Daca sunteti in cautarea unor modalitati de a imbunatati valoarea nutritiva a alimentelor atunci cand gatiti, atunci gatitul cu ulei de cocos este cu siguranta ceva la care merita sa va ganditi. Unii oameni nu le place sa foloseasca uleiul de cocos pentru gatit, deoarece traim intr-un climat in care majoritatea grasimilor primesc un nume prost. Dar, este adevarat cu uleiul de cocos?
In urma cu cativa ani, uleiul de cocos a primit o multime de presari proaste inutile, in principal din cauza grasimilor saturate pe care le contine. Cu toate acestea, multe studii recente au aratat ca uleiul de cocos are multe beneficii pentru sanatate si ca nu toate grasimile saturate sunt egale.
Am discutat deja despre aceste beneficii pentru sanatate in articolul meu anterior despre numeroasele beneficii pentru sanatate ale uleiului de cocos .
Deci, in loc sa ne uitam la numeroasele moduri in care uleiul de cocos va poate aduce beneficii sanatatii, sa ne uitam la numeroasele moduri in care puteti obtine aceste beneficii minunate adaugand ulei de nuca de cocos in dieta dumneavoastra.
Cum sa folositi uleiul de cocos pentru gatit
Deoarece arata diferit de uleiurile de gatit „traditionale”, este posibil sa ezitati sa incepeti sa il utilizati de la inceput. Dar nu va faceti griji, deoarece este foarte usor de utilizat. Primul lucru pe care majoritatea oamenilor il observa despre uleiul de cocos este ca este solid si alb in borcan. Acest lucru este complet normal pentru uleiul de cocos nerafinat si rafinat si motivul este din cauza grasimilor saturate pe care le contine. Uleiul va incepe sa se topeasca cand este incalzit la peste 76 ° F (24 ° C). Este de remarcat faptul ca un alt tip de ulei de cocos, uleiul de cocos fractionat, este lichid la temperatura camerei.
Uleiul de cocos este perfect pentru toate tipurile de utilizari culinare. Il puteti folosi pentru prajirea superficiala, prajirea adanca si coacerea. De fapt, poate fi folosit in aproape toate retetele in loc de unt, uleiuri si alte grasimi. Un lucru grozav despre uleiul de cocos atunci cand se prajeste este ca are un punct de afumare de aproximativ 176 ° C, ceea ce inseamna ca nu se oxideaza usor.
O problema pe care o au unii oameni cu utilizarea uleiului de cocos pentru gatit este ca poate fi foarte greu in borcan. Daca gasesti ca este dificil sa scoti niste ulei de cocos din borcan, iata cateva sfaturi pe care le poti incerca:
- Topiti usor uleiul de cocos pana cand tocmai s-a lichefiat (sau puneti pur si simplu borcanul cu ulei de cocos intr-un vas de sticla cu apa fierbinte), turnati-l in tavi mici de silicon pentru cuburi de gheata si lasati-l sa se raceasca. Cand trebuie sa folositi putin ulei de cocos intr-o reteta, puteti scoate cu usurinta un cub mic de ulei. Daca locuiti intr-un climat cald, atunci puteti pastra tava cuburilor la frigider.
- Unora le place sa pastreze uleiul de cocos intr-un loc mai cald, de exemplu, deasupra aragazului. Aceasta inseamna ca este intotdeauna usor de utilizat.
- Unii bucatari le place sa pregateasca ulei de nuca de cocos si sa-l pastreze intr-un borcan, astfel incat sa il puteti scoate cu usurinta atunci cand este necesar.
Odata ce incepi sa folosesti ulei de cocos pentru gatit, vei incepe sa-l iubesti! Nu numai ca are un gust placut, dar beneficiezi si de toate beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos.
Avantajele si dezavantajele gatitului cu ulei de cocos
Uleiul de nuca de cocos contine aproximativ 90% grasimi saturate si, desi acest lucru poate parea negativ, este bine sa ne amintim ca nu toate grasimile sunt create egale. Unele grasimi sunt mai bune decat altele. Deci, cum ramane cu uleiul de cocos?
Avantajele gatitului cu ulei de cocos
Exista multe avantaje ale gatitului cu ulei de cocos virgin nerafinat. Unele dintre acestea sunt:
Grasimile saturate din uleiul de cocos virgin sunt abundente in acid lauric . S-a dovedit ca acest acid gras creste HDL, colesterolul bun, din sange 1 . Alte studii sugereaza ca acidul lauric ajuta la combaterea infectiilor.
Uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu (MCT) . Organismul transforma foarte repede acesti acizi grasi in energie, mai degraba decat sa-i stocheze ca grasime pentru eliberarea de energie mai tarziu.
Uleiul de cocos este mai rezistent la oxidare la temperaturi ridicate . Acest lucru este important deoarece studiile arata ca grasimile pot fi daunatoare sanatatii atunci cand se oxideaza in timpul gatitului.
Dezavantajele gatitului cu ulei de cocos
Dezavantajele gatirii cu ulei de cocos sunt similare cu dezavantajele gatirii cu orice ulei:
- Uleiul de cocos are aproximativ aceeasi cantitate de calorii ca si alte uleiuri. Prea mult ulei de cocos va creste aportul caloric.
- Uleiul de nuca de cocos nerafinat poate lasa un gust si miros de nuca de cocos in alimente (pe care unora le displac). Mai tarziu in articol, voi vorbi despre cum sa rezolv aceasta problema.
Cum sa incorporezi uleiul de cocos in dieta ta
Speram ca acum sunteti incantat sa incercati sa incorporati mai mult ulei de cocos in dieta dvs. Cum poti incepe sa folosesti ulei de cocos zilnic?
Nuca de cocos este uleiul un inlocuitor excelent pentru uleiurile si grasimile „traditionale” atunci cand gatiti, ceea ce inseamna ca il puteti folosi pentru prajit si in retete de copt. Dar, exista multe alte moduri grozave de a consuma ulei de cocos si iata cateva dintre preferatele mele:
In cafea . Adaugati o lingurita sau doua de ulei de cocos in bautura fierbinte, cum ar fi cafeaua sau ceaiul. Pentru a emulsiona bine uleiul din bautura puteti turna o ceasca de cafea preferata intr-un blender si apoi adaugati uleiul de cocos si amestecati impreuna. Se toarna si se bucura.
In smoothie-uri . Adaugati aproximativ o lingura de ulei de cocos atunci cand amestecati smoothie-ul. Inainte de a adauga in blender, incalziti usor uleiul de cocos pana cand tocmai s-a topit (sau puneti pur si simplu borcanul de ulei de cocos intr-un bol de sticla cu apa fierbinte). In acest fel, vei evita cocoloasele in smoothie-uri. Vei adauga un gust tropical delicios de nuca de cocos smoothie-ului tau.
Gatit prajiti . Datorita punctului sau de fum ridicat si concentratiei de grasimi saturate, este o alegere excelenta pentru gatit prajiti. Multe feluri de mancare prajite, cum ar fi gatit thailandez, folosesc oricum ulei de cocos.
Popcorn . Pentru a da floricele de porumb de casa un gust delicios, inlocuiti uleiul de gatit cu ulei de cocos. Doar nu lasati uleiul sa devina prea fierbinte, altfel floricelele pot deveni mestecate.
Coacerea . Uleiul de cocos poate fi inlocuit cu untul si uleiurile vegetale in majoritatea retetelor de copt.
Prajirea . Potrivit pentru toate tipurile de prajire.
Maioneza de nuca de cocos de casa . Inlocuiti uleiul din reteta cu jumatate din cantitatea de ulei de cocos si jumatate din cantitatea de ulei de masline.
Adaugarea uleiului de cocos la orezul alb reduce semnificativ numarul de calorii.
Amintiti-va, atunci cand incorporati uleiul de cocos in dieta dvs., nu il inlocuiti doar cu alte uleiuri; de fapt, adaugi valoare nutritiva alimentelor tale.
Ce fel de ulei de nuca de cocos sa folositi – nerafinat, rafinat sau fractionat?
Cand incepeti sa cumparati ulei de cocos, veti descoperi ca exista 3 tipuri diferite: uleiuri de nuca de cocos nerafinate, rafinate si fractionate. Pentru a va asigura ca obtineti beneficiile pentru sanatate si alte avantaje la care va asteptati, este bine sa stiti diferenta dintre ele.
Ulei de cocos nerafinat vs. rafinat
Uleiul de cocos rafinat a fost albit pentru a elimina impuritatile si dezodorizat folosind caldura mare pentru a elimina mirosul si aroma distincta.
Pe de alta parte, uleiul de nuca de cocos nerafinat (numit adesea „ulei de cocos virgin”, „ulei de nuca de cocos extravirgin” sau „ulei de cocos presat la rece”) nu necesita albire si nu este expus la niveluri ridicate de caldura. Prin urmare, isi pastreaza aroma si mirosul distinct de nuca de cocos.
Uleiul de nuca de cocos nerafinat are cele mai multe beneficii generale pentru sanatate, deoarece este mai putin procesat. Cu toate acestea, atunci cand este folosit in gatit, lasa in urma un gust si un miros de nuca de cocos, de care nu toata lumea ii place. De asemenea, arde la o temperatura mai scazuta decat uleiul de cocos rafinat. Deci, nu este ideal pentru toata lumea, mai ales cand se prajeste la temperaturi ridicate.
Pentru gatit, in special pentru prajire, punctul de fum sau uleiul de cocos rafinat este de aproximativ 232°C, ceea ce este cu 38°C mai mare decat uleiul de nuca de cocos virgin nerafinat . De asemenea, este fara gust si inodor. Prin urmare, daca nu va place ca mancarea dumneavoastra are o nota de miros sau gust de nuca de cocos, puteti folosi ulei de nuca de cocos rafinat. Unii oameni, totusi, prefera in mancare gustul uleiului de nuca de cocos virgin presat la rece. In acest caz, si daca nu depasiti punctul de fum, uleiul de cocos virgin este cea mai buna optiune pentru dvs.
Daca alegeti sa utilizati ulei de nuca de cocos rafinat, retineti ca nu toate uleiurile de nuca de cocos rafinate sunt la fel. Unele marci folosesc un proces de distilare chimica, iar unele uleiuri de cocos sunt chiar hidrogenate sau partial hidrogenate. Acestea ar trebui evitate cu orice pret. Cu toate acestea, exista unele uleiuri de nuca de cocos rafinate de calitate, nehidrogenate, care sunt rafinate printr-un proces de curatare natural, fara substante chimice, care sunt bune pentru consum.
Ulei de cocos fractionat
Acest ulei este uneori comercializat ca „ulei de cocos lichid”, cu promisiunea ca va ramane lichid, chiar si in frigider. Cu toate acestea, pentru a-l face lichid, cea mai mare parte a acidului lauric este indepartat din el, eliminand multe dintre beneficiile sale pentru sanatate.
Daca totusi comoditatea in bucatarie este un factor pentru tine si preferi o forma lichida de ulei de cocos si nu-ti place parfumul si gustul uleiului de cocos virgin, atunci poti folosi uleiul de cocos fractionat deoarece este deja in forma lichida. , inodor si fara gust. Cand gatiti cu ulei de nuca de cocos fractionat, mentineti temperatura sub 160 °C sau structura sa chimica se va descompune si va fuma.
De unde poti cumpara ulei de cocos?
Uleiul de cocos este usor disponibil in majoritatea supermarketurilor si magazinelor naturiste. Una dintre cele mai simple moduri de a cumpara ulei de cocos este online.
Citeste articolele mele conexe:
1. De ce ar trebui sa va spalati parul si pielea cu lapte de cocos
2. Ulei de cocos si bicarbonat de sodiu: De ce este o combinatie excelenta pentru piele, conform stiintei
Resurse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15329324
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
http://www.ncbi .nlm.nih.gov/pubmed/17854006