Cauzele disuriei (dureri la urinare) la barbati

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Daca aveti dureri la urinare nu inseamna intotdeauna ca aveti infectie urinara, in special la barbati.

Durere la urinare, cunoscuta si sub denumirea de disurie, este unul dintre cele mai frecvente simptome la pacientii care prezinta inflamatie / infectie a tractului urinar.

Consideram disurie orice disconfort care apare la momentul urinarii, fie durere, arsura, senzatie de intepatura.

La femei, cauza principala a disuriei este infectia tractului urinar, mai precis cistita, care este numele pe care il acordam infectiei vezicii urinare.

Dar la barbati, povestea este diferita, cel putin pentru cei din grupa de varsta 15-50 de ani, deoarece in acest grup, cistita nu este o situatie comuna. La barbati, uretrita (inflamatia uretrei) cauzata de bolile cu transmitere sexuala este o cauza mult mai frecventa a durerii la momentul urinarii decat infectia tractului urinar.

In acest articol, vom vorbi despre principalele cauze ale disconfortului sau durerii la momentul urinarii la barbati. 

Principalele cauze ale disuriei la barbati

Disuria de obicei apare atunci cand exista o inflamatie de origine infectioasa sau nu, la un moment dat al tractului genito-urinar inferior, care la barbati este compus din prostata, vezica urinara, testicul si uretra.

Este foarte important sa cunoastem principalele cauze ale disuriei, astfel incat sa nu cada in capcana sentimentului ca toata durerea la urinare este cauzata de o infectie a tractului urinar. La femei, acest rationament poate chiar sa va duca sa stabiliti diagnosticul in majoritatea cazurilor, dar la tineri, el se inseala complet.

In continuare, sa vorbim pe scurt despre cele 6 situatii cele mai frecvente care pot provoca dureri la momentul urinarii. Acestea sunt:

  • Uretrita
  • Prostatita
  • Cistita
  • Calculul urinar
  • Epididimita
  • Hiperplazia prostatica benigna

Uretrita

Noi numim uretriza inflamatia uretrei, care este canalul care trece prin penis si scurge urina din vezica.

Uretrita este cea mai frecventa cauza de disurie la barbatii tineri si activi sexual. Principalele cauze ale uretritei sunt gonoreea si chlamydia, doua infectii bacteriene cu transmitere sexuala.

In ambele infectii, in plus fata de disurie, pacientul are, de asemenea, o scurgere purulenta din uretra, care poate aparea spontan.

Acest simptom este punctul cheie care ajuta la diferentierea uretritei de infectia tractului urinar, deoarece pacientii cu cistita nu au de obicei secretie din uretra.

In Chlamydia si gonoreea, uretrita pot fi cauzata de alte bacterii, cum ar fi Mycoplasma genitaliumUreaplasma urealyticum, adenovirus si virusul herpes simplex.

Inflamatia uretrei poate avea origine neinfectioasa, cum ar fi in caz de traumatism, cum ar fi in timpul trecerii unui cateter urinar, sau prin iritatie chimica, cum ar fi antiseptic sau spermicide.

Masturbarea excesiva poate provoca, de asemenea, traume ale uretrei si disuriei temporara.

Prostatita

Prostatita, care este inflamatia prostatei, o alta cauza obisnuita a disuriei la barbati.

Spre deosebire de hiperplazia benigna de prostata si de cancerul de prostata, care sunt doua complicatii care apar aproape exclusiv la varstnici, prostatita poate sa apara la adultii tineri.

Prostatita poate fi acuta sau cronica.

Prostatita acuta este o afectiune care este de obicei cauzata de o bacterie, cum ar fi  Escherichia coli, Proteus sau Klebsiella.

Cele mai frecvente simptome ale prostatitei acute sunt urinare dureroasa, febra, frisoane, nevoia de a urina tot timpul, dificultate de a urina, dureri pelviene, slabiciune si disconfort general.

Prostatita conica, care este numita si sindrom de durere cronica pelvina, este o imagine a unei cauze necunoscute care poate dura luni intregi.

Pe langa disurie, prostatita cronica poate cauza durere testiculara, ejaculare dureroasa, dificultate la urinare si sperma cu sange.

Infectia tractului urinar

Dupa cum s-a mentionat mai devreme in text, infectia tractului urinar este principala cauza a disuriei la femei, dar este mai putin frecventa la barbatii tineri.

Infectii ale tractului urinar la barbati, de obicei, apar doar la cei cu o anomalie a sistemului urinar, cum sunt stricturile uretrale, reflux vezico-ureteral sau de prostata care cauzeaza modificarea obstructia fluxului urinar.

Prin urmare, la tinerii tineri sanatosi care se plang de durere la urinat, cistita nu trebuie sa fie prima sau a doua ipoteza care trebuie luata in considerare.

Pe de alta parte, daca pacientul are varsta de peste 50 de ani si are o istorie de hiperplazie prostatica benigna, infectia tractului urinar poate fi o cauza.

Calcul urinar

Eliminarea unui calcul prin uretra poate provoca leziuni ale uretrei, ceea ce duce la aparitia disuriei.

In functie de marimea pietrei, poate fi afectata in uretra, provocand de asemenea simptome precum sange in urina, dificultati la urinare, urina slaba si durere in regiunea penisului.

Adesea, pacientul poate vedea momentul in care piatra trece prin uretra, deoarece paraseste urina si cade in toaleta. Daca eliminarea pietrei a fost foarte traumatizanta, durerea de urinare poate persista pentru cateva zile.

Epididimita

Epididimita este o structura care se afla deasupra testiculelor si are rolul de a stoca spermatozoizii produsi.

Epididimita este o imagine a inflamatiei epididimului, care este de obicei cauzata de infectia cu bacteria Chlamydia trachomatis .

Epididimita poate provoca dureri la momentul urinarii, dar cele mai frecvente simptome sunt durerea testiculara si edemul in sacul scrotal.

Hiperplazie prostatica benigna

In timp ce barbatii imbatranesc, prostata tinde sa creasca in volum, o afectiune numita hiperplazie benigna de prostata (BPH). Aproximativ jumatate dintre pacientii cu varsta peste 50 au BPH. Deja in grupa de varsta de peste 80 de ani, rata este mai mare de 80%.

Pe masura ce uretra trece prin prostata, ea poate deveni comprimata in cazurile de hiperplazie benigna de prostata. Aceasta comprimare impiedica trecerea urinei, provocand obstructia fluxului urinar.

Obstructia poate provoca dureri la urinare datorita dificultatii pacientului de a urina care trece prin uretra, dar si pentru ca promoveaza proliferarea bacteriilor in urina, ceea ce creste riscul de infectie urinara.

In plus fata de disurie, cele mai frecvente simptome de HBP sunt slab flux urinar, dificultate de pornire a urinarii, nevoia de a urina tot timpul, chiar si cu putin volum de urina in vezica urinara si nevoia frecventa de a urina pe timp de noapte, in timpul somnului.

(Visited 630 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!