Complicatiile pe termen lung ale Covid-19: pot aparea si dupa o boala usoara

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 0

Covid-19, indiferent daca este usoara sau severa, poate avea complicatii care trebuie luate in considerare. 

Exista rapoarte in crestere conform caruia Covid-19 poate provoca, de asemenea, simptome pe termen lung la pacientii care au supravietuit infectiei cu simptome mai usoare.

Plangerile prelungite includ mai multe simptome respiratorii.  

Post-Covid-19

Potrivit dr. Anthony Fauci, un expert epidemiologic din SUA, sindromul post-Covid-19 afecteaza 25 pana la 35% dintre persoanele infectate, ceea ce il face o problema semnificativa de sanatate publica. In acest caz, pacientul nu mai este infectat, dar are simptome prelungite care ii afecteaza foarte mult calitatea vietii.

Centers for Disease Control and Prevention – pe scurt CDC – a publicat o lista la mijlocul lunii noiembrie care include efectele pe termen lung asupra sanatatii Covid-19. Cele mai frecvente simptome pe termen lung sunt enumerate mai jos:

  • oboseala
  • dificultati de respiratie
  • tuse
  • dureri in piept
  • dureri articulare.

In plus, simptomele pe termen lung includ dificultati de concentrare, cefalee, palpitatii, dureri musculare, depresie si febra intermitenta. Rareori, unele persoane au raportat reclamatii severe, inclusiv miocardita, disfunctie pulmonara, leziuni la rinichi, tulburari de somn, pierderi persistente olfactive si modificari ale dispozitiei pot fi simptome ale sindromului post-Covid-19.

Sunt persoane care vor sa faca sport, altii vor sa se vindece

Pacientii vin de obicei pentru o examinare post-Covid din doua motive. Este posibil sa nu aiba plangeri speciale, dar au citit, au auzit ca infectia cu coronavirus poate distruge organismul. Inainte de a incepe sportul, ei vin la un examen general, astfel incat sa poata incepe sportul treptat in siguranta. Cei care apartin celuilalt grup, au plangeri mai grave, care afecteaza si calitatea vietii lor.

Principalele simptome includ tuse prelungita, dificultati de respiratie, dureri in piept. Multi oameni se plang ca respiratia mai profunda de la debutul bolii a provocat dificultati. In plus fata de reclamatiile medicale pulmonare, multi oameni raporteaza, de asemenea, tulburari de somn, schimbari ale dispozitiei si anxietate dupa ce a avut loc infectia.

Nu toate cazurile implica plamanii

In timpul examinarii post-Covid, se efectueaza un examen medical pulmonar detaliat, care poate include functia respiratorie si CT toracica in plus fata de examenul complex de laborator, in functie de reclamatii. Importanta comorbiditatilor ar trebui, de asemenea, luata in considerare, deoarece coronavirusul, la fel ca alte infectii respiratorii, poate declansa astmul, ducand la o tuse prelungita, de exemplu. Aceasta plangere este, de asemenea, mai frecventa la pacientii cu febra de fan.

Pe baza rezultatelor examinarilor efectuate si a simptomelor pacientului, tusea prelungita poate fi redusa si eliminata cu medicamente. Cu toate acestea, este posibil sa nu fie posibila detectarea unei anomalii pulmonare pe fondul plangerilor. In astfel de cazuri, de exemplu, implicarea diafragmatica ar trebui luata in considerare in legatura cu suferinta respiratorie. Daca acesta este fondul afectiunilor respiratorii, atunci de obicei se recomand exercitii de respiratie si alte fizioterapii, acest lucru poate ajuta pacientii.

Citeste si 4 mituri despre vaccinul anti COVID-19: nu provoaca infertilitate si nici nu este un subtitut vaccinul BCG si pneumococ

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante