Dementa: Simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Dementa nu este o singura boala, ci un termen generic pentru diferite tulburari care afecteaza grav functionarea mentala a indivizilor. Uneori, dementa devine atat de severa incat afecteaza grav capacitatea unei persoane de a desfasura activitati zilnice. Dintre cele mai multe forme de dementa, boala Alzheimer este cea mai comuna forma.

Alta forma a dementei este cea vasculara care se dezvolta, in general, dupa ce un individ a avut un accident vascular cerebral. Dintre cele mai multe cazuri, aproximativ 40% din cazuri, reprezinta tipul vascular.

Pierderea memoriei este unul dintre semnele primare de dementa. Cu toate acestea, doar a avea pierderi de memorie nu inseamna ca s-a dezvoltat aceasta boala. Dementa se caracterizeaza prin afectarea a cel putin doua functii  vitale ale creierului, cum ar fi pierderea memoriei si probleme de vorbit. Persoanele cu dificultati de dementa se confrunta in realizarea unora dintre functiile de zi cu zi, cum ar fi de conducere, plata facturilor, recunoasterea familei. Confuzia si modificari de personalitate sunt unele dintre cele mai comune atribute ale acestei tulburari cognitive. Bolbavii prezinta, de asemenea, anumite modificari grave in comportamentul lor social.

 

Este nevoie, de asemenea, sa mentionam faptul ca, unele dintre semnele si simptomele de dementa sunt reversibile si tratabile. Tratamentul trebuie sa se concentreze pe tratarea cauzei si gestionarea eficienta a simptomelor.

Dementa este, in principiu, cauzata de boli precum Alzheimer, care, pe termen lung, afecteaza un individ atat de mult incat el / ea contracteaza aceasta boala. Simptomele care guverneaza aceasta boala depind de ce parteaa creierului este afectata si de severitatea bolii, de asemenea. Daca dementa este una progresiva si simptomele se pot agrava treptat, cu timpul.

Simptome dementa:

Simptomele de dementa depinde de cauza si severitatea afectiunii. Semnele si simptomele includ urmatoarele:

 • Pierderea de memorie – atat pe termen scurt si cat pe termen lung
 • Modificari in personalitate
 • Comportament irational neexplicat
 • Dificultate in comunicare
 • Halucinatii
 • Obsesia sau frica de persoane sau situatii
 • Dezorientare
 • Intampina dificultati in planificarea si organizarea sarcinilor
 • Probleme in coordonare
 • Dificultate in functiile motorii
 • Incapacitatea de a motiva lucrurile
 • Dificultatea de a vedea 3 – obiecte tridimensionale

In plus fata de simptomele cognitive, persoanele cu dementa prezinta adesea simptome in starea de spirit, cum ar fi:

 • Agitatie fara nici un motiv
 • Anxietate
 • Iritabilitate
 • A fi trist sau suparat pentru nici un motiv cunoscut
 • Comportament neobisnuit

Persoanele cu dementa de multe ori au simptome fizice, cum ar fi pierderea in greutate, slabiciune musculara, modificari ale apetitului si model de somn deranjat. Aceste simptome arata un efect atunci cand indivizii au ajuns la a treia etapa a bolii, cu nici un tratament.

Simptomele de dementa variaza de la individ la individ. In plus, suportul si grija primita de la persoanele care ii ingrijesc si membrii de familie afecteaza foarte mult calitatea vietii acestor persoane. De exemplu, s-a observat ca persoanele care primesc un sprijin adecvat din partea membrilor de familie ai acestora, traiesc o viata bine administrata si de buna calitate, in comparatie cu cei care primesc putina sau nici un sprijin.

 

Cauzele dementei:

 

 

Dementa se dezvolta atunci cand celulele creierului se deterioreaza. Exista mai multe tipuri de dementa in functie de gradul si partea celulelor creierului deteriorate. Deteriorare a celulelor creierului afecteaza grav functionarea creierului, care, la randul lor, afecteaza capacitatea unui individ de a gandi si de a comunica in mod eficient.

Creierul este impartit in mai multe regiuni, fiecare avand propriile sale functii distincte. Daune la oricare dintre aceste regiuni afecteaza in mod negativ functionarea creierului, care afecteaza, de asemenea, treptat capacitatea unui individ de a-si indeplini sarcinile si activitatile lor de zi cu zi. De exemplu, o regiune a creierului cunoscuta sub numele de hipocampus este responsabil de memorie si de invatare si orice deteriorare a acestei zone va afecta consecutiv memoriei si capacitatii de invatare a individului. In boala Alzheimer, excesul de proteine in regiunea creierul hipocampus nu permit comunicarea eficienta intre celulele creierului si, de asemenea, le face nesanatoase. Prin urmare, pierderea memoriei este unul dintre semnele principale ale bolii Alzheimer.

Teste si tratamentul dementei:

 

Exista mai multe teste pentru a diagnostica dementa. Acestea includ:

 • Scanarea creierului pentru a examina aparitia de accident vascular cerebral sau tumora
 • Teste de sange pentru functionarea glandei tiroide si niveluri vitamina B12
 • Examenul neurologic pentru a evalua miscarea, echilibru, simturile si reflexele individului
 • evaluare psihiatrica pentru a exclude depresia ca cauza principala.

Este nevoie sa fie foarte bine inteles ca exista anumite tipuri de dementa, care nu pot fi vindecate. Simptomele pot fi totusi gestionate cu tratament. Diferite medicamente care sunt prescrise pentru tratamentul dementei sunt dupa cum urmeaza:

 • inhibitori ai colinesterazei, cum ar fi donepezil, rivastigmina si galantamina
 • memantina
 • Alta clasa de medicamente pentru a prelua controlul asupra altor simptome secundare

In plus fata de aceste medicamente, indivizii sunt, de asemenea, supusi la anumite terapii, cum ar fi terapia ocupationala. O terapie de acest gen ne invata individual “comportamentele de coping”, ceea ce ar ajuta sa se adapteze la situatii in schimbare. In multe cazuri, faza preliminara a bolii dementa este adesea tratata fara medicamente. In acest sens, individul primeste diverse terapii, care intr-un fel ar ajuta sa traiasca o viata de calitate, cu simptome bine gestionate.

 

(Visited 443 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!