Crampe menstruale – Tratamente pentru ameliorearea durerilor

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Crampe menstruale, numite si dureri menstruale sau dismenoree, sunt definite ca dureri asemanatoare crampelor care afecteaza abdomenul inferior si care apar chiar inainte sau in timpul menstruatiei.

Crampele menstruale sunt un eveniment atat de obisnuit incat pana la 90% dintre fetele adolescente si 25% din toate femeile adulte sufera de el in fiecare luna.

Dismenoreea cauzata de contractiile uterine in timpul menstruatiei, care sunt importante pentru uter pentru a expulza tot tesutul uterin devitalizat. Cu toate acestea, la unele femei, crampele menstruale sunt foarte intense, cauzate de contractii atat de puternice incat chiar si vasele de sange care alimenteaza uterul sunt comprimate, provocand ischemie uterina temporara.

Tratament crampe menstruale

Scopul tratamentului crampelor menstruale ar trebui sa fie intotdeauna ameliorarea durerii cat mai mult posibil. Cu toate acestea, din pacate, rezolvarea completa a durerii nu este intotdeauna realizabila. In aceste cazuri, cu crampe mai intense, scopul ar trebui sa fie ameliorarea durerii, astfel incat femeia sa isi poata indeplini sarcinile obisnuite.

Tratamentul dismenoreei se poate face cu medicamente sau numai cu masuri educative, precum exercitii fizice, alimentatie adecvata, tehnici de relaxare si remedii naturiste. Ceea ce diferentiaza cel mai potrivit tratament este gradul de intensitate a durerii menstruale. Intensitatea crampelor menstruale poate fi impartita in 4 grade:

  • Dismenoree gradul 0: menstruatia nu provoaca durere sau o face intr-un mod foarte discret, fara a provoca nici un fel de alterare pentru femei. → Acest tip de menstruatie nu necesita niciun tratament specific.
  • Dismenoreea de gradul 1: menstruatia provoaca putine crampe, care in majoritatea cazurilor nu afecteaza activitatile zilnice. → Acest tip de menstruatie rareori necesita medicamente, iar masurile la domiciliu sunt mai mult decat suficiente pentru ameliorarea durerilor menstruale.
  • Dismenoree de gradul 2: menstruatia provoaca crampe moderate pana la severe, uneori insotite de alte simptome precum iritabilitate, cefalee si stare generala de rau. Colicile pot fi suficient de severe pentru a intrerupe executarea sarcinilor normale de zi cu zi. → Acest tip de menstruatie este de obicei tratat cu medicamente.
  • Dismenoree de gradul 3: menstruatia provoaca crampe foarte severe, aproape intotdeauna insotite de simptome precum diaree, oboseala, cefalee, eruptii cutanate sau varsaturi. Colicile sunt puternice si aproape intotdeauna impiedica executarea sarcinilor normale de zi cu zi → Acest tip de menstruatie este de obicei tratat cu medicamente, dar acestea nu functioneaza intotdeauna.

Rolul placebo in tratamentul dismenoreei

Placebo, prin definitie, este o substanta sau tratament care nu are niciun efect direct asupra bolii, dar pacientul considera ca este eficient. Deoarece pacientul crede ca acest tratament fals este real, acesta poate functiona de fapt in anumite situatii.

Placebo poate fi pur si simplu o pastila facuta din faina sau din orice vitamina. Poate fi, de asemenea, o bratara care se presupune ca emite vibratii, terapie cu lumina colorata sau un remediu homeopat.

Crampele menstruale au o caracteristica interesanta, care este eficacitatea ridicata, dar temporara, a placebo-urilor. In prima luna, 84% dintre femeile tratate cu placebo au raportat o imbunatatire a durerii menstruale. Acest efect, insa, nu dureaza mult. In a doua luna, rata de eficacitate scade deja la 29%, in a treia luna la 16% si in a patra la 10%.

Cu cat crampele menstruale sunt mai severe, cu atat este mai putin eficient tratamentul cu placebo.

Tratament nemedicamentos crampe menstruale

Tratamentul crampelor menstruale cu masuri la domiciliu se poate face in orice caz, fiind adesea singura masura necesara in dismenoreea clasele 0 si 1. Mai jos enumeram optiunile de tratament non-medicamentoase care in studiile stiintifice au demonstrat o rata de eficacitate mai mare la placebo.

Caldura locala

Aplicarea caldurii pe abdomenul inferior este o masura foarte eficienta pentru ameliorarea durerilor menstruale. Studiile arata ca o sticla de apa fierbinte poate fi la fel de eficienta ca antiinflamatoarele si chiar mai buna decat analgezicele obisnuite, cum ar fi paracetamolul.

Aplicarea caldurii in regiunea abdomenului poate fi utilizata impreuna cu analgezice sau antiinflamatoare, contribuind la cresterea eficientei medicamentelor.

Exercitiu fizic

Exercitiul fizic regulat ajuta la reducerea intensitatii crampelor menstruale. Femeile sedentare tind sa aiba colici mai severe decat femeile care fac activitate fizica regulata.

Yoga

Nu exista multe studii privind eficacitatea yoga in tratarea dismenoreei, dar putinele care exista indica faptul ca este eficienta. De fapt, orice masura care ajuta la controlul stresului pare a fi eficienta in controlul dismenoreei, inclusiv tehnici de relaxare, meditatie, masaj etc.

Relatia sexuala

Studiile arata ca orgasmul poate usura intensitatea crampelor menstruale la unele femei. Problema este ca este dificil pentru o femeie sa aiba dorinta sexuala daca durerea este moderata sau severa.

Dieta

O dieta saraca in grasimi animale si bogata in legume si omega 3 poate reduce semnificativ intensitatea si durata crampelor menstruale. Cu toate acestea, studiile publicate pana in prezent au fost efectuate cu putini pacienti, ceea ce face ca nivelul dovezilor sa fie slab.

Tigara si alcool

Fumatul si consumul de alcool sunt legate de agravarea simptomelor crampelor menstruale. Daca aveti colici puternice, evitati aceste doua substante.

Acupunctura

Majoritatea studiilor privind eficacitatea acupuncturii in dismenoree sunt mici si de calitate slaba. Cu toate acestea, exista cateva studii bune si arata ca acupunctura pare a fi eficienta.

In general, rezultatul acupuncturii pare a fi inferior medicamentelor, dar este o optiune buna pentru cei care doresc sa evite medicamentele. Cu toate acestea, nivelul dovezilor este inca slab.

Tratamentul cu medicamente si altele (ex. vitamine)

Tratamentul dismenoreei se face, de preferinta, cu medicamente antiinflamatoare sau contraceptive hormonale. Niciun studiu pana in prezent nu a putut demonstra superioritatea unuia asupra celuilalt. Ambele par a fi la fel de eficiente si pot fi utilizate in acelasi timp.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele sunt eficiente in 85% din cazuri si, spre deosebire de placebo, efectul lor nu scade in timp.

Cele mai potrivite AINS pentru controlul crampelor menstruale sunt ibuprofenul si acidul mefenamic (mai cunoscut sub numele de Ponstan® sau Ponstel®).

Analgezicele obisnuite, cum ar fi acetaminofenul, sunt mai putin eficiente decat antiinflamatoarele si, prin urmare, nu sunt adesea utilizate ca tratament de prima linie. Singura exceptie pare sa fie dipirona (Metamizol), care este un analgezic care are un efect antispastic relevant, fiind o optiune buna pentru ameliorarea colicilor atat de origine uterina, intestinala sau renala.

Contraceptive hormonale

Contraceptivele hormonale ajuta la stabilizarea ciclului menstrual si controleaza fluxul uterin si contractiile, ajutand la reducerea crampelor menstruale.

Toate formele de contraceptie hormonala sunt eficiente, cum ar fi:

  • Pilula anticonceptionala pe baza de estrogen si progesteron (orice doza).
  • Mini-pastila
  • Patch contraceptiv.
  • Contraceptiv injectabil.
  • Inel vaginal.

Vitamine si saruri minerale

Unele studii mici au evaluat eficacitatea anumitor vitamine in controlul crampelor menstruale. Vitamina E si vitamina B1 au avut rezultate mai bune. Cu toate acestea, studiile au fost mici, iar nivelul dovezilor este slab. De asemenea, magneziul pare a fi superior fata de placebo, dar studiile mici si de calitate slaba nu ne permit sa tragem concluzii.

Plasturi de nitrati

Plasturii transdermici care contin nitrati sunt o optiune de tratament, dar sunt mai putin eficienti decat AINS si contraceptive, iar rata efectelor secundare, cum ar fi durerile de cap, este mai mare.

Nifedipina

Nifedipina este un medicament antihipertensiv care ajuta la reducerea durerii dismenoreei. La femeile hipertensive este o optiune buna, in ciuda faptului ca este inferioara AINS.

Endometrioza este o ipoteza care trebuie luata in considerare la toate femeile cu dureri menstruale severe care nu raspund bine la niciunul dintre tratamentele mentionate mai sus (Cititi: ENDOMETRIOZA – Simptome si tratament ).

Resurse

https://www.uptodate.com/contents/dysmenorrhea-in-adult-women-treatment

https://www.jogc.com/article/S1701-2163(16)39930-3/pdf

https://emedicine.medscape.com/article/253812-treatment

https://www.aafp.org/afp/2014/0301/p341.html

https://www.acog.org/womens-health/faqs/dysmenorrhea-painful-periods?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn

(Visited 195 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!