierului in cazul unui accident vascular cerebral.

Mancati usturoi pentru a trata ulcerul gastric

Potentialul antibacterian al alicinei in usturoi poate ajuta la tratarea ulcerului gastric si a altor probleme digestive.

Majoritatea ulcerelor peptice si gastrice sunt cauzate de tulpina de bacterii Helicobacter pylori. Un studiu clinic mic in 2016 pe 15 oameni cu ulcer gastric a constatat ca usturoiul brut a ajutat la distrugerea infectiilor bacteriene gastro-intestinale. Studiul a aratat ca luarea a doua catei de usturoi de doua ori pe zi are un efect antibacterian impotriva infectiei cu H. pylori. 

Intr-un alt studiu efectuat la peste 8.000 de persoane cu infectii cu H. pylori, s-a constatat ca cei care au consumat usturoi brut au in mod regulat niveluri mai scazute de bacterii H. pylori. Alte studii au aratat ca capsulele cu pulbere de usturoi pot avea, de asemenea, un efect antiulcer. 

Usturoiul poate intari oasele la femeile la menopauza

Osteoporoza este o afectiune comuna care afecteaza femeile la menopauza. Utilizarea regulata a suplimentelor de usturoi de calitate poate contribui la reducerea efectelor menopauzei asupra densitatii osoase.

Un studiu controlat randomizat a constatat ca femeile care consumau in mod regulat usturoi au prezentat o imbunatatire a semnelor de osteoporoza. Femeile au luat 2 tablete de usturoi in fiecare zi timp de 30 de zile. Dupa o luna, testele de sange efectuate de femeile care au luat suplimente de usturoi au prezentat o crestere a antioxidantilor si o mai putine simptome de osteoporoza. 

Usturoiul brut are proprietati anticanceroase

Exista multe studii stiintifice care arata ca extractele de usturoi au potentialul de a proteja impotriva multor tipuri de cancer. Usturoiul este unul dintre primele 14 alimente care protejeaza impotriva dezvoltarii cancerului.

De exemplu, Institutul National al Cancerului raporteaza ca numeroase studii arata o legatura intre consumul crescut de usturoi si un risc mai mic de cancer. Printre tipurile de cancer care usturoiul brut are un efect protector asupra cancerului de stomac, colorectal, san, pancreas si esofag. De asemenea, s-a raportat ca usturoiul gatit are, de asemenea, un efect anticanceros. 

Cercetatorii spun ca potentialul usturoiului in prevenirea anumitor tipuri de cancer ar putea fi datorat efectului antibacterian. Alte motive pentru care consumul de usturoi brut sau fiert poate preveni cancerul se datoreaza faptului ca poate impiedica inmultirea celulelor canceroase sau ajuta la ameliorarea repararii ADN-ului.

Cu toate acestea, nu exista suficiente studii sau dovezi pentru a recomanda o doza specifica de usturoi care sa se ia pentru prevenirea cancerului.

Diferenta dintre suplimente cu usturoi si usturoi brut – Care dintre ele este cel mai bun?

Poate va intrebati care este cel mai bun mod de a creste consumul de usturoi in dieta dvs. pentru a beneficia de proprietatile sale medicinale. Usturoiul brut este mai bun decat sa luati suplimente cu usturoi?

American Family Physician raporteaza ca exista o serie de componente in usturoi care ii dau beneficii pentru sanatate. Alicinul este ingredientul activ care contine sulf, care se formeaza atunci cand bulbii de usturoi sunt zdrobiti, taiati sau mestecati. 

Unele studii sugereaza ca extractul de usturoi proaspat este mai eficient decat praful de usturoi. 

Multe suplimente cu usturoi sub forma de praf de usturoi uscat, extractul de usturoi sau ulei de usturoi nu contin suficienta alicina, daca exista. Cu toate acestea, dupa cum au subliniat multe studii din acest articol, suplimentele de usturoi au multe beneficii pentru sanatate. 

Unii oameni prefera sa obtina beneficiile usturoiului prin luarea de suplimente, deoarece exista mai putine efecte secundare.

Cat de mult usturoi sa consumati – doza zilnica recomandata

Nu exista o doza zilnica standardizata recomandata de usturoi zdrobit proaspat pentru a obtine beneficii medicale.

Ca un ghid general, Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca consumarea a 1 sau 2 catei de usturoi pe zi poate aduce beneficii sanatatii dumneavoastra. Aceasta ar fi echivalentul a aproximativ 1 g praf de usturoi uscat sau intre 300 si 1000 mg de extract de usturoi. 

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor pot tolera luarea a 3 sau 4 catei pe zi de usturoi crud pentru a le stimula sanatatea. De exemplu, un studiu a aratat ca luarea a pana la 6 catei de usturoi pe zi poate ajuta la scaderea colesterolului si tensiunii arteriale. 

Cel mai bine este sa consumati usturoi brut/crud, deoarece usturoiul proaspat gatit poate distruge unii compusi sanatosi. 

Iata un sfat excelent cand gatiti usturoiul pentru a-si pastra beneficiile maximale de vindecare: zdrobiti usturoiul si apoi asteptati 10 minute inainte de gatire pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate. Permitand usturoiul zdrobit sa stea timp de 10 minute inainte de gatire creste in continuare formarea alicinei, asigura sinteza maxima a alicinei si, de asemenea, o face mai stabila si rezistenta la caldura de gatit. Apoi gatiti-l la foc mic sau mediu pentru o perioada scurta de timp (pana la 15 minute).

Daca consumati suplimente cu usturoi, exista multe variatii intre produsele de usturoi vandute in scopuri medicinale. Cantitatea de alicina depinde de metoda de preparare si nu toate suplimentele de usturoi contin aceeasi cantitate de ingrediente active, deci este important sa cititi cu atentie eticheta.

Cum se utilizeaza usturoiul

Cum puteti incepe sa mancati mai mult usturoi brut pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice? Iata cateva idei:

  • Inainte de a consuma usturoiul brut, zdrobiti 2 sau 3 catei de usturoi si lasati sa stea timp de 10 minute. Acest lucru permite alicinei sa se activeze.
  • Utilizati usturoi proaspat, deoarece gatitul poate afecta unele dintre proprietatile medicinale ale usturoiului.
  • Se amesteca usturoiul zdrobit proaspat cu iaurt simplu sau cu miere pentru a masca gustul puternic de sulf.

Efecte secundare ale usturoiului

In general, usturoiul este sigur sa se ia atunci cand se utilizeaza cateva catei de usturoi brut pe zi. Cu toate acestea, usturoiul brut poate provoca unele efecte secundare neplacute:

  • Respiratie neplacuta si miros de corp
  • Consumul de usturoi pe stomacul gol poate provoca tulburari gastro-intestinale
  • Modificari ale florei intestinale care au ca rezultat excesul de gaze, greata, varsaturi sau diaree

Desi acest articol a discutat utilizarile medicinale de a lua usturoi, puteti utiliza, de asemenea, usturoiul ca o aplicatie locala pentru infectii fungice, cum ar fi o micoza. Cu toate acestea, nu ar trebui sa puneti niciodata usturoi crud taiat sau strivit direct pe piele, deoarece ar putea provoca arsuri. Atunci cand se aplicati local, usturoiul zdrobit trebuie amestecat cu alte ingrediente, cum ar fi ulei de nuca de cocos, gel de aloe vera sau miere.

Precautii privind utilizarea usturoiului

Daca luati medicamente pentru oricare dintre problemele de sanatate discutate in acest articol, trebuie sa discutati cu medicul inainte de a lua extract de usturoi pentru uz medical.

American Family Physician spune ca usturoiul poate provoca dilatarea sangelui, scaderea tensiunii arteriale si nivelul glicemiei. Daca luati medicamente pentru tensiunea arteriala, diabet sau coagularea sangelui, trebuie sa fiti atenti atunci cand luati suplimente cu usturoi. 

Surse medicale:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394439/

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2446/2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

https://www.mdpi.com/1420-3049/23/2/319/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19672626

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4620724/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26921/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458355/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764332

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764327

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27748188

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26764326

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29718835

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977979/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30049636

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4719681/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29576354

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538912/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28492800

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763563/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29208504

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295068/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5732822/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052411/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848239/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783112/

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet

https://www.aafp.org/afp/2005/0701/p103.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12174037

https://academic.oup.com/jn/article/131/3/955S/4687054#111852073

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783112/

https://www.aafp.org/afp/2005/0701/p103.html

(Visited 746 times, 3 visits today)

  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Related posts

Leave a Comment