Factori ce contribuie la dezechilibre hormonale la barbati si femei

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 53
 •  
 • 1
 •  
  54
  Shares

Nu toti oamenii sunt la fel, dar atunci cand vine vorba de dezechilibru hormonal si functia de ansamblu endocrin, exista probleme comune care pot afecta orice persoana, in orice moment, in orice loc, si la orice varsta. Acest scurt ghid va prezenta acesti factori si modul in care acestea pot avea un impact asupra sanatatii si bunastarii.

Imbatranirea

Sistemul endocrin al organismului este format dintr-un grup special de celule care sunt responsabile pentru producerea substantelor hormoni-naturali care influenteaza celulele tinta, tesuturi, organe si sisteme. Hormonii influenteaza cresterea si dezvoltarea, metabolismul, digestia, functia sexuala, starea de spirit, functiile cognitive, precum si raspunsul la stres si multe alte functii ale corpului.

Modul in care aceste tesuturi endocrine lucreaza incepe sa se schimbe pe masura ce imbatranim. Nivelurile de productie a hormonilor poate incepe sa scada, iar modul in care celulele tinta raspund la hormoni pot, de asemenea, sa slabeasca. Nivelurile de hormoni din sange pot incepe sa fluctueze, iar metabolismul sau descompunerea hormonilor insisi pot deveni afectate. Toate aceste modificari pot duce la multe simptome, inclusiv menopauza la femei, andropauza la barbati, precum si dezvoltarea unor boli cum ar fi obezitatea si diabetul de tip 2.

Boli si alte conditii medicale

Multe tipuri de boli si afectiuni medicale pot afecta nivelul hormonal. Exista trei tipuri de baza de boli endocrine, si anume cele care provoaca hiposecretia hormonala (producerea de hormoni insuficienti), cele care provoaca hipersecretia hormonului (producerea de hormoni prea multi ceea ce duce la nivelul exces de hormoni), si tumorile benigne sau maligne ale glandelor endocrine.

Printre americani, cel mai frecvent tip de tulburare endocrina este diabetul, o afectiune legata de insulina care conduce la un nivel ridicat de zahar in sange pe o perioada extinsa de timp. Exista multe alte tulburari endocrine, inclusiv hipotiroidie, hipertiroidie, boala Addison, boala Cushing, si prolactinom.

Alte afectiuni medicale, cum ar fi cele care au de-a face cu informatiile genetice ale unei persoane, poate afecta, de asemenea echilibrul hormonal al unei persoane. De exemplu, sindromul Turner, o tulburare cromozomiala care afecteaza dezvoltarea la fete, poate provoca niveluri scazute de hormoni tiroidieni si estrogen. Niveluri scazute de estrogen, asa cum s-ar putea sa stiti deja, poate cauza probleme ale functiei ovariene si poate, de asemenea, duce la osteoporoza.

Expunerea la stres

Diferite studii au aratat ca stresul cronic poate provoca, de asemenea dezechilibre hormonale, care poate fi un precursor al altor maladii grave.

Atunci cand o persoana intalneste o amenintare perceputa, organismul raspunde cu o combinatie de semnale neuronale si hormonale. De exemplu, glandele suprarenale lucreaza timp dublu pentru a produce adrenalina hormoni si cortizol, care sunt importante in medierea raspunsului organismului “lupta sau fugi”. Adrenalina determina cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale crescute, in timp ce cortizolul creste nivelul de zahar din organism.

Dupa stre, nivelurile de adrenalina si cortizol revin de obicei la normal. Cu toate acestea, atunci cand factorii de stres sunt vesnic prezenti, aceasta persoana este supusa la un nivel cronic ridicat ale acestor hormoni de stres. In timp, acest dezechilibre hormonale pot duce la diferite probleme, incluzand crestere in greutate, depresie, anxietate, probleme de memorie si cognitive, tulburari de somn, si boli de inima.

Factorii stilului de viata

Diversi factori de stil de viata, cum ar fi o alimentatie nesanatoasa, lipsa de spot, si lipsa de somn pot afecta in mod serios echilibrul hormonal al unei persoane. Prea mult zahar, de exemplu, poate afecta negativ nivelul de insulina, estrogen, testosteron si ale unei persoane. Lipsa oricarei activitati fizice, pe de alta parte, poate afecta raspunsul la insulina si producerea de testosteron si hormonul de crestere uman (HGH). In cele din urma, privarea de somn poate pune, de asemenea, dependenta de pituitara. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care persoana este in mod constant treaz noaptea, cand se presupune a fi eliberand o cantitate semnificativa de HGH in fluxul sanguin organism.

Expunerea la substante chimice care afecteaza sistemul endocrin

O multime de oameni sunt expusi la diferite tipuri de produse chimice industriale si de uz casnic, care ar putea avea efecte care afecteaza sistemul endocrin. Aceste substante chimice imita efectul hormonilor naturali din organism.

Stimularea anormala a celulelor tinta in organism poate duce nu numai la dezechilibre hormonale, dar, de asemenea, la diferite conditii care pot afecta grav sanatatea si calitatea vietii persoanelor afectate. Aceste probleme includ defecte congenitale, dezvoltarea sexuala anormala, infertilitate, si un numar de tulburari neurologice si comportamentale.

Saracia

Un studiu interesant de la University College London (publicat in revista Social Science & Medicine ) a relevat faptul ca mai multe persoane cu venituri mici au probleme de dezechilibru hormonal, comparativ cu omologii lor mai bogati. De exemplu, din cele peste 1.800 de indivizi studiati, a fost dezvaluit faptul ca oamenii cu venituri mici tind sa aiba niveluri mai mici de testosteron. Aceasta conditie este asociat cu grasimea corporala crescuta, pierderea masei musculare, si osteoporoza. Femeile cu venituri reduse, pe de alta parte, a avut un nivel mai ridicat de testosteron. La femei, aceasta este asociata cu afectiuni ca infertilitate si sindromul ovarului polichistic (PCOS).

Cercetatorii au concluzionat ca factorii sociali si economici pot afecta in mod negativ nivelurile de hormoni a oamenilor. Persoanele cu venituri mici, in special, sunt expusi la cantitati mai mari de stres si sunt predispusi sa traiasca un stil de viata nesanatoas.

Concluzie

Pentru a rezuma, multi factori pot afecta functia de echilibru hormonal si endocrin a unei persoane. Este foarte important sa se determine care dintre acestea afecteaza pacientul in cazul in care sunt identificate probleme hormonale sau de tip endocrin. Numai atunci poate un cadru medical recomanda un plan de tratament adecvat, daca este o interventie medicala care lupta cu o anumita boala, terapia de substitutie hormonala sau doar simple schimbari ale stilului de viata pentru a realiza o schimbare pozitiva in sistemul endocrin al pacientului.

Sursa: http://www.organiclifestylemagazine.com/

(Visited 608 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 53
 •  
 • 1
 •  
  54
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!