Greata si varsaturi – Cele mai frecvente cauze, diagnostic si tratament

 • 191
 • 1
 •  
 •  
 •  
  192
  Shares

Greata este un sentiment neplacut atunci cand o persoana simte nevoia sa vomite. Pe de alta parte, varsatura este un proces de ejectare a continutului stomacului prin gura. In general, varsaturile au scopuri de protectie, cum ar fi indepartarea substantelor nocive din stomac. Cu toate acestea, aceasta poate aparea din procese inflamatorii si infectii care nu au legatura cu corpul.

Muschii din pereti abdominali se contracta in timpul varsaturilor. Acest lucru creeaza presiune in interiorul abdomenului necesar pentru indepartare. Greata poate aparea chiar daca o persoana nu vomita. De asemenea, poate aparea inainte ca o persoana sa vomite sau dupa aceea. In mod similar, greata poate aparea chiar daca persoana nu vomita. Poate sa apara si inainte ca persoana sa vomite.

Varsaturile trebuiesc diferentiate de actul de regurgitare a alimentelor. Regurgitarea este usoara si permite alimentelor inghitite in stomac sa fie transferate inapoi in gura prin esofag. Atunci cand materialul regurgit are un gust acru si amar, poate fi o manifestare a bolii de reflux gastroesofagian. Cand continutul stomacului are acelasi gust ca alimentele ingerate, poate exista o problema cu miscarea alimentelor de la esofag pana la stomac.

Cauze greata si varsaturi

Exista multe lucruri care pot provoca greata si varsaturi. Una dintre cauze pot fi medicamentele. Aproape orice medicament poate provoca greata si varsaturi ca potentiale efecte secundare. Cu toate acestea, exista anumite medicamente care sunt bine cunoscute pentru a provoca greata si varsaturi, cum ar fi medicamentele utilizate pentru chimioterapie pentru a trata cancerul si agentii anestezici. Orice utilizare a medicamentelor trebuie sa fie la sfatul unui medic.

Infectiile din tractul gastro-intestinal pot provoca, de asemenea, greata si varsaturi. Virusii sau bacteriile care au invadat orice parte a tractului gastro-intestinal pot determina o persoana sa vomite. Adesea, varsaturile reprezinta un raspuns la prezenta acestor agenti patogeni. Infectiile vezicii biliare, numite colecistita, diverticulita, care apare in intestin, si apendicita sunt toate infectii care pot provoca greata si varsaturi.

Infectiile in afara tractului gastro-intestinal pot fi, de asemenea, motive pentru ca o persoana sa simta greata si sa vomite. Aceste infectii includ pneumonie, infectii (meningita), infectii la nivelul urechii si infectii ale vezicii urinare si ale rinichilor.

Una dintre cele mai cunoscute cauze de greata si varsaturi sunt toxinele gasite in alimente. Alimentele otravitoare cauzeaza greata si varsaturi. In acest caz, organismul incearca sa scoata toxina din stomac prin contractarea muschilor din peretele abdominal. Alimentele toxice includ botulina, care se gasesc adesea in conserve, si salmonella, gasita in alimente crude.

Uneori, greata si varsaturile sunt efecte secundare ale proceselor fiziologice. De exemplu, greata si varsaturile sunt frecvente in primele trei luni de sarcina, cand nivelurile hormonale ale femeilor sunt ridicate. Intoxicatia prin alcool este bine cunoscuta pentru a provoca greata si varsaturi. Boala de miscare este o alta cauza.

Alte cauze mai putin cunoscute de greata si varsaturi includ blocaje intestinale. Acest lucru se poate datora ulcerelor intestinale , tumorilor sau cancerelor. Boala Crohn este o alta cauza de greata si varsaturi. Migrenele , datorita durerii si presiunii, pot provoca greata si varsaturi.

Simptome greata si varsaturi

Simptomele de greata sunt destul de cunoscute. Aproape toata lumea a avut cel putin o data greata si varsaturi. Greata produce un sentiment rau in stomac. Greata poate sa apara insotita de varsaturi sau nu. Aceste simptome se pot manifesta alaturi de o senzatie de transpiratie, inrosire, salivare si disconfort abdominal superior. Salivatia este o reactie a glandelor salivare in asteptarea hranei care va fi varsata. In plus, este prezent in timpul varsaturilor, deoarece acizii din stomac stimuleaza glandele salivare pentru a produce saliva.

Alte simptome ale varsaturilor includ incapacitatea de a sta linistit. Contractia musculaturii peretelui abdominal provoaca acest sentiment. De obicei, persoana nu este in masura sa stea drept. In afara de acestea, o persoana care are varsaturi se va simti mai bine dupa ce vomita, cu exceptia cazului in care trebuie sa mai vomite din nou. Arsurile la stomac sunt asociate cu varsaturi, deoarece continutul stomacului este ejectat din nou in gura, care trece prin esofag.

Diagnostic greata si varsaturi

Un diagnostic al cauzei principale de greata si varsaturi trebuie sa inceapa cu abordarea in trei etape recomandata de Asociatia Americana de Gastroenterologie. In primul rand, trebuie tratate consecintele greatei si varsaturilor. Acestea includ deshidratarea si dezechilibrele electrolitice. In continuare, trebuie identificata cauza principala si trebuie utilizate terapii specifice. In al treilea rand, daca nu se poate identifica nicio cauza specifica, tratamentul empiric ar trebui utilizat pentru a trata simptomele. Datorita gamei largi de simptome posibile, aceasta abordare ordonata este esentiala.

Pentru a identifica etiologia exacta a greatei si a varsaturilor, simptomele pacientului trebuie sa fie clar definite. Ele trebuie mai intai diferentiate de greta si regurgitare. Un istoric detaliat al simptomelor pacientului poate furniza doctorului indicii pentru diagnostic. Durata simptomelor trebuie determinata deoarece duratele difera semnificativ pentru simptomele acute si simptomele cronice.

In continuare, trebuie efectuat un examen fizic. Acest lucru ar trebui sa se concentreze asupra semnelor initiale, cum ar fi deshidratarea. Infectiile cutanate sau cat de repede revigoreaza pielea dupa ce au fost ciupite, ar trebui, de asemenea, evaluate. Membranele mucoase trebuie verificate pentru semne de deshidratare. Modificarile ortostatice si hipotensiunea ar trebui sa fie observate daca sunt prezente. Trebuie remarcat inflamatia ganglionilor limfatici (limfadenopatie), ingalbenirea (icterul) si semne de probleme tiroidiene. O examinare neurologica este de asemenea esentiala pentru diagnosticare.

Tratament greata si varsaturi

Dupa identificarea semnelor de avertizare privind greata si varsaturile si interventiile adecvate de urgenta, obiectivul principal al tratamentului este evaluarea starii electrolitice si a fluidului pacientului. Electrolitii si fluidele trebuie inlocuite pentru a preveni deshidratarea si posibilele complicatii ale dezechilibrului electrolitic, cum ar fi aritmia (ritm cardiac anormal). Un medic poate prescrie, de asemenea, o dieta lichida sau cu continut scazut de grasimi, deoarece alimentele grase intarzie timpul necesar pentru golirea stomacului.

Daca se identifica cauza exacta a greatei si a varsaturilor, pot fi initiate terapii care vizeaza cauza. Daca evaluarea va fi intarziata, medicul poate prescrie medicamente pentru a usura disconfortul pacientului. Medicamentul de prima importanta in acest scop este clorpromazina, care este eficienta pentru reducerea greatei si a varsaturilor.

Metoclopramida, care este un medicament pro-cinetic, poate fi, de asemenea, benefica. Pot fi de asemenea utilizate medicamente care antagonizeaza serotonina, cum ar fi ondansetronul. Cu toate acestea, acestea sunt costisitoare si pot sa nu fie fezabile pentru tratamentul pe termen lung.

Daca greata nu este controlata de metoclopramida, care este un antiemetic, poate fi adaugat un alt medicament antiemetic, mai ales daca greata continua inca 48 de ore. Medicamentul initial nu trebuie oprit. Antiemetica trebuie administrata in mod regulat pentru greata cronica. O varietate de cai de administrare pot fi incercate pentru ameliorarea simptomelor.

Pot fi utilizate si alte tratamente non-farmacologice. Acestea includ modificarea de mediu, care consta de obicei in eliminarea mirosurilor puternice si a punctelor de atractie din imprejurimile imediate. Odorizante pot fi de asemenea folosite. Mentinerea unei bune igiene orale poate, de asemenea, sa ajute la rezolvarea greturilor si a varsaturilor. Acupunctura sau stimularea anumitor puncte de presiune s-au dovedit a avea un beneficiu limitat in tratarea greturilor si varsaturilor. Hipnoza si vizualizarea au fost utilizate cu succes.

Prevenire greata si varsaturi

Cand greata si varsaturile apar datorita unei cauze cunoscute, cum ar fi fiind intr-o masina sau un avion, atunci prevenirea este posibila prin luarea de medicamente in prealabil. Medicamentele trebuie luate numai cu sfatul unui medic. Alte situatii in care greata si varsaturile pot fi prevenite includ inainte de chimioterapie sau inainte de administrarea anesteziei pentru interventii chirurgicale. Simptomele care sunt cauzate de anumite medicamente se rezolva de obicei dupa ce administrarea medicamentului este oprit. Acelasi mecanism este valabil si pentru greata si varsaturile cauzate de toxine. Greata si varsaturile cauzate de sarcina se vor rezolva singure pe masura ce mama se intra in al doilea si al treilea trimestru. Cu toate acestea, greata si varsaturile din alte motive, cum ar fi probleme functionale, probleme endocrine sau probleme psihiatrice, sunt mai greu de tratat. Pot fi necesare medicamente cronice in aceste cazuri.

Prognostic

Prognosticul pentru greata si varsaturi este, de obicei, bun daca tratamentul este dat mai devreme. Acestea se rezolva de obicei pe cont propriu atunci cand cauza specifica se opreste sau este eliminata. Cu toate acestea, greata si varsaturile cronice pot eroda smaltul dintilor, provocand carii dentare. Varsaturile pot, de asemenea, sa dauneze esofagului si sa duca la rani deschise, cunoscute sub numele de ulcere. Acestea pot fi dureroase si pot duce eventual la probleme de inghitire sau chiar la cancer la gat (esofagul lui Barrett). Cu toate acestea, in cazul tratamentului precoce, greata si varsaturile pot fi rezolvate, iar prognosticul este favorabil pentru majoritatea pacientilor in care terapia este initiata de un medic calificat.

(Visited 1.623 times, 1 visits today)

 • 191
 • 1
 •  
 •  
 •  
  192
  Shares
 •  
  192
  Shares
 • 191
 •  
 • 1
 •  
 •  

Related posts

One Thought to “Greata si varsaturi – Cele mai frecvente cauze, diagnostic si tratament”

Leave a Comment