Test hemoglobina glicozilata sau glicata – de ce trebuie monitorizat si cum sa scazi nivelul glicatei

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 240

Hemoglobina glicozilata, numita si hemoglobina glicatahemoglobina A1c sau pur si simplu HbA1c , este testul de sange utilizat pentru monitorizarea pacientilor diabetici, deoarece este o modalitate eficienta de a evalua nivelul mediu de glucoza din sange in ultimele 2 sau 3 luni.

Testul hemoglobina glicozilata ajuta medicii sa se stie daca tratamentul diabetului zaharat este eficient pentru controlul glicemiei (nivelul glucozei in sange), contribuind la reducerea riscului de complicatii ale diabetului zaharat slab controlat, cum ar fi orbirea, amputatiile, si boli de inima.

Hemoglobina glicozilata poate fi folosita si pentru diagnosticul diabetului zaharat, desi glicemia a jeun este inca cel mai utilizat test in acest scop.

In acest articol vom explica ce este hemoglobina glicozilata, pentru ce este, care sunt valorile sale normale si ce ar trebui sa faca pacientul cand este foarte mare.

Citeste si 13 simptome timpurii ale diabetului de tip 2 + pasi eficienti pentru a-l preveni

Cum poate hemoglobina glicozilata sa estimeze glicemia medie?

Hemoglobina este o proteina prezenta in eritrocite (globule rosii), care este celula responsabila cu transportul oxigenului prin fluxul sanguin.

La pacientii cu diabet zaharat, in special cei slab controlati, care au glicemie in mod persistent, excesul de glucoza faciliteaza aparitia unui proces numit glicatia hemoglobinei, care nu este altceva decat molecule de glucoza pentru valorile hemoglobinei, ceea ce nu este altceva decat legatura moleculelor de glucoza cu hemoglobina circulanta formand un complex numit hemoglobina glicozilata.

Hemoglobina are un timp de injumatatire de 3 luni. Dupa acest timp, este distrus impreuna cu globulele rosii din splina, organ situat in abdomenul din stanga sus. Deoarece procesul de glicare a hemoglobinei este ireversibil, aceasta inseamna ca, odata glicozilata, hemoglobina va ramane asa pana cand este distrusa.

Cu cat este mai mare glucoza din sange, cu atat este mai mare formarea hemoglobinei glicozilate. Prin urmare, pacientii cu diabet zaharat necontrolat au hemoglobina A1c crescuta, in timp ce pacientii cu diabet zaharat bine controlat au valori ale hemoglobinei A1c in intervalul considerat adecvat.

Prin urmare, nivelurile de hemoglobina glicozilata ne ajuta, indirect, sa identificam cat de eficient a fost tratamentul si cat este glicemia pacientului in ultimele 2 sau 3 luni.

Testul HbA1c numara numarul de globule rosii care sunt glicozilate, adica atasate la o molecula de glucoza. Daca un pacient are o hemoglobina glicozilata de 7%, de exemplu, aceasta inseamna ca 7 din 100 de globule rosii sunt glicozilate. La persoanele nediabetice, valoarea hemoglobinei A1c tinde sa fie mai mica de 5,6%. La pacientii cu diabet necontrolat, HbA1c poate atinge valori de peste 12%.

De citit Piciorul diabetic: cauze, simptome si tratament

Pentru ce este testul?

Imaginati-va urmatoarea situatie: o persoana cu putina aderenta la tratament si-a petrecut ultimele luni fara a urma dieta si a luat medicamente pentru diabet in mod neregulat. In aceasta perioada, glicemia lui a scapat de sub control, cu mult peste nivelul dorit. Cu 1 saptamana ramasa pentru testul de sange, persoana decide sa adere la dieta si incepe sa ia medicamentele corect. In ziua recoltarii sangelui, se verifica glicemia a jeun.

Daca hemoglobina glicozilata nu a fost facut, iar medicul a folosit doar rezultatul glicemiei a jeun, el sau ea ar putea crede ca tratamentul diabetului zaharat al pacientului este adecvat, deoarece glicemia lui a jeun este in intervalul dorit.

Cu toate acestea, intrucat hemoglobina glicozilata reprezinta media glicemiei din ultimele 2-3 luni, este usor pentru clinician sa identifice ca, in ciuda faptului ca glicemia a jeun era adecvata in ziua testului, glucoza a fost complet oprita. luni.

Asadar, in prezent, hemoglobina glicozilata este cel mai important test in monitorizarea pacientilor diabetici deoarece acesta indica daca tratamentul propus este eficient sau nu. In general, medicii solicita doza de HbA1c intre 2 si 4 ori pe an, in functie de caracteristicile clinice ale fiecarui pacient.

Dar hemoglobina A1c nu este doar pentru pacientul diabetic. Dupa cum vom vedea mai tarziu, poate fi folosit si ca o modalitate de a diagnostica diabetul.

Afla si 5 moduri de a scadea nivelul A1C daca ai diabet de tip 2

Valori normale

Exista o diferenta intre conceptele de valoare normala si valoarea dezirabila a hemoglobinei A1c. Valoarea normala este cea care apare la persoanele sanatoase care nu sunt diabetice. La acestea, valoarea hemoglobinei glicozilate tinde sa fie intre 4,0 si 5,6%. Acesta este intervalul care este considerat normal.

Dupa cum sa mentionat deja, pacientii cu diabet zaharat au o rata mult mai mare de glicatie a hemoglobinei decat in ​​mod normal. Prin urmare, hemoglobina A1c la pacientii diabetici nu este de asteptat sa se incadreze in valorile normale. La diabetici, valoarea dezirabila a HbA1c este de pana la 7%, mult mai mare decat limita de 5,6% pentru persoanele nediabetice.

Valoarea de 7% este stabilita ca ideala deoarece, din acest punct, complicatiile diabetului incep sa fie mai frecvente.

Astfel, valorile hemoglobinei glicozilate sunt interpretate dupa cum urmeaza:

  • 4,0 pana la 5,6% : rezultat normal. Valoare asteptata pentru non-diabetici.
  • Intre 5,7 si 6,4% : Rezultat anormal, indica prediabet, adica risc crescut ca pacientul sa dezvolte diabet pe termen scurt.
  • Intre 6,5 si 7,0% la pacientii fara diagnostic de diabet : rezultat anormal, indicand diabet (vezi diagnosticul de diabet mai jos pentru mai multe detalii).
  • Intre 6,5 si 7,0% la pacientii cunoscuti a fi diabetici si sub tratament : rezultatul dorit, indicand un control adecvat al glicemiei.
  • Intre 7,0% si 7,9% : rezultat anormal pentru adultii diabetici, dar poate fi tolerat la pacientii varstnici sau copii, deoarece acestia fac parte dintr-un grup care prezinta un risc mai mare de a dezvolta episoade hipoglicemice cu medicamente pentru diabet.
  • Peste 8,0% : rezultat anormal, indicand diabet slab controlat.

Ce este normalizarea IFCC HbA1c?

In mod traditional, HbA1c este prezentata ca procent din hemoglobina totala. Federatia Internationala de Chimie Clinica si Medicina de Laborator (IFCC) a stabilit un nou sistem de masurare de referinta pentru standardizarea globala a HbA1c.

IFCC recomanda ca concentratia de HbA1c sa fie raportata in mmol HbA1c per mol de hemoglobina, adica mmol/mol.

Aceasta modificare este menita sa standardizeze si sa faciliteze compararea rezultatelor HbA1c din diferite laboratoare si studii clinice din intreaga lume.

Prin urmare, multe laboratoare raporteaza in prezent rezultatul hemoglobinei glicozilate in doua moduri diferite:

  • Modul traditional de raportare a valorilor HbA1c in procente este cunoscut sub numele de unitati DCCT ( Diabetes Control and Complications Trial ).
  • Noile valori in mmol/mol sunt cunoscute ca unitati IFCC ( Federatia Internationala de Chimie Clinica ).

Relatia hemoglobinei glicozilate cu glucoza a jeun

Din rezultatul HbA1c, putem estima, de asemenea, cum a fost media glicemiei in ultimele 2 sau 3 luni.

De interes HbA1c (hemoglobina glicata): Ce inseamna, cum se efectueaza testul de sange si interpretare rezultat

Urmatorul tabel arata relatia dintre valorile HbA1c (IFCC si DCCT) si media zilnica a glucozei:

HbA1c (DCCT)HbA1c  ( IFCC )glicemia medie
4,0%20 mmol/mol68 mg/dl
5,0%31 mmol/mol97 mg/dl
5,5%36,6 mmol/mol111 mg/dl
6,0%42 mmol/mol126 mg/dl
6,5%47,5 mmol/mol140 mg/dl
7,0%53 mmol/mol154 mg/dl
7,5%58,5 mmol/mol169 mg/dl
8,0%64 mmol/mol183 mg/dl
8,5%69 mmol/mol197 mg/dl
9,0%75 mmol/mol212 mg/dL
9,5%80 mmol/mol226 mg/dl
10%86 mmol/mol240 mg/dl
10,5%91 mmol/mol255 mg/dl
unsprezece%97 mmol/mol269 ​​mg/dl
11,5%102 mmol/mol283 mg/dl
12%108 mmol/mol298 mg/dl 
13%118,6 mmol/mol362 mg/dl
14%129,5 mmol/mol355 mg/dl

Hemoglobina glicozilata ca metoda de diagnosticare a diabetului zaharat

In ultimii ani, utilizarea hemoglobinei A1c pentru a diagnostica diabetul zaharat a devenit din ce in ce mai frecventa. Studiile au aratat ca HbA1c este la fel de fiabila ca glicemia a jeun; cu toate acestea, hemoglobina glicozilata are inca avantajul de a nu necesita recoltarea de post.

Pentru diagnosticul de diabet, pacientului i se fac 2 analize, recoltate in zile diferite, cu hemoglobina glicozilata peste 6,5%. Un singur test nu este suficient; este nevoie de confirmare.

Doua teste cu valori ale HbA1c intre 5,7 si 6,4% indica prediabet.

Ce trebuie sa faceti pentru a scadea hemoglobina glicozilata

Dupa cum este explicat pe larg in acest articol, valoarea hemoglobinei A1c este rezultatul controlului diabetului in ultimele 8 pana la 12 saptamani. Daca un pacient are o hemoglobina glicozilata ridicata, mai ales daca aceasta este peste 8%, acesta este un semn ca tratamentul trebuie revizuit pentru ca nu este eficient.

Primul punct este de a confirma daca pacientul a respectat dieta si tratamentul medicamentos. De multe ori nu medicamentul este in doza gresita, ci nerespectarea terapeutica de catre pacient. Daca pacientul nu tine dieta si nu ia corect medicamentele, nu exista o strategie terapeutica care sa poata controla hemoglobina A1c.

Un alt factor care ar trebui explorat este activitatea fizica si controlul greutatii. Nu este intotdeauna necesara cresterea dozei de medicamente sau schimbarea tipului de medicamente pe care pacientul il foloseste. Scaderea in greutate si activitatea fizica regulata pot fi suficiente pentru a ajuta la scaderea valorilor HbA1c.

Situatii care pot interfera cu rezultatul

Hemoglobina glicozilata este un test destul de fiabil; totusi, unele situatii pot determina cresteri ale valorilor, cum ar fi alcoolismul, insuficienta renala sau anemia din cauza deficitului de fier, vitamina B12 sau acid folic.

Referinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante