Chisturi sebacee: cauze, simptome si tratament

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 959

Chisturile sebacee pot aparea in orice parte a corpului unde parul creste. Aceste umflaturi inofensive sub piele apar atunci cand glandele sebacee se blocheaza pentru un motiv oarecare. Cele mai frecvente locuri pe corp unde pot aparea chisturi sebacee sunt pe cap, gat si piept. Spre deosebire de alte chisturi acestea se umplu cu lichid, adica chisturile sebacee sunt umplute cu sebum, care este uleiul uleiul excretat de glandele sebacee.

De obicei, singurul simptom al unui chist sebaceeu este o umlatura sub piele. Deoarece cresterea nu este daunatoare, in general, medicii nu recomanda eliminarea lor. Cu toate acestea, o compresa calda este, de obicei, cel mai comun mod de a scapa rapid de un chist sebaceu la domiciliu.

In acest articol, veti afla ce sunt chisturile sebacee si ceea ce cauzeaza aceste umflaturi sub piele. Veti invata, de asemenea, remedii chisturi sebacee ce pot ajuta la drenarea chisturilor si a scapa de ele pentru totdeauna.

Ce este un chist sebaceu?

Fiecare folicul de par contine o mica glanda sebacee care produce o substanta uleioasa numita sebum. Daca aceste glande sau foliculi se blocheaza, uleiul se acumuleaza in glanda cauzand un chist sebaceu. Dr. Stephanie S. Gardner pe WebMD spune ca aceste chisturi sunt de obicei umflaturi mici, fara dureri care apar sub piele.

Multi oameni se refera la chisturi sebacee ca epidermoid sau chisturi pilare. Cu toate acestea, adevaratele chisturi sebacee nu sunt chisturi epidermoide.

Diferenta dintre chist sebaceu si chist epidermoid

Potrivit medicilor de la Clinica Mayo, chisturile sebacee sunt mai putin frecvente decat chisturile epidermoide. Diferenta dintre cele doua este ca chisturile epidermoide se formeaza atunci cand proteina cheratina blocheaza foliculii pilosi sau glandele. Chisturi sebacee apar atunci cand sebumul – uleiul care protejeaza pielea – blocheaza o glanda.

Cu toate acestea, simptomele vizibile ale ambelor tipuri de chisturi sunt foarte similare.

Cauze si simptome ale chisturilor sebacee

Principalul simptom al unui chist sebaceu este un nodul nedureros sub piele.

Dr. William H. Blahd pe WebMD spune ca chistul umplut cu sebum contine o substanta-branzoasa. Chistul va fi ferm si usor de umflat. De obicei, nodulii au culoarea galnena, alba, sau de culoarea pielii. Cu toate acestea, in cazul in care chistul devine infectat, se va transforma rosu si prezinta semne de inflamatie.

Universitatea din Maryland, spune ca, atunci cand chistul sebaceu devine infectat va fi fraged la atingere, se va simti cald, si poate sa scurga puroi din ea.

In afara de a fi cauzat de acumularea de ulei in glandele sebacee, Universitatea din Maryland, spune ca prejudiciul a pielii si factorii genetici pot provoca, de asemenea, chisturi.

Ar trebui sa eliminati chisturile sebacee?

Chisturile sebacee ar trebui sa fie eliminate in cazul in care acestea devin infectate. Cu toate acestea, nu ar trebui sa incercati se taiati sau sa le scoateti. Dr. Stephanie S. Gardner pe WebMD avertizeaza in legatura cu 2 consecinte posibile daca scoateti chistul:

 • Risc de infectie
 • Chistul poate sa reapara

De obicei, cel mai bine este sa-l lasati in pace pentru a preveni o infectie. Cu toate acestea, puteti incerca, remdii eficiente pentru a scapa de chisturi sebacee.

Remedii chisturi sebacee

Comprese calde

Una dintre cele mai bune si mai simple metode de a drena un chist sebaceu este de a folosi o compresa calda. Acest lucru poate ajuta la eliminarea chistului fara a irita chistul. Acesta este, de asemenea, un tratament care este recomandat si de catre medici.

Cum sa procedati:

Pentru a scapa de un chist sebaceu, fara o interventie chirurgicala, prin utilizarea unei comprese calde, va rugam sa faceti urmatoarele:

 • Curatati cu grija zona afectata a pielii din jurul chistului cu sapun.
 • Se aplica un prosop umed, cald pe chist timp de 20 la 30 de minute. Cand se raceste prosopul, incalziti-l din nou cu apa fierbinte.
 • Se repeta de 3-4 ori pe zi, pentru a creste circulatia sangelui in zona si de a accelera procesul de vindecare a chistului.
 • Cand puroiul incepe sa iasa din chist, aplicati un bandaj curat peste umflatura pentru a preveni raspndirea infectiei.

Schimbati bandajul in fiecare zi.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai contine proprietati anti-inflamatorii si antibacteriene naturale, care pot ajuta la tratarea unui chist sebaceu. Puteti amesteca, uleiul de arbore de ceai cu ulei de nuca de cocos pentru a ajuta la inmuierea pielii si ajuta la eradicarea chistului.

Cum sa procedati:

Se amesteca 1 lingura de ulei de nuca de cocos, cu 2-3 picaturi de ulei de arbore de ceai.

 • Aplicati un pic din remediu pentru chist si se acopera.
 • Se repeta procedeul de 2-3 ori pe zi pentru a ajuta sa scapati de chistul sebaceu la domiciliu.

Daca ati utilizat metoda de comprese calde pe chist, puteti aplica, de asemenea, arbore de ceai ca remediu si ulei de nuca de cocos, inainte de a pune pe bandaj. Acest lucru ajuta la prevenirea raspandirii infectiei si ajuta la reducerea rosetei si umflaturii.

Hamamelis

Puteti utiliza, hamamelis, aband proprietatii anti-inflamtorii pentru a ajuta la tratarea unui chist sebaceu la domiciliu. Hamamelis este un agent natural de vindecare astringent, care ajuta la cresterea fluxului sanguin la nivelul chistului afectat si accelereaza procesul de vindecare.

Medicii de pe WebMD spun ca hamamelis este utilizat pentru a reduce durerea, mancarimea, si umflarea pielii, precum si alte iritatii ale pielii. Proprietatile astringente ale hamamelis sunt datorate taninului din hamamelis care ajuta in lupta impotriva bacteriilor.

Cum sa procedati:

 • Se inmoaie o minge de bumbac in hamamelis pur.
 • Se pune pe chist sebaceu timp de aproximativ 10 minute pentru a lasa hamamelisul se inmoaie umflatura.

Se repeta procedeul de 3-4 ori pe zi, pentru a ajuta la drenarea chistului si sa-l vindece mai repede.

Hamamelis este deosebit de util in tratarea chisturilor sebacee care provoaca mancarimi si cauzeaza iritatii minore ale pielii. Hamamelis este de asemenea bun pentru a scapa de acnee si poate ajuta la tratarea multor forme de acnee, inclusiv acnee chistica.

Aloe vera

Aloe vera este un vindecator natural pentru mai multe plangeri ale pielii. Puteti incerca sa aplicati aloe vera de zi cu zi pentru a ajuta la vindecarea unui chist sebaceu.

Cum sa procedati:

 • Aplicati gel de aloe vera pentru chistul sebaceu si masati usor zona afectata a pielii.
 • Se lasa sa se usuce.

Se repeta de 3-4 ori pe zi, pentru a ajuta la reducerea dimensiunii chistului si a accelera procesul de vindecare.

Medicii de la Mayo Clinic recomanda sa mergeti la medic in urmatoarele cazuri:

 • Umflatura incepe sa creasca rapid.
 • Ati observat semne de infectie cum ar fi roseata, tumefiere, caldura si puroi in jurul zonei chistului.
 • Umflatura sub piele este intr-un loc care devine in mod constant iritat.
 • Chistul sebaceu este inestetic si doriti sa-l eliminate.

Citeste si Ce este chistul sinovial? Cauze, simptome si tratament

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante