Ultima actualizare 2021-12-11 de admin
In ciuda faptului ca este disponibila pe scara larga pe tot parcursul anului, varza este o leguma cu frunze, crucifera, care este adesea subestimata si subevaluata. Daca nu asta, poarta reputatia de a fi unul dintre cele mai celebre salate ale verii.
Varza apartine in esenta genului de legume Brassica, care include si broccoli, conopida si kale. Vine in tot felul de forme si culori diferite, de la verde pal, verde albastru, rosu si violet roscat pana la aproape alb, fie cu frunze incretite, fie netede, care pot fi raspandite pe scara larga sau strans impreuna.
In timp ce meritele nutritive ale acestei mingi de frunze in forma ovala par sa fie in mare parte pierdute in generatia actuala, a existat o perioada in care varza era pretuita de catre vindecatorii antici care credeau ca are puterea lunii, deoarece crestea in lumina lunii.
Varza nu este doar sanatoasa, dar este si delicioasa. Adesea sinonima cu venerata garnitura americana de salata de varza, aceasta leguma bogata in fibre poate fi folosita pentru a adauga o gura delicioasa la o mare varietate de feluri de mancare, cum ar fi salate, supe si tocane, atat in forma cruda, cat si gatita.
Modul ideal de preparare a varzei este totusi sa o gatiti „al dente”, adica atat cat sa se pastreze frageda-crocanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca gatirea excesiva a varzei poate elimina o parte din nutrientii esentiali ai legumelor.
De asemenea, puteti fermenta varza pentru a face varza murata sau kimchi, care contine enzime care faciliteaza absorbtia corpului in minerale si vitamine.
Continutul nutritional al verzei
Legumele contin in straturile sale o serie de nutrienti vitali, inclusiv fibre, acid folic, mangan, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele B6, K si C , precum si micronutrienti, inclusiv vitamina A, fier si riboflavina. [1] La virtutile sale de promovare a sanatatii se adauga si faptul ca varza are un continut foarte scazut de calorii si contine antioxidanti puternici, inclusiv polifenoli si compusi cu sulf. [2]
Valoarea nutritionala a verzei crude la 100 de grame:
Apa | g | 92.18 |
Energie | kcal | 25 |
Proteina | g | 1.28 |
Lipide totale | g | 0,10 |
Carbohidrati | g | 5,80 |
Fibra | g | 2.5 |
Zaharuri | g | 3.20 |
Calciu, Ca | mg | 40 |
Fier, Fe | mg | 0,47 |
Magneziu, Mg | mg | 12 |
Fosfor, P | mg | 26 |
potasiu, K | mg | 170 |
Sodiu, Na | mg | 18 |
Zinc, Zn | mg | 0,18 |
Vitamina C | mg | 36.6 |
niacina | mg | 0,234 |
Vitamina B-6 | mg | 0,124 |
Folat | mcg | 43 |
Vitamina A | mcg | 5 |
Vitamina E | mg | 0,15 |
Vitamina K | mcg | 76,0 |
Precautii si factori de risc
- Daca aveti probleme cu tiroida, evitati sa mancati cantitati foarte mari de varza. Poate, in cantitati foarte mari, sa interfereze cu absorbtia iodului de catre organism.
- Unii oameni pot avea probleme cu digerarea legumelor crucifere si pot prezenta simptome digestive. In astfel de cazuri, consumul de portii mici si gatitul bine a varzei poate ajuta.
- Cand cumparati varza, alegeti una care este grea pentru dimensiunea ei. Asigurati-va ca frunzele sunt stranse si ferme.
Puteti pastra varza la frigider pana la 2 saptamani. - Nu gatiti prea mult varza, deoarece poate duce la un miros sulfuros.
Motive pentru care varza este benefica pentru sanatate
Iata 10 beneficii pentru sanatate ale verzei, dintre care unele s-ar putea sa le gasesti destul de surprinzatoare.
1. Prietenos cu talia
Varza este o leguma buna pentru persoanele care doresc sa slabeasca intr-un mod sanatos.
O cana de varza maruntita contine doar 22 de calorii. [3] Astfel, va puteti completa cu usurinta dieta cu o portie buna de varza care va va mentine sa va simtiti satul, fara teama suplimentara de a creste in greutate. Nu e de mirare, asadar, ca aceasta sursa robusta din punct de vedere nutritional este deliciul celor care urmaresc greutatea.
De asemenea, deoarece varza este bine inzestrata cu fibre insolubile care nu pot fi descompuse in intestine, ea adauga volum scaunelor tale, ajutandu-ti stomacul sa-si goleasca continutul mai eficient. Varza are, de asemenea, un continut ridicat de apa, care, impreuna cu continutul sau fibros, va ajuta sa ramaneti satul mai mult timp si previne senzatia de foame. In plus, mentine organismul hidratat. [1]
Aceasta mentiune de sanatate, totusi, nu este o revelatie recenta si a aparut incca din anii 1950, cand dieta cu supa de varza a aparut ca o modalitate fara probleme de pierdere rapida in greutate. Citeste si Dieta cu supa de varza ajuta sa slabesti? Iata adevarul real!
Desi dieta are o parte echitabila de beneficii, ea nu poate oferi o intretinere optima si nu trebuie urmata mai mult de cateva zile la un moment dat, deoarece supa de varza are un continut scazut de carbohidrati complecsi, proteine, vitamine si minerale. [4]
Ceea ce face cu adevarat este sa te ajute sa scapi de greutatea apei si, prin urmare, poate fi o tehnica excelenta pentru slabit pe termen scurt inainte de un eveniment.
2. Iti poate imbunatati imunitatea
Varza este plina cu vitamina C, o vitamina solubila in apa care este esentiala pentru mentinerea unei bune functionari a organismului, inclusiv pentru functionarea optima a sistemului imunitar. [1] In plus, vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul non-hem, tipul de fier gasit in alimentele vegetale.
In plus, vitamina C este un antioxidant puternic. De fapt, a fost cercetat pe larg pentru potentialele sale calitati de lupta impotriva cancerului. [7]
Asadar, a face varza o parte din dieta ta zilnica iti poate imbunatati sanatatea. Incercati sa il consumati la aburi sau sa il mancati crud, deoarece gatitul intens poate distruge cea mai mare parte a vitaminei C.
3. Imbunatateste digestia
O modalitate de a evita tulburarile nejustificate de burta si suferinta digestiva este sa va cresteti aportul alimentar de varza.
Varza este plina de fibre insolubile prietenoase cu intestinul care ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului digestiv, adaugand volum scaunelor si promovand miscarile intestinale regulate.
Bunatatea sa fibroasa, impreuna cu continutul sau ridicat de apa, ajuta, de asemenea, la prevenirea constipatiei si mentine tractul digestiv in cea mai buna stare de sanatate. [8]
In plus, fibrele solubile inerente ale varzei stimuleaza cresterea bacteriilor prietenoase cu intestinul, cum ar fi Bifidobacterium si Lactobacillus. O astfel de flora intestinala prietenoasa ajuta la protejarea sistemului imunitar si produce nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele K2 si B12.
4. Regleaza zaharul din sange
Proprietatile antioxidante si antihiperglicemiante ale verzei ofera beneficii terapeutice pentru diabet. Ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange si ajuta la productia de insulina. In plus, continutul de fibre din varza ajuta la prevenirea diabetului, deoarece incetineste absorbtia zaharului.
Un studiu din 2008 publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a constatat ca sobolanii diabetici care au fost hraniti cu extracte de varza rosie timp de 60 de zile au prezentat niveluri reduse de glucoza din sange. In plus, sobolanii au avut o functie renala mai buna si o scadere in greutate in comparatie cu grupul de control. [9]
5. Imbunatateste sanatatea inimii
Includerea varzei in dieta dumneavoastra va poate ajuta sa va protejati si sa va pastrati functionarea cardiovasculara.
Antocianinele gasite in varza rosie sunt flavonoidele care confera legumelor culoarea sa vibranta. S-a descoperit ca acesti compusi inductori de pigment reduc riscul de boli de inima. [5]
Varza poate ajuta, de asemenea, la suprimarea inflamatiei din organism, care poate duce la boli cardiovasculare. Continutul ridicat de polifenoli din varza ajuta, de asemenea, la prevenirea formarii trombocitelor si la reducerea tensiunii arteriale. Acest lucru, la randul sau, ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. [6] [2]
Continutul de potasiu din varza ajuta, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale, lucrand impotriva efectelor nocive ale excesului de sodiu in organism. Aportul ridicat de potasiu este, de asemenea, asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.
In plus, varza ajuta la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate joasa (LDL sau colesterol „rau”) si la cresterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL sau colesterol „bun”). Acest lucru ajuta la reducerea riscului de boli de inima in timp.
6. Ajuta la detoxifiere
Varza este benefica pentru procesul natural de detoxifiere al organismului, in special datorita cantitatilor mari de fibre si sulf. Acumularea de toxine in organism se afla la radacina unui numar de afectiuni, cum ar fi artrita, bolile de piele, reumatismul si guta.
Fibrele se leaga de toxinele daunatoare precum radicalii liberi si acidul uric, impiedicand absorbtia acestora in organism si facilitand eliminarea lor din organism. Glucozinolatii, compusii care contin sulf, din varza ajuta la descompunerea substantelor chimice daunatoare din organism, astfel incat acestea sa poata fi eliminate ca deseuri. [2]
In plus, sucul de varza contine antioxidantul indol-3-carbinol, care joaca un rol cheie in detoxifierea ficatului.
Astfel, ajuta-ti corpul sa se curete din interior crescand aportul de varza sub forma de suc, smoothie sau salata.
7. Trateaza ulcerele gastrice
Varza este eficienta in tratarea ulcerului de stomac. Un studiu a aratat vindecarea foarte rapida a pacientilor cu ulcere atunci cand sunt tratati cu suc de varza timp de aproximativ 10 zile. [10]
Stimuleaza producerea unui aminoacid in organism care promoveaza fluxul de sange catre mucoasa stomacului. Acest lucru ajuta la intarirea mucoasei stomacului si la vindecarea ulcerului.
De asemenea, este bogata in vitamina C, un antioxidant care ajuta la prevenirea si tratarea unei infectii cu H. pylori, una dintre cauzele frecvente ale ulcerului gastric.
- Taiati jumatate dintr-un cap de varza cruda si doi morcovi in bucati mici.
- Puneti-le intr-un blender pentru a extrage sucul.
- Beti ½ cana din acest suc inainte de fiecare masa si la culcare.
- Repetati zilnic timp de cateva saptamani.
Lectura suplimentara: Sucul de varza de ce este atat de sanatos si cum se face
8. Mentine inflamatia sub control
In timp ce inflamatia joaca un rol important in corpul tau, prea multa ea poate fi un lucru rau. Inflamatia cronica a fost asociata cu multe boli, de la diabet pana la artrita. [11]
Varza este bogata in compusi antiinflamatori, in special glutamina, care ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei. Sulforafanul, kaempferolul si alti antioxidanti gasiti in varza se adauga, de asemenea, la efectul sau antiinflamator.
De asemenea, contine vitaminele E si C, care ajuta la protejarea organismului de moleculele proinflamatorii numite citokine.
Un studiu din 2014 publicat in Jurnalul Academiei de Nutritie si Dietetica a constatat ca oamenii care au mancat cele mai multe legume crucifere au avut mai putine inflamatii decat cei care au mancat cel mai putin. [12]
9. Vindeca mastita sanilor
Confruntarea cu inflamatia sanilor in timpul alaptarii este nimic mai putin decat un cosmar pentru o mama.
Inflamatia sanilor apare atunci cand sanii devin durerosi si plini cu lapte. Puteti folosi frunze de varza pentru a reduce umflarea si durerea care decurg din inflamarea moderata pana la severa a sanilor. [13]
Proprietatile antibiotice si antiiritante ale varzei ajuta la reducerea congestiei tisulare prin dilatarea capilarelor locale si imbunatatirea fluxului sanguin in zona.
- Puneti cateva frunze de varza la frigider pentru 30 de minute.
- Asezati o frunza de varza rece pe pieptul gol.
- Cand frunza ajunge la temperatura camerei, inlocuiti-o cu una noua.
- Faceti acest lucru de cateva ori pe zi pana cand inflamatia dispare.
10. Vindeca entorsa la glezne
Daca ai o entorsa la glezne, varza este eficienta pentru a-ti oferi usurarea atat de necesara. Efectul sau antiinflamator ajuta la reducerea umflaturilor declansate de entorse si oase rupte. [14]
In plus, aceasta este plina cu calciu, magneziu si potasiu care previn degradarea oaselor, precum si vitamine si fitonutrienti care sustin procesul de vindecare.
- Scoateti frunzele exterioare de pe capatana de varza.
- Cu ajutorul unui sucitor, zdrobiti usor frunzele, astfel incat sa se elibereze sucul.
- Infasurati frunzele de varza in folie si incalziti-le la cuptor.
- Puneti frunzele de varza calde peste zona dureroasa.
- Asigurati-le cu un bandaj de tifon, apoi acoperiti zona cu folie de plastic pentru a-si pastra caldura.
- Se lasa sa actioneze 30 de minute.
- Utilizati acest remediu de doua ori pe zi timp de cateva zile.
Resurse:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2888
https://www.researchgate.net/publication/271288554
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/
http://research.omicsgroup.org/index.php/Cabbage_soup_diet .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042791/
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/beating-high-blood-pressure-with-food
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
https://digestive.templehealth.org/content/constipation1.htm .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2529380/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26228057
https://jandonline.org/article/S2212-2672(13)01891-1/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27820535
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26889617