Ultima actualizare 2024-05-02 de admin
Consumul de ceai de trandafiri are multe efecte benefice asupra organismului, protejeaza ficatul si chiar initiaza pierderea in greutate.
Datorita efectelor sale benefice, trandafirul a fost folosit in scopuri medicinale de mii de ani. Cunoastem peste 130 de soiuri de trandafiri si toate sunt potrivite pentru consumul uman.
Ceaiul de trandafiri este de obicei facut din muguri de trandafir uscati sau petale parfumate. Merita sa bei des bautura cu zero calorii, deoarece compusii benefici ai florii sunt dizolvati si isi exercita efectul.
Efectele ceaiului de trandafiri
Iata in acest articol pincipalele beneficii ale ceaiului de trandafir!
Imbunatateste functia ficatului
Potrivit unui studiu din 2021, participantii care sufereau de boala hepatica grasa non-alcoolica si-au imbunatatit semnificativ functia hepatica, si-au redus talia si si-au redus colesterolul dupa ce au consumat pulbere de Rosa damascena. Pe langa un stil de viata echilibrat, compusii din trandafiri pot proteja chiar si ficatul.
Experimentul a durat 12 saptamani, subiectii consumand 3 grame de trandafir macinat pe zi. Acest efect a fost analizat mai devreme, deja in 2017 , si s-a stabilit ca poate imbunatati afectarea tesutului hepatic cauzata de stresul oxidativ. Acesta din urma se datoreaza continutului sau ridicat de antioxidanti. Polifenolii pot fi gasiti in ceaiul de trandafiri si, conform unor studii, acesta contine chiar mai mult decat ceaiul verde.
Accelereaza metabolismul
Ceaiul de trandafiri consta in principal din apa, care hidrateaza organismul si creste metabolismul, doar 500 de mililitri de apa accelereaza procesele metabolice cu 30% . Bauturile cu zero calorii, cum ar fi apa plata sau ceaiurile fara arome, trebuie consumate cel putin opt pahare pe zi.
Nu are calorii
Deoarece ceaiul de trandafiri este un decoct din plante, practic contine calorii neglijabile, asa ca poti bea cat vrei. Nu se cunosc efecte riscante ale consumului lui, in orice caz, persoanele cu alergii la polen ar trebui sa ceara parerea medicului inainte de a-l folosi ca remediu – in caz contrar, datorita emisiilor reduse de polen, trandafirul poate fi o alegere buna ca planta de apartament chiar si pentru persoanele cu alergii.
Ceaiul de trandafiri nu este acelasi lucru cu ceaiul de macese, primul este facut din petalele plantei in sine, iar cel de-al doilea din fructul acesteia, macesul. Desigur, asta nu inseamna ca ceaiul de macese nu este eficient in pierderea in greutate, dar alaturi de o dieta echilibrata, poate promova si procesele de ardere a grasimilor, in special in zona abdominala. Va aratam si o reteta foarte simpla.
Retete de ceai de trandafiri
Ceaiul de trandafir este de obicei facut din aceste patru soiuri: trandafir alb, Rosa alba , trandafir centifolia, Rosa centifolia , trandafir de Damasc, Rosa damascena si trandafir salbatic, Rosa gallica , dar sunt folosite si multe alte specii. Poate fi facut din petale proaspete sau uscate. Alegeti-le pe cele care nu au fost tratate cu substante chimice si curatati-le intotdeauna bine inainte de a le gati.
Pentru ceaiul de trandafiri facut din petale proaspete, veti avea nevoie de aproximativ 70-100 de grame de petale de trandafir spalate. Fierbeti petalele in 700 de mililitri de apa timp de 5 minute. Dupa ce este gata, puteti bea ceaiul dupa filtrare.
Bautura fierbinte poate fi facuta chiar si din petale si muguri de trandafir uscate, in acest caz, puneti o lingura de trandafir intr-o cana, fierbeti-o, apoi inmuiati timp de 10-20 de minute, in functie de tipul pe care il utilizati. Ceaiurile de trandafiri disponibile in magazine indica intotdeauna temperatura si timpul exact de preparare, ceea ce se recomanda sa fie urmat pentru a pastra beneficiile ceaiului de trandafiri.
Citeste si Apa de trandafiri naturala – 2 retete simple
bju