Colposcopia si biopsia colului uterin: Cum se face, contraindicatii si complicatii

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Colposcopia este un cuvant de origine greaca, care poate fi tradus ca “vizualizarea vaginului” sau “examinarea vizuala a vaginului”.

Colposcopia este o procedura efectuata printr-un dispozitiv numit colposcop, care permite medicului sa examineze nu numai vaginul, ci si vulva (partea exterioara a organelor genitale feminine) si colul uterin.

Desi numele sugereaza o asemanare cu examinarile mai invazive, cum ar fi colonoscopia sau endoscopia, in colposcopie nu exista introducerea vreunui dispozitiv in vaginul pacientului.

Colposcopul este un dispozitiv care arata mai mult ca o camera foto sau un binoclu, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus. In prezent, nu exista contactul colposcopului cu regiunea genitala, fiind intotdeauna la aproximativ 30 de centimetri distanta de pacient.

Avantajul colposcopie in raport cu examen ginecologic comun este aceea de a fi capabil de a ilumina in mod corespunzator canalul vaginal si pentru a permite ginecologului sa poata vedea regiunea printr-o lupa, permitand sa examineze leziunile, mucoasa vaginala si colul uterin pe care ochiul liber nu il poate percepe.

Colposcopul permite, de asemenea, ginecologului sa utilizeze filtre color, cum ar fi lumina verde sau albastra, pentru a evidentia modificarile vasculare in regiunea cervicala.

Pentru ce se face colposcopia?

Colposcopia este un examen care serveste pentru a completa examenul ginecologic comun si este de obicei indicat atunci cand ginecologul considera necesara o evaluare mai detaliata a aparatului genital.

In general, in doua situatii este indicata colposcopia:

  • Cand frotiul Papanicolau prezinta unele modificari sugestive pentru o leziune premalignanta sau;
  • Cand in timpul examenului ginecologic obisnuit, ginecologul recunoaste o leziune suspecta a mucoasei vaginului sau a colului uterin.

In ambele cazuri, colposcopia este utilizata astfel incat ginecologul sa poata efectua o biopsie a regiunii suspectate.

Cum se face colposcopia?

Colposcopia nu difera mult de examenul ginecologic obisnuit. Pacientul se afla pe pat cu picioarele deschise, iar ginecologul introduce speculul, cunoscut si sub denumirea de cioc de rata, in vagin pentru a-si vizualiza interiorul. Pana in prezent, totul este acelasi cu cel pe care pacientul este obisnuit.

Cu ajutorul colposcopului, care, dupa cum am spus, este de obicei la aproximativ 30 cm distanta de vulva, medicul face o evaluare atenta a intregii mucoasei a vaginului si a colului uterin. In general, se efectueaza una sau mai multe biopsii ale mucoasei vaginului sau colului uterin.

Daca medicul poate detecta o leziune suspecta de la colposcop, va efectua o biopsie a leziunii.

Daca nu exista leziuni evidente, ginecologul dvs. poate folosi un colorant pentru a facilita identificarea tesuturilor cu modificari ale celulelor.

Cele doua tehnici mai folosite sunt testul Schiller care utilizeaza o solutie pe baza de iod sau acid acetic de test, care, dupa cum sugereaza si numele, foloseste o solutie de acid acetic. Daca exista modificari la nivel celular, acesti coloranti devin mai evidenti, ajutand ginecologul sa aleaga zonele din cervix care urmeaza sa fie biopsizate.

In cazul in care testul frotiu Papanicolau al pacientului este mai lung de 6 saptamani, se poate efectua o noua examinare de col uterin pentru a trimite esantionul impreuna cu materialul de biopsie.

Examenul complet dureaza intre 15 si 20 de minute si este nedureros. Unii pacienti se confrunta cu un anumit disconfort la momentul speculului sau in timpul biopsiei, dar, in general, nu este nimic special. Nu este necesara anestezie sau sedare pentru colposcopie. 

Contraindicatii si masuri de precautie privind performanta colposcopiei

Nu exista contraindicatie absoluta la colposcopie. Cu toate acestea, trebuie avut grija sa se asigure optimizarea performantei colposcopiei.

Primul punct efectuarea colposcopiei nu se face in timpul perioadei menstruale. Cel mai bun moment pentru colposcopie este in prima jumatate a ciclului, la cateva zile dupa terminarea menstruatiei.

De asemenea, nu este indicat sa se efectueze colposcopie la femeile despre care se stie ca au o infectie vaginala sau cervicala. Inflamatia, secretia vaginala si sangerarea pot intrerupe vizualizarea corecta a vaginului si a colului uterin.

Inflamatia poate, de asemenea, face ca trecerea speculului sa fie dureroasa, ceea ce face examinarea mai dificila decat se astepta. Prin urmare, se recomanda tratarea oricarei infectii ginecologice inainte de examinare.

Colposcopia poate fi efectuata fara probleme la femeile gravide. Cu toate acestea, biopsia si chiuretajul trebuie evitate, datorita riscului crescut de sangerare si a complicatiilor in timpul sarcinii.

De asemenea, biopsia nu trebuie efectuata la pacientii care iau anticoagulante. Daca este posibil, medicamentul trebuie intrerupt inainte de test, pentru a reduce riscul de sangerare.

Pacientul care sufera o colposcopie ar trebui sa evite actul sexual in cele doua zile inainte de examen. De asemenea, nu este recomandabil sa introduceti vreun obiect in vagin, fie ca este vorba despre un absorbant intern, creme, unguente sau supozitoare vaginale in ultimele 48 de ore.

Complicatii colposcopie

Daca sunt respectate conditiile descrise in subiectul anterior, riscul de complicatii din colposcopie este foarte scazut. De fapt, colposcopia in sine nu implica niciun risc. Ceea ce poate cauza complicatii este biopsia si chiuretajul, care pot provoca sangerari sau infectii.

Rata complicatiilor este foarte scazuta. Riscul de sangerare la pacientii care nu sunt gravide fara modificari ale coagularii este foarte mic. Dupa biopsie, ginecologul utilizeaza, de obicei, o solutie numita Monsel, care ajuta la vindecarea leziunii, oprindu-se orice sangerare care poate aparea.

Colposcopia cu biopsie nu interfereaza cu fertilitatea pacientului.

Ingrijirea dupa colposcopie

Un anumit disconfort vaginal poate aparea in primele 2 pana la 3 zile dupa examinare. Sangerarile minore pot sa apara timp de pana la o saptamana. 

Se recomanda evitarea exercitiilor fizice in primele 24 pana la 48 de ore dupa procedura. Interventia sexuala trebuie evitata timp de cel putin o saptamana. Dusul vaginal si tamponul nu ar trebui, de asemenea, sa fie utilizate.

Ginecologul dvs. ar trebui sa fie contactat in cazul in care observati: sangerari abundente, febra, dureri abdominale severe sau secretii vaginale si regiune cu miros foarte puternic.

Este important de stiut ca biopsia dureaza, de obicei, 2 sau 3 saptamani.

Surse medicale:

https://www.uptodate.com/contents/colposcopy

https://www.nhs.uk/conditions/colposcopy/

https://www.acog.org/Patients/FAQs/Colposcopy?IsMobileSet=false

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colposcopy

(Visited 3.804 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!