Ultima actualizare 2025-03-08 de admin
Dieta pentru boli renale include alimente prietenoase cu rinichii care pot fi benefice dacă suferiți de boală pentru boli renale cronică (BRC). Alimente precum fructele și legumele, peștele și porțiile mici de carne slabă sunt alimente care sunt bune pentru rinichi. Pentru a vă ajuta să vă îngrijiți sănătatea rinichilor dacă aveți BRC, este, de asemenea, important să evitați alimentele bogate în sodiu, potasiu și fosfor.
Boala cronică de rinichi afectează funcția rinichilor de a elimina sărurile și mineralele din organism. Prin urmare, este esențial ca o dietă pentru boli renale (sau o dietă prietenoasă cu rinichii) să fie una care promovează o bună sănătate a rinichilor. Acest lucru poate încetini, de asemenea, progresia BRC și vă poate ajuta să duceți o viață mai bună și mai împlinită.
În acest articol, veți afla despre ce alimente să evitați cu boli de rinichi. Veți afla, de asemenea, despre alegerile alimentare sănătoase din dieta pentru boli renale care sunt bune pentru rinichii dumneavoastră.
Legătura dintre dieta pentru boli renale și bolile de rinichi
Rinichii sunt organe în formă de fasole care ajută la filtrarea sângelui, eliminarea toxinelor, echilibrarea mineralelor și menținerea echilibrului fluidelor.
Dacă aveți BRC sau boală de rinichi, este esențial să consumați alimente care stimulează sănătatea rinichilor.
Conform Nutrients, trecerea la o dietă prietenoasă cu rinichii poate proteja rinichii de alte leziuni. Dacă aveți boală cronică de rinichi, consumul de alimente care sunt bune pentru rinichi poate preveni o acumulare de minerale în organism care ar putea duce la complicații suplimentare. ( 1 )
Un studiu de cohortă a constatat că o dietă pentru boli renale care include alimente de evitat în cazul bolilor de rinichi a îmbunătățit simptomele BRC. Trecerea la o dietă sănătoasă pentru rinichi a ajutat la îmbunătățirea rezultatelor BRC cu aproape 20%. ( 2 )
Nephropharmacology raportează că o dietă pentru boli renale ar trebui să limiteze aportul de sodiu și potasiu la cel mult 2 grame pe zi. Limita de fosfor într-un meniu de dietă pentru boli renale este de până la 800 mg pe zi. ( 3 )
Dieta pentru boli renale include și restricții alimentare în funcție de stadiul bolii renale. De exemplu, o dietă a bolii renale cronice în stadiul 3 limitează proteinele la 0,8 g per kg de greutate corporală. Acest lucru se datorează faptului că proteinele pot afecta eficiența de filtrare a rinichilor și pot agrava BRC. ( 4 )
Cu toate acestea, în cazurile grave de boală pentru boli renale în care este necesară hemodializa, aportul de proteine este crescut în dieta rinichilor. ( 5 )
Ce este dieta pentru boli renale?
Meniul dietei renale include alimente despre care se știe că sunt bune pentru rinichi și evită alimentele asociate cu bolile de rinichi. Dieta pentru boli renale ar trebui, de asemenea, adaptată nevoilor alimentare ale unei persoane, în funcție de stadiul bolii renale cronice.
În general, dieta pentru boli renale restricționează alimentele care sunt bogate în sodiu, potasiu și fosfor.
Să ne uităm pe scurt la efectele acestor minerale asupra funcției renale în cazurile de BRC.
Efectele sodiului asupra dietei renale
Dieta prietenoasă cu rinichii restricționează sodiul, deoarece prea multă sare crește tensiunea arterială , nivelul de proteine în urină (proteinurie) și poate agrava BRC.
Seminars in Dialysis raportează că, în medie, oamenii tind să consume mai mult sodiu decât limita zilnică recomandată de 2,3 grame pe zi. Cu toate acestea, un regim pentru boli renale ar trebui să restricționeze alimentele sărate, deoarece acestea cresc proteinuria și limitează beneficiile altor terapii. ( 6 )
Chiar și persoanele sănătoase ar trebui să limiteze utilizarea sodiului în dietă, deoarece hipertensiunea arterială datorată sodiului crește riscul de boli renale cronice. ( 6 )
National Kidney Foundation spune că multe alimente conțin niveluri ridicate de sodiu. Verificarea ambalajului etichetei și utilizarea alternativelor cu conținut scăzut de sodiu în gătit vă pot ajuta să vă monitorizați aportul de sodiu. ( 7 )
Efectele potasiului asupra dietei renale
Potasiul este un mineral esențial pentru o inimă sănătoasă și pentru o funcționare adecvată a mușchilor. Cu toate acestea, o dietă prietenoasă cu rinichii restricționează alimentele bogate în potasiu, deoarece funcționarea afectată a rinichilor poate duce la prea mult potasiu în organism – hiperkaliemie.
Jurnalul Nutrients raportează că, în stadiile incipiente ale bolii cronice de rinichi, poate să nu fie necesară limitarea aportului de alimente bogate în potasiu într-o dietă pentru boli renale. Alimentele bogate în potasiu pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și pot îmbunătăți simptomele BRC. ( 8 )
Cu toate acestea, în cazurile de BRC avansată, medicii recomandă limitarea potasiului la cel mult 3 grame pe zi pentru a preveni hiperkaliemia. ( 8 )
Pe lângă faptul că evitarea a prea mult potasiu într-o dietă cu funcție pentru boli renale, cercetătorii avertizează că sfătuirea pacienților cu hemodializă intermitentă să limiteze sau să evite multe alimente bogate în potasiu pe bază de plante, în special fructele și legumele, poate afecta negativ sănătatea lor și poate contribui la afecțiuni precum constipația sau hipertensiunea arterială. ( 9 )
Cu toate acestea, cercetătorii au fost de acord că, din cauza lipsei de date concludente și până la efectuarea unor studii ulterioare, medicii ar trebui să continue să sfătuiască restricția alimentelor bogate în potasiu. ( 9 )
Cum afectează fosforul dieta pentru boli renale
Fosforul este un mineral esențial care predomină în alimentele bogate în proteine. Cercetările științifice indică faptul că prea mult fosfor ar putea afecta funcția pentru boli renale și poate agrava simptomele BRC.
O revizuire din 2017 a raportat că motivul pentru care alimentele bogate în fosfor sunt limitate în dieta cu insuficiență pentru boli renale este că boala pentru boli renale restricționează excreția în exces de fosfor. Prea mult fosfor poate duce la acumularea de calciu și poate afecta sănătatea oaselor, funcția pulmonară și sănătatea cardiovasculară. ( 10 )
Aportul de proteine în dieta pentru boli renale
În etapele ulterioare ale BRC, proteinele sunt adesea limitate într-o dietă prietenoasă cu rinichii, deoarece fosforul se găsește în alimentele bogate în proteine.
Jurnalul Kidney International Reports în 2018 a publicat o revizuire a multor studii privind efectul proteinelor în boala cronică de rinichi. Multe studii indică faptul că o dietă săracă în proteine poate încetini progresia bolii cronice de rinichi. Cu toate acestea, o dietă care restricționează proteinele poate duce și la malnutriție și la alte complicații. Prin urmare, revizuirea a concluzionat că consilierea alimentară și reducerea rezonabilă a aportului de proteine sunt necesare pentru a menține funcția rinichilor la pacienții cu BRC. ( 11 )
Alimente cu conținut scăzut de potasiu de consumat ca parte a dietei renale
O dietă pentru boli de rinichi ar trebui să includă alimente cu conținut scăzut de potasiu, astfel încât să limiteze aportul de potasiu la mai puțin de 3 grame pe zi. Cu toate acestea, dacă nu aveți niciun risc de hiperkaliemie, atunci oamenii de știință spun că ați putea lua până la 4,7 grame pe zi. ( 8 )
Fructe cu conținut scăzut de potasiu care sunt bune pentru rinichi
Iată câteva fructe care au un conținut scăzut de potasiu pe porție (1/2 cană), dacă nu este menționat altfel, și care pot fi adăugate la o dietă pentru boli renale. ( 23 ) Consumul a mai mult de 1 porție poate transforma un aliment cu conținut scăzut de potasiu într-un aliment mai bogat în potasiu.
- Un măr mediu cu pielea conține 195 mg de potasiu, ceea ce reprezintă 6% din doza zilnică recomandată (RDI) pentru o dietă normală. Cu toate acestea, dacă mănânci un măr fără coajă, există doar 145 mg de potasiu în el. ( 9 , 10 )
- O pară mică conține 172 mg de potasiu. ( 11 )
- O jumătate de grapefruit conține 166 mg de potasiu. ( 12 ) Vă rugăm să rețineți că grapefruitul poate interacționa cu unele medicamente obișnuite, așa că consultați-vă medicul dacă nu sunteți sigur de impactul acestuia asupra medicamentelor pe care le luați.
- 1 portocală medie (1 mediu) are 237 mg de potasiu. ( 13 )
Alte fructe cu conținut scăzut de potasiu care sunt alegeri bune pentru o dietă prietenoasă cu rinichii includ 1 prună întreagă (100 g are 157 mg de potasiu) ( 15 ), 1 piersică mică (190 mg de potasiu la 100 g) ( 16 ), 1/2 cană de ananas (109 mg de potasiu) și pepene galben ( 1170 g de apă) (112 mg de potasiu la 100 g). ( 18 )
Legume cu conținut scăzut de potasiu care sunt bune pentru rinichi
Legumele sunt esențiale într-o dietă cu boli renale cronice, deoarece conțin nutrienți importanți și fibre. Cu toate acestea, ar trebui să știți ce legume sunt bune pentru o dietă pentru boli renale.
Iată câteva legume care au un conținut scăzut de potasiu pe porție (1/2 cană), dacă nu este menționat altfel . ( 23 ) Consumul a mai mult de 1 porție poate transforma un aliment cu conținut scăzut de potasiu într-un aliment mai bogat în potasiu.
- 1/2 cană de varză fiartă . ( 19 , 20 )
- 1/2 cană de conopidă . Puteți reduce conținutul de potasiu prin fierberea legumelor. ( 21 , 22 )
Alte fructe care au un conținut scăzut de potasiu pe porție și sunt prietenoase cu rinichii pe o dietă pentru boli renale includ 1/2 cană de morcovi fierți ( 25 ), 1 țelină tulpină ( 26 ) , 1/2 cană de mazăre verde ( 27 ) și 1/2 cană de ceapă (146 mg de potasiu la 100 g). ( 28 )
Este bine de reținut că albirea sau gătirea legumelor în multă apă reduce în general conținutul de potasiu al acestora.
Alte alimente cu conținut scăzut de potasiu care sunt bune pentru bolile de rinichi
Alte alimente pe porție pe care le puteți include într-o dietă pentru boli renale includ pâinea albă, pastele și orezul. ( 23 )
Alimente bogate în potasiu de evitat în dieta pentru boli renale
Dacă aveți boală cronică de rinichi, mai ales în stadiile avansate, este important să limitați alimentele bogate în potasiu.
Fructe cu niveluri ridicate de potasiu de evitat în dieta cu boli renale cronice (IRC).
Să ne uităm la unele dintre fructele bogate în potasiu ( dimensiunea porției este de ½ cană, dacă nu este specificat altfel ) pe care ar trebui să le excludeți de la o dietă pentru boli renale. ( 23 )
Alte fructe care ar trebui evitate într-o dietă prietenoasă cu rinichii din cauza conținutului lor de potasiu pe porție includ fructele uscate (unele fructe uscate pot avea până la 996 mg potasiu pentru 100 g!) ( 33 ), pepenii roșii ( 34 ), 1 kiwi mediu ( 35 ).
Alte alimente bogate în potasiu de evitat pe o dietă pentru boli renale
- 1/4 avocado întreg . ( 36 )
- Sfecla . ( 37 )
- Fasole la cuptor . ( 38 )
- Cartofi albi și dulci . ( 39 , 40 )
- rosii . ( 41 )
Alte alimente bogate în potasiu pe porție la care ar trebui să fii atent dacă aveți boli de rinichi sunt 1 cană de lapte, varza de Bruxelles, păstârnacul, dovleacul și spanacul fiert. ( 23 )
Alimente cu conținut scăzut de sodiu care sunt bune pentru rinichi
Unul dintre cele mai importante aspecte ale unei diete renale pentru sănătatea rinichilor este evitarea alimentelor bogate în sodiu. Alimentele sărate sunt cu siguranță unele dintre cele mai importante alimente de evitat într-o dietă prietenoasă cu rinichii.
În general, fructele și legumele proaspete sunt în mod natural sărace în sodiu. Dacă vă pregătiți propria mâncare de la zero pe o dietă BRC, puteți controla cu ușurință conținutul de sodiu al alimentelor.
Pentru a face alimentele pentru sănătatea rinichilor gustoase și apetisante, puteți adăuga diverse condimente și ierburi pentru a le îmbunătăți aroma.
Potrivit National Kidney Foundation, unele alimente pentru a face mâncarea mai gustoasă includ usturoiul, piperul negru, sucul de lămâie și ceapa. ( 7 )
Alimente bogate în sodiu care sunt dăunătoare pentru rinichi
Dacă trebuie să urmați o dietă pentru boli renale din cauza complicațiilor de sănătate, ar trebui să evitați să adăugați sare în alimente.
Care sunt unele dintre alimentele încărcate cu sodiu de evitat în cazul bolilor de rinichi?
Alimente bogate în sodiu de evitat la o dietă pentru boli renale
Orice fel de alimente procesate poate avea cantități variate de sare. Prin urmare, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale recomandă să verificați cu atenție etichetarea alimentelor pentru conținutul de sodiu. ( 42 )
Unele dintre alimentele care sunt în general evitate din cauza conținutului lor ridicat de sodiu includ următoarele: ( 7 )
- Alimente rapide . Multe fast-food-uri, mese prepeparate, amestecuri comerciale, pizza și sosuri conservate conțin niveluri ridicate de sodiu.
- Alimente procesate . De asemenea, ar trebui să verificați etichetele alimentelor de pe supe, sosuri de pizza, sucuri de legume, supe și legume conservate.
- Produse lactate . Brânza poate conține niveluri surprinzător de ridicate de sodiu, ceea ce nu este bun dacă aveți boli de rinichi.
- Alimente curate . Sarea este folosită în procesul de întărire a multor alimente. Alimentele care trebuie evitate în cazul bolilor de rinichi includ slănină, varză murată, șuncă, murături și măsline.
- Alte alimente bogate în sodiu . Dacă aveți BRC, atunci este bine să stați departe de alimente precum hot-dogs, sos de soia, sosuri de salată îmbuteliate și unt sărat.
Vestea bună este că există o mulțime de alternative sănătoase la alimentele bogate în sodiu. De exemplu, puteți căuta opțiuni cu conținut scăzut de sodiu. Dacă ați folosit legume conservate, clătiți legumele înainte de a le folosi.
Alimente cu conținut scăzut de fosfor care sunt bune pentru rinichi ca parte a dietei renale
Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să alegeți alimente cu conținut scăzut de fosfor pentru dieta dumneavoastră prietenoasă cu rinichii. Dacă aveți boli renale, chiar și nivelurile relativ scăzute de fosfor se pot acumula în corpul dumneavoastră și pot avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră.
Majoritatea alimentelor pe bază de plante conțin o anumită cantitate de fosfor. Fosforul este prezent și în proteine în multe alimente de origine animală. Potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi, fosforul din proteinele vegetale nu este absorbit la fel de mult ca sursele de proteine de origine animală. ( 45 )
Medicii de la Clinica Mayo spun că unele tipuri de alimente care au un conținut scăzut de fosfor includ carnea slabă, ouăle, carnea de pasăre, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și mesele de casă. ( 46 )
Alimente bogate în fosfor de evitat ca parte a dietei renale
Dacă sunteți în căutarea unor alimente pe care să le evitați cu boli de rinichi, atunci este important să știți unde se poate ascunde fosforul în alimente.
International Journal of Nephrology spune că 1 gram de proteină conține 13-15 mg de fosfat. Din aceasta, intre 30 si 70% este absorbita in timpul procesului de digestie. ( 47 )
Potrivit National Kidney Foundation, unele alimente bogate în fosfor includ ficatul de vită sau de pui, produsele lactate, berea și cola. ( 45 )
Alimentele de evitat dacă aveți boli de rinichi sunt alimentele procesate în care se adaugă fosfor. Fosforul ca aditiv alimentar este complet absorbit în organism. ( 45 )
Cercetătorii spun că, dacă aveți boală cronică de rinichi, ar trebui să evitați alimentele procesate care conțin aditivi de fosfor. De fapt, alimentele care conțin fosfor adăugat pot avea până la 60% mai mult fosfor decât alimentele de tip similar fără aditiv. ( 48 )
Unele alimente care pot fi dăunătoare pentru rinichii tăi din cauza adaosului de fosfor includ fast-food-urile, alimentele comode, brânzeturile procesate, carnea procesată și sucurile conservate. ( 46 )
Cele mai multe studii de cercetare privind boala cronică de rinichi (BRC) recomandă citirea cu atenție a ambalajelor de pe etichetele alimentelor pentru a evita alimentele bogate în fosfor. Studiile medicale despre BRC recomandă, de asemenea, să gătiți mesele de la zero cât mai mult posibil. ( 48 )
Pentru a ști ce căutați, verificați dacă există aditivi cu cuvântul rădăcină „phos”. Câteva exemple sunt acidul fosforic, difosfații, polifosfații și fosfații.
Mănâncă alimente cu conținut scăzut de proteine ca parte a dietei renale
Un meniu de dietă pentru boli renale pentru boala pentru boli renale avansată implică de obicei limitarea alimentelor bogate în proteine.
Studiile au arătat că unul dintre motivele pentru a consuma alimente cu conținut scăzut de proteine pentru a menține sănătatea rinichilor este că rinichii metabolizează aminoacizii. O dietă bogată în proteine ar trebui evitată în cazul bolilor de rinichi, deoarece poate duce la acumularea de toxine. Acest lucru pune o presiune suplimentară asupra rinichilor și poate agrava boala cronică de rinichi. ( 49 )
Cu toate acestea, cercetătorii medicali spun că restricția de proteine în cazurile de boală de rinichi ar trebui monitorizată îndeaproape de un medic sau un dietetician. Acest lucru este necesar pentru a preveni complicațiile malnutriției.
Dieta pentru boli renale: cuvânt final
Alegerea alimentelor care să includă în dieta pentru boli renale pentru a menține sănătatea rinichilor implică, în general, limitarea sodiului, potasiului și fosforului.
Majoritatea alimentelor naturale neprocesate au un conținut natural scăzut de sodiu și nu conțin cantități semnificative de fosfor (în afară de organele și unele produse lactate).
Chiar și în cazul alimentelor care conțin cantități semnificative de potasiu, dimensiunea porțiilor vă poate ajuta să vă mențineți nivelul de potasiu sub cantitatea recomandată pentru bolile de rinichi.
Cu toate acestea, alimentele de evitat pentru boli de rinichi și alimentele care trebuie incluse într-o dietă pentru boli renale depind în mare măsură de funcția pentru boli renale și de severitatea bolii.
Alimentele din meniul dietei pentru boli renale pot ajuta la menținerea sănătății rinichilor dumneavoastră și pot încetini progresia BRC.